Блог стар, Пълна кариерна промяна

Пълна кариерна промяна – д-р Мариана Тодорова

В ежемесечната ми рубрика „Пълна кариерна промяна“ ти представям дами, които са направили сериозен завой в кариерен план, и са променили професията си и компанията си, или вече работят за себе си.

През юли 2018-а имам удоволствието да ти представя д-р Мариана Тодорова, учен-футуролог, която ни споделя за нейната промяна и за бъдещето на професиите.

Приятно четене!

Как и кога сe случи пълната кариерна промяна при теб ? Как стигна до идеята да станеш футуролог?

Пълна кариерна промяна - д-р Мариана ТодороваВсъщност, аз съм преминала през няколко кариерни промени, като  почти винаги съм започвала да се изграждам в новото си поприще от най-ниската стълбица. Преди и в периода на майчинството си се занимавах с докторантурата ми, която е по футурология.

Малко след това попаднах на обява, че в Администрацията на президента на Република България, се отварят няколко позиции за стажанти. За по-малко от 4 години станах експерт и съветник там. Помогна ми изграденото от футурологията (научна дисциплина, която предвижда бъдещето с научни методи) визионерство и стратегическо мислене. Веднага след това ръководех локален офис на депутат от Европейския парламент. През 2014 г. заех академична позиция в Българската академия на науките, а малко по-късно бях избрана за народен представител в 43-то Народно събрание.

През 2017 г. реших да се посветя на научната си кариера, която ми дава възможност да изследвам най-новите и значими тенденции за глобалното развитие и промени в света. Футурологът, или както е по-актуално напоследък футуристът, описва  бъдещето с научни методи или предлага такива решения в настоящето, които могат да повлияят на бъдещето в позитивна за човечеството насока. Тази дейност ми дава възможност непрестанно да се развивам, да творя статии и книги, да пътувам.

Неслучайно, на кратко описах тези промени – за около 10 години се случиха 4 рестарта на моята кариера. А прогнозите за бъдещето са, че на децата, които сега са на 10-11 г. ще им се наложи да сменят професионалната си посока поне 9 пъти в жизнения си път.

Кое беше по-силно от страха, от несигурността, от неизвестността на бъдещето, така че да си кажеш „Скачам!”?

При мен, понякога настоящето поприще е приключвало по силата на моментите обстоятелства. Но и аз съм решавала да прекратя дейността си. Това се случвало, когато повече не можех да следвам мечтите си, не виждах положителна промяна и напредък. Ужасявам се от „зациклянето” и „вегетирането”. Истината е, че именно рисковата промяна може да предизвика развитие. Не става въпрос за хазартно поведение, а за обмислени и осъзнати решения. Много хора се обричат, страхувайки се да предприемат ход и да напуснат зоната на изградения си комфорт.

Разкажи ни за един-два момента по пътя, когато ти е било много трудно, и кое ти е помогнало да продължиш напред?

Пълна кариерна промяна - д-р Мариана Тодорова

С футуролога Герд Леонард

Тежките моменти в живота ми до момента са свързани с политиката. Там, даваш всички от себе си, но ако конюнктурата не е благоприятна или посланията ти не  достигнат до хората, не се получават нещата. Изживях тежко загубата на последните избори – има доста атаки и скрити битки, които всъщност се оказват нещо рутинно в тази област. Не мога да пренебрегна субективните, но чисто човешки взаимоотношения на конкуренция, прерастваща в завист и нелоялно отношение.

Помага ми убеждението, че човек е това, което мечтае и сам си пожелае. Постигала съм върхове, и макар и много трудно,  не се страхувам да започвам отново и отново. Това винаги е съпътствано с нови знания, умения и опит.

 А кое е това, с което се гордееш най-много в момента, и защо го оценяваш толкова високо?

Най-много се гордея с дъщеря ми и семейството ми! Защото и най-големият кариерен връх може да е преходен и мимолетен, а без семейство смисълът на успеха е илюзорен. В някои страни, особено в англо-саксонския свят хората се отъждествяват само с професиите си, а това води до сривове и депресии.

