Кариерно развитие

НЕДЕЙ ДА РАБОТИШ ЗА СЕБЕ СИ

Лили Георгиева помага на хората да направят осъзната промяна към позиция, професия или бизнес, които ще им носят удовлетворение и смисъл, както и да развият личния си бранд като част от организация или на свободна заетост. Тя е консултант с над 1500 часа опит, автор на настолната книга за кариерна промяна „От любов към себе си“, създател на изпитаната методология за кариерна промяна „Устрем“, бивш HR в международни компании.

***

Представям си как четеш заглавието и зениците ти се разширяват.

Е, точно от мен – не го очакваше, нали?

Ако ме следиш, сигурно знаеш, че обичам да вдъхновявам, и да обръщам фокуса върху какво може, а не – какво не, но… не на всяка цена, не за сметка на други важни неща, не без да имаш необходимата яснота и подготовка.

Искам да ти дам една различна гледна точка, в която вместо да те тикам в посока „работи за себе си“, защото това е най-доброто, и възможности дебнат от всякъде, искам да те накарам да погледнеш на идеята и възможностите много трезво, без да правиш бързи и резки завои.
Във времето, в което сме заливани от статии на тема „Стартирай собствен бизнес за 0 лв“ или „Избягай от задушаващата работа от 8 до 5“, често преведени от чужди сайтове и неадаптирани за действителността, аз ти предлагам авторско четиво, което, надявам се, ще те накара да се замислиш, и… ще ти донесе и практическа стойност.

Идеята е не да те откажа от твоите мечти, цели и идеи, а да ти помогна да ги огледаш от всички посоки, да си ‚постелиш‘, доколкото е възможно, да намериш правилната мотивация и подкрепа, и след това, разбира се, да се задействаш!

Недей да работиш за себе си, ако:

 1. Е С ЦЕЛ ДА ИЗБЯГАШ ОТ РАБОТАТА, КОЯТО МРАЗИШ

pylna-karierna-promianaОт моята работа забелязвам, че много често мотивацията на хората да направят кариерна промяна е, за да ‚не съм вече там, където бях‘, ‚за да се отърва от досадни шефове/ задачи/ клиенти‘. Това е идеална причина да си тръгнат от някъде, но тази мотивация не е онази, която ще ги задвижи напред, и ще им даде енергия да изградят нещо ново, и да го отстояват. Особено, ако не знаят какво точно да бъде то.

Чуя ли „Искам да работя за себе си, защото вече не мога да понасям шефа си“, ми светва червената лампичка. Започвам да търся кое е това, към което човек се стреми, а не това, от което иска да избяга. Разбираш каква е разликата, нали?

Когато попитам, много често отговорът е: „Не съм сигурен.“ А това не е добра отправна точка, за да скочиш в работата на свободна практика или собствения бизнес, които самои по себе си не носят сигурност и яснота, поне в началото.

 1. НЕ СИ НАЯСНО ЗАЩО ВСЪЩНОСТ ГО ПРАВИШ И КАКВО ЩЕ ТИ ДОНЕСЕ (И ОТНЕМЕ)

И в този ред на мисли, ако ти се върти идеята да преминеш на свободна заетост, или дори да започнеш собствен бизнес, попитай се:

„Защо ми е това, какво ще ми даде, какво ще получа, което ми липсва в момента? А какво ще ми отнеме, доколко съм готов да се разделя с него, и за какъв период от време?“

Когато една дама дойде при мен и ми каза, че иска да стане онлайн консултант в определена област, и й зададох тези въпроси, стана ясно, че очаква да получи гъвкавост, независимост, мобилност, престиж и статус, но пък ще загуби сигурността и предвидимостта в живота си, както и подкрепата на някои важни за нея хора. Не се отказа, но тръгна да мисли в посока как да си подсигури някаква сигурност поне за известно време, и какви разговори да проведе с тези хора, за да не загуби подкрепата им. И също, докато дойде време да реализира своята идея, потърси начини да си набави по-голяма гъвкавост, мобилност и престиж там, където се намира в момента.

 1. ГО ПРАВИШ, ЗА ДА ИМАШ ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ ЗА СЕБЕ СИ (И ВАЖНИТЕ ЗА ТЕБ ХОРА)

Лили Георгиева и семейството йХайде да си го кажем направо – да работиш за себе си често означава да работиш в извънработно време, както и да полагаш много усилия, нерядко с неясен резултат.

