Кариерно развитие

Защо не те търсят клиентите?

Време е за дозата съвети за твоето кариерно развитие или личен брандинг.

Днес ще ти споделя кои може да са не толкова очевидните причини да не те търсят клиенти, ако си някакъв вид консултант – човек, който продава знанията или уменията си. Макар че това, което разказвам, може да бъде полезно на абсолютно всеки, дори и вътрешен служител в компания, ако погледне съветите ми на принципно ниво.

Да приемем за даденост, че твоята услуга или продукт са с високо качество, вече си постигал резултати и си получавал положителна обратна връзка от поне няколко клиента (или колеги, ако си част от екип). Също така, пребиваваш в онлайн пространството със свой блог, сайт или поне страница във Фейсбук или профил в Линкдин. Тоест, имаш стойностен продукт и можеш да бъдеш открит, нали?

Защо тогава ти се обаждат толкова малко хора, а има периоди, в които никой не те търси?

Ще ти дам пет отговора, които далеч не изчерпват всички възможни причини, но със сигурност са често срещани, а по-рядко – осъзнавани. Аз самата съм правила всяка една грешка, която ще ти споделя ей сега.

Първата е, че е възможно хората всъщност да не знаят как точно можеш да им бъдеш от полза.

Не ме гледай учудено, нали не си зъболекар, автомонтьор или треньор по тенис, където едва ли може да се получи грешка в разбирането какво точно правиш?

Имах един период от живота си, в който се представях като кариерен консултант и редовната реакция беше: „О, аз не си търся нова работа, благодаря.“ А всъщност, кариерният консултант работи и с хора, които искат развитие в настоящата си работа, които работят за себе си, такива, които искат да развиват екипите си и много други.

Та, ако се представяш с титлата си, която е нещо подобно на лайф коуч, кондиционен треньор или пък таролог (мдааа, има и такава), замисли се дали на хората им е ясно какво всъщност правиш и как можеш да им бъдеш от полза. И започни да им обясняваш в не повече от 3 изречения какъв проблем точно решаваш. Чуят ли това, те за секунди ще решат дали са хора, които имат този проблем, но и да го нямат, биха могли да те препоръчат на техни приятели и познати, например.

Втората грешка, която е възможно да правиш, е да не достигаш до точно тези хора, на които можеш да бъдеш от полза и които да те разпознават като човек, на когото могат да се доверят.

Нали знаеш поговорката „Разни хора, разни идеали?“ Бъди спокоен, че такъв, какъвто си, и начина, по който се представяш на своите клиенти, колеги или пък бъдещи работодатели, няма как да говори на всеки един от тях. На някои ще допаднеш, на други не съвсем, на трети може дори да си неприятен, и това е напълно нормално.

Та, не се опитвай да достигнеш до всеки, а прецени много ясно, точно и тясно към кого да се насочиш. Добре е да имате подобни начин на мислене, ценности и вярвания, както и да можеш да помогнеш на тези хора да постигнат нещо, за което мечтаят или  да разрешат проблем, който им тежи. И виж кой е най-адекватния начин на представяне, като избор на думи, образи, послания и канали, така че да достигаш точно до тези хора.

Третата грешка, е че може би си мислиш, че ще спечелиш хората с твоите титли, сертификати и референции. Не казвам, че са излишни – те, много често са задължителни, но не това е нещото, което кара хората да ти се обадят. Рационалното представяне на това, което можеш и знаеш, а именно титлите и сертификатите ти, ще станат актуални чак след като докоснеш човек като предизвикаш у него… емоция.

Спри да мислиш и да говориш за себе си и се обърни към човека отсреща. Говори за неговите нужди, мечти, желания, страхове, търсения и предизвикателства, а не за това колко си квалифициран да му помогнеш. Поне не на началната страница в сайта си.

Покажи какъв човек си, коя е твоята история и защо правиш това, което правиш, чак след като си показал, че разбираш нуждите на човека отсреща, но преди да му изброиш всичките си титли и опит. Свържи се с него като човек с човек и той ще прецени дали и кога да ти се обади.

Чeтвъртата грешка е, че наблягаш на рекламата, вместо да правиш маркетинг. Сигурна съм, че  разбираш разликата. Всички сме виждали комикса, в който мъж отива при една дама и й казва: „Аз съм много готин. Стани ми гадже.“, което си е чиста реклама, и втората част, в която дама отива при един мъж и му казва: „Чувам, че си бил много готин. Стани ми гадже.“  което си е маркетинг.

Та, ако подходът ти до сега е бил да призоваваш хората да купят от теб, защото си много добър в еди какво си, едва ли си имал особен успех, освен ако тези хора вече не те познават сравнително добре и, евентуално, обмислят да работят с теб.

Помисли коя е твоята силна страна – да пишеш статии, да снимаш видео, да гостуваш на събития на живо, да се изразяваш чрез думи, образи или движение, и действай. Пиши, разказвай или твори за това, което ще носи стойност на твоите потенциални клиенти или последователи. Дори и един нов член на екип в някоя компания, първо показва, че може да му се гласува доверие, дава решения и подкрепя колегите си, така че след време те да го подкрепят, дори и без да го иска изрично от тях.

И последната грешка, е че може би… бързаш. Искаш резултати тук и сега. Но истината е, че няма как да стане, нито сега, нито дори и след месец, два или три.

Изследвания твърдят, че само три процента от хората са готови да купят веднага и уж няма значение от кого точно, но няма как да достигнеш до тях, ако не си определил много конкретна аудитория, на която можеш да бъдеш от полза или ако не говориш по начина, по който тя би те чула.

И все пак, дори и да не правиш грешките, които изброих по-горе, е необходимо време, в което да станеш разпознаваем за определена аудитория, тя да започне да те търси и да те препоръчва на своите близки и познати.

Това беше всичко от мен за днес.

Надявам се статията да ти е било от полза. Ако е така, моля да я споделиш с важните за теб хора чрез бутоните по-долу.

И ми пиши в коментарите, има ли още нещо, което смяташ, че е причина даден консултант или експерт, който предлага качествена услуга и може да бъде лесно открит, да не бъде търсен?

Пожелавам ти ясен фокус и супер успехи в това, с което си се захванал.

И нали знаеш, където и да си,

С теб съм!