Пълна кариерна промяна

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА – Гергана Мутафис от MODICA

В ежемесечната ми рубрика „Пълна кариерна промяна“ ти представям дами, които са направили сериозен завой в кариерен план, и са променили професията си и компанията си, или вече работят за себе си.

През май 2018-а имам удоволствието да ти представя Гергана Мутафис, която е творец и вълшебник, който работи с… шоколад. Усмихната, целеустремена и силна жена!

Не пропускай историята й, особено, ако планираш да стартираш собствен бизнес.

Как и кога се случи пълната кариерна промяна при теб ? С какво се занимаваш в момента и как стигна до него?

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Гергана Мутафис от MODICAПромяната ме бе обзела след като родих първото си дете, но ме сграбчи в ръцете си със страшна сила след като родих и второто ми дете. Работата в корпорация на бюро с телефон и компютър ме беше изчерпала достатъчно. А и точно тогава съдбата се намеси: в компанията, в която работех от доста време, започнаха различни дълги реогранизации, които не бяха в мой интерес. Аз съм креативен човек и търся разнообразието.  Обичам да готвя, да правя сладкиши. Започнах за начало да правя бисквитки и торти за рождените дни на моите приятелки и на техните деца. Всичко много им харесваше. Постепенно усетих, че шоколадът адски много ме привлича и реших, че ще се преборя с него. Както се превзема един красив и умен мъж :). Трудно!

И така от една голяма корпорация топ 1 в света на морския транспорт и спедиция, се оказах студент в училище за мастър-шоколатиери. След курса , който продължи 3 месеца, трябваше да се обучавам hands-on, и това направих при някои от големите български сладкари. Така добих увереност и станах наистина добра. И след това логично дойде създаването на Modica Artisan Chocolates.

Кое беше по-силно от страха, от несигурността, от неизвестността на бъдещето, така че да си кажеш „Скачам!”?

Упоритостта ми. С щипка вяра и щипка сол – за разкош. И подкрепата на моето силно семейство, вече 4 години. Без тях нямаше да съм постигнала нищо. Човек не живее и не работи сам. А ако нямах усет и отношение към екипа си, сигурно пак нямаше да ми се получи.ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Гергана Мутафис от MODICA

Разкажи на за един-два момента от пътя ти в настоящото поприще, когато ти е било много трудно, и кое ти е помогнало да продължиш напред?

Труден ми е всеки ден. Нашият пазар не е голям и не е узрял все още за такъв продукт като нашия – луксозен, качествен, ръчно правен шоколад и бонбони. Борим се да променяме много неща в съзнанието на потенциалните ни клиенти, най-вече културата им в консумирането и избора на качествени продукти. За близо 3 години, откакто брандът „Modica Artisan Chocolates“ е на пазара, смятаме, че стигнахме до точната ни група клиенти. Имаме много корпоративни събития и корпоративни клиенти. Това ни помагаме да гледаме напред.

А кое е това, с което се гордееш най-много в момента, и защо го оценяваш толкова високо?

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Гергана Мутафис от MODICAТова е моят бранд , положих основите му от нулата и го разработих сама. Гордея се обаче най-много с моя екип – те не са просто моите служители, те са партньори, за които „Модика“ не е вид шоколад в магазина, а тяхна кауза. Благодарна съм им много за това! Те виждат всеки ден през какво минаваме, смеем се, ядосваме се, създаваме красота, израстваме заедно и мисля, че наистина се радват, че са част от едно бутиково занаятчийско ателие за шоколад в България!

А как успяваш да съчетаваш всичките си проекти и в същото време да отделяш време и на семейството, и на себе си – постигнала ли си го тоя заветен баланс работа-личен живот?

Не съм го постигнала. Мисията невъзможна. Екипът ни е малък, а развиването и налагането на бранда ни изисква денонощна работа. Липсва ми понякога сладкото безгрижие със семейството през уикенда :), но те ме разбират и ми помагат. Моите шоколадови зайци ! Иначе отскоро ходя на спорт през ден – и то защото новата ни Шоколатерия „Модика“ е на 2 минути от фитнеса. Това е времето ми за мен. Не че през 1/3 от него не говоря по телефона :). А, и вечер по късна доба, като има затишие с къщата, грабвам книгата и се пренасям в моята паралелна вселена. Обожавам да чета и да гледам филми, така си почивам.

Знаеш, че аз помагам на хората да градят и развиват своя личен бранд като са автентични, познават себе ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Гергана Мутафис от MODICAси и показват каква стойност могат да носят. Как разбираш ти личния брандинг и с какво искаш да асоциират твоето име?

Смятам, че  името ми вече се асоциира с бранда „ Modica Artisan Chocolates” –  прекрасен шоколад в красива опаковка с невероятни вкусове. Търговската ни марка  стана символ на нещо изискано. Аз съм човек, който цени стойностните неща и хората, етиката в отношенията ( бизнес и лични). Имам стил и начин на работа, който се оказва градивен, но и взискателен. Развивайки своя бизнес, много често ми се е налагало да излизам от зоната си на комфорт и така откривах неподозирани в мен качества. Исках да правя качествен продукт без компромис в суровини, дизайн, вкус, опаковка и смятам, че го правя.

Какви са настоящите ти проекти и бъдещите ти планове?

Да наложа бранда ни на пазара ни и навън.

Какво би казала на жените, които обмислят пълна кариерна промяна, но по някаква причина не смеят да направят първата крачка?

  • Да обмислят вариантите за собствен бизнес и да обсъдят с хора от бизнеса , в който смятат да навлязат, дали наистина са на правилния път. Могат сега да работят 5 дни по 8 часа, или да преминат след това на режим 24/7. Ако решат да следват мечтата си, да имат релистичен бизнес план за 2 години напред, както и финансов ресурс. Да се подготвят за много административни задължения и бумащина – ако създадат фирма, това е неизбежно.
  • Да изкарат 2 курса: “ Как да стана по-организирана“ и “ Как да продавам по-успешно моя продукт на повече клиенти“, аз лично мога да им препоръчам коуч за това. Шегата настрана. Липсата на лична организираност според мен е най-лошия враг на потенциалния предприемач. Няма кой да ви движи фирмата- вие ще трябва да следите всичко и по всяко време. А колкото повече продажби имате, толкова повече продажби ще искате.
  • Да се грижат за себе си. Стресът е опасен, а той е неизменна част от развитието на собствен бизнес.
  • Да имат ментор в бизнеса, по възможност ваш близък човек от бизнес средите. Невероятно много въпроси ще имате. Не се страхувайте да се консултирате с него винаги при нужда
  • Да се опитат да направят уникален продукт

Успех на всички дами!ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Гергана Мутафис от MODICA

Можеш да разгледаш вкусните изкушения (споделям от личен опит!) в сайта на Модика , както и да следиш какво ново във Фейсбук или Инстаграм страницата на компанията.

А ако имаш конкретен въпрос или предложение към Гери, пиши й на: modicachoco@gmail.com

Ако темата за кариерната промяна ти е актуална, очаквай през лятото книгата ми с насоки и съвети за кариерна промяна, подплатени с истински истории на български жени като Гери. А ако си на прага на кариерна промяна и искаш професионална подкрепа, заповядай на 4-тото издание на семинара за кариерно преориентиране „А сега накъде?“ на 19 май.

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Гергана Мутафис от MODICA