Но, плюсовете са, че след някакъв (за всеки различен) период от време, ще имаш силата да решаваш колко работа да поемеш, и кога точно да работиш. Във всеки случай ще имаш по-голяма гъвкавост да организираш деня си според твоите приоритети и ценности, а не само спрямо чуждите. И, може би най-важното, ако това, което правиш, е твоето нещо, няма да усещаш дейността като работа, която трябва да свършиш, а като нещо, което искаш да направиш, което ти носи кеф и смисъл, и осъзнато ще избираш да му отделиш повече време.

 1. ИМАШ РАЗХОДИ И НЕ ЗНАЕШ ДАЛИ ЩЕ МОЖЕШ ДА ГИ ПОКРИВАШ

Знам, че това е болна тема на почти всеки, знам и че не е честно точно това да те спре да се задействаш, но… живеем в реалността, а не в облаците, и хлябът струва пари. Чували сме много истории за хора, които рискуват без пари в джоба си, някой ги забелязва, и животът им се нарежда. Но има много повече истории, които не завършват с такъв щастлив край, и понеже  не са особено вдъхновяващи, никой не ги споделя ентусиазирано.

Обади ми се жена, която искаше да се занимава с декупаж, и да се издържа от творенията си – направихме бърза сметка за постоянните разходи в живота й, за спестяванията и заемите й, за това дали и на кого може да разчита за финансова подкрепа, за това колко струват материалите й, колко време изработва един артикул, колко може да изработва на месец, колко би искала да струват, и теглихме чертата. Дори и да продаваше всичко произведено, нямаше как да излезе дори на 0. Беше важно да изплати кредит, който имаше, да си намери квартира, в която да дели разходите със съквартирант, и да натрупа спестявания (или да изкара допълнително пари) поне за 3 месеца, за да може да си позволи да се впусне в новото си занимание. Слава Богу, много хора могат да разчитат на партньора си или на семейна помощ във финансов план, но е добре това да бъдете договорено и прието и от двамата, за да няма неприятни изненади.

 1. ГО ПРАВИШ, ЗАЩОТО СЕ ТЪРСИ И Е МОДЕРНО, А НЕ ЗАЩОТО Е ТВОЕТО НЕЩО

Често попадам на въпроси от рода на: „В кои области е добре човек да прави собствен бизнес, какво се търси, къде има хляб?“ Сякаш човек може да бъде и програмист, и шеф готвач, и певец ако реши.

hard-work-hiresВсъщност, възможно е, но важно е да погледнеш с какво разполагаш като вътрешен ресурс, преди да се обърнеш навън. Не се питай първо: „Какво се търси?“ , а: „В какво съм добър? Кое ми се удава? Къде постигам резултати с лекота“?, а чак след това: „Къде се търси това? На кого мога да бъда полезен с това?“

И не че другото не може да бъде научено, с практика и постоянство, но нали затова са ни силните страни и таланти – стига да си ги познаваме, да ги развиваме, защото там имаме най-голям потенциал, и това ще ни носи най-голямо удоволствие.

 1. НЕ СИ НАЯСНО КАКВО ВСЪЩНОСТ ЩЕ ПРАВИШ

Преди време помагах на една клиентка да реши каква кариерна промяна иска да направи. Минахме през варианта да се занимава със сладкарство. Когато задълбахме, стана ясно, че за нея много важно и удоволствено е да измисли сладкиша, както и да го предаде лично на клиента, за да види неговата реакция. Само че, освен това, ще се налага да се занимава с избора и снабдяване с продукти, процеса по производство, намиране на клиенти и др. Така погледнато, на нея наистина й допада само 20-30 % от дейността, а за начало щеше да бъде сама. С времето узря за идеята, че ако превърне сладкарството в бизнес, ще загуби сладостта от това да изпипва детайла и винаги да е в контакт с този, който ще консумира сладкиша. И се насочи в друга посока.

Та, преди да се впуснеш в нещо ново, виж как наистина ще преминава деня ти, къде е твоята сила, кое имаш да доразвиеш, кои роли са твоите роли, и кои можеш да прехвърлиш на друг, и, най-важното:  дали се виждаш дългосрочно в такъв вид дейност.

 1. НЕ СИ НАЯСНО ДОКОЛКО И ДАЛИ СИ КОМПЕТЕНТЕН ДА ГО ПРАВИШ

Хайде да бъдем сериозни – никой няма да иска да ти плаща, ако не си мнооого добрър в това, което правиш, ако не му носиш истинска стойност, ако не си експерт в областта си.

