Пълна кариерна промяна

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА – Вергиния Къшева-Накова от Training Academy

В ежемесечната ми рубрика „Пълна кариерна промяна“ ти представям дами, които са направили сериозен завой в кариерен план, и са променили професията си или начина, по който работят, и вече работят за себе си, на свободна практика или като предприемачи.

През февруари 2018-а имам удоволствието да ти представя Вергиния Къшева-Накова, която за мен освен много фина и нежна, е и силна и волева жена. Асоциирам я с думата ‘катализатор’ – тя не просто гори за идеите си, а ги случва… и вдъхновява, и помага на хората, да случват своите.

Тя беше и една от първите, която преди три години ми оказа доверие (в началото на самостоятелната ми практика като консултант по кариерно развитие и личен брандинг), и ме покани да говоря пред аудиторията на Training Academy. И в следващите години отново, и отново… За което съм й особено благодарна.

Прочети историята на Вергиния – може пък да имаш нужда от точно такъв катализатор… за промяна! 🙂

  1. Как и кога се случи пълната кариерна промяна при теб ? С какво се занимаваш в момента и как стигна до него?

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Вергиния Къшева-Накова от Training AcademyОбичам да казвам, че съм човек с много таланти. Винаги ми е било трудно да определям себе си с професията, която упражнявам. Даже ми е било странно, когато попитам някой кой е и той ти отговаря “Аз съм адвокат, инженер, лекар…”.  За мен кариерата е много повече от титлата или липсата на такава. На 31 години съм и в трудовата ми книжка пише, че имам 15 години трудов стаж. Сметката е лесна. За тези мои работни години съм преминала през различни професии – от хорека сектора в ученическите години (разбирайте сервитьорство), през специалист дигитален маркетинг, организационен консултант в международна компания, управляващ партньор за България на същата компания, през уеб дизайнер, графичен дизайнер (последните 2 професии ги научих, защото бяхме прекалено бедни да си платим на истински професионалисти да ни направят сайта и последващите графични материали) В момента съм soft-skills тренер, бизнес коуч, сертифициран терапевт по когнитивно поведенческа терапия, управител на образователен център, и още няколко.

  1. Кое беше по-силно от страха, от несигурността, от неизвестността на бъдещето, така че да си кажеш „Скачам!”?

Ако говорим за цялостна кариерна промяна, за мен тя се изразява във влизането на предприемаческия период. Всъщност, ако предишните ми работодатели бяха одобрили идеята ми за разработване на онлайн платформа за бизнес обучения, може би никога нямаше да създам свой собствен бизнес (вече 3 на брой). Аз обожавах своята корпоративна работа. Чувствах се значима. Разполагах с големи ресурси, солиден гръб и подкрепа, и резултатите, които постигахме, бяха впечатляващи. В един януарски ден на 2014 година се събудих с мечта. Тогава необмислена в детайли и, както разбрах по-късно, много трудна за осъществяване, и не особено печеливша в началото. Може би, затова бившите ми партньори отказаха да я подкрепят. Все пак, аз твърдо убедена реших да я реализирам сама. И в началото на февруари се оказах с асистентка, 2 лаптопа и бюро в един от първите co-working офиси. И така с бюджет от 0 лева и 00 стотинки стартирахме. Това обяснява защо сама направих първия сайт и всички рекламни материали.

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Вергиния Къшева-Накова от Training AcademyКолкото и да е странно, в този период нямаше страх от неизвестното. Нито някакъв особено голям момент на обмисляне. Дали е черта на характера ми или качество, което съм изграждала в годините, аз съм много решителна. Ако нещо е смислено, полезно и зависи от мен, взимам решение и действам. Това бе и моментът, в който открих колко много истински приятели имам, които бяха готови да помагат. И го направиха. Оказа се, че мой много близък приятел, който е ИТ, реши да се включи. Прави го до ден днешен. Той изгради целия софтуер на платформата от нулата. В момента дори консултираме други тренери, които искат да създадат своя онлайн платформа.

Аз намирам моята мотивация в това да бъдем първи в нещо. Да го измислим. Да утъпкваме пътеката. Може би това е профилът на предприемача. Да вижда възможности и да работи за осъществяването на идеята.

