Блог, Моята гордост, Най-новото, Последно от блога

#shedares Александра Джандева: „Блогът, който започнах, за да намеря кураж и подкрепа, оцеля, и днес помага на други майки в моята ситуация.“

#shedares Александра Джандева:  "Блогът, който започнах, за да намеря кураж и подкрепа, оцеля, и днес помага на други майки в моята ситуация."Лили Георгиева провокира хората да преразгледат представите си за професионалното си развитие и за тях самите като личности и професионалисти. Тя им помага в това да правят осъзнати кариерни избори, в унисон с тяхната същност и начин на живот – от любов към себе си, както и развиват личния си бранд, така че да стигат до онези компании или клиенти, на които могат да бъдат най-полезни.

Лили е сертифициран консултант по кариерно развитие и промяна с над 2500 часа опит, бивш HR в международни компании, лидери в своя бранш, обучител и лектор. Автор е на настолната книга за кариерна промяна с истински истории на български жени „От любов към себе си“ и книгата-пътеводител за постигане на лекота и смисъл в професионаланта роля „Започни начисто“. Не на последно място – обединител е на общност от над 300 дами, с които е работила индивидуално или в група за тяхното кариерно удовлетворение.

Част от тези жени разказват за своята вътрешна и външна промяна, в професионален и личностен план, в рубриката с лични истории #SheDares. Споделят и страшните моменти, и тези, които ги изпълват с гордост, и трудностите, и  усмивките, защото завръщането към радостта от нашата работа и удовлетворението от нея е път, по който дръзваме да вървим, устремени!

Запознай се с историята на Александра Джандева, прекрасен човек, майка, журналист и блогър, създаващ неизмерима стойност за всички майки, които искат да съчетават успешно грижата за семейството и кариерната си реализация. С Алекс се подкрепяме една друга по различни начини, обменяме опит и идеи, защото имаме сходни интереси и каузи, и мога да кажа, че това е безценно!

ВМЕСТО УВОД

#shedares Александра Джандева:  "Блогът, който започнах, за да намеря кураж и подкрепа, оцеля, и днес помага на други майки в моята ситуация."Здравейте, казвам се Александра Джандева.

Аз съм журналист, блогър, предприемач и майка на три деца.

 Помагам на хората да бъдат чути, разбрани и оценени, да стигнат до точната аудитория и да я спечелят със своята работа, послания и ценности.

 Създател съм на dzhandeva.com – личен блог, с който насърчавам жените и майките да се чувстват по-уверени в кариерното си развитие.

ПРЕДИСТОРИЯ

Записах да уча журналистика в СУ и още на втория ден станах част от екипа на университетското радио. Бях на 17 години и първата ми реакция за всичко беше една и съща: “не мога”, “не знам”, “не е за мен”, “ще се проваля”.

Постепенно натрупах опит и знания, но нито беше бързо, нито беше лесно.

 

ПРЕЛОМЕН МОМЕНТ

 Минаха години преди изобщо да ми хрумне, че вместо да се чувствам жертва на обстоятелствата и несигурната среда в професията, имам силата да избирам и правото да начертая собствен кариерен път. Дадох си шанс и останах глуха за всички, които ме питаха наистина ли избирам шиенето пред журналистиката. Да, наистина.

#shedares Александра Джандева:  "Блогът, който започнах, за да намеря кураж и подкрепа, оцеля, и днес помага на други майки в моята ситуация."Шиенето ме успокоява, дава ми сигурност, че умея още нещо – не само с ума си, но и с ръцете си. Допълва ме. Свързва ме и с майка ми, която беше шивач и искрено обичаше работата си.

 Благодарение на хобито си открих, че няма никакво значение какво работя. Важното е, че правя всичко със страст и любопитство. Докато правех този преход, започнах да се питам как се справят другите около мен, когато не са щастливи и не се чувстват завършени в професията си.

 За съжаление, преди години не се говореше толкова активно за кариерна промяна и резки професионални завои. Критиката беше повече от подкрепата. Добрите примери много по-малко.

После станах майка, а между двете майчинства с баткото и близнаците се занимавах изцяло с моя малък бизнес. Мислех, че ще се откъсна от журналистиката завинаги и, че най-накрая съм намерила себе си.

 Не ми се получи.

 Когато близнаците станаха на 2 годинки вече знаех, че няма да се върна към шиенето, защото то изисква пространство и концентрация. Не виждах и как ще започна работа в редакция и ще липсвам по 10-12 часа на ден.

Имах над 13 години кариера зад гърба си, неуспешен опит за малък бизнес и никаква идея как да продължа.

 Срещата ми с Лили

Потърсих Лили малко след като взех решение да се подготвя за работа на свободна практика. Когато се чухме с нея, тъкмо започвах да уча дигитален маркетинг, вече имах и личен блог.

Лили ме изненада с реакцията си. Точните ѝ думи бяха, че след края на обучението ми ще си създам чудесна лична практика и дори предположи с какво точно ще се занимавам. 🙂

Даде ми кураж в труден момент, когато изобщо не си вярвах, и ми помогна да дефинирам ясно какво искам. 

