Пълна кариерна промяна

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА – МАГИ ПАШОВА

В ежемесечната ми рубрика Пълна кариерна промяна ти представям дами, които са направили сериозен завой в кариерен план и са сменили професията си, или са започнали да работят за себе си.

През април 2016-та ще ти разкажа за нутрициониста Маги Пашова, която помага на хората да бъдат по-осъзнати за здравето си  и начина, по който се хранят.

Попаднах на сайта й преди година и от тогава следя всичко, което прави. Възхищавам се на, на пръв поглед, неизчерпаемата й енергия, професионализма, с който пише всяка своя статия, вниманието, което отделя на тези, които искат да научат повече за това как могат да бъдат по-здрави.

Последно я видях преди по-малко от месец на представянето на книгата й „В кухнята на модерната жена“. Стотиците жени, които бяха дошли, сигурно очакваха да чуят детайли за книгата. И ги получиха. Във вид на болезнено откровена и истинска лична история. Предизвикваща сълзи и АХА моменти на себеосъзнаване. Само че няма да ти споделя подробности. Маги ще го направи, ако и когато прецени. 🙂

А до тогава, наслади се на разказа й за нейната кариерна промяна, предизвикателствата и… моментите на вдъхновение.

 

Кое те накара да се замислиш за промяна? A как се случи пълната кариерна промяна при теб?

Професионалният ми път мина през данъчния отдел на една от най-престижните одиторски компании в България и света. Развитието в корпоративна среда беше единственото, което считах за възможно по онова време. В един момент обаче нещо се промени. Започнах да виждам и други възможности, да се интересувам от възможността да създам нещо свое. Почувствах нужда да продължа напред и да правя нещо различно. Нуждаех се от повече самостоятелност. Исках да се занимавам с нещо, в което има динамика и разнообразие, което ще ми позволи да повлиявам позитивно живота на другите, в което има място за предприемачество, креативност и себеразвитие.

magipashova2За професията нутриционист прочетох случайно в един чужд сайт и колкото повече научавах за нея, толкова по-убедена бях, че това е професията, която съчетава всичките ми интереси и че това е новият път, по който искам да поема.

Преходът беше плавен и добре обмислен. Няколко години едновременно учех и работех, трупах познания и заделях средства, защото е ясно, че когато започнеш да се занимаваш с нещо ново и да го развиваш, не можеш да очакваш особено високи доходи през първите 1-2 години.

Кое беше по-силно от страха, от несигурността, от неизвестността на бъдещето, така че да си кажеш „Скачам!”?

Да направиш подобна кариерна промяна не е лесно. Особено, когато си жена. Особено, когато си в репродуктивна възраст и имаш или възнамеряваш да имаш деца. В България корпоративният свят е символ на стабилност и сигурност, а предприемачеството – на свободен скок в неизвестното. За подобен скок се изисква много кураж, решителност, постоянство и готовност поне в началото да работиш  два пъти повече за два пъти по-малко пари. Необходими са много труд и отдаденост, за да изградиш доверие, да се наложиш като специалист и в крайна сметка да осъществиш успешно една кариерна промяна.

Но, в крайна сметка, когато истински го искаш и си сигурна в себе си, правиш всичко това с желание.

Кои знания и умения от предишната ти работа са ти от полза в настоящата?

Предишната ми работа и корпоративното ми минало са нещо с което изключително се гордея! Те бяха за мен необходима стъпка в личния ми път. Уменията, придобити през 8-те години, в които работих за КПМГ са много, но основно бих посочила – професионално отношение, самодисциплина и внимание към детайлите. Към това мога да добавя познанията ми за финансово, счетоводно и данъчно управление на фирма – все неща, от които е добре да имаш представа, когато създаваш свой бизнес.

Как успяваш да балансираш между грижата за детето ти, вниманието към съпруга ти, развитието на бизнеса ти, постоянното учене и развитие… и кога е времето заmagipashova4 теб?

