Кариерно развитие, Личен брандинг

Какво означава да се възприемаш като бранд?

Отново е време за дозата съвети за твоя личен брандинг и кариерно развитие.

Един от цитатите, които обичам да споделям (лично моя мисъл 🙂 ) е следният:

„От днес нататък мисли, говори и действай, все едно си бранд. Но не само на повърхността, а и вътре в теб.“

И тъй като няколко души ме попитаха как става това, реших днес да ти споделя кои 5 неща е важно да промениш, като отношение към себе си и представяне пред света, така че да започнеш да се възприемаш като бранд.

Припомням ти, че личният бранд е посланието, което изпращаш чрез това кой си, как мислиш и какво правиш, онлайн и офлайн, до определена аудитория, например работодател, потенциален клиент, а защо не бизнес партньор, с цел да бъдеш асоцииран с конкретни лични качества и професионална експертиза, и да бъдеш разпознаван и предпочитан от тях. Да бъдеш разпознаван и асоцииран с определени качества, стига да ги притежаваш. Всичко, което ти споделям, е с цел да представиш кой си ти наистина, какво можеш, в какво те бива, какво те пали. И това ще стигне само до определени хора. На други няма да им допадне, и това е съвсем нормално.

Личният бранд е не просто имидж, представа за теб или определена репутация за пред хората… личният бранд, това си ти!

Стъпка 1 – Обърни се към себе си

Няма как да изпратиш своето послание на определена част от света, ако не се отвориш, за начало към самия себе си.

Познавай своите ценности, вярвания и житейски цели, както и това, което ти дава сили да се движиш напред. Узнай защо правиш това, което правиш, и запали и другите. Трябва ти пример – Нелсън Мандела, Димитър Бербатов или Лили Иванова вършат ли ти работа? 🙂

Стъпка 2 – Кои са твоите силни страни?

Разбери в какво си силен, какво ти се удава, с кое можеш да носиш най-голяма стойност, и работи да го развиваш и надграждаш. Няма нужда да станеш по-добър математик или спортист, ако това не е твоята сила, но пък ти се удава да пишеш, пееш или учиш другите.

Виж къде си постигал резултати до сега и какво си можел да правиш, без значение позицията, длъжността или бранша. Дали винаги си успявал да ангажираш хората, или пък да направиш анализ на дадени цифри, или да организираш безупречно дадени процеси?

Няма значение каква ще е титлата ти, важно е да правиш това, в което си най-добър и да бъдеш асоцииран точно с него.

Аз, например, винаги съм била силна в това да структурирам информация, да я представям по разбран и интересен начин, и същевременно да вдъхновявам. И винаги съм правила това. Ако се налагаше да правя изчисления, да съставям доклади и да забелязвам тенденции, резултатите щяха да са плачевни…

Стъпка 3 – Кой е твоят специален начин на правене на нещата?

За пореден път ще ти споделя, че всеки е уникален, но не със знанията, уменията, или образованието, което има, а с комбинацията от всички тези, както и личните качества и уникален начин на правене на нещата, които прави.

Вместо да се опитваш да се натъпчеш в калъф, който уж да е по мярка за всички, виж кой е твоя специален стил, подход, отношение, и заложи на тях.

Ако естествено ти се отдава да бъдеш шеговит и непринуден, използвай го и виж къде е точната мярка, ако пък си много прям и открит – не го прикривай, но очаквай да не бъдеш приет от много хора.

Помисли си за един човек, на когото се възхищаваш в професионален план – кое го отличава от другите, които могат и знаят почти същото?

Стъпка 4 – Кой е проблемът, който решаваш и на кого?

Ако ще се възприемаш като бранд, тогава е време да не се представяш като поредният човек, който търси работа, развитие или повече клиенти.

Време е да се позиционираш като човек, който търси, и намира, решения на конкретен проблем.  Или помага на другите да ги намерят.

Вместо да се представяш като обучител по меки умения, обясни, че помагаш на еди кои си хора да общуват еди как си с еди кого си, което прави живота им по-еди какъв си и води до еди какви си конкретни резултати.

Представи се така, че след 3 изречения време човекът отсреща да може да прецени дали можеш да му бъдеш от полза, или не. Но със сигурност да те запомни, никога не се знае кога може да му дотрябваш. J

Стъпка 5 – Изпрати посланието си отвътре – навън.

За развитие на личния ти бранд можем да говорим с дни. За целите на днешното видео е достатъчно да развиеш следните убеждения в себе си:

Аз ценя и уважавам себе си. Такъв, какъвто съм. Аз вярвам, че нося стойност. Аз предлагам конкретни решения или съдействие за намиране такива на определена аудитория. Аз не съм хапка за всяка уста. Приемам това, че не всеки ще ме хареса. И знам, че няма как да помогна на всеки.  Аз съм експерт в това, което правя, и постоянно се уча и се развивам, за да ставам все по-добър.  Аз живея това, с което искам да ме асоциират. Аз излъчвам това, за което искам да ме разпознават. Аз действам уверено, а ако имам нужда от помощ – не се страхувам да я поискам.

Е, как ти се сториха тези утвърждения? Започвай да си ги казваш и най-вече – да действаш!

Това беше всичко от мен за днес. Моля ако статията ти е била полезна, да я споделиш с важните за теб хора чрез бутоните по-долу.

И, моля те, пиши ми в коментарите, ще опиташ ли споделените 5 стъпки?

Пожелавам ти да развиеш своя автентичен личен бранд и да достигнеш до тези хора, на които можеш да донесеш най-голяма стойност и работата с които да ти донесе радост и удовлетворение.

И нали знаеш, където и да си,

С теб съм!

Лили Георгиева - кариерно консултиране

 

 

консултант по кариерно развитие и личен брандинг