Пълна кариерна промяна

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА – БОРЯНА ГЕРАСИМОВА

В рубриката „Пълна кариерна промяна” всеки месец ти представям по една дама, направила радикален завой в своето кариерно развитие. През декември 2015-та ще те запозная с Боряна Герасимова, която познавам от едно обучение по личностно развитие, което продължи цяла година, и някак неусетно, всички от групата си станахме много близки.

Когато я видях за първи път ми направи впечатление като много целеустремен  и решителен човек. Наясно беше с всички въпросища и малки въпросчета, заради които беше дошла, и й оставаше да ги отметне един по един. 🙂

Към края на обучението Боби ни изнесе лекция с факти за храненето и здравето ни, които малко от нас бяха чували в такива детайли. Последва вълна от промени в начина ни на хранене и като цяло в начина ни на живот. Това, което най-много ме впечатли, беше нейната лична история, за която ще разбереш след малко. И това, че застана смело пред нас и се показа в светлина, в която не я бяхме виждали до сега.

След няколко месеца Боби ни сподели, че напуска работата си и стартира своя собствена компания. Няколко пъти си говорихме за нея, за бъдещия й екип, за плановете й, с цел да й помогна по въпросите свързани с изграждане и развитие на екипа й.

Но май аз си взех повече. 🙂 Днес ти споделям, че Боряна е един от хората, които ме вдъхновиха да превърна хобито си в собствен бизнес в началото на 2015-та.

Представям ти я с особен трепет и радост! Приятно четене.

 

  1. Как се случи пълната кариерна промяна при теб ? Кое те накара да се замислиш за промяна?

Когато човек започне усилено и целенасочено да променя живота си, промяната сама по себе си става начин на живот – подлежи на планиране и търсене, става необходима. Кариерната промяна при мен беше естествено следствие от сериозната промяна на начина ми на живот и мислене години преди това, съчетана с откриването на смислена за мен кауза, на която да си струва да посветя времето си.

А причината за промяната в начина ми на живот  беше диагнозата рак в средата на двадесетте ми години.. Това беше огромният шок, който ме подтикна да преосмисля в каква личност се бях превърнала, как исках да премине живота ми, как живеех изобщо. Лечението ми беше наистина тежко, травмиращо и продължи около година. Когато накрая ми казаха, че съм напълно здрава, не можех да възприема какъв късмет бях изкарала, беше толкова силна изненада, че даже не можех да се зарадвам.

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - БОРЯНА ГЕРАСИМОВАСега, близо 6 г. по-късно, продължавам да гледам на това като на втори живот, но все още силно ме вълнуват и въпросите как се стигна до разболяването ми на толкова ранна възраст, и кои са нещата, които мога да направя, за да се предпазя от връщането на болестта.

Идеята за компания за нутригенетични изследвания дойде като естествено следствие от всичко, което бях научила през тези години за превенцията, нейната важност и огромната нужда от взимането на навременни, информирани решения за това как да планираме здравето си. Да функционираме по начин, който не предполага развитието на заболявания. Това беше новият ми фокус, там намирах смисъл да продължавам да се развивам и да споделям. Този нов смисъл в живота ми, който дойде напълно естествено беше основната причина, която ме подтикна да променя и кариерата си от софтуерен инженер в предприемач. Желанието, до колкото ми е по силите, да помогна на хората около мен да си спестят това, през което аз трябваше да мина.

(актуализация към 01.01.2019: Започнах един проект, който постигна своята цел, и в края на 2018-а дойде време за моята собствена компания RE:GENA. Сега целият ми фокус е върху нея!)

 

  1. Кое беше по-силно от страха, от несигурността, от неизвестността на бъдещето, така че да си кажеш „Скачам!”?

По-силно от тях беше осъзнаването, че след време няма да мога да си простя, ако позволя на тези неща да ме възпрат. Често си задавах въпроса мога ли да продължа още години по същия начин – в чудене, нерешителност и отлагане? Имах всичко необходимо, за да започна, и нямаше причина да чакам по-подходящ момент от тогавашния.

Но имаше и много други важни фактори, които ми помогнаха, и без които иначе бих отложила „скока” или изобщо не бих го направила. Някои от тях бяха намирането на инвеститор, безрезервната подкрепа на партньора ми, вярата на хората от средата ми – приятели и познати. Те сякаш вярваха в мен повече от мен самата.

  1. Кои знания и умения от предишната ти работа са ти от полза в настоящата?

Въпреки, че на вид предишната ми работа е толкова по-различна, много често се хващам, че пренасям опит от нея. Не става въпрос за конкретни технически умения, а за универсални като водене на комуникация с клиенти и партньори, критерии за качество на предлаганата услуга, умения за планиране и работа в екип, навикът да учиш бързо и да работиш с голям обем информация, гъвкавостта в процеса на реализиране на даден проект при постоянно променящи се фактори.