#shedares Александра Джандева:  "Блогът, който започнах, за да намеря кураж и подкрепа, оцеля, и днес помага на други майки в моята ситуация."Ключовите думи, които си взех тогава бяха труд, последователност и упорство. Лили честичко ми напомня и за баланса, но там още нямам особени успехи 🙂

 ТУК И СЕГА

Пиша този текст година и половина след срещата ми с Лили и мога да кажа, че това е най-интензивният период в живота ми до момента.

Всъщност, още уча и не съм спряла дори за ден. След цялостната програма по дигитален маркетинг записах още две тясно фокусирани обучения – по копирайтинг и за имейл маркетинг. Намерих си почасова и дистанционна работа. Точно такава, каквато исках.

Постепенно поставям основите и на личната си консултантска практика като създател на съдържание и подготвям портфолиото си.

Не съм се отказала и от идеята да имам малък бизнес и отново да творя. Всичко, което уча в момента ще ми бъде от полза и чакам с нетърпение този момент.

Радвам се, че блогът, който започнах, за да намеря аз самата кураж и подкрепа, оцеля и днес помага и на други майки в моята ситуация.

Успях да разкажа над 40 вълнуващи лични истории. Повдигнах и важни теми за всички жени, които си търсят работа или мечтаят за свой собствен бизнес. Каня експерти от различни области и вярвам, че заедно даваме фокусирани и приложими съвети – без клишета и празни приказки.

В профилите ми в социалните мрежи помагам със съвети и добри практики. Споделям безплатни ресурси и новини в бюлетина и в кариерната група към блога.

През новата година планирам да поставя по-сериозен фокус върху предизвикателствата пред малкия бизнес – подготвям нова рубрика и съвсем скоро ще разкажа повече подробности.

 

 Александра Джандева съветва

Не обичам да казвам “Винаги има начин” или “Просто трябва да си по-организиран”. Трудно ми е да говоря за баланс и съм далеч от постигането му.

#shedares Александра Джандева:  "Блогът, който започнах, за да намеря кураж и подкрепа, оцеля, и днес помага на други майки в моята ситуация."Истината е, че с три малки деца кариерната промяна, започването на работа на свободна практика, денонощно учене, съчетано с неизменните грижи за семейството и дома, могат да бъдат много изтощителни.

 Ето какво ми помага лично на мен:

        Уча повече от всякога и винаги си задавам въпроса къде и кога ще тествам, приложа и валидирам новите неща. Просто с четене не става. Практиката е над всичко.

        Не отричам грешките, провалите и неуспехите си. Те са там, за да си взема урок и да стъпя върху него.

 

ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ

        Правилното “защо” и мотивацията за мен са ключови.

        Отлагането не помага и не прави проблемите по-малки.

        Когато ясно заявиш на света какво искаш, рано или късно ще получиш разбиране и подкрепа. Преди това трябва да си готов ти самият да бъдеш разбиращ и подкрепящ.

        Не е провал да отложиш мечтите си за друг по-подходящ момент. По-деструктивно е да се откажеш завинаги от тях.

        Търпението е най-трудното за овладяване качество, но ползите от него са невероятни. Бъдете търпеливи и милостиви към себе си и околните 🙂

 

 Винаги можете да ме намерите тук:

 

 https://dzhandeva.com

 https://www.facebook.com/dzhandeva

 https://www.instagram.com/aleksandra.dzhandeva/

 https://www.linkedin.com/in/alexandra-dzhandeva/

 https://www.facebook.com/groups/224696169736266

 ***

Това беше от нас с Алекс!

Надявам се ти дадоха храна за размисъл и искра за промяна!

#shedares Александра Джандева:  "Блогът, който започнах, за да намеря кураж и подкрепа, оцеля, и днес помага на други майки в моята ситуация."

Най-големият въпрос, който клиентите ми си задават, е:
„Имам ли нужда от кариерна промяна?
Kакво да променя в кариерен план, за да си върна удовлетворението?
И, изобщо – а сега накъде?“
 
Краят на годината наближава, а с него и равносметката, както и вътрешният (а често и външен) натиск, да вземем решение.
 
Само че то се изплъзва, защото в главата ни е хаос, не знаем от къде да започнем, не знаем как да го направим по най-адекватен начин, не сме сигурни, че няма да изпуснем нещо, когато планираме бъдещите си кариерни стъпки.
 
❗ За всички, на които им писна от вътрешния хаос и искат да имат яснота относно професионалната си ситуация, създадох този експресен онлайн курс.
 
Той е кратък и ефективен, защото седемте ми години опит като HR и още седем – като консултант по кариерни теми, ме срещнаха с над 1000 индивидуални случая, и аз стъпих на тях, за да го създам.
Ще те чакам там ако и на теб ти е време да вземеш своето кариерно решение!

 

 

#shedares Александра Джандева:  "Блогът, който започнах, за да намеря кураж и подкрепа, оцеля, и днес помага на други майки в моята ситуация."