Това е най-сериозното ми предизвикателство в момента. Някой беше казал, че можеш да имаш само две от изброените – семейство и деца, бизнес, приятели, лично време. Аз се опитвам да имам всичко и съм наясно, че не мога да бъда пълноценна във всичко. Налага се да правя компромиси с някои неща, да се лишавам от други. Виждам се по-рядко с приятели, нямам свободно време, изключително организирана съм и се старая да приоритизирам. Но се чувствам напълно ок и в хармония, защото заетостта ми е личен и осъзнат избор, а не нещо, наложено ми отвън.

 

Ако трябва да вместиш в 2 изречения отговора на въпроса „С какво се занимаваш?‘ – какъв би бил той?

Помагам на хората да правят повече осъзнати избори, относно храната си, да взимат информирани решения относно здравето си, да помагат на телата си да бъдат в най-добрата възможна физическа и психологическа форма.

Разкажи ниmagipashova3 как разбираш, че вървиш по твоя път?

Разбираш го, когато това, с което се занимаваш спира да бъде твоята „работа“ и се превръща в твоя „живот“. Когато не усещаш как минава времето, защото всичко, което правиш ти е интересно. Когато не изпитваш Sunday blues и в понеделник не се събуждаш с потискащото усещане, че започва още една дълга работна седмица.

Разкажи на за един момент от кариерата си, когато ти е било много трудно, и кое ти е помогнало да продължиш напред?

Трудни моменти има винаги, но за мен никога не е имало съмнение относно желанието да продължа напред. Освен това с времето критериите ми за трудност много се промениха. Например, моят начин да стигам до хората е виртуален т.е. през моя сайт. Когато започнах да се занимавам с това не знаех абсолютно нищо за създаване, оптимизиране и поддържане на сайтове, липсваше ми елементарна техническа грамотност, нямах дори бегла представа от онлайн маркетинг. Наложи ми се да науча всичко това едновременно с усвояването на професионални умения и опит в областта на нутриционистиката. Така че не ми беше лесно, но може би онова, което най-много ми помагаше и ми помага днес, е съзнанието, че къща се строи тухла по тухла. Старая се да се фокусирам върху малката крачка напред, която правя всеки ден, а не върху дългия път напред, който предстои. Когато успееш да промениш перспективата по този начин, разбираш какво очарование и магия има в пътя.

Какви са плановете ти от тук нататък, какво да очакват хората от Маги Пашова?

Много неща предстоят. Планирам видеа, он-лайн програми, нова книга, посветена на женското здраве, но аз обичам да говоря за нещата, когато те вече са факт, а не само план.

Какво би казала на жените, които обмислят пълна кариерна промяна, но по някаква причина не смеят да направят първата крачка?

magipashova1Бих има казала, че животът е твърде кратък, за да позволим страхът да бъде движещата ни сила в него. Ако онова, което ви парализира и ви пречи да направите първата крачка, е страхът от неизвестното, дайте си реална сметка за това. Погледнете в лицето най-големия си страх и преценете толкова ужасяващ ли е наистина!

Страхът може да има позитивна роля, когато ни предпазва от рисковани и необмислени действия. Една успешна кариерна промяна изисква именно това – добро планиране и обмисляне. Въпросът е да бъдем стратези, а не страхливци.

Страхът е някой, който трябва да се вози на задната седалка в колата на нашия живот, за да могат отпред да седнат любовта и уважението ни към себе си, желанието да изразим истинската си същност, да изживеем цветно и пълноценно живота си, да дадем и да споделим с другите онези уникални таланти и способности, които всеки от нас носи и е длъжен да реализира!

Можеш да намериш Маги в сайта й www.magipashova.com или във Фейсбук страницата й.

 

Пожелавам ти кураж и вдъхновение да направиш своята кариерна промяна, ако имаш нужда от такава, и нали знаеш…

където и да си, с теб съм!

Лили Георгиева - кариерно консултиране

 

 

консултант по кариерно развитие и личен брандинг