Все пак, ако трябва да посоча моменти на гордост, това са защитата на докторската ми титла, отстояване на каузи и промени на законодателството, участие във форуми в престижни институции- Харвард, Европейската комисия, Световното общество на футуролозите и др.

А как успяваш да съчетаваш всичките си проекти и в същото време да отделяш време и на семейството, и на себе си – постигнала ли си заветния баланс работа-личен живот?

Пълна кариерна промяна - д-р Мариана ТодороваСтарая се! Дъщеря ми е вече почти  на 12 години, така, че всичко вече е много по-лесно. Сега работя предимно от вкъщи – главно научна продукция. Когато си self-starter, определяш сама темпа на работа и е много важно да си дисциплиниран и да се самоорганизираш, за да балансираш между семейството и работата. По-трудно ми беше, когато се занимавах с политиката. Тогава ангажираността не зависи от темпото, което ти искаш и можеш да си подсигуриш. Но дори тогава се научих да степенувам и отказвам ангажименти. Спортът е неизменна част от живота ми също. Помага не само на физиката, но и на психиката ми. Затова 4 пъти в седмицата са само за мен.

Знаеш, че аз помагам на хората да градят и развиват своя личен бранд като са автентични, познават себе си и показват каква стойност могат да носят. Как разбираш ти личния брандинг и с какво искаш да асоциират твоето име?

Личният брандинг трябва да се отнася да образование, умения (включително меки и гъвкави) и развитие през целия живот, а не до заемани позиции и настоящ статус, тъй като, както вече казах, те не са устойчиви.

Бих се радвала, ако името ми се асоциира с висок научен авторитет, професионализъм, експертност и потенциал да влияеш на реалността и да променяш живота на хората в положителна насока.

Като футуролог ти говориш и за бъдещето на професиите – какво да очакваме в близките пет до десет години и на какво да обърнем внимание още от сега?

Необходимо е постепенно да се подготвим за навлизащите автоматизация, роботизация и изкуствен интелект в професиите. Адекватният въпрос би бил не дали ще се случи, а кога. Изводите, които можем да направим за бъдещето са, че ще трябва непрекъснато да се учим и да се пре-изобретяваме като професионалисти и експерти, за да се пригодим адекватно към новите реалности. Ще трябва да мислим в посока на това, че в бъдеще ще доминира самонаетият труд и ние ще трябва да инициираме и търсим местата, където да прилагаме нашия труд и умения. Ние ще сме тези, които ще творим новите професии и техните параметри, а няма вече да се стремим да се вписваме в определени заложени рамки.

Какво би казала на жените, които обмислят пълна кариерна промяна, но по някаква причина не смеят да направят първата крачка?

Пълна кариерна промяна - д-р Мариана ТодороваНикога не бих поощрила непремерения риск. Но категорично съм против страха, малодушието и нежеланието за промяна. Застоят в кариерата ни променя и ни влияе като личности. Свързан е с менталното и физическо здраве. Понякога, за да „се отвори една врата, една нова възможност”, трябва да се „затвори друга”.

При жените има и много обективни пречки. Факт е, че за еднакви позиции жените са с15-20% по-ниско платени от мъжете, а пенсиите им са с около 30% по-ниски. От друга страна, жените като майки, са по-малко склонни към риск. Но вече изразих мнението си, че много често самата промяна води до развитие.

Можеш да се свържеш с Мариана на email: mariana_g_todorova@yahoo.com или да я намериш във Facebook.

Това беше всичко от нас с Мариана!

Ако темата за кариерната промяна ти е актуална и искаш на научиш подробности за професиите на бъдещето от д-р Тодорова, както и как да реализираш твоята промяна, и да се вдъхновиш от български жени, направили своя професионален завой, разгледай настолната книга за кариерна промяна „От любов към себе си“. Възможно е точно от този ‘помощник’ да имаш нужда, за да направиш първата крачка!