Пълна кариерна промяна

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА – ЗДРАВКА МАКСУРОВА

В ежемесечната ми рубрика Пълна кариерна промяна ти представям дами, които са направили сериозен завой в кариерен план и са сменили професията си, или са започнали да работят за себе си.

През ноември 2016-а ти представям Здравка Максурова, майка на 4 деца, фитнес модел, IFBB/ NPC бикини състезател, треньор и диетолог.

Разбрах за нея от Боряна Герасимова, която вече познаваш, и започнах да следя изявите й, да се вдъхновявам, и да се уча.

А след това Боряна ми подари книгата на Здравка „Яж, спортувай и обичай“, разлистих я, прочетох я, потънах в снимките и написаното вътре, и си казах: „Ехааа! Тази жена е невероятна, трябва да я представя на моите читатели.“

И ето, каквото си пожелавам, рано или късно става реалност, така че, с огромно удоволствие ти представям моя разговор със Здравка Максурова. 🙂

Как и кога се случи пълната кариерна промяна при теб ? Кое те накара да се замислиш за промяна?

14886313_1279578345399521_858699916_nСтъпването ми в залата през 2010 г беше свързано изключително с личната ми мотивация, а именно – предстоящата ми сватба и желанието ми да бъда в отлична форма за това събитие. Дори и не съм си мислила тогава, че фитнесът и всичко свързано със здравословния начин на живот, ще стане моя основна сфера на дейност.  В един момент се увлякох толкова, че реших да премина професионално обучение на тази тема, и още повече се мотивирах. Така, без да съм го планирала, се озовах на съвсем ново за мен поприще.

Кое беше по-силно от страха, от несигурността, от неизвестността на бъдещето, така че да си кажеш „Скачам!”?

В моя случай нямаше място за страх. Занимавам се със спорт от дете – спортна гимнастика. Не ми бяха чужди тези качества, като спортен дух, увереност, постоянство и дисциплина. Периодически възникваха, разбира се, определени съмнения, но те се появиха по-късно, когато стана ясно, че безобидното ми увлечение започна да носи конкретен резултат, способен да стане основа за начало на сериозна международна кариера. Но при всички случаи това беше еволюционен процес.

Разкажи на за един момент от кариерата си, когато ти е било много трудно, и кое ти е помогнало да продължиш напред?

14886248_1279578378732851_432687014_nПредстави си: прекрасна майска вечер, семейно, извън града, празнуваме моя рожден ден. Естествено, аз не ям торта или каквато и да е друга „екстра”, тъй като ми предстои най-голямото и важно състезание в Маями за сезона. Зад гърба ми са месеци изтощителни тренировки.  Всички пожелания, естествено, са свързани с предстоящото ми участие зад океана. Всичко е супер! И …съдбата реши да ми изпрати предизвикателство. Без да навлизам в подробности защо…  на сутринта се оказах в спешен кабинет, приеха ме в болница и без малко да ми правят операция по спешност. Следващите десет дни правих напади в коридора на болницата 🙂 . Така или иначе, преодолях всичко, заминах за Маями и се вънах с титлата Мис бикини Юнивърс. Това, което ме мотивираше през цялото време и не ми позвои да се откажа, беше примерът, който давам на децата си, а именно – каквото и да става – отказване няма. Целта оправдава средствата и трудът и постоянството винаги се възнаграждават.

Как съчетаваш ролите на жена, майка на 4 деца, партньор, активно тренираща, бизнес дама, и кога имаш лично време за себе си? 🙂

14875362_1279578355399520_1463930383_nТова, вероятно, е най-трудното.  Мога да кажа едно, че ако нямах подкрепа от страна на всеки един член на моето семейство,  нямаше да се справя. Големите помагат на малките, а семейните вечери са традиция, която позволява  комуникацията помежду ни да е ежедневна и своевременна. Когато в семейството цари атмосфера на любов, уважение и разбиране, то връзките с външния свят се изграждат аналогично. Времето за мен е в залата. 🙂 И разбира се стандартните процедури , необходими за  една добре поддържана жена.

Кое е това, с което се гордееш най-много в момента, и защо го оценяваш толкова високо?

Благодаря ти за този чудесен въпрос. Разбира се – това са децата ми.  Всеки родител, който се гордее с постиженията на децата си – може да се каже, че е изпълнил мисията си.

Знаеш, че аз помагам на хората да градят и развиват своя личен бранд. Как разбираш ти личния брандинг и с какво искаш да асоциират твоето име?

Със здравето, преди всичко, за което ми помага и името ми! 🙂

Какви са настоящите ти проекти и бъдещите ти планове, какво да очакваме от Здравка Максурова в следващите месеци?

14877110_1279578365399519_1175357801_nМоята делова активност може да се обобщи с няколко направления, свързани помежду си. На първо място – това е помощ и мотивация , на професионално ниво, за тези, които се нуждаят от препоръки по отношение на правилно хранене и спорт, с цел подобрвяане на общото здравословно състояние, и постигане на адекватни цели и резултати. Основа за това е идивидуална консултация /при възможност/, кръвни изследвания и ДНК-тест, при желание и необходимост. На второ място –  организация на съответното  препоръчано здравословно и вкусно меню. Фитнес-кетъринга  е супер удобна услуга, която набира все по-голяма популярност, вече и във Варна. И трето – за тези, които по някаква причина не могат да се възползват от гореописаното, написах и с помощта на Сиела издадох книга – «Яж, спортувай и обичай», която е един вид наръчник за здравословния начин на живот.  В нея всеки може да намери нещо за себе си, да намери отговори на основните въпроси по темата, и да постигне желаните цели самостоятелно. Що се касае до плановете – в момента съм на вълна «децата са с предимство».  В момента съм повече отдадена на тях, отколкото на своето персонално развитие. Въпреки това в близко бъдеще планирам най-сериозното изпитание в моята кариера, а именно  едно от най-сериозните състезания в нашия спорт – «Арнолд Класик» в САЩ, където съм настроена да се боря за абсолютната титла и про карта.

Какво би казала на жените, които обмислят пълна кариерна промяна, но по някаква причина не смеят да направят първата крачка?

Животът е кратък и няма време за съмнения и страх. Птичето каца веднъж на рамото. Печели този, който действа навреме, и с увереност в себе си.

Можеш да научиш повече за Здравка на:

www.zdravkamaksurova.com

https://www.facebook.com/zdravkamaksurova/