Пълна кариерна промяна

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА -НЕЛИ ВАСИЛЕВА-СТЕФАНОВА

В ежемесечната ми рубрика Пълна кариерна промяна ти представям дами, които са направили сериозен завой в кариерен план и са сменили професията си, или са започнали да работят за себе си.

През май 2016-та ще ти разкажа за Нели Василева-Стефанова, която е специалист по ранно детско развитие, детски и семеен психолог и класически хомеопат, и която най-вероятно познаваш от сайта й babysling-bg.com

За мен, обаче, Нели е най-вече приятел и човек, с който се запознах, когато се случваха много промени в живота и на двете ни. Заедно преминахме едногодишно предизвикателство, което ни направи по-осъзнати, по-приемащи, себе си и другите, по-спокойни в ежедневната лудница, която завихряме около себе си. Виждам себе си в нея и нея в себе си, да не говорим и че мъжете ни са с една фамилия и са родени на една дата (но не са близнаци 🙂 ).

Освен това Нели е един от онези хора, които наистина обожават това, което правят, и които искат да стават все по-добри в него. Тя постоянно кипи от енергия и има десетки идеи, много от които след време превръща в реалност. И развива във времето. И въпреки динамичното си ежедневие, винаги е на линия да помогне, с идея, съвет или просто добра дума.

Но нека не ви отнемам удоволствието да прочетете сами споделянето на Нели Василева- Стефанова. 🙂

 

Как се случи пълната кариерна промяна при теб ? Кое те накара да се замислиш за промяна?

Още като студентка като си споделяхме с приятели кой какво иска да прави като завърши, за разлика от повечето ми познати, които виждаха бъдещето си в някоя голяма и престижна компания, аз споделях, че искам да направя нещо свое. По онова време нямах идея точно какво искам да правя, но знаех, че ще се чувствам най-удовлетворена, ако създам нещо, което да носи полезност на хората и да допринесе все повече осъзнати човеци да крачат по тази земя.

13082140_1140740519279530_1396261347_nТогава следвах филология, после мениджмънт и идея си нямах, че като ми узрее главата ще отдам живота си на психология и хомеопатия. Тогава дори не знаех какво е хомеопатия и че изобщо съществува такова нещо под слънцето. От идеята до реализацията минаха 10 години, в които работех като служител в две други компании, за да трупам опит, да се науча на маркетинг, продажби и обслужване на клиенти (сфери, в които усещах, че имам много какво да уча, а без които не може), омъжих се, родих дете и в един момент, започнах да усещам, че времето за пълна кариерна промяна при мен е дошло, а като почувствам, че нещо ми се прави с цялото ми същество, никой и нищо не може да ме спре. 🙂

Захванах се с изцяло различна сфера на образование – завърших психология и класическа хомеопатия – занимания, които отнеха няколко години, като паралелно с това създадох и разработвах сайта си – пишех статии, организирах курсове и семинари за родители, специализирах детска психология и неусетно стъпка по стъпка се превърнах в успешен консултант в сферата на семейните взаимоотношения, детското развитие и холистичното здраве.

Кое беше по-силно от страха, от несигурността, от неизвестността на бъдещето, така че да си кажеш „Скачам!”?

Силният вътрешен глас. 🙂 От опит знам, че като слушам вътрешното си усещане, колкото и страхове да имам, колкото и разумът ми да не е съгласен, колкото и пречки да виждам по пътя, накрая винаги нещата завършват успешно и много щастливо и удовлетворяващо за мен. Това ми дава вдъхновение и куража да действам. А и имам безрезервната  подкрепа на мъжа ми, който вярва в мен и на когото мога да разчитам в трудни моменти.

Как успяваш да балансираш между грижата за две деца, съпруг, учене, развитието на сайта ти, работата като психолог и хомеопатичната практика, и кога е времето за теб?