  1. Разкажи на за един-два момента от пътя ти в настоящото поприще, когато ти е било много трудно, и кое ти е помогнало да продължиш напред?

Не знам дали ще звучи прекалено наивно, горделиво или нереалистично, но не е имало нито един момент, в който да съм искала да спра това, което правя. Трудностите са ежедневни, но от нас зависи как да ги приемаме. Имаше момент, когато 2-ма служители откраднаха цялата наша база данни, свързаха се с нашите партньори от САЩ зад гърба ми, за да могат и те да работят с тях, звъняха на наши клиенти без да знаем. Ситуация, в която сигурно всеки собственик на бизнес е попадал. Имало е моменти, когато е било финансово трудно, заради моята амбиция постоянно да надграждам и офиса, и екипа, и софтуера, и рекламата. Имало е моменти, когато от партньори сме получавали “нож в гърба”. Но в нито един от тези моменти, не съм си мислила да се отказвам. Въпросът е “Каква е причината за ситуацията?” и “Какво зависи от мен, повече да не се повтаря тази ситуация?”.

  1. А кое е това, с което се гордееш най-много в момента, и защо го оценяваш толкова високо?

Гордея се, че създаваме не просто обучения, материали или курсове, а платформа, която вдъхновява и подкрепя хората в България, които имат мечти и които искат да работят за осъществяването на тези мечти.

  1. А как успяваш да съчетаваш всичките си проекти и в същото време да отделяш време и на семейството, и на себе си – постигнала ли си го тоя заветен баланс работа-личен живот (ако въобще ги делиш 🙂 )?

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Вергиния Къшева-Накова от Training AcademyНе вярвам в  балансирането между всички проекти, защото тогава просто жонглирам с анагажиментите си и целият ми фокус е да не изпусна нещо, докато ги подхвърлям във въздуха. Преди 3 години взех осъзнато и отговорно решение да бъда щастлива. Това се оказа превратен момент за мен. От тогава най-важен за мен е вътрешният баланс. За да го постигна приоритизирам. Никога 2 неща не са еднакво важни в едно и също време. Поставям си точни цели в определени срокове, определям необходимите ресурси. Планирам. Звучи много сухо, но за мен е факт. Аз съм човек-идея. Толкова много неща са ми интересни и толкова много неща искам да опитам да правя, че без добро планиране, никога не бих успяла да завърша и едно нещо. Обичам да гледам ситуацията не само относно какво е важно за мен сега, но и какво ще бъде важно след 6 месеца, след 1 година…

  1. Знаеш, че аз помагам на хората да градят и развиват своя личен бранд като са автентични, познават себе си и показват каква стойност могат да носят. Как разбираш ти личния брандинг и с какво искаш да асоциират твоето име?

Личният ми бранд се основава на 3 много важни за мен неща:  креативност, воля и оптимизъм. Надявам се хората около мен да ме припознават с тези качества.

  1. Какви са настоящите ти проекти и бъдещите ти планове, какво да очакваме от теб и Training Academy в близко бъдеще?

През тази година ще стартираме 3 нови академии – HR академия, Маркетинг Академия и CEO академия. Отделно в Института за Бизнес развитие и Предприемачество даваме начало на 2 нови инициативи, които ще подкрепят женското и младежкото предприемачество.

  1. Какво би казала на жените, които обмислят пълна кариерна промяна, но по някаква причина не смеят да направят първата крачка?

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Вергиния Къшева-Накова от Training AcademyСкоро на един тренинг се заговорихме с участниците относно мечтите. Оказа се, че хората след 30 не си позволяват да мечтаят. Това ме порази. И го приех за лична мисия да пропагандирам, че всички хора заслужават да мечтаят, заслужават да бъдат горди от своята работа, заслужават да бъдат щастливи. Ако вие сте майки, вашето дете заслужава майка му да е щастлива, успешна жена. Ако сте омъжени – вашият партньор заслужава да има една успешна жена до себе си. Ако сега изграждате своя кариерен път, заслужавате да оставите следа. Не позволявайте на никого да убива мечтите ви! Все пак го дължим на нашите майки. Те са ни създали да бъдем здрави и щастливи. Всички около нас го заслужават, но най-много ние самите. 🙂

 

За контакти с Вергиния:

http://trainingacademy.bg/

https://www.facebook.com/TrainingAcademy.bg/