Разбира се, експертизата се развива в работата, и това е постоянен процес, но все пак е важно да разполагаш с необходимата основа. Не че да работиш за друг не изисква такава, но тук ти заставаш зад собственото си име, и няма кой да те покрива, а няколко недоволни клиента могат да сринат доброто ти име за дълго време.

Както една дама, която много уважавам, една от първите, говорещи за нутриционистика в България, Надя Петрова, сподели наскоро, когато е завършила първото си обучение по специалността, е осъзнала колко много всъщност не знае, и какъв път има да измине, за да може да носи истинска стойност на хората.

Провери компетентността си и виж – дали пък само не си мислиш, че си много добър в нещо…

 1. НЕ Е ЯСНО МНОГО КОНКРЕТНО КАКВО ПРЕДЛАГАШ (НА ТЕБ И НА ДРУГИТЕ)

Ако трябваше да избирам топ 3 на факторите, които водят до провал на хората, които искат да работят за себе си, единият е, че не е кристално ясно какво точно правят, и как могат да бъдат от полза точно на тези, които имат нужда от нещо такова.

Ще продължавам да разказвам една история, в която аз и още 100 души сме се събрали на едно събитие за предприемачи, и се запознаваме едни с други.

Аз имах грешката да споделям, че съм кариерен консултант, и реакцията беше: “ Аааа, аз не търся работа, не, благодаря.“ Никой не поиска визитката ми, все пак – предприемачите не търсят работа, а кой да им обясни, че кариерният консултант далеч не работи само с безработни. Но и други колеги се представиха ‚добре‘, като кондиционен треньор, таролог и т.н. реакцията отсреща беше: „Аааа, добре. Ето моята визитка.“ И по-рядко: „А ти какво всъщност правиш?“

Темата е дълга и широка, но докато продължаваш да се представяш с титлата, която имаш, а не резултатите, които постигаш, и проблемите, които решаваш, очаквай подобни реакции и, обикновено, липса на интерес.

 1. НЕ ПОЗНАВАШ ТЕЗИ, НА КОИТО ЩЕ ПРОДАВАШ ТВОЯ ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА

Ежедневно мchecklistилиони бизнес идеи се раждат и умират. И една от основните причини е, защото тези, които генерират идеите, са убедени, че те са много стойностни и полезни, но… не си правят труда да проверят дали е така. Не са запознати в детайли с аудиторията, на която ще ги продават. Не са наясно с ценностите, вярванията, нуждите и проблемите на хората, които биха се възползвали от това, което предлагат. Защото ако бяха, щяха да се обърнат точно към тези ценности, нужди и проблеми, и да валидират идеята си, да я направят ценна за другите, а не само за себе си.Така, както правят хората, които наистина носят стойност, и могат да ни бъдат за пример.

Аз съм голям фен на Джейми Оливър и много харесвам в него това, е че той има много ясна насоченост в това да помага на хората, които искат да готвят прясна домашна храна, за кратко време, и да дава лесни и достъпни алтернативи на родителите, които искат да предоставят нормална храна на децата си, различна от тази на фаст фууд веригите. Джейми не просто готви, той предлага решения на проблеми, и много добре познава аудиторията, на която носи стойност.

 1. НЕ ЗНАЕШ КОЯ Е ТВОЯТА ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ

Пак ще бъда брутално реалистична, и ще кажа, че в днешния свят, пренаситен с информация, продукти и услуги, да искаш да правиш нещо, от което да се изхранваш, то да ти носи радост и удовлетворение, да носиш стойност като постигаш резултати, и да се задържиш на хоризонта е… доста трудно постижимо. Особено ако не си наясно кое е това, което те отличава от масата други, които правят същото или подобно нещо.

Една клиентка си беше направила онлайн магазин за дрехи и след време го беше затворила поради липса на продажби. Може би не изчака достатъчно, а може би имаше един друг проблем. Когато я попитах защо да купя от нея, тя не можа да ми отговори. Ами цената, качеството… бла бла, приказки, които всеки говори. Тя не беше открила, създала и комуникирала добавената стойност, която дава на хората.

