Блог, Моята гордост, Най-новото, Последно от блога

#shedares Деси Сърбиновска: „Никога не предавай себе си и не се съмнявай в таланта си!“

#shedares Деси Сърбиновска: "Никога не предавай себе си и не се съмнявай в таланта си!"Лили Георгиева провокира хората да преразгледат представите си за професионалното си развитие и за тях самите като личности и професионалисти. Тя им помага в това да правят осъзнати кариерни избори, в унисон с тяхната същност и начин на живот – от любов към себе си, както и развиват личния си бранд, така че да стигат до онези компании или клиенти, на които могат да бъдат най-полезни.

Лили е сертифициран консултант по кариерно развитие и промяна с около 3000 часа опит, бивш HR в международни компании, лидери в своя бранш, обучител и лектор. Автор е на настолната книга за кариерна промяна с истински истории на български жени „От любов към себе си“ и книгата-пътеводител за постигане на лекота и смисъл в професионаланта роля „Започни начисто“. Не на последно място – обединител е на общност от над 300 дами, с които е работила индивидуално или в група за тяхното кариерно удовлетворение.

Част от тези жени разказват за своята вътрешна и външна промяна, в професионален и личностен план, в рубриката с лични истории #SheDares. Споделят и страшните моменти, и тези, които ги изпълват с гордост, и трудностите, и  усмивките, защото завръщането към радостта от нашата работа и удовлетворението от нея е път, по който дръзваме да вървим, устремени!

Този месец Лили представя дама, която е неин клиент, а вече и приятел, вдъхновяващата Деси Сърбиновска!

 

#shedares Деси Сърбиновска: "Никога не предавай себе си и не се съмнявай в таланта си!"

Здравей! Аз съм Деси.

Вярвам, че всеки човек има уникални качества, с които, стига да иска, може да допринася, и да променя положително средата, в която живеем.

 

Винаги съм се стремяла да бъда самостоятелна, но не в смисъла на амбициозна, водена от егото, а упорита в това да следвам собствения си път, да имам вяра в себе си, и да си доказвам, че мога. 

Интересувам се от компании, които възприемат бизнеса си не само като бизнес, но и като мисия (purpose-driven-companies) и са смели, различни, иновативни. В България имаме много успешни компании, но исках да видя и опит от други държави.

 

Taкa реших, че искам да имам и международен опит, и след като спечелих една от най-високите стипендии, избрах да отида за моята MBA програма в Словения, в едно от най-иновативните училища в региона (IEDC Bled School of Management), защото там комбинираха лидерството с креативното мислене, и работеха с компании които са Hidden Champions –  компании малки или средни, специализирани и световни лидери в индустрията си. 

По пътя взех много трудни и рисковани решения, за да мога да замина в Словения. Напуснах висока позиция, инвестирах всичко в образованието си, и започнах ИТ бизнес с партньори. 

 

Всичко това си заслужаваше на 100%, радвам се, че бях смела, че послушах себе си. 

Сега имам приятели и бизнес партньори в н,ад 15 държави, предизвиках и открих много неща за себе си, надградих потенциала си, и вече преминавам много по-лесно през всякакви ситуации.

Всичко това го разказвам, за да покажа че когато има последователност в действията на човек и визията му, тогава идват и правилните хора и ресурси към него. 

 

Освен тази поредица от събития по пътя има и много преживявания, решения, които трябва да се вземат, и често страхът от промяна ни спира, но посланието ми, през моя опит, е:

 
 

 “Бъдете упорити да преследвате това което ви интересува и харесва, бъдете смели, рискувайте и не мислете какво ще загубите от сигурността която имате в момента, а какво ще спечелите ако следвате мечтите си.

 

Защо Service Design?

Занимавам се със Service Design и съм акредитиран Service Designer от глобалната ни организация Service Design Network SDN. Завърших и Service Design в Барселона в IED Design School Barcelona и го прилагам в различни проекти, като основател и собственик  на компанията Service Design Digital.

Това което ми харесва в Service Design-а е, че чрез процес, с който се проектира дизайна на клиентското преживяване, съобразявайки се с нуждите на потребителите и нуждите на бизнеса, могат да се трансформират както сложни публични услуги, така и да се изграждат работещи продукти и услуги, предлагани от малки, средни или големи компании от всякакви индустрии.

 

Service Design-ът подобрява представянето на продукти и услуги чрез работещи решения, а това носи ползи всеки ден на милиони  потребители и служители, и изгражда така нужният product-market-fit на организациите, осигурявайки им по-устойчиво финансово и социално позициониране, и изгражда лоялност в служителите, партньорите и клиентите.