Разбира се, има и съвсем тематични задачи като изготвяне на задание за уебсайта ни и подбиране на технологиите, с които работим, изисквания към сигурността при съхранение на генетичните резултати.

 

  1. Имаш ли моменти, в които ти е трудно, и как се справяш с тях?

бобииаз2Всеки ден има такива моменти. Понякога са периоди от по няколко седмици, дори месеци. Най-големи трудности имам с управлението на очакванията си за скоростта на развитие на компанията и приемане на факторите, които са извън контрола ми.

За по-големите трудности подхода ми е да търся подкрепа от средата си. Срещам се и разговарям с хора, за които знам, че са се сблъсквали с подобни периоди и такива, които са по-опитни от мен в предприемачеството. Помага да знаеш, че твоят случай не е нещо невиждано и специално, че е преходно, много хора са преминали през това и успешно са се справили. Било то проблеми с екипа, рязко разминаване на реалността с очакванията, изгубена подкрепа от важни за теб хора, съмнения в уменията ти или просто разочарование от случващото се.

 

  1. Какво точно е нутригеномиката и как помага на хората да се грижат по-добре за своето здраве?

Нутригеномиката е мястото, където се срещат храненето и генетиката, възприема се като бъдещето на науката за храненето. Тя помага в много голям детайл да се персонализират хранителните препоръки за всеки отделен човек на база на генома му. Това е важно, защото според някои изследвания, хранителните препоръки, насочени към широка извадка от населението, имат добър ефект за около две трети от него, и не са достатъчно работещи за хора с различен генетичен профил.

Различията в нуждите от макро- и микро-нутриенти, хранителните непоносимости и прoчие, често са предопределени от генетични различия, като по този начин се определят и рисковете към някои хронични заболявания като затлъстяване, диабет, злокачествени и сърдечно-съдови заболявания.

Съответно една от целите е да се подобри индивидуалното здраве и да се намали рискът от развитие на заболявания, свързани с храненето. Друга цел е създаването на лечебни протоколи чрез индивидуализирано хранене.

  1. Клиенти с какви казуси най-често търсят услугите ви?

За всяко от изследванията ни казусите са различни. С нас често се свързват хора, които вече имат проблем – например затлъстяване, хормонални проблеми, хронични възпаления или друго заболяване, за което е можело да бъде направена превенция. С по-голямата част от клиентите ни се срещам на живо, за да обсъдим кой от генетичните тестове би им дал най-ценна информация според нуждите и целите им. Не са редки случаите, в които ги пренасочвам към други специалисти или услуги – целта ми е хората да си решат проблема и да си върнат здравето, а не да направя продажба на всяка цена.

bobi2Един от личните ми критерии за успех на компанията е да се увеличи броят съвсем здрави клиенти. Това ще е сигнал, че успяваме да помогнем на хората от рано да започнат да планират здравето си, а не да действат чак след появила се симптоматика. Колкото по-информирани са хората за здравето си, толкова по-лесно и естествено за тях ще е да се грижат за себе си, и то не само когато възникне проблем. Много от сериозните и хронични заболявания могат да бъдат избегнати чрез елементарни навици, създадени навреме.

  1. Какво би казала на жените, които обмислят пълна кариерна промяна, но по някаква причина не смеят да направят първата крачка?

Не чакайте да се почувствате напълно готови, този момент няма да дойде. Срещайте се с хора, които вече са направили подобна промяна или имат познания за това, как протича този процес – тогава тя ще започне да ви се вижда не само естествена и напълно възможна, но ще добиете и по-реалистични очаквания за това, което предстои. Така ще можете да направите по-работещи планове и да се подготвите, не само за скока в кариерата, но и за промяната в останалите сфери на живота ви, която често е съпътстваща и неизбежна.

бобикенгуруПодсигурете си подкрепата на семейството и близките си хора, защото промяната във вашия живот неминуемо ще ги засегне – не само финансово и като стрес, донесен вкъщи, а и като липса на вашето внимание и присъствие – новото начинание може да отнеме много голяма част от времето, което преди е било за тях. По време на трудни моменти тяхната подкрепа ще ви бъде безценна и може да е основното, което ще ви помага не се откажете.

Подгответе се, че процеса на промяна често трае няколко години и в него има неща, които не може да забързвате и насилвате. От вас ще се иска много търпение, постоянство, вяра и издръжливост.

Често си задавайте въпроса – мога ли да приема кариерата ми да продължи по същия начин? Колко години още искам да прекарам в несигурност и размисли? Осъзнайте, че дори да опитате и да не успеете по някаква причина, опитът и уроците, които ще натрупате в процеса на кариерната промяна в равносметка, ще бъдат от най-ценните в кариерата, а и в живота ви.

Може да ѝ пишеш на b.gerasimova@gmail.com или да разгледаш сайта ѝ www.boryanagerasimova.com.