Какво е добавена стойност ли? Ще ти дам пример отново с онлайн магазин, Шопинг Tерапия, чиито създатели познавам и харесвам. Те предлагат дрехи за семейството, като шият еднакви модели за майки, татковци и деца. Освен това споделят снимки на семейства, които се обличат от тях, неизвестни и нормални хора, точно както другите, които биха си пазарували от тях. Дрехи много, но малко са представени с такава концепция и добавена стойност, нали?

НЕДЕЙ ДА РАБОТИШ ЗА СЕБЕ СИ

 1. МИСЛИШ, ЧЕ ВСИЧКИ ЛЕЛЕЯТ ЗА ТВОЯТА ИДЕЯ ТАКА, КАКТО ТИ

Знам, че вярваш, че това, което искаш да направиш, е великолепно, невероятно, и много полезно. Знам го, защото и аз вярвам, че това се отнася за моята дейност. Иначе не бих й се отдала така, както го правя в момента.

Woman surrounded by blank sheets of paper

 

Когато тръгнах да си изчиствам концепцията преди около 2 години, говорих с различни хора, събирах обратни връзки, валидирах идеята си, и събирах експертно познание в областите като маркетинг и позициониране, които не ми бяха толкова ясни. Светът ми се въртеше около моята идея и почти нищо друго нямаше значение.

Само че другите хора имаха техни идеи, интереси и грижи, и макар и да ме подкрепяха в ентусиазма ми, някак си не политаха така, както аз летях…

Другите може и да се вдъхновяват от твоята идея, но само твоят живот се върти около нея. Можеш да ги запалиш и тях, а може и да не се получи, и това е съвсем нормално.

 1. НЕ СИ ГОТОВ ДА ДАДЕШ ВСИЧКО ОТ СЕБЕ СИ (ИЛИ ПЪК ДАВАШ ПРЕКАЛЕНО МНОГО)

Хайде да дефинирам сега какво означава ‚всичко от себе си‘ – всичко, на което си способен, че и отгоре, целият ти опит, знания и преносими умения, енергията ти, това, което си, и което можеш…

Всички сме чували за това, че ако не се посветиш на нещо, то няма да потръгне. А аз бих казала, че отпочнеш ли го, за да пребъде във времето, е ключово това даване да е в унисон с твоя ритъм и стил, с твоите силни страни, с твоите ценности и убеждения. Иначе, колкото и да е добро, колкото и усилия да наливаш, пари и какво ли още не, просто няма да ти носи това, от което имаш нужда, а напротив – само ще ти взема.

Преди години имах една приятелка, която беше с престижна професия, и сякаш даваше всичко от себе си, явно носеше стойност, явно постигаше успехи. Но това не беше нейният ритъм, а след време вече – и нейната дейност. И един ден просто се отказа, защото й взимаше много повече, отколкото й даваше.

 1. ИСКАШ ВСИЧКО ДА Е ИДЕАЛНО

О, да, колко дълго време исках всичко да е идеално, колко дълго време планирах да покажа коя съм и какво мога, когато стана идеална. И понеже спрямо моите критерии моментът все не наближаваше, а явно вече носех стойност по някакъв начин, и хората ми го показваха, просто се задействах. Бях принудена от външните обстоятелства….за което в момента мога само да благодаря.

Когато това лято споделих анкета, за да получа обратна връзка от хората, които ме следят, получих отзиви как изпипвам всичко, колко идеални са видеата ми, и как всичко около мен е перфектно.

15042065_951585884978754_9000673957372962220_oЕ, ето ти снимка, в която да видиш в каква атмосфера всъщност се налагаше да снимам – с влакчета, сгънато пране, и някое друго вагонче в краката ми. Добре, че реших да сменя формата, и вече не ми се налага. 🙂

Една приятелка пък прави нейните творения, когато децата й спят, и често й се налага да ги довършва в малките часове на нощта. А понякога просто заспива и зарязва всичко на плота, както е било…

Идеални условия няма, нито пък някога ще постигнеш абсолютно съвършенство в това, което правиш. Важното е, обаче, да знаеш отговора на въпроса: „Кое е достатъчно добро, така че да помогне на човека отсреща, да му даде това, от което има нужда?“ Много често, то не е точно идеално. 😉

 1. НЕ СИ ГОТОВ ЗА ТОВА, ЧЕ МОЖЕ И ДА СЕ ПРОВАЛИШ

Ами да, има и такива моменти. Няма да вадя черните статистики как 9 от 10 бизнеса се проваля преди края на втората година от старта му, никой не иска да е част от тях.

