Пълна кариерна промяна

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА – Ива Балашева

Здравей, аз съм Лили Георгиева, консултант по кариерно развитие, промяна и личен брандинг, и в ежемесечната ми рубрика „Пълна кариерна промяна“ ти представям дами, които са направили сериозен завой в кариерен план, и са променили професията си и компанията си, или вече работят за себе си.

Тази рубрика съществува от лятото на 2015-а, когато тепърва стартирах своята дейност. От тогава насам 40 дами разказаха за своите професионални, а често и житейски завои. За наученото по пътя. За страховете, И за мечтите! Взех решение, че е време тази рубрика да еволюира и да премине в други формати, в които също ще те запознавам с хора, които работят това, което обичат, и оставят своя принос, така, както го разбират.

Тоест, днешното интервю е последното от рубриката. А гостенката ми не е никак случайно –  точно тя беше онази, която ме въведе в света на човешките ресурси, и именно този ми опит ме подготви за това, на което съм се отдала в момента. Представям ти Ива Балашева!

Как и кога се случи пълната кариерна промяна при теб ? Как стигна до идеята да започнеш собствен консултатски бизнес?

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Ива БалашеваПрофесионалният ми път започна като експерт и по-късно като мениджър в областта на трудовото право и човешките ресурси. И двете организации, в които съм работила като вътрешен HR, са големи международни компании – ФЕСТО Производство и ЗК УНИКА, в които имах възможността да развия функцията по управление на хора от самото начало. С течение на времето разбрах, че за мен това е голямо предизвикателство и същевременно огромно удовлетворение, да съдействам на мениджърите и на други компании, които се развиват и искат да постигат бизнес целите си чрез хората от своя екип. Затова реших, че 15 години корпоративен опит следващата кариерна стъпка за мен ще бъде развитието на мой собствен бизнес в областта на управление на човешките ресурси, чрез който да мога да приложа този натрупан опит и да съм полезна в компании, които нямат все още изградена функция по управление на хора и съответно специалисти в тази област, да постигнат ефективна вътрешна структура и организация и висока ефективност чрез привличане и развитие на точните хора в екипа. Стартирах през 2015 година и за целта създадох система от стъпки, която прилагам в компаниите, с които работя, и която гарантира тези резултати. Така много мои клиенти се справят с хаоса в компанията, избавят се от това да вършат оперативни задачи, вместо да ги делегират, получават повече свободно време за себе си и придобиват знания и умения успешно да управляват голям брой хора.

Кое беше по-силно от страха, от несигурността, от неизвестността  набъдещето, така че да си кажеш „Скачам!”?

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Ива БалашеваЗапочването на собствен бизнес ми откри много нови хоризонти. Дори и управлението на малка компания като моята изисква създаването на визия и стратегия за развитие на дейността, финансово управление, маркетинг и продажби, и дава възможност за натрупване на много нови знания и умения. Всичко това заедно с усещането, че си направил нещо от нулата и си го довел до момента, в който да дава значителен резултат, носи за мен огромно удовлетворение и в същото време отговорност. Голямото предимство на собствения бизнес е възможността сам да взимаш всички решения, да знаеш, че изцяло от теб зависи с какви темпове и в каква посока ще се развиваш, и до какви резултати ще достигнеш.

Разкажи на за един-два момента по пътя, когато ти е било много трудно, и кое ти е помогнало да продължиш напред?

В началото ми беше най-трудно – знаех  какво е необходимо да направя в една компания, за да помогна, но нямах идея как да намеря подходящите организации, които имат нужда от това. Това, което на мен лично ми помогна да се справя и да се чувствам щастлива от избора си да оставя „сигурността“ на голямата международна компания, високата позиция и гарантирана заплата, е вдъхновението, упоритостта и любовта към това, което правя, както и желанието да достигна до повече хора, динамиката и възможността да се докосна до много и различни сфери и бизнеси и до изключителните хора, които ги управляват.

А кое е това, с което се гордееш най-много в момента, и защо го оценяваш толкова високо?

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Ива БалашеваНай-много се гордея с това, че макар и с много усилия, успявам да съчетая това да постигам  целите, които си поставям в професионален план с това да бъда заедно със семейството си, да помагам на децата, да пътуваме и да прекарваме време заедно.

Как да намерим най-подходящия екип, с който да работим – сподели ни хем от опита на ейчар, хем от личния ти опит на предприемач?

Аз имам двама човека в моя екип – единият се присъедини чрез обява, а другият – чрез препоръка. Очевидно и двата начина  работят, по-важното е на първо място да усетиш човека – аз много вярвам на интуицията си в това да открия тези, с които най-добре мога да работя – тук имам предвид не само хората от екипа, но и партньори, клиенти и всички, с които правя нещо заедно. На следващо място, разбира се, трябва да сме наясно какви качества и умения търсим у хората, които искаме да се присъединят към екипа, и да преценим дали конкретният човек ги притежава. Оттам нататък изграждането на отношения на доверие и взаимопомощ е най-ключово за създаването на добрия екип.ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Ива Балашева

 Знаеш, че аз помагам на хората да градят и развиват своя личен бранд като са автентични, познават себе си и показват каква стойност могат да носят. Как разбираш ти личния брандинг и с какво искаш да асоциират твоето име?

Разбирам личния брандинг като разпознаваемост на името – да си познат на хората с това, което правиш, с начина, по който помагаш на другите, така че ако възникне нужда, да се сетят първо за теб.  Бих искала да асоциират моето име със създаването на ефективен, мотивиран и успешен екип от хора и развитието на лидери, които разбират своята основна функция да постигат бизнес целите чрез компетентното  управление и вдъхновение на този екип.

Какви са настоящите ти проекти и бъдещите ти планове?

И настоящите ми проекти, и бъдещите планове са свързани с това да работя с неголям брой компании, които типично имат 20-80 човека персонал, да имам дългосрочни отношения с тях, така че да можем заедно с колегите ми да сме полезни на техните собственици, управители и на екипа и да постигаме видими резултати – да съдействаме да работят по-ефективно, по-екипно и да постигат бизнес целите, които си поставят.

Какво би казала на жените, които обмислят пълна кариерна промяна, но по някаква причина не смеят да направят първата крачка?

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Ива БалашеваБих им казала, че човек няма как да стигне на отсрещния бряг, ако не влезе във водата. 🙂 Просто всеки трябва да реши за себе си какво иска да постигне и след това да си го представи как изглежда, и да действа. Колебанията и страховете само губят енергия, няма никакъв смисъл от тях. Аз лично не смятам, че човек трябва да прави кариерни промени на всяка цена или на определено време и т.н. Просто ако чувстваш, че имаш нужда от промяна, значи е дошъл правилният момент.

Това беше всичко от нас. 🙂

Ако искаш да се свържеш с Ива: +359 887 509 543, e-mail: iva.balasheva@ivb.bg, http://ivb.bg

А ако темата за кариерната промяна ти е актуална, разгледай книгата, в която ти споделям изпитана методология за осъзната кариерна промяна плюс 30 истории на промяна на български жени.

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Ива Балашева