Аз съм от хората, които не обичат еднообразието. Чувствам се най-добре като върша няколко неща наведнъж, само така успявам да се организирам и балансирам, а и усещането ми за всичко, което изброяваш във въпроса си  – деца, съпруг, учене, сайта, хомеопатията и психологията, личното ми време за мен взаимно се допълват и не влизат в конфликти. Няма как да съм добра в консултирането си на родители, ако аз самата не съм добър родител – децата ми са моят най-голям учител и вдъхновител в живота и най-прекрасните за мен същества,  мъжът ми е любимият ми човек, работата ми е моето хоби – правя я с удоволствие и развивайки сайта и консултирайки клиенти в кабинета ми, чувствам, че правя нещо хубаво за себе си, а ученето и придобиването на нови и полезни знания винаги ми е носило удовлетворение.

13090671_1140745972612318_1063228616_oОсвен това работя на свободна практика, нямам шеф и работно време, така че винаги мога да открадна час-два за важните за мен неща – близо до децата ми съм, всеки ден спирам работа на обяд и ги вземам от училище, обядваме заедно и си говорим, играем заедно, после аз се връщам към работата ми, а те се захващат с домашните и игрите си. Не мога да си представя как бихме живели, ако трябваше да съм някъде в някой офис от 9 до 6, а те по цял ден в училище и на занималня. Естествено като всеки човек имам моменти, в които ми е натоварено и главата ми пуши, но дори в тези моменти се чувствам щастлива, че макар и натоварена, съм натоварена с неща, които обичам и които ме радват.

 Разкажи ни за един момент, откакто работиш за себе си, когато ти е било много трудно, и кое ти е помогнало да продължиш напред?

Началото на хомеопатичната ми практика – беше труден момент за мен. Да нося отговорност за здравето на други хора е доста тежко бреме, когато се чувствах все още новак и не достатъчно уверена в себе си. Чудех се дали не се надскачам и наистина ли съм готова да се заема с нещо толкова сериозно като това да лекувам. Все пак едно е да консултирам родители как да реагират, когато детето им се инати, а съвсем друго е, когато в кабинета ми има родители с дете с 40 градусова температура или бронхопневмония… Това, което ми помогна да продължа напред и да не се откажа, е подкрепата на супервайзорката ми, която истински вярваше в мен и не спираше да ми повтаря, че имам нужните знания и че се справям отлично, а когато виждах положителните резултати и доволните хора, на които успявах да помогна, страховете и неувереността ми постепенно започнаха да се изпаряват. Добрите резултати и доволните ми клиенти ми дават увереност да продължавам напред.

С какво би искала да те асоциират хората като лични и професионални качества? Какво правиш, за да се случи това, как развиваш личния си бранд и теб самата?

13084155_1140745862612329_1824188829_nИскреност, смелост, вдъхновение, отдаденост, мъдрост, доброта – това са ценните за мен неща, такава се стремя да бъда и като човек, и като професионалист. За мен личният бранд и аз самата са взаимосвързани неща. Няма как да съм искрена, мъдра, вдъхновяваща и отдадена като професионалист, ако не съм такава като човек. Да развивам себе си е една от каузите, на които съм отдадена – развивам се постоянно като човек, като партньор, като майка, като професионалист.  Помагам и на хората около мен да правят същото и да стават все по-искрени към себе си и към хората в живота си, все по-вдъхновени, мъдри и добри – всеки по своя си начин.

Посланието, което винаги ме е водило, и в личния, и в професионалния ми живот, е вдъхновение от великия Ганди: „Бъди промяната, която искаш да видиш в света.” Стремя се да ставам все по-здрав, щастлив и достоен човек, родител, партньор, професионалист, за да мога да споделям на хората, които идват при мен не само знания, прочетени в дебелите книги, но и да давам личен пример и вдъхновение за това как се постига здраве и хармонично и щастливо живеене, родителство, развитие…

Разкажи ни как разбираш, че вървиш по твоя път?

