Блог, Моята гордост, Най-новото, Последно от блога

#shedares Ваня Стойчева: „Всяко нещо, което съм определяла като грешка или провал, в последствие се е оказвало точната част от пъзела на живота ми.“

#shedares Ваня Стойчева: "Всяко нещо, което съм определяла като грешка или провал, в последствие се е оказвало точната част от пъзела на живота ми."Лили Георгиева провокира хората да преразгледат представите си за професионалното си развитие и за тях самите като личности и професионалисти. Тя им помага в това да правят осъзнати кариерни избори, в унисон с тяхната същност и начин на живот – от любов към себе си, както и развиват личния си бранд, така че да стигат до онези компании или клиенти, на които могат да бъдат най-полезни.

Лили е сертифициран консултант по кариерно развитие и промяна с над 2500 часа опит, бивш HR в международни компании, лидери в своя бранш, обучител и лектор. Автор е на настолната книга за кариерна промяна с истински истории на български жени „От любов към себе си“ и книгата-пътеводител за постигане на лекота и смисъл в професионаланта роля „Започни начисто“. Не на последно място – обединител е на общност от над 300 дами, с които е работила индивидуално или в група за тяхното кариерно удовлетворение.

Част от тези жени разказват за своята вътрешна и външна промяна, в професионален и личностен план, в рубриката с лични истории #SheDares. Споделят и страшните моменти, и тези, които ги изпълват с гордост, и трудностите, и  усмивките, защото завръщането към радостта от нашата работа и удовлетворението от нея е път, по който дръзваме да вървим, устремени!

Запознай се с историята на Ваня Стойчева – смела жена, преминала през здравословно предизвикателство, и след години вътрешна работа и действия навън – стъпила на своя път, и като родител, и като професионалист.

ВМЕСТО УВОД

#shedares Ваня Стойчева: "Всяко нещо, което съм определяла като грешка или провал, в последствие се е оказвало точната част от пъзела на живота ми."Аз съм Ваня Стойчева. Аз съм жена с ендометриоза. Аз съм жена, която е преминала през 3 години безплодие. Аз съм майка на две деца.

Съвкупността от тези определения дадоха посоката на настоящето ми професионално развитие. Аз съм нутриционист по образование, но бих се определила по-скоро като холистичен терапевт в професионално отношение, защото целта ми е да помогна на хората да постигнат по-добро цялостно здраве, чрез голям набор от методи, свързани, както с начина им на хранене, така и с начина им на живот.

ПРЕДИСТОРИЯ

Аз съм амбициозна жена. Бях и амбициозно дете.

Винаги съм се стремила да съм сред първите по постижения в училище, в университета и в последствие в работата. Планирах да завърша икономика, но нещата се стекоха така, че всъщност завърших информатика в Софийския университет. В последствие започнах работа като програмист в голяма международна компания. Озовах се в един мъжки свят, където трябваше да доказвам, че съм добра колкото и мъжете на същата позиция. Клиентите от чужбина често се учудваха на дамската част от екипа. Случвало ми се е дори в кореспонденция по електронната поща да решат, че си пишат с мъж, може би заради асоциацията с руския вариант на името ми – Ваня.

ПРЕЛОМЕН МОМЕНТ

И така годините минаваха, аз трупах опит, заплатата ми растеше. Но онази, женската част от мен, която беше останала забравена някъде, непрестанно напомняше за себе си.

Още преди кандидатстването ми в университета бях диагностицирана с киста на яйчника. Била съм с непоносимо силни болки по време на цикъл от както се помня. Започнах конвенционално „лечение“ с противозачатъчни. След 6 месеца кистата не се виждаше и животът продължи по старому. Училище, кандидатстване, университет. Но 2 години по-късно отново се озовах в кабинета на гинеколог и тогава за първи път чух диагнозата ендометриоза.

#shedares Ваня Стойчева: "Всяко нещо, което съм определяла като грешка или провал, в последствие се е оказвало точната част от пъзела на живота ми."Лечението? – Забременей възможно най-бързо… Какво? Та аз току що започвах следването си… За какво бебе ми говорят в този момент? С моята познайница ендометриозата продължихме да си съжителстваме, кога мирно, кога не чак толкова, още не малко години. До момента, в който се омъжих, и със съпругът ми решихме, че искаме да имаме дете. Но времето минаваше, а бебето не идваше. Първо започнах да търся физическите причини – медицината не ми помагаше особено в случая. Да, аз не овулирах, но в началото не можеха да ми кажат защо. Болките ми се влошаваха с всеки месец. В един момент достигнах сама до осъзнаването, че може би операцията е единственият ми път към чаканото бебе.

