Личностно развитие

10 стъпки по пътя на мечтите (психологически алгоритъм на промяната)

[av_textblock size=“ font_color=“ color=“]
Развълнувано ми е! Защото това е първата статия от гост автор в моя блог – да, дойде времето да каня хора да пишат за мен!  🙂 

10 стъпки по пътя на мечтите (психологически алгоритъм на промяната)Галия Георгиева е много специална дама, с изключително интересна история… Дама, която е сменила няколко, все престижни, поприща, докато открие кое е нейното. Дама, която има какво да разкаже и която има дарбата да го прави красиво. Дама, която е творец по душа и която умее да пренася това в хората, с които общува.

Днес тя е написала нещо, което сякаш идва от моето сърце, но не бих могла да го кажа с нейните думи… а и не бива. Галия разказва за това какво е да имаш мечта и кой е пътят по който ако минеш, със сигурност ще я случиш.

Обещавам, че ще поискаш да прочетеш написаното докрай и ще си вземеш храна за размисъл!

А с личната история на Галия ще можеш да се запознаеш на 16 май в рубриката „Моята гордост“. 🙂 Не я пропускай, защото освен, че ще разбереш за нейната лична мечта и реализирането й, далече от дома, ще имаш възможност да се докоснеш до нещо, създадено от Галия. Аз съм една от първите, която имаше честта, и останах без думи!

До тогава обаче, приятно и замислящо четене от мен и Галия!

***

„Може би не е за мен“.

„Може би е по-добре, че не се е сбъднало“.

„Може би има нещо по-добро, което ме чака“.

Всички познаваме тези оправдания.

Това са оправданията, които изричаме пред себе си, решавайки да „продължим напред“, а всъщност да се откажем. От мечтите си.

Нашето его винаги е в екстаз, когато ни откаже от нещо, което завинаги е щяло да ни промени, тъй като за него безопасно е да остане на същото ниво.

Една романтична мечта умира, а на нейно място идва още един човек, който да каже на останалите:

„Не се получаваше и аз избрах да продължа“ и да ги посъветва да изберат по-достъпни мечти.

Само че достъпните мечти, не са мечти. Те са цели на ума, които покриват определени очаквания, логически ни дават нова реалност и преживявания, но с тях ние никога не преминаваме отвъд познатото. С тях ние сме там, където сме били и преди сбъдването на целта – ние сме в зоната си на комфорт. 

Мечтата е напълно нова реалност и сбъдването й променя цялата конфигурация на обстоятелства около теб.

Може би никога нямаше да науча този урок, ако не бяха последните четири години от живота ми, когато бях изправена пред мечта отвъд моето его.

Мечта, която се роди в мен по време на визия, отвъд ума, отвъд познатото и мечта, която реших да последвам, без да съдя.

Разбира се – имаше кой да я осъди. Реалистите. Тези, които вярват в обективните външни предпоставки. Разплакаха ме повече пъти, отколкото бих желала да призная пред себе си. За мое добро, разбира се. За да ме убедят да се откажа.

Това предизвика в мен интереса да прочета историята на хора, които не са се отказали, а са избрали да продължат – без синхроничности, без обективни предпоставки, без да има друга причина да го правят освен любовта, която чувстват, и вътрешната си визия.

Историите на Стив Джобс, Коко Шанел, Сойчиро Хонда, Джоан Роулинг и много други са доказателства, че ако останеш верен на мечтата си, достатъчно дълго тя ще промени реалността за теб, но най-вече ще промени реалността за всички.

„Имали ли сте романтични мечти?
А имали ли сте куража да ги последвате?“

10 стъпки по пътя на мечтите (психологически алгоритъм на промяната)Мечтите се раждат в нас, за да ни пренесат на едно друго ниво в живота ни. Там те се отличават от обикновените цели, които просто планираме и знаем как да осъществим. С мечтите е по-специфично. Често не знаем пътя, но всяка крачка по пътя на една мечта, е сбъдването на  цялата мечта.

Какъв е алгоритъма да сбъднем мечта и да създадем промяна в живота си?

Стъпка 1 – Избор
Нашият избор. Да си повярваме, че можем да бъдем там, където мислим, че е невъзможно да бъдем.
Повечето хора оставят избора да дойде, след като имат доказателства, че пътят е възможен. Пътят винаги е възможен, но докато вървим колебливо по него, част от енергията, която можем да фокусираме в сбъдването на мечтата, изтича в колебания.

Стъпка 2 – Обкръжение
Тези, които вече ни познават и харесват такива, каквито сме, най-трудно ще ни приемат променени. Хората около нас не искат ние да се променяме. Нашата идентичност всъщност им дава стабилност. Сър Антъни Хопкинс казва: „За мен беше по-лесно да спра алкохолизма, отколкото да изгубя приятелите си по чашка“. Факт. Сменяйки професия, стил на живот, мироглед, отказвайки се от вреден навик, ние сменяме средата си и най-вече разделяме се пряко или косвено с хората, които са споделяли тази среда с нас.
Ако искате да имате нова професия, свържете се с хора от тази професионална гилдия. Вижте как се чувствате сред хората, които вече са я реализирали. Усетете, но не с ума си, а със сърцето си дали принадлежите там.
Каквато и да е мечтата ви, прекарвайте време сред хора, за които тя вече е ежедневие.
Обгърнете се с нея.
И слушайте сърцето си дали тя е негов избор, защото ако е негов избор ще устои на всичко.