Когато правя нещата, които обичам по моя си начин, усещам сякаш нещо в стомаха ми подскача от радост. Чувствам се като дете, на което току що са подарили дълго мечтаното колело или куклата от приказките… и това е заразно – сякаш хората усещат това вътрешно радостно вълнение в мен и то се прехвърля и в тях. Споделят ми, че ги вдъхновявам, че им давам кураж. В очите им се появява онзи блясък, който сигурно го има и в моите очи, но просто не мога да се видя отстрани и нещата се получават, достигаме до желаните резултати и изпитваме удовлетворение. Когато кривна от „моя път”, започва да ми е тежко, сякаш нещо ме смазва и нямам достатъчно сили, нямам вдъхновение и колкото и да се насилвам нещата просто не се получават – такива моменти винаги са знак за мен да преосмисля нещата и да си дам сметка в кой момент съм кривнала от правия път и как най-бързо да се върна обратно на него.

Като вървя по своя път, сякаш „случайно” срещам подходящите хора, подходящите обстоятелства и всичко се случва сякаш от само себе си, без кански усилия. Нужно ли е да полагам кански усилия за нещо, то значи или не е моето или не го върша в подходящия за мен момент или по подходящия за мен начин. Животът е създаден, за да го живеем без мъки, с вдъхновение и радост и това се случва винаги, когато правим това, което ни идва отвътре, в момента, в който ни идва и по нашия си начин, вместо да се опитваме да следваме чужди предписания.

 Какви са плановете ти до края на годината, какво да очакват хората от теб и babysling-bg.com?

Замислям нова поредица от онлайн семинари за родители, в които да събера опита и знанията, които постоянно трупам и да ги предам по достъпен начин на хората, интересуващи се от осъзнато родителство, както и много нови статии по темата.

Продължавам да развивам и идеята за естественото родителство и да насърчавам все повече родители да не се страхуват да бъдат близо до бебетата си, като се грижа каталогът на babysling със слингове за носене на бебе да привлича все повече млади родители към естественото родителство.

Няма да крия, любимото ми занимание са индивидуалните консултации, в които мога да бъда най-полезна на хората, решили да потърсят моето съдействие, така че в тях инвестирам най-много енергия и влагам вдъхновението си като ставам все по-добра в сферата на детската психология, семейното консултиране и хомеопатията като път към достигне на здраве, хармония и щастие.

Какво би казала на жените, които обмислят пълна кариерна промяна, но по някаква причина не смеят да направят първата крачка?

11017068_990767657610151_6457186173940107112_nВслушайте се във вътрешния си глас. Знам, че освен него много страхове говорят във Вас, но не им обръщайте внимание. Аз съм изключително страхлива и знам колко спънки си създава човек, когато го е страх, но страхът се изпарява, когато първите резултати се появят и видите, че го можете. Нужно е търпение и години, докато станете толкова добри в новото си занимание, колкото Ви се иска, но ако започнете сега, годините ще се изтърколят неусетно и утре ще бъдете уверени, способни, доказали се и безкрайно щастливи от това, че тук и сега сте направили първата крачка, затова действайте!

Вслушвайте се в гласовете, които Ви подкрепят, не се предавайте, когато не се получава, игнорирайте всички, които се опитват да Ви спрат, действайте, грешете, поправяйте грешките си, учете се в крачка, имайте търпение, упорство и постоянство, позволете си да поплачете на нечие рамо, когато Ви е трудно и си позволете да скачате от радост при всеки малък успех. Давайте израз на радостите и разочарованията си, не ги таете в себе си, за да преминете през тях и да имате сили да продължите напред, живейте, продължавайте и не спирайте и това, за което сърцето Ви копнее ще стане! Просто няма начин да не стане, неизбежно е!

 

Ако искаш да се свържеш с Нели за консултация или въпрос, пиши й на info@babysling-bg.com.

 

Пожелавам ти успех и кураж ако и и ти обмисляш кариерна промяна,

Лили Георгиева - кариерно консултиране

 

 

консултант по кариерно развитие и личен брандинг