 

#shedares Деси Сърбиновска: "Никога не предавай себе си и не се съмнявай в таланта си!"

 

В настоящата ми агенция Service Design Digital, работя с екип от специалисти от цял свят, които имат много опит. Избрахме се взаимно с идеята да бъдем ,специалисти които дават много стойност на клиентите си. В същото време, като екип, за нас е важно да  харесваме да работим заедно, да се развиваме и да сме удовлетворени от работата си всеки ден. 

#shedares Деси Сърбиновска: "Никога не предавай себе си и не се съмнявай в таланта си!"

Работим както с НПО организации по обществено значими теми като здравна превенция, образование (ранно детско развитие), така и с предприемачи от цял свят, които работят с много мотивация да дават най-доброто от себе си в компанията си. 

 

Организациите, с които работим, са прогресивни и иновативни, лидери в индустрията си.

 

Уроците по пътя

 

Мисля, че във всички роли, ситуации и занимания които имаме ежедневно интелекта е един от най-важните ни активи! 

 

Той винаги помага и в най-трудните времена, за това е важно да се грижим за него и да го развивайте. Гледайки сериозно на собствения си потенциал можем да постигаме повече удовлетворение от себе си, а това е безценно. 

 

Индивидуалист съм, но обичам да работя в екип, да допринасям и да виждам положителната промяна и подкрепа, която можем да си дадем един на друг.

 

Имам няколко принципа, които знам от личен опит, че работят – ако ви харесат може да взаимствате. #shedares Деси Сърбиновска: "Никога не предавай себе си и не се съмнявай в таланта си!"

 

 1. Любопитството ще ти покаже пътя напред

Това, което винаги ме е движило напред, е любопитството да видя какво има отвъд всяко предизвикателство, което може да изглежда като една огромна планина преди да си кажеш –  Е, и? Какво като изглежда трудно? Искам да видя какво има отвъд това!

 

 1. Този път ще го вървиш със себе си. 

Винаги съм обръщала внимание на собствената ми индивидуалност и съм гледала с уважение към решенията, които съм взимала по пътя си.

 

С внимание да не предавам себе си. Всеки е една уникална вселена от умения, енергия, емоции и интелект, и трябва да се води от това, което е добре за него и неговия баланс.

 

 1. Ако искаш да бъдеш добър в нещо, търси и работи с най-добрите. 

Когато си зададох въпроса – Какви са тези различни неща, които правят успешните хора добри експерти и признати?,

Тогава видях, че те имат различен начин на мислене, подход, умения, и уникална визия с която градят бизнеса си. 

Тогава започнах да се уча, и тези хора се отвориха да споделят с мен, особено, когато видяха, че искам да бъда добра в това, което правя. 

 

Този път изисква да не се страхуваш, да растеш, да се променяш и да създаваш. 

 

4. Успешните хора са винаги отворени да помагат на другите.

 

Ако искаш да умножиш това, което имаш, помагай, споделяй знание – само така ще оставяш принос! Никога не знаеш дали малкото помощ, разбиране или подкрепа, които дадеш на някой точно в този момент, няма да се окажат нещо голямо за него, и да променят живота му.

 

5. Ако даден проблем или ситуация няма да имат голямо значение за живота ти в следващите 5 години, не мисли за него.

 

Този начин на мислене винаги ми е помагал да видя много ясно приоритетите и да не губя енергия в ежедневна драма, а да бъда Дзен Майстор на живота си.

 

Работата с Лили.

 

С Лили работихме заедно на два пъти през годините. Първият път беше, когато управлявах екипа ми в моята ИТ компания, и исках да изградя среда, в която хората да са много мотивирани да изпълняват целите си, без да има нужда от микро-мениджмънт. 

 

Лили ми помогна да видя още по-ясно силните си страни и да знам къде да наблегна.  Много важен беше и анализа на слабите ми страни, и това да имам ясен план как да ги подобря. Работихме и по баланса, в който да имам и време за себе си, защото винаги професионалният и личният живот са свързани, и ако нямаме удовлетворение, като прекаляваме с работа или не се грижим за себе си, това винаги се отразява. 

 

Лили ми помогна да бъда по-осъзната и да подхождам сериозно към вътрешната работа, която всеки от нас има нужда да свърши, за да взима решенията си според личната си визия, без да се влияе от външни фактори.

 

Така се изградих като лидер, който е по-смел, защото смелите лидери са уверени и спокойни, те виждат бъдещето ясно, и повеждат лесно екипа си към него.

