Най-новото, Последно от блога, Стани своя най-важен проект

„Стани своя най-важен проект: Финалът“ (обзор на поредицата от събития)

Здравей, аз съм Лили Георгиева и помагам на хората да постигнат удовлетворение и смисъл от тяхната работа, в настоящата или нова професия, позиция, компания или бизнес, както и да развиват личния си бранд, така че да стигат до онези компании или клиенти, на които могат да бъдат най-полезни. Аз съм сертифициран консултант по кариерно развитие с около 1500 часа опит, автор на настолната книга за кариерна промяна „От любов към себе си“, създател на изпитаната методология за кариерна промяна „Устрем“, бивш HR в международни компании, лидери в своя бранш.

"Стани своя най-важен проект: Финалът" (обзор на поредицата от събития)Сигурно си спомняш, че през октомври 2019-а се събрахме над 150 души в „Зала в парка“ в малкото НДК,  на първата от поредица от срещи под надслова „Стани своя най-важен проект“, в които аз и специални гости, мои колеги, водещи експерти в своята сфера, да ти помогнем за това  да постигнеш истинско удовлетворение и себеизразяване в твоята работа, ръка за ръка с всичко друго важно за теб.

Като преместиш фокуса отвън-навътре, и се опознаеш и разбереш как да изявяваш твоята истинска същност в работата ти.

Като поставиш фокус върху ‚съдържанието‘ (ценности, силни страни, принос и т.н. ), а не ‚опаковката‘ (титли,  длъжности и т.н.).

Като си даваш тихо време за вслушване навътре, центриране и презареждане.

Всичко това, с цел да постигнеш вътрешна яснота, така че решенията ти в кариерен план да бъдат в унисон, а не за сметка на твоята същност.

И да правиш онова, което ти е наистина важно и смислено, и в работата, и извън нея.

Не на последно място, и за да имаш усещането за хармония между професионалната и другите ти житейски роли.

"Стани своя най-важен проект: Финалът" (обзор на поредицата от събития)А през май 2020-а проведохме финалната, седма среща от поредицата, в съвсем различна, нова реалност, предвид световната ситуация на пандемия. Освен аз говориха и още три дами от общността мои клиенти, които надградиха с техни лични истории. Но повече след малко. 🙂

В последните два месеца фокусът ни беше върху това да се адаптираме към тази променена реалност и да се подготвяме за последствията от нея, в кариерен, и не само, план. Дали посланието „Стани своя най-важен проект“ (т.е. премести фокуса отвън-навътре) остана актуално и през това време и ще важи и в следващите месеци, когато последствията от пандемията ще се разгръщат още повече? О, да!

Защото за много хора настоящата ситуация доведе до два основни форсмажорни сценария в професионален план:

А) През тези два извънредни месеца вътрешният ни глас ни казваше (и ние успяхме да го чуем!), че НЕ искаме да бъде както преди, не искаме да се върнем към ‚нормалното‘, към работа, която не ни носи удовлетворение и смисъл.

Б) През тези два месеца външните обстоятелства наложиха да търсим промяна в професионален план, която не сме планирали, или за която не сме били готови.

И двете ситуации водят до един и същ вариант на действие: познаване и развитие на онова, което е в нас (наричам го ‚съдържание‘), за да можем да направим по-адекватна и гъвкава промяна на ‚опаковката“ (титла, длъжност, организация, че и професия), без значение дали мотивите ни са вътрешни или външни.

Ако си бил/а на мои събития, вероятно си спомняш този слайд, в който обяснявам за нашата същност (или съдържание), т.е. всички онези аспекти от с нас, проявени в работата ни, намиращи се под повърхността на айсберга. Именно тези са факторите, които носят истинско удовлетворение и смисъл, и които са стабилни и непроменящи се, без значение дейността, титлата, и организацията. А факторите над повърхността като длъжност, условия на труд и тип компания са част от така наречената ‚опаковка“, която може да бъде променена, не само в турбулентни времена."Стани своя най-важен проект: Финалът" (обзор на поредицата от събития)

 

 

 

Но нека се върнем на настоящата кризисна ситуация и промените, които налага в ‚опаковката‘ на нашето ‚съдържание“. Няма да казвам, че кризата е само и единствено възможност, защото негативите са повече от позитивите, но… наш осъзнат избор е как да възприемем ситуацията и как да действаме в нея. Аз избирам да виждам възможностите и те са:

 • Да чуем вътрешния си глас, когато навън всичко е по-бавно (Благословен да е застоят, описвам го в етапите на кариерна промяна тук!)
 • Да отсеем важното за нас от важното за някой друг (общество, родители, колеги и т.н.) и най-после да му кажем ДА
 • Да изградим и укрепим вътрешната си опора, когато навън е несигурно (а тя лежи именно в нашето ‚съдържание‘)
 • Да се фокусираме върху собствения си потенциал и възможности, вместо върху страховете и паниката, налагани ни отвън (иначе рискуваме да се поболеем, психически, не физически)
 • Да покажем кои сме и да носим стойност, така че да бъдем видяни и чути, и предпочитани в бъдеще (тук #щесесправимзаедно и ‚Стани своя най-важен проект“ си подават ръка)

„Стани своя най-важен проект“ като концепция обхваща три големи теми, които се оказаха особено важни в настоящите турбулентни времена.

Първата е хармонизиране на нашето вътрешно състояние и поддържане на нашето психично здраве.

"Стани своя най-важен проект: Финалът" (обзор на поредицата от събития)

През ноември 2019-а говорихме за  „Умора, бърнаут или…“ – водеща беше Велина Гетова,  организационен психолог и основател на NotYourTherapy – първият български стартъп за превенция на психичното здраве на работа.

Научихме изключително ценни неща, а това е цитат от Велина тогава, който искам да ти споделя сега:

«Преди да правим кардинални промени в професионален план, е добре да обърнем поглед навътре, към цялостната си система. И с любопитство и грижа, без упрек – да чуем какво ни казва тялото, емоциите, общуването, начинът ни на живот, типичните ни поведения и да помислим какво бихме могли да адаптираме самите ние.»

"Стани своя най-важен проект: Финалът" (обзор на поредицата от събития)През декември темата беше „Кариера, личен живот и балансът между тях“, с водеща Деница Андонова, сертифициран специалист по корпоративен уелнес, организационен и позитивен психолог, автор на книгата „Клетъчно хранене с Дени“, осонвател на приложението за позитивни навици How Thrive.

Ето какво ни сподели тя:

«Балансът е най-вече вътрешно състояние, а не процентни отношения между важните неща от живота ни, и е въпрос на фокус и енергия. Ние постигаме нещата, за които имаме енергия и не постигаме онези, за които нямаме. Така че от нас зависи да се фокусираме върху важните неща за нас и да увеличаваме нивата си на енергия.»

А през май 2020-а, във финалното издание на поредицата, първата специална гостенка , дама от общността мои клиенти, говори по още една тема, която е част от аспекта вътрешна хармония и психично здраве, а именно за нашата емоционална интелигентност.

Антония Керчева  е треньор по емоционална интелигентност и има дългогодишна експертиза в сферата на конгресния мениджмънт.

"Стани своя най-важен проект: Финалът" (обзор на поредицата от събития)Тя ни сподели за нейната история на кариерно развитие и важността на нашите емоции, тяхното зачитане и трансформиране, и на работното място. Сподели ни и за концепцията за щастието през призмата на емоционалната интелигентност, много в унисон с концепцията на „Стани своя най-важен проект.“

***

Вторият аспект на тази концепция е избор на собствен ритъм и форма на изява, за да сме максимално продуктивни и удовлетворени от своята работа.

През януари 2020-а на четвъртото издание на проекта на тема „Твоята супер продуктивна 2020-а“, с гост-водещ Силвина Фурнаджиева, консултант и основател на “Супер продуктивност” си говорихме именно за това как да планираме своя работен ден продуктивно и как да целеположим за цялата година, за да действаме по план.

"Стани своя най-важен проект: Финалът" (обзор на поредицата от събития)Тогава тя ни сподели нещо изключително важно, което е особено актуално и в днешните турбулентни времена:

«Изключително важно е в моменти на стрес да помним кои са нашите приоритети (нашите, а не тези на другите, чиито цели понякога обслужваме), така че да можем да вземем правилното решение в този момент, а не да се увлечем от емоцията (често не наша, а чужда) и постоянно да вършим задачи важни за някой друг, а не за нас. Яснотата за нашите приоритети и какво ще се случи, ако не си поставяме цели и задачи спрямо тях, ще ни дават посока и сили да отстояваме границите си тогава, когато ни ги нарушават.»

 

А днес, във финалното издание на поредицата, втората специална гостенка , дама от общността мои клиенти, говори по още една тема, която е част от аспекта за собствения ритъм и изява, а именно: съчетаването на различни житейски роли като… започнем от себе си, разбира се.

Магдалена Бонев е майка на две малки деца, съдружник в семеен бизнес, обучаем в онлайн програма и бизнес консултант. Всичко това в нова държава и на език, различен от родния й (живее във Виена, Австрия).