Да не говорим, че провалът може да има много различни форми и измерения, и е добре да си подготвен за тях: първоначалната ти идея може да се ‚провали‘ и да трябва да се видоизмени, нещо в самия процес да не работи и да се наложи да се подмени, или… просто нещата да не се получават, дали по принцип, или за известен период от време, един господ знае.

standout      И аз не мога да кажа доколко да бъдем ‚едисоновци‘ в това, което правим… Нали Едисон е направил 1000 неуспешни опита, преди да пожъне успех при изобретяването на електрическата крушка?  Успял е, защото е приемал провала като ‚поредният начин, по който не се прави електричество“, а не като провал, от който не следва нищо повече.

 

 1. НЕ СИ ГОТОВ ДА УЧИШ, НОН-СТОП

Не може да не ти е познат израза life-long learning (учене през целия живот). Най-добрите и предпочитани експерти в своята област правят точно това. Учат постоянно. Което не означава – придобиват три до пет магистърски степени, като не използват наученото реално, а по-скоро – надграждат това, което вече могат и знаят, разширяват го, учат се от хората около тях, от по-добрите от тях, от клиентите си, от грешките си, от формални и неформални източници, за да подобрят своите знания и умения.

Преди 5 години, когато още не знаех, че раздаването на листовки не върши работа, особено ако е на неселектирана аудитория, ходих по моловете и раздавах флайъри на жени и майки, за да ги поканя на моето обучение „Създай мечтаната работа“. Някои се спираха, а други отказваха да ги вземат. Една жена прочете за какво става дума и ми отвърна: „Обучение? Че аз се изучих, две образования имам, стига толкова.“ Без коментар.

_MG_4780Затова пък стойностни хора, от които уча аз, както и аз самата, постоянно надграждат своята експертиза, и предават нататък, като Бисер Вълов от Beyond Academy, например, от когото се научих що е то Фейсбук, и как мога да го използвам за своя бизнес, или пък Руми Илиева, с която тренирам от вкъщи, и тренировките й стават все по-интересни и ефективни, защото Руми постоянно учи и се развива ( и разказва за това в интервюто ми с нея 🙂 ).

 1. НЕ СИ ГОТОВ ЗА НЕГАТИВНАТА ОБРАТНА ВРЪЗКА

А че ще има, ще има. Ще има хора, които ще ти казват, че не струваш, че не можеш, че си смешен, че … да продължавам ли? Някои ще бъдат добронамерени и ще ти показват как можеш да се подобриш, други ще те критикуват жлъчно и с неприязън, а трети ще те отхвърлят, просто защото търсят нещо друго, и не им вършиш работа. И това е съвсем нормално.

Знаеш ли, че авторката на „Хари Потър“ Дж. К. Роулинг е получила десетки откази да бъде публикувана книгата й, а този, който е приел да я издаде, й е предложил да си намери работа, защото едва ли е може да се издържа от писането на детски книги? Само след 5 години тя става мултимилионер.

Негативната обратна връзка ще бъде винаги до теб, и от теб зависи да я използваш, за да се развиваш и да вървиш нагоре, а не за да се комплексираш, и да даваш ход назад.

 1. НЕ СИ ГОТОВ ДА ‚СЪЗДАВАШ РЕАЛНОСТ‘ т.е. НЕ СИ ЛЕКО ЛУД

Правилата са създадени, за да ги нарушаваме, казват някои хора, но аз бих перефразирала израза с: „Правилата са създадени, за да ги спазват тези, които не могат да създадат свои.“ Разбира се, всичко в най-добър смисъл, и без да вредим на хората около нас.

Ако работиш за себе си няма начин да не създаваш неща, които ще променят правилата, които ще бъдат различни от общоприетото, които ще създават нова реалност.

six9_800_maxresdefaultЕдин буквален пример е материалът Sugru, създаден от едно обикновено момиче, което живее във ферма, нещо като гума, която се втърдява, и с нея можеш да поправяш всичко, в момента хит в целия свят. А по-малко буквален пример е отново моята любимка, Руми Илиева, която е първият в България онлайн треньор, и която преди 6-7 години създава програма за онлайн тренировки, която дори успява да продаде, на нашия пазар, който не е виждал такова нещо, на хора, които не се славят с особена двигателна култура.