 

Вторият ключов момент, в който работих с Лили, беше тази година, когато реших да основа новата ми компания за Service Design услуги, и трябваше да пренасоча усилия и енергия за да стартира,  да формира екип, и да започне работа по проекти. 

Всичко стана много бързо, както се казва “Когато стъпиш на пътя всичко започва да идва при теб”. С подкрепата на Лили намерих сили да стартирам компанията, проектите дойдоха и, екипа се оформи.#shedares Деси Сърбиновска: "Никога не предавай себе си и не се съмнявай в таланта си!"

 

Йогата

 

Практикувам йога вече повече от 6 години, всеки ден. Започнах първо да посещавам практики и класове по 2-3 пъти в седмицата във верига студия Yoga Vibe, чувствах се много добре, предизвиквах себе си да пробвам различни учители и практики.

Един ден след практика видях на рецепцията информация, че стартира нов курс, обучение за йога инструктори, и си помислих, че сигурно ще е интересно да науча още повече в дълбочина за йога. Любопитството ми винаги ме е водило и така тази идея ми остана в съзнанието и започна да отлежава няколко седмици.

Продължих да ходя на практики и така един ден с няколко от момичета, с които бяхме заедно на йога практика, и мои приятели,  си говорихме, и те казаха: “Ама, ти още ли не си се записала, хайде, ние сме желаещи – ще идваме на твоите класове като завършиш”. Тази подкрепа подсили желанието ми и реших да се запиша на курса за йога инструктори. След 8 месеца получих сертификат и започнах да водя класове в Yoga Vibe. 

 

Йогата ми помага да бъда всеки ден по-балансирана, да се възстановявам по-бързо, като изчиствам негативните мисли и енергия. Да поддържаме постоянни нива на положителна енергия е много важно, за бъдем по-добри към себе си, и от там добри във всичко друго, което правим, както и в отношенията ни с колеги, приятели, любими и семейство. 

 

“Йогата учи на много търпение, дисциплина и внимание към нуждите на другите хора. Когато приемаме и разбираме другите, тогава можем и да изграждаме доверие и любов, а това е сила”

 

Винаги ми носи удоволствие, когато водя клас, но и всеки път изпитвам отговорност, подготвям се и се притеснявам дали ще предам всичко, което съм планирала. Когато вляза в залата и видя хората, които са дошли, мотивирани да работят и подобряват себе си, това ме вдъхновява, и тогава заедно си даваме енергия и подкрепа.

 

Сега

 

Всеки ден практикувам йога и развивам новата ми компания ServiceDesignDigital, в която работим по проекти в няколко държави. С екипа ми помагаме на хората да следват визията си и да градят бизнеси, които успешно се свързват с клиентите си и служителите си чрез автентичност и подход, ориентиран към човешките нужди.

 

Осветяваме пътя им (какъвто е и символа да логото ни :Guiding Star), за да бъдат прогресивни компании, фокусирайки се във важните за тях умения и ресурси, и оставящи принос с добри продукти и услуги ,които служителите и клиентите им харесват, допринасяйки отвъд преследването само на чисто парични резултати.

 

В заключение

 

“Според мен, лидерският стил трябва да се базира на личния пример.

Бъдете добри към себе си и към другите”

#shedares Деси Сърбиновска: "Никога не предавай себе си и не се съмнявай в таланта си!"

Добротата към другите е сила, която може да промени отношението на хората ,и да им помогне да бъдат по-мотивирани, да повярват в себе си, и да се водят от идентичност, което ще им донесе повече удовлетворение и продуктивност.

 

“Не предавайте себе си, по пътя няма да е лесно, но накрая ще бъдете щастливи от изборите си” 

 

 

***

Това беше от нас с Деси!

Ако темата за кариерната промяна ти е актуална, потопи се в принципите на взимане на осъзнати кариерни решения и изчети още истории на кариерна промяна в първата ми книга „От любов към себе си“.
А ако искаш да промениш моделите си на мислене и поведение към работата и към теб като прфесионалист, обърни внимание на втората, „Започни начисто“. В момента и двете книги са с 25% отстъпка!
 
#shedares Деси Сърбиновска: "Никога не предавай себе си и не се съмнявай в таланта си!"
 

#shedares Деси Сърбиновска: "Никога не предавай себе си и не се съмнявай в таланта си!"

А ако искаш да работим индивидуално, виж какво представлява стратегическата сесия с мен.

 #shedares Деси Сърбиновска: "Никога не предавай себе си и не се съмнявай в таланта си!"