2015 година преживях тежка операция във Виена, при която окончателно беше поставена диагнозата ендометриоза. Бях убедена вътрешно, че това е краят на трудностите по пътя. След операцията за първи път в живота си разбрах какво представлява нормален менструален цикъл. Без болки, без ПМС. На следващия месец бях бременна. Оказа се обаче, че е имало още път, който да извървя. Загубих бебето си в 8ма седмица. Плаках много, обвинявах се, питах се защо…

Това беше моментът, когато се обърнах към себе си и потърсих решението вътре. През всички години с болка, които бях преживяла, преминах през много книги и опити върху себе си. Хранителни режими, билки, добавки. Действах на метода проба и грешка. След аборта, обаче усещах, че пропускам нещо. Започнах да ходя на йога, позволих си да рисувам отново, да чета за удоволствие. Три месеца по-късно отново бях бременна. Това беше моментът, когато осъзнах, че за да дам най-доброто, на което съм способна на детето си, трябва да работя върху собственото си усещане за щастие и пълноценност.

РАБОТАТА С ЛИЛИ

Работата ми с Лили беше част от процеса ми на себеосъзнаване и валидиране на самата мен и това, от което аз имах нужда. Още преди да забременея бях спряла да усещам смисъл в работата си. Да, изкарвах много пари и имаше моменти, когато естеството на работата ме предизвикваше и ме караше да науча нещо ново. Междувременно, обаче, в екипа се плетяха интриги, говореше се зад гърба на колегите, целта на работата не беше постигане на качество чрез подкрепа и сътрудничество, а по-скоро отмятане на поставените задачи за деня, независимо по какъв начин и изтъкване на собствените постижения. Осъзнах, че това ми „аз“, работещо в тази среда и приемащо такива условия, не е примерът, който бих искала да вижда моето дете.

Когато започнах да работя с Лили нямах идея накъде да тръгна. Тя започна да изважда наяве мои силни страни, които никога не съм отчитала. Научи ме, че да попиташ не е толкова страшно.

ТУК И СЕГА

#shedares Ваня Стойчева: "Всяко нещо, което съм определяла като грешка или провал, в последствие се е оказвало точната част от пъзела на живота ми."И така, година след като родих сина си, записах да уча Естествено хранене към Канадското училище по естествено хранене. Междувременно, през 2019 г., друга дама от общността клиенти на Лили – Мария Георгиева – основа Фондация Ендометриоза и репродуктивно здраве. От тогава съм доброволец към фондацията и помагам да се повишава информираността за състоянието, чрез уебинари и статии. Участник съм като лектор в ежегодната Пациентска конференция за ендометриоза и водя рубриката на фондацията към списание „Искам бебе“ и списание „9 месеца“.

Колкото и гладко да звучи пътят ми на думи, е важно да знаете, че съм имала не един и два момента, в които съм се замисляла да се откажа и да се върна към старото и познатото. Единият много сериозен такъв момент беше, когато забременях с второто си дете. Осъзнавах, че когато бебето се роди, цялото ми време и внимание ще се насочи към него. Междувременно малкия ми син също имаше нужда от внимание. Самата бременност също изискваше своето, във вид на моменти, когато почти съм заспивала на масата за вечеря. Паузирах ученето си за повече от година. Връщането към учебния материал след това също не беше никак лесно.

Ако мислите, че след като веднъж взех дипломата си нещата са тръгнали по вода, е, лъжете се. Дипломата ми няма съответствие в България и според нашите регулации, аз имам право да практикувам единствено съвместно с лекар. Потърсих място в един холистичен център, но трудовите отношения там не бяха добре регулирани. Същевременно финансовата ситуация започна да става много натоварваща за бюджета на семейството ми. Това беше вторият момент, когато бях на ръба да се върна към старата си професия. Тя беше много изкушаваща и от гледна точка на финансовата сигурност, която предлагаше.

В момента практикувам към Инвитро център Неовитро като нутриционист и съм част от здравния екип на Център за здравословен живот Вита Рама. Всеки ден научавам нещо ново. Предизвикателствата не са малко, но вървя напред и явно това е моята посока, защото животът някак все ме връща на нея.