Не си ли готов да създаваш, буквално и преносно, нови неща, или да подобряваш стари, разбира се, ще потънеш в общото блато на ‚поредният, който предлага еди какво си‘. А от там трудно се излиза…

 1. НЕ МОЖЕШ ДА СЕ САМООРГАНИЗИРАШ

Ами да, да работиш за себе си или да имаш собствен бизнес означава, че няма да имаш шеф или някой, който да отговаря за теб. Ти ще носиш отговорност за това всеки ден да си даваш по един шут в …., за да действаш и да изпълняваш обещанията си.

За съжаление, не всеки е роден с това, и на някои хора им е по-трудно от на други, но то може да бъде възпитано, научено, или в краен случай – заместено от органайзър или близък човек, който да следи да не изпускаш сроковете.

Имах един клиент, който имаше таланта да генерира креативни идеи и да ги ‚продава‘ на другите хора, във областта на ИТ приложенията, но когато ставаше дума за тяхната реализация и спазване на срокове, тотално му изпускаше края. Намери си такъв екип, в който да има хора, които обичат да развиват чужди идеи и няколко, които педантично да следят срокове, но не всеки има такава възможност, а често един човек, работещ за себе си, е one man show.

 1. ОЧАКВАШ ДА ПОЛУЧИШ, ПРЕДИ ДА СИ ДАЛ

show-mercy-worship-backgroundЕеееех, универсалната истина, ‚Дай, за да получиш‘, важи и тук. Работиш ли за себе си, имаш ли бизнес, за да получиш възвращаемост, резултати, и все повече хора да ти оказват доверие, трябва да вложиш много, да даваш, да даваш, да даваш.

Член съм на един форум за хора, които работят на свободна практика и, има няма веднъж месечно, изскача дълга дискусия с въпроси: „Колеги, а вие давате ли безплатни консултации?/ Давате ли мостри?/ Споделяте ли безплатно знание?“

Тези, които казват, че не го правят, са убедени, че не върши никаква работа. И явно при тях е точно така, може би защото не са пробвали въобще, не са се насочили към подходящата аудитория, или са давали нещо, което не й носи стойност. Тези обаче, които казват, че работи, са намерили съотношението между ‚безплатно споделяне на моята експертиза по начин, който да носи стойност, и да повишава цената на моя личен бранд, без да споделям всичко, което знам“. Ама това май е тема на отделна статия. 🙂

 1. СВОБОДАТА ЩЕ ТЕ ОБЪРКА, А НЕ ОКРИЛИ

Мдааа, да работиш за себе си дава свобода – мечтана свобода от много хора, които работят от 8 до 5 в офиси, където ходят до тоалетна по график.

Някои я получават и… не знаят какво да я правят. Не знаят с какво да запълват времето си, как да бъде ефективно, как да се самоорганизират, как да си генерират работа, и… отново търсят такава на трудов договор. Защото е сигурна, и има кой да им казва какво да правят.

Казват, че истината боли, а тя е – работата за себе си не е за всеки. Точка.

Благодаря ти, че стигна до тук. Знам, че по всяка точка по-горе ще намериш пример, който да я обори. И аз познавам такива хора и слава Богу. Но те обикновено са изключенията, тези, които са извън статистиките, тези, които преправят правилата или създават свои… и ти пожелавам и ти да си един от тях!

Знам, и че ако много ми повярваш, никога няма да направиш нещо различно от това, което правиш в момента.

И тук е уловката: виж какво ще си вземеш от 20-те съвета по-горе – припозна ли е в някое от описанията, видя ли къде поемаш по-голям риск, усети ли кое е това, по което трябва да събереш още информация, да си набавиш знания или да развиеш умения?

Премери, обмисли и знай – никога няма да бъдеш в идеалните условия, с кристално ясна идея и абсолютна увереност. Ще се наложи да рискуваш – това направих и аз, това правят и другите, които правят първата крачка към това, да работят за себе си. Надявам се да съм ти помогнала твоята крачка да е по-стабилна, с подходящия замах и твоето темпо!

 

А ако искаш да работим с теб за твоята кариерна промяна, развитие и личен бранд, разгледай четирите програми от моята авторска система за кариерна промяна „УСТРЕМ“, като до 10 май има 30% отстъпка от интензивната сесия и 20% – от дългосрочните програми.

Кураж и нали знаеш, където и да си, с теб съм!

НЕДЕЙ ДА РАБОТИШ ЗА СЕБЕ СИ