Стъпка 3 – Изказване на глас
Ако изкажете на глас мечтата си пред някой, който не я разбира, ще се случат две неща – ще разпилеете енергията на мечтата си, защитавайки я, и ще се почувствате наранени и отхвърлени. Нека първият път, когато споделите мечтата си, да е пред някой, който ще я разбере. Близък приятел, който винаги вярва във вас. Вас самите в огледалото. Някой, който ви обича достатъчно, за да ви дава свободата да се променяте. Понякога хората правят грешка да споделят мечтите си пред терапевти или гайдове по личностно развитие, очаквайки че там ще срещнат истински отворен и подкрепящ човек. Няма гаранция, че терапевт ще подкрепи мечтата ви, нито духовен гуру, нито че ще ви даде свободата да повярвате в нея, както няма гаранция, че ще получите разбиране. Ако мечтата ви е професионална, много повече ще ви помогне средата на един професионален курс с хора, които имат същата мечта и хора, които са подготвени в подкрепа на професионалното развитие.

Стъпка 4 – Честност
Понякога терапевти съветват да ходите на места, където има хора, реализирали мечтата, която искате да сбъднете и да се преструвате, че сте част от тях. Не се преструвайте. Вие сте част от тях. Вашият избор ви е направил част от тях. Не лъжете, опитвайки се да ги убедите, че принадлежите към тях или имитирайки ги. Вашата мечта изисква вашата автентичност. Това е трансформация, която е физическа, ментална, емоционална и духовна едновременно. Вашето настоящо ниво е вашият ресурс за това пътуване. Говорете с ентусиазъм, с патос, с любов къде искате да бъдете. Визуализирайте. И бъдете принадлежни на своята визия. Но бъдете принадлежни като себе си. Не като някой друг.

Стъпка 5 – Вратите, които се отварят и вратите, които са заключени
10 стъпки по пътя на мечтите (психологически алгоритъм на промяната)Всички ние искаме да повярваме, че след като имаме мечта, то пътя по на сбъдването пътят й трябва да е лесен. Няма такава закономерност. Всъщност хората с истински мечти са ги сбъдвали точно отключвайки с отдаденост и упоритост заключените врати пред мечтите си. Коко Шанел, Стив Джобс, Сойчиро Хонда, Джоан Роулинг и много други потвържават, че можеш ли да останеш достатъчно дълго верен на мечтата си, тя ще се сбъдне. Всъщност заключените врати са пътят към нашата трансформация. Те ни показват, че трябва да достигнем до друго ниво, не да се откажем. Бъдете верни на мечтата си. Заключена или отключена, вратата пред нея неслучайно е пред нея. Вашата мечта си има лични предизвикателства и от позицията на вашето личностно израстване, това са най-правилните предизвикателства.

Стъпка 6 – Необходимите действия
Винаги има поне още един ход пред вас и мечтата ви. Това е необходимото действие в този момент. Направете го. Следващият момент ще донесе ново действие.

Стъпка 7 – Търпение
Защо нещата не стават „бързо“, а всъщност веднага?
Понякога стават бързо, понякога се забавят. Истинската любов е търпение да изчакаш, да облагородиш, да останеш, да достигнеш, да създадеш, да отгледаш. Ако вие сте на вашия път, няма закъде да бързате. Умът иска резултати, а сърцето иска преживяване.

Стъпка 8 – Любов
Обичайте мечтата си, както се обича човек – и когато отговаря на очакванията ви, и когато не отговаря на тях. Това, което влагате в нея, това ще се проявява чрез нея за вас. Не я натоварвайте с резултатите, които искате да постигнете, а я превърнете в ежедневно пътуване на сърцето си.

Стъпка 9 – Всяка стъпка от пътуването е цялата мечта
Обикалянето на света започва с първата държава.
Писателството започва с първия написан ред.
Вегетарианството започва с първото ястие без месо.
Първата направена снимка вече е фотография.
Не е необходимо да сте богати, известни, изключително талантливи или каквито и да е, за да сбъдвате мечтите си. Необходимо е тук и сега да правите стъпки към нея. Те вече са вашата мечта, която се сбъдва.

Стъпка 10 – Радостта от пътуването
Ако за миг забравите за резултатите и се посветите на пътуването, ще забележите колко много заключени врати ще се отварят сами. Също както в срещата на двама влюбени има толкова магични моменти: първата среща, първият поглед, първата целувка, първият път, когато сте държали ръцете си, така и на вас с вашата мечта ви предстоят всички тези първи неща, които ще създат вашата собствена история с нея.
Има ли гаранции, че вашата мечта ще ви направи успешни, богати, победители или лидери в световните тенденции? Има същата гаранция, която има когато започвате връзка с човек. Никаква. Може да продължи един ден, може да е любов за цял живот. Но колкото и да продължи, нека да е пътуване в радост и с отвореността да научим колкото се може повече за живота. И тогава пътуването в нашата мечта, ще е пътуване на нашето сърце из приключението, наречено живот.

10 стъпки по пътя на мечтите (психологически алгоритъм на промяната)Това, което ни отличава от животните и всички други живи организми на Земята е нашата способност да имаме мечти и да вървим по пътя им. Да променяме себе си и да израстваме. Да избираме осъзнато какъв да бъде живота ни.

Мечтайте смело. Действайте още по-смело.

И не спирайте, за Бога, пред заключените врати, пред миналия си опит, пред подсъзнателните си защити.

Погледнете дълбоко в себе си и открийте поне една прашасала мечта. Поемете по пътя й, както дете смело поема в играта на живота.

Позволете си да бъдете хора. Мечтаещи хора. Алхимици на реалността.

Галия Георгиева, автор на „Светлини и сенки“
[/av_textblock]