„ ВАНЯ СТОЙЧЕВА СЪВЕТВА „

Научили сме се да заглушаваме сигналите, които тялото ни ни подава, и сме станали експерти в това. Тази истина важи с пълна сила за нас жените. Тичаме към следващата задача. Стараем се вечно да угодим и да помогнем на всички, особено на най-близките си хора. И забравяме за себе си. Често чувам от жените, които идват на консултация: „Мама няма право да боледува!“ или „На мен нищо ми няма.“. В последствие се оказва, че имат кисти, миоми, нередовен цикъл, страдат от безсъние… списъкът продължава.

Когато за първи път чух за цикличен начин на живот, реакцията ми беше „Пълен абсурд това да се приложи в нашата реалност…“ Сега, две години по-късно, бавно и постепенно прилагам тази практика и в собствения си живот. Ако се чудите какво е това, казано с прости думи, това е напасване на начина на хранене, физическо натоварване, сън и почивка, творчески и работни  ангажименти, с фазите на менструалния цикъл на жената. „Нищо в природата не дава плод 365 дни в годината.“ Както в природата има период на цъфтеж и даване на плод и период на зареждане и почивка, така естествено цикълът на жената предлага тези периоди във фазите на менструалния й цикъл. Опитайте едно просто нещо:

 • Дайте си поне един ден почивка през първия ден от менструалния си цикъл.
 • Наспете се добре.
 • Ако имате планирана интензивна тренировка, отложете я.
 • Включете в менюто си топла храна под формата на:
  • растителен протеин, като елда или киноа,
  • качествени мазнини във вид на ядки, маслини, авокадо,
  • зеленчуци и плодове с нисък гликемичен индекс и пълнозърнести храни,
  • храни богати на магнезий, като зеленолистните зеленчуци, сусамвото семе, тиквените семки.
 • Отделете време за творческа дейност, която обичате – рисуване, пеене, плетене, бродиране или каквото друго ви е на сърце.

След това в рамките на следващия месец наблюдавайте нивата си на енергия, настроението си и тежестта на предменструалния синдром, ако имате такъв. В началото е възможно да не забележите промяна, защото много от нас са виртуози в блокирането на сигналите на тялото си. Но ако запазите практиката в рамките на 3-4 цикъла, ще усетите промяната в цялостното преживяване на ежедневието си.

ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ

#shedares Ваня Стойчева: "Всяко нещо, което съм определяла като грешка или провал, в последствие се е оказвало точната част от пъзела на живота ми."Съдбата, животът или висшият разум винаги се е грижил за мен по изумителни начини. Всяко нещо, което в началото съм определяла като грешка или провал, в последствие се е оказвало точната част от пъзела на живота ми по пътя от „тук и сега“ до онази бъдеща точка, която не си представям как ще достигна.

Ако се чудите как от решението, че се връщам към ИТ бизнеса, стигнах до позиция в инвитро център и център за здравословен начин на живот, в екип с години практика в сферата, в която искам да се развивам, отговорът е едно случайно разгърнато списание и един телефонен разговор. Нещата понякога са толкова прости, нашият рационален ум просто не може да ги измисли.

Бъдете здрави, слушайте тялото си и вярвайте в себе си и в пътя, който сте избрали. Животът е цветен и винаги ни завежда точно там, където трябва да бъдем!

Ако имате нужда от съвет, насока или просто искате да си поговорим за здравословно хранене и начин на живот, за кариерна промяна или друга тема, която ви е актуална, ще се радвам да се свържете с мен през:

***

Това беше от нас с Ваня!

Надявам се ти дадоха храна за размисъл и искра за промяна!

#shedares Ваня Стойчева: "Всяко нещо, което съм определяла като грешка или провал, в последствие се е оказвало точната част от пъзела на живота ми."Ако и ти искаш да направиш своята осъзната кариерна промяна като действаш отвътре-навън, в малка, подбрана група от целеустремени дами, и с професионалната ми подкрепа, заповядай на извънредното издание на тримесечната онлайн програма „Работа, която ти приляга“, която стартира на 21 ноември.

 

#shedares Ваня Стойчева: "Всяко нещо, което съм определяла като грешка или провал, в последствие се е оказвало точната част от пъзела на живота ми."А ако по-скоро ти е актуално да промениш своето КАК, а не КАКВО работя, заповядай на поредицата от онлайн мастъркласове „Комфортно в професионалната ми кожа“, чийто втори сезон е посветен на темата „Увереност и самооценка“. Ще бъде изключително полезно!

#shedares Ваня Стойчева: "Всяко нещо, което съм определяла като грешка или провал, в последствие се е оказвало точната част от пъзела на живота ми."