Моята гордост

МОЯТА ГОРДОСТ: Жени Гунева „Търся доброто както в щастливите ситуации, така и в трудните моменти.“

В рубриката си „Моята гордост“ ти представям тези, с които се гордея най-много – моите клиенти, хората, които постигат промени вътре в тях, а след това и отвън, както в кариерен, така и в личен план, защото те вървят ръка за ръка.
Всеки месец ще те срещам с различен човек, който ще сподели кой е и в какво вярва, как се е променил по време на нашата работа, свързана с кариерното ми развитие или изграждането на личния му бранд, какво е актуално за него в професионален план, и какво предстои да постигне. Накрая вместо заключение той ще те подкани за определено действие или ще те покани да участваш в негов личен проект.

Идеята е моят гост да помогне на теб, а ти на него, а аз да бъда връзката между вас. Нали това правя, свързвам хората! ?
Очаквай изненади, защото всеки е уникален и отличаващ се по свой начин, и универсален формат на представяне няма как да има.

През май 2018-а ми гостува Жени Гунева, която на възраст, на която повечето хора избират да се пенсионират, се гмурва в дълбокото, за да излезе по-вдъхновена, и себе си.

НЕЩО КАТО УВОД

МОЯТА ГОРДОСТ: Жени Гунева "Търся доброто както в щастливите ситуации, така и в трудните моменти."Намирам се в най-хубавата възраст. Тя е тази, на която съм в момента. Вече нямам търпение за някои неща, защото съм стигнала до точка в живота си, когато не искам повече да губя време за това, което не ми харесва или ме наранява. Правя това, което обичам. До сега съм живяла живота си така, че не съжалявам за нищо направено или казано от мен. Вече не се тревожа какво мислят другите за мен. Смятам, че съм творец на живота си, на движението напред, на улавянето на възможности, на изследването на нови хоризонти. Търся доброто както в щастливите ситуации, така и в трудните моменти.

Имам изключително семейство, в което включвам, разбира се, и семействата на двете ми деца, и тримата прекрасни внуци. По образование съм строителен инженер. С много желание и ентусиазъм изучавах всички тънкости на проектантската работа. След демократичните промени през 1989-та година, се наложиха драстични промени и в моята професионална реализация. Творческите ми възможности осигуриха развиване на бизнес с изработване на бутикови кожени изделия. Независимо от това не спрях поректантската си дейност, което ми даде възможност да създам фирма, която работи успешно вече 24 години. За себе си осъзнах, че съм постигнала всичко, което съм очаквала от проектантската дейност, прекъснах я, и се насочих към нови цели. Реших, че е време за драстична промяна и я направих!  Изправих се лице в лице с проблемите си. Важен е начинът, по който реагираме на тях. Карам хубавите неща да се случват и се усмихвам на процеса.

С КАКВО СЕ ЗАНИМАВАШ В МОМЕНТА?

МОЯТА ГОРДОСТ: Жени Гунева "Търся доброто както в щастливите ситуации, така и в трудните моменти."Смятам, че нашите хобита и сраничните ни занимания са тези, които ни издигат. Така се случва магията. Занимавах се с много проекти едновременно. Експериментирах  разни неща единствено заради забавлението, но и за успокояване, след изключително напрегнатата работа като управител на проектантска фирма. През живота си съм се занимавала с много видове дейности: шиене на дрехи, рисуване, плетене на шапки и създаване на бутикови изделия като чанти и дрехи от напа. И тъй като нищо не се появява ей така от само себе си и всяка творческа работа е надграждане на вече съществуващото, стигнах до усвояване на технологията за обработка на стъкло fusing. Тя се оказа откритието на живота ми и доведе до…

МОЯТА ИСТОРИЯ НА ПРОМЯНА

Когато човек започне да усеща, че е научил всичко за работата си, е време да смени курса, и да намери нещо ново за учене. Само така движението ще е напред. Разполгам вече със свободата от финансов стрес, което ми осигурява възможност за творчество. Около две години изучавах сама процеса на обработване на стъклото, открих необходимата ми литература, денонощно стоях около пещите, в които се изпичат стъклените пластики. Това доведе до много стъклен скраб, но и до идеи и решения, които са интересни и оригинални. Вече започнах да се занимавам професионално с художествено стъкло.

МОЯТА ГОРДОСТ: Жени Гунева "Търся доброто както в щастливите ситуации, така и в трудните моменти."За моя голяма радост най-неочаквано, мое произведение беше подарено на Grace Vanderwaal  от неин фен от България. В в обръщението си към певицата той е написал : “A doll made out of glass” holding a plate of strawberries and a jar of Nutella (kind of).Glass art by: Jeni Guneva jgglassart.com She kindly accepted our challenge and created the glass figurine in just a few days.Thank you, Jeni :). А на снимката можете да видите и нейната реакция и стъклената кукла в ръцете и.

С КАКВО ТИ ПОМОГНА ЛИЛИ?

МОЯТА ГОРДОСТ: Жени Гунева "Търся доброто както в щастливите ситуации, така и в трудните моменти."Открих Лили в момент, когато в резултат на сериозно заболяване, бях  изпаднала в личностна криза. Усилията ми да се възстановя, нежелането да продължа напрегнатия и изнервен начин на живот, ме доведоха до отказ от контакти с хора, извън семейството ми. Тя ми помогна да се измъкна от подтиснатостта, която ме беше обзела, подаде ми ръка в този труден момент, и лека полека преодолях проблемите. Тогава дори ми беше трудно да говоря. Исках да изкажа мислите си, но думите ми бяха слаби и неуверени. Аз съм доста критична към всички и най-много към себе си. Борех се, за да се върна към нормалното си мислене, но беше много трудно. Не исках хората да усетят разликата в мен от състоянието преди и след. Постепенно се преборих с почти всички последици от инсулта и сега вече съм АЗ. С нейната  изключително интуитивност, както и със способността да общува по подхдящия начин с хората и да ги преценява, тя успя с търпение да ми върне увереността и самочувствието. Сега продължавам с увереност напред с коренно различна дейност. С нейна помощ започнах да оформям нов личен бранд. Първите стъпки за намиране на подходящите хора, които да ми съдействат, са направени с нейна помощ. Сега продължаваме заедно напред.

КЪДЕ СЕ НАМИРАШ В МОМЕНТА?

МОЯТА ГОРДОСТ: Жени Гунева "Търся доброто както в щастливите ситуации, така и в трудните моменти."На 1-ви март 2018-та година се откри първата ми изложба в „Мраморна зала“ на БНР. В момента аранжирам първата ми самостоятелна изложба в „Национално изложение на художествените занМОЯТА ГОРДОСТ: Жени Гунева "Търся доброто както в щастливите ситуации, така и в трудните моменти."аяти и изкъствата Орешак“, която ще се експонира в зала „Приложно изкуство на народите“. Тя ще бъде открита на 28-ми май. Имам и постоянна изложба в София на ул. „Бързарица“ № 8.

Освен на изложбите, моето творчество, под марката JG Glass Art, може да се види и в моя сайт, в моя Фейсбук профил, в Пинтерест, Инстаграм, LinkedIn и Google+.

Това беше всичко от нас с Жени.

Ето още истории като нейната: рубрика „Моята гордост“. А ако и ти искаш да направиш своята кариерна трансформация, заповядай на 4-тото издание на семинара за кариерна промяна от любов към себе си „А сега накъде?“ на 19 май.

През лятото очаквай и книгата ми на тема кариерна промяна от любов към себе си, с практически насоки за промяна, както и истински истории на жени като Жени.