"Стани своя най-важен проект: Финалът" (обзор на поредицата от събития)Маги разказа за нейната промяна и ни сподели четири похвата, които й помагат да носи успешно всички дини под мишница:

 1. Знайте 90% защо и 10% как – когато знаем кое ни мотивира и задвижва към опрделена цел, ще намерим начини и да я постигнем.
 2. Просто започнете!– никога няма да сме на 100% готови за нашата кариерна промяна, всъщност ставаме готови с практиката, така че – да действаме!
 3. Бъдете гъвкави и комбинативни и мили към себе си. – съчетавайте роли и задължения и не се съсъпвайте с критика, ако нещо не се получава или става по-бавно от планираното. Отнася се не само за майките, които се сравняват в кариерен план с жените, които не се грижат за деца…
 4. Празнувайте успехите и неуспехите – защото е важно да отчитаме своя напредък, а не само стигането на крайната цел и… е няма светлина без тъмнина, и тя ни е нужна, за да вървим напред.

***

Третият аспект на „Стани своя най-важен проект“ е познаване на твоята същност и изявяването й в работата.

"Стани своя най-важен проект: Финалът" (обзор на поредицата от събития)През февруари  2020-а си говорихме за „Силата на личните ценности“. Гост – водещ бе Мария Падалски, създател на People Portal , след повече от 15 години опит на различни лидерски позиции в областта на маркетинг стратегиите и комуникациите, бизнес развитието и управлението на хора. Напуска последната си работа с убеждението, че именно разминаването в ценностите е довело до това решениесе сертифицира като консултант в областта на трансформирането на организационната култура към Barrett Values Center.

«Водещите ни ценности отразяват кои избираме да бъдем и как да живеем живота си. “Живеенето на ценностите” носи удовлетворение и вътрешен синхрон между действията и желанията ни. За съжаление, обаче, много хора не минават през осъзнат процес на дефиниране на собствените си задвижващи сили и усещат постоянно противоречие, неяснота, липса на баланс – сякаш живеят нечий друг живот.»

А през март 2"Стани своя най-важен проект: Финалът" (обзор на поредицата от събития)020-а, вече онлайн, гост лектор бе Елица Костова. Тя е консултант по кариерно развитие  в Edu Compass, бизнес обучител, съ-организатор на форума  Scale Up Your Career и създател на обучителната програма „1 от 100“. Темата беше  Призванието, а представянето й – изключително интересно.

Ето какво ни сподели Елица:

«Призванието ни не се изразява само в нашата работа и не се свежда до титли и длъжности, които да работим до живот, а е начин на живот. Призванието е начина, по който извървяваме нашия житейски път. От нас зависи да го вървим осъзнато и да го планираме стратегически.»

 

"Стани своя най-важен проект: Финалът" (обзор на поредицата от събития)Част от нашата същност е и нашия личен стил и визия, и за тях си говорихме с третата гостенка от моята общност клиенти.  Емилия Георгиева, стилист и имидж консултант, направила кариерна промяна в зряла възраст. Тя ни разказа за осъзнаването след 50 годишната й възраст, когато децата й вече са били пораснали, че е време да осъществи себе си, и е развила страстта си към красивото и хармоничното като е усвоила професията на имидж консултанта. Еми ни разказа за важността на това да изразяване своята същност и чрез външния си вид в кариерен, и не само, план, и ни сподели няколко аспекта, по които можем да развием това:

 1. Като познаваме цветовете, които ни отиват.
 2. Като си създадем базов, капсулен градероб, в който всяка дреха си отива с всяка.
 3. Като знаем с какви кройки дрехи да покажем нашите достойнства и да прикрием несъвършенствата ни.
 4. Като пазаруваме осъзнато и с план. А може и с помощник като нея. 🙂

С нейното изложение завършихме финалното издание на поредицата „Стани своя най-важен проект“ и макар и онлайн, отзивите бяха, че събитието е било много полезно и зареждащо!

***

"Стани своя най-важен проект: Финалът" (обзор на поредицата от събития)А ако в момента външните обстоятелства или вътрешното ти състояние налагат осъзнаване или нужда от кариерна промяна, знай, че аз съм до теб. За да те подкрепя в нея, подготвих наръчник за осъзната кариерна промяна, който можеш да използваш още сега! Очаквай 40 страници с практически насоки и упражнения, моята лична история на кариерна промяна + бонус: как да използваш наръчника по време на криза.

Полезен да ти е!

"Стани своя най-важен проект: Финалът" (обзор на поредицата от събития)