Пълна кариерна промяна

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА – ОЛГА ДУКАТ ОТ „ЕСТЕСТВЕНИ ИДЕИ“

Родих сина си през април 2011-а в държавна болница в София.

Беше естествено и дори удоволствено, защото се бях подготвила физически и психически, бях намерила моя лекар и, явно, имах и голям късмет.

За съжаление, много жени не могат да се похвалят с подобно раждане. Поради комплексни причини, една от тях липсата на информираност, още една – липса на подкрепа и уважение на медицинските лица.

Когато бях в четвърти месец започнах да се замислям за предстоящото раждане. Четох много и толкова се уплаших, че бях решила да раждам с планирано секцио.

Само че нещо вътре в мен ми казваше, че не може да няма начин – да родиш естествено, в атмосфера на уважение и приемане, дори и да не се наложи да пътуваш до някоя съседна държава или пък да заплатиш висока сума в частна клиника.

Една от жените, които ми вдъхна вяра, беше Олга Дукат.

Не бяхме много близки и не общувахме на живо, но попивах всичко, което тя правеше в посока активно естествено раждане покрай наши общи познати и страницата й във Фейсбук.

От тогава насам, вече пета година, продължавам да следя Олга и да черпя вдъхновение от това, че тя вярва себе си и в каузата си, че продължава да учи и да се развива, че успява по някакъв начин да се справи с всички дини, които е поела под мишница. И е усмихната, колкото и да й е трудно на моменти.

С удоволствие ви представям историята на Олга Дукат в ежемесечната си рубрика Пълна кариерна промяна, в която разказвам истински истории на жени, направили радикален завой в професионален план. Приятно четене. 🙂

 

 

12458918_10208464368429022_1454415833_oКое те накара да се замислиш за промяна?

Случи се естествено и постепенно. Не съм се събудила един ден с това решение. Завърших Международни икономически отношения в УНСС и започнах работа в една фирма за електроника. След три години забременях и се наложи да оставя работата за известно време. С раждането на детето интересите и приоритетите ми се промениха. Синът ми нямаше 2 години, когато забременях отново. И така около 5 години бях по майчинство с двете деца и през това време се случи моята кариерна промяна. През това време станах активист в подкрепа на естественото раждане и отглеждане на деца, започнах да организирам курсове за родители и основах Център „Естествени идеи”, където работя и днес. Когато свърши второто ми майчинство, аз вече бях напълно сигурна какво искам да правя и не се върнах на старата си работа.

 

Кое беше по-силно от страха, от несигурността, от неизвестността на бъдещето, така че да си кажеш „Скачам!”?

Интересът ми към бременността, раждането, кърменето и всичко свързано с отглеждането на децата. Пред мен се разкри един цял нов свят, а общуването и споделянето на опит с други родители донесе огромно удовлетворение. В началото на моя път като майка срещнах много трудности, затова имам много силна мотивация да помагам на други жени да се чувстват уверени и спокойни по време на този толкова важен период. От друга страна, благодарение на огромната подкрепа на съпруга ми, никога не съм изпитвала страх от бъдещето. Просто послушах сърцето си.

 

Кои знания и умения от предишната ти работа са ти от полза в настоящата?

Икономическото образование и бизнес уменията са полезни във всяка една област от нашия живот. 🙂

 

Как 12458557_10208464354588676_1179063156_oуспяваш да балансираш между грижата за три деца, съпруг, бизнес, следване и кога е времето за теб? J

Единствено и само благодарение на подкрепата на цялото ми семейство. Мъжът ми прекарва много време с децата, бабите също помагат активно. Това всъщност е най-голямото предизвикателство – да се постигне този баланс. Непрекъснато се опитвам , но не бих казала, че имам успешна рецепта.

 

Всички те познаваме като една от първите дули в България. Сега следваш за акушерка. Какви са приликите и разликите между двете професии, как се взаимодопълват, и с коя професия искаш да те асоциират от тук натам?

Някои хора все още бъркат ролята на дулата с тази на акушерката, наистина приличат си по някои неща, но са и много различни.

Акушерката има медицинско образование, тя е квалифицирано медицинско лице, което може да даде медицински съвет. Акушерките в България се обучават 4 години. Акушерката заедно с лекаря носи отговорност за здравето и безопасността на майката и бебето. В нейните задължения влиза да следи определени показатели и да определи дали бременността, раждането и следродилният период протичат нормално или не. В повечето развити страни именно акушерката е основният медицински специалист, който се грижи за здравите жени и техните бебета и се обръща към акушер гинеколог само при проблеми.

Много акушерки едновременно с това оказват и неоценима психологическа и емоционална подкрепа на майката, могат да предложат удобна поза, да се погрижат за физическия й комфорт. За съжаление не винаги акушерката може да направи това, особено в нашите болници. Това е така, защото има и други задължения, грижи се за няколко жени едновременно и не познава родилката предварително.

Основната роля на дулата е именно емоционалната подкрепа. Тя е изцяло отдадена на това да се грижи за емоционалния и физически комфорт на майката, а често и семейството й. Дулата не осъществява какъвто и да е вид клинична грижа. Не взима медицински решения, не извършва никакви процедури и интервенции. Дулата няма необходимите знания за да разпознае потенциално усложнение в процеса на раждането. Ролята на дулата допълва, но в никакъв случай не би могла да измести ролята на акушерката. Обучението на дулата продължава от няколко месеца до година. Дулата е познато лице – срещала се е с майката през бременността и е наясно с всичките й желания и предпочитания относно раждането. Дулата е там през цялото време и е на разположение за всяко дребно нещо – да подаде вода, да помогне на майката да заеме удобна поза, да й забърше челото и какво ли още не.

