Кариерно развитие

Как да направиш кариерна промяна след отпуск по майчинство? (част 1)

 

Отново е време за дозата съвети за твоето кариерно развитие или личен брандинг.

Днес ще ти споделя, че периодът след майчинството е особено подходящ за кариерна промяна, противно на мнението на много хора, които сигурно ти говорят точно обратното. Говоря от личен опит. И от опита на десетки жени, с които съм работила.

Периодът на бременността, раждането и майчинството е време на коренна промяна за всяка жена.  И тялото, и умът се променят, повлияни от хормоните, новата реалност, появяването на онова малко човече, което осмисля всичко, което сме правили до сега и всичко, с което предстои да се захванем.
Някак логично в този период идва и потребност от промяна в професионален план.  Ако до този момент много жени са се примирявали с избухливостта на шефа, еднообразните работни задачи или свръхнатоварването, то след раждането на детето това няма как да продължи.  Майки, които съм обучавала, споделят, че всъщност никога не са работили нещо, което да ги удовлетворява напълно, и имат нужда от пълна промяна, но не знаят към каква дейност да се насочат. Някои обмислят варианта за собствен бизнес, а други искат да  бъдат част от компания, в която да се впишат като ценности и фирмена култура. Потребността от кариерна промяна у много дами идва точно в този момент, защото са вече достатъчно осъзнати, имат житейски и професионален опит, и на преден план излизат желанието за баланс между работа и личен живот, както и необходимостта от себереализация и вършене на смислена и удовлетворяваща работа и то в организация, която да осигурява подходящата среда.
Ръка за ръка с нуждата от промяна в работен план често вървят страхът и съмнението, че това не е подходящият момент за такава стъпка, че „няма кой да ме вземе на работа като съм била вкъщи две години“, но аз вярвам, че може да превърнем ‚недостатъка‘ в… предимство.
Периодът след отпуска по майчинство е много подходящо време за смяна на работата, защото:

 1. Ти си готова за тази крачка.
  Ти си достатъчно зряла и копнееш да откриеш работа, която да ти носи удовлетворение и радост. А когато знаете какво искаш и си убедена, че то е добро за теб, ще впрегнеш максимални усилия и ще постигнеш максимални резултати.
  Важно е да отбележа, че по време на отпуска за майчинство (а и преди това) си имала достатъчно време да обмислиш от какво точно имаш потребност и да се увериш, че наистина искаш промяна, а не става дума за настроение, породено от неприятна служебна случка, което отминава за един уикенд.
 2. Твоят работодател е готов да се раздели с теб.
  Факт е, че няма незаменими хора. Докато си в отпуск по майчинство, твоите дължения се изпълняват от колега или нов служител по заместване, и работата не спира. Освен това за една или дори две години могат да се случат много организационни промени, колеги идват и си отиват. По-коректно и безболезнено и за двете страни, е да напуснеш след отпуска по майчинство, а не да се върнеш на работа и колегата, който е бил назначен по заместване, евентуално да бъде освободен, а след няколко месеца да затвърдиш усещането си, че  тази работа или фирма вече не е за теб, и да си тръгнеш в момент, в който работодателят разчита на теб на 100%.
 3. Придобила си много нови умения и си развила свои силни страни след като си станала майка.
  О да, майчинството развива силните страни на всяка майка, особено ако тя умишлено полага усилия в тази насока. Със сигурност грижата за децата те прави много по-организирана и ефективна.  Освен това успешно успяваш да съвместяваш много задължения – незаменимо и не много често срещано качество. Не на последно място, не се размотаваш и не губиш време, защото просто го нямаш. Тези качества със сигурност ще бъдат пренесени и в новата работа, особено ако тя е желана и ти носи удовлетворение, а не я чувстваш като тежест или досадно задължение.
 4. Имаш времето да откриеш или създадеш работата, която да обичаш.
  Знам, че по тази точка ще получа най-голям отпор!
  „Имам време ли!? А кой ще гледа детето, ще се грижи за домакинството и ще поддържа всичко така че да не се разпадне?”
  Ти, до голяма степен, но не ми казвай, че тези задължения ще отпаднат, когато тръгнеш на работа! Представи си (поне) осемчасов работен ден, след това грижа за дома и детето, и в цялата схема и търсене на нова работа. Не е невъзможно, но ако всичко това е съчетано и с лошо настроение и апатия от неудовлетворяваща работа, то нещата хич няма да са цветущи… След като малкото детенце навърши 6-7 месеца, или по-рано, можеш да си позволите да отделяш време за занимания свързани с настоящата или бъдещата ти работа (два-три часа на ден). Естествено, в първите си месеци дететоо ще има постоянна нужда от теб, а и едва ли ще си настроена да мислиш за нова работа, и това е съвсем нормално.
 5. За някой майчинството е период на застой, а за друг – възможност. И добрият работодател или клиент ще оцени, ако ти си от вторите.
  Познавам жени, за които майчинството е оправдание да не направят нещо за себе си, включително и да си тръгнат от онази работа, която явно не е за тях. Познавам и жени, които търсят начини за промяна, колкото и да им е трудно. Въпрос на фокус, организация и осъзнаване е. И, разбира се, помощ от важните хора до теб.

И все пак, какво да правиш, за да увеличиш шансовете за откриване на мечтаната работа след периода на майчинството? Това ще разгледам във втората статия от поредицата.

Това беше всичко от мен за днес. Моля ако статията ти е била полезна, да я споделиш с други настоящи или бъдещи майки, които познаваш.

И моля те, пиши ми в коментарите, обмисляш ли кариерна промяна, ако си в период на отпуск по майчинство, и кое е това, което те спира най-вече?

Пожелавам ти да откриеш своя път, в хармония със себе си, и да имаш енергия и за новия член на семейството, по-мъничък или по-пораснал!

И нали знаеш, където и да си,

С теб съм!

Лили Георгиева - кариерно консултиране