Що се отнася до мен, бих искала от тук нататък хората да ме възприемат като акушерка. От години работя за популяризирането на естественото раждане – първо като майка, а след това като дула. Присъствието на дула може да направи разлика, да накара жената да се чувства по-комфортно. Но се убедих, че можем да разчитаме на реални промени в майчиното здравеопазване, само ако има медицински специалисти, които да погледнат на процеса на бременността и раждането по друг начин. Несъмнено най-добрата грижа за здравите бременни е акушерската – статистиките на страните, в които е въведен този модел, категорично доказват това. Затова инвестирах много време и енергия в моето обучение – освен 4те години теория и практика към Медицинския университет София, преминах акушерска практика в холистичен родилен център в Америка. Но независимо от това как се наричам, емоционалната подкрепа за майката винаги ще бъде част от моята услуга. 🙂

 

Разкажи на за един момент от кариерата си, когато ти е било много трудно и кое ти е помогнало да продължиш напред?

12467847_10208464363348895_889320962_nКогато започнах 12-часови стажантски работни смени в болницата, постоянният недостиг на сън се превърна в много голямо предизвикателство. Отделно от това продължавам да помагам на жените по време на раждане и съм непрекъснато на повикване. Когато си лягам вечер, никога не знам дали телефонът няма да звънне отново. А когато излизам, нямам представа кога отново ще се прибера вкъщи. От друга страна, за да можеш да си полезен по време на раждане, ти самият трябва да си в добра кондиция и физически и психически.

Една вечер се прибрах от тежка смяна и без да имам време да хапна и да почина, бях повикана на раждане. След като то приключи, в момента в който се прибрах, легнах си и затворих очи, ми се обади следващата родилка. Чувствах се напълно изчерпана и се запитах дали бих могла да помогна на жената в това състояние. Тогава си дадох сметка, че хората разчитат не само на моето физическо присъствие, но и на моята адекватност, а когато от преумора пропусна нещо важно, това може да доведе до наистина сериозни проблеми.

Беше ми много трудно, задавах си въпроса дали ще мога да издържа на това натоварване, ако искам и в бъдеще да се занимавам с раждания. Наложи се да преразгледам цялата си дейност, да планирам много по-добре ангажиментите си и непременно да включвам в графика време за почивка, време за себе си, когато да мога да възстановя силите си, за да мога да съм наистина полезна на другите.

 

Какви са плановете ти за „Естествени идеи“ и да очакваме ли нещо различно в началото на 2016-та?

Още през есента 2015 се наложи да преразгледам и дейността на Естествени идеи. Човек не може да е добър във всичко, а аз съм насочила целия си ресурс към акушерството и раждането. Затова на заден план останаха магазинът за бебешки стоки и заниманията за деца. Фокусът на дейността ни са курсовете за бъдещите и настоящи родители – планираме много обучения, интересни лектори и теми 2016. Надявам се, че ще има и нови услуги за бъдещи майки – мисля за акушерска женска консултация, смятам да продължа да подкрепям жените по време на раждането, но вече в новата си роля на акушерка.

 

Какво би казала на жените, които обмислят пълна кариерна промяна, но по някаква причина не смеят да направят първата крачка?

Конфуций е казал „Избери работата, която обичаш, и тогава няма да бъдеш принуден да работиш и един ден през живота си”.

За мен това е абсолютната истина – ако си обичаш работата, тогава реално не ти се налага да работиш, а непрекъснато учиш, общуваш, забавляваш и се развиваш. Реално прекарваме по-голяма част от времето си на работа. Животът е само един и не си заслужава да го пропиляваме като правим нещо, което не ни носи радост и удовлетворение. Не трябва да се страхувате! Нямам никакво съмнение, че когато влагаш сърце в това, което правиш, резултатите не закъсняват.

От друга страна трябва да помислите наистина добре, преди да предприемете решителната стъпка. Без подкрепата на партньора и семейството, ще ви бъде изключително трудно, да не кажем невъзможно. Никой не ви гарантира, че ще постигнете успех и че това, което сте избрали е вашето нещо. Може да се наложи да правите многобройни опит и трябва да сте изключително мотивирани и търпеливи. В така ситуация е важно да има някой, който да вярва във вас и да ви вдъхва кураж.

12434695_10208464402629877_236573006_nФинансовите аспекти също не са за пренебрегване. Трябва да сте готови, че няма да можете да разчитате на същите доходи и това може да отнеме повече време, отколкото си мислите. Ако семейството ви разчита на вашата заплата, това може да се окаже проблем. Когато работиш за себе си, доходите ти зависят от твоите постоянни усилия и трябва да си непрекъснато мобилизиран. Това не е никак лесно.

И не на последно място, важно е да имате до себе си човек, който е минал по този път и може да ви даде компетентни съвети. Нещо като „дула” в областта на вашите интереси. 🙂

Ако се чувствате готови, дерзайте! И нека 2016 година да ви донесе много успехи!

 

Можете да откриете Олга Дукат във Фейсбук или да й пишете на oducat@gmail.com.

А ако заедно искате да работим за вашата (частична или пълна) кариерна промяна, включително и чрез изграждането на личния ви бранд, вижте как мога да ви съдействам тук.

Лили Георгиева - кариерно консултиране

 

 

консултант по кариерно развитие и личен брандинг