Пълна кариерна промяна

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА – Ива Владимирова

В ежемесечната ми рубрика „Пълна кариерна промяна“ ти представям дами, които са направили сериозен завой в кариерен план, и са сменили професията си, или са започнали да работят за себе си.
 
През януари 2017-а ти представям Ива Владимирова, дама с няколко различни амплоа, в момента фокусирана върху това да развива дамски клуб „Бизнес на високи токчета“, за който ще прочетеш повече след малко.

С Ива се познаваме от няколко години, но възродихме нашите взаимоотношения със стартирането на клуба през пролетта на 2016-а, и то чрез наша обща позната, която реши, че би било интересно за мен да стана част от клуба. Със сигурност няма нищо случайно, нали?
От тогава отблизо следя дейността на клуба, учатвам в някои събития и най-вече, попивам от Ива – за мен тя е двигател и вдъхновител, неуморима, идейна, и постигаща жена!
Прочети разговора ми с нея – ще има какво да си вземеш!

Как и кога се случи твоята пълна кариерна промяна? И само веднъж ли беше или това е начин на живот за теб? 🙂

Бих го нарекла улавяне на моментите. Наричайки го начин на живот, би изглеждало като фиксиране в промяната на всяка цена, а всъщност аз предприемам тази стъпка тогава, когато я усетя като необходимост, и видя възможността, която не се страхувам да уловя.

15875534_10151170186259953_4325278418113852636_o

Ива позира в рокля на дизайнера Мира Бъчварова, www.mirabavhvarova.com

Много показателно за това говори именно първата кариерна промяна, която предприех.  След като бях стартирала в сферата на хотелиерството и стремглаво се изкачвах по стълбата на кариерното си развитие ( даже следвах международен туризъм, което предполага оставане и затвърждаване в тази сфера), направих рязка промяна като станах крупие. Защо го направих? Защото улових възможността, която изкочи пред мен и вътрешният глас – женската ми интуиция казваше – защо не? Осъзнавах, че това е възможност, която точно тогава беше момента да уловя.  Това е работа за млад и свободен от ангажименти човек, каквато бях в онзи момент, заплащането беше доста, доста добро, което също не беше за пренебрегване. Реших, че докато следвам, мога да предприема тази промяна, и знаех, че винаги, когато реша, ще мога да се върна към туризма, както и направих три години по-късно . 

Тогава предприех съвсем ново предизвикателство – отворих собствена туристическа агенция. Туризъм – да, но нищо общо с това, което бях правила до момента – да работя в хотел, да имам сигурна работа със заплата, бонуси, и всички привилегии от длъжността. И така до следващата рязка промяна. Точно в момент, когато агенцията ми се беше утвърдила на пазара, развиваше се добре, имаше своите постоянни клиенти, отново изненадах всички, и приех новото предизвикателство: да вляза във финансовия и застрахователен бизнес.  Направих го със ясното съзнание, че се нуждаех от тази промяна, и не се излъгах. Научих много и постигнах много за седемте години в тази сфера, което потвърди, че интуицията ми и този път не ме е подвела.  А агенцията ? Тя продължава да съществува, тъй като с нея се занимава моят съпруг, а вече и голямата ми дъщеря. Разбира се, и тя претърпя своите промени през годините, но както ние се променяме, така и бизнесът се променя.

Тук не споменах и за един по-кратък  период, през който работех в агенция за недвижими имоти. Това се случи малко преди първата ми бременност и продължи почти до последния ден преди да родя. Както виждате времето се променя, животът ни се променя – кариерата също. За мен всяка промяна е била за добро и аз никога не съм се страхувала да я предприема. Просто улавям мига!

Кое беше по-силно от страха, от несигурността, от неизвестността на бъдещето, така че да си кажеш „Скачам!”… няколко пъти?

Интуицията !!! Това е предимството да си Жена. Ние имаме много силно развита интуиция и трябва да се научим да я чуваме, дори да не можем да си обясним защо точно това е правилното решение.  Не мислете много много! Научете се да слушате вътрешният си глас, той няма да ви подведе, но освен това се решете и действайте. Защото без да предприемете действие, все едно, че нищо не сте чули.

Разкажи на за един момент от професионалния ти път, когато ти е било много трудно, и кое ти е помогнало да продължиш напред?

Ако кажа, че е било само един път, ще излъжа. Въпросът е не в това дали ти е лесно или трудно, а във възприятието на тези определения. Лично аз  приемам трудностите като възможности и се улавям за тях на мига. Възможност за усъвършенстване, за нови контакти, за развитие … Това е като с чашата, кой как я вижда. Едни я виждат наполовина празна, а другите наполовина пълна.

 А за момент, с който се гордееш, в който си надскочила себе си?

13441987_1017792964979741_513978523_oРазбира се, за мен това е моментът, в който станах майка, и още повече, че се осмелих, и го направих и втори път, съвсем скоро след първия път, и то съвсем осъзнато. Разликата при дъщерите ми е само година и осем месеца.  И тук отново искам да кажа, за тези които мислят и премислят било за бизнес, било за семейство, било за това, например, дали сега му е точното време да заминат на екскурзия. Моментите за промяна и действие идват тогава, когато сме готови да ги предприемем, и ако не уловим предоставилата ни се възможност, нищо чудно след време да гледаме само като зрители собствения си филм на живота, но с други главни герои…

 Как съчетаваш ролите на жена, майка, партньор, дама, която е сърцето на динамично развиващ се бизнес клуб, и кога имаш лично време за себе си?

С женска упоритост – да не казвам инат.  Другото са – много компромиси, но никога едностранни. Трябва да ги балансираш. Веднъж правиш компромис към бизнеса, веднъж към семейството, и друг път към себе си. Но всичко трябва да е в разумни граници и балансирано. Това явно ми се получава от зодията – Везни.

Разбира се, не всеки ден намирам време за всичко. Но в различни моменти избирам на кои от тях да дам приоритет. Реша ли, че днес ще намеря време за себе си, го намирам. Ако не го намеря, то не е защото не съм имала, а защото не съм го поставила в приоритетите си за деня.  Останалото са извинения. Разбира се, че и аз от време на време  ги използвам, но това са дребните женски хитринки, с които да си се самооправдаем.

Знаеш, че аз помагам на хората да градят и развиват своя личен бранд като са автентични, познават себе си, и показват каква стойност могат да носят на другите. Как раз15722451_982096975260978_1021015237_nбираш ти личния брандинг и с какво искаш да асоциират твоето име, в личен и професионален план?

Личния брандинг го възприемам като отражение в огледалото. За това е добре да внимаваме какво ще се огледа в него. 🙂

В личен план – добър приятел, а в професионален – коректен партньор!

Под добър приятел разбирам онзи човек, който в определени моменти умишлено ще те остави да се пребориш с трудната ситуация, защото знае, че е по-добре да те научи да си ловиш рибата сам, отколкото да ти носи всяка вечер храна, за да те нахрани.

Коректен партньор пък е онзи, който ще има смелостта да ти каже навреме,  когато няма да успее да изпълни договорката си поради определени обстоятелства, а няма да те залъгва с  красиви думи и напразни обещания.

Какви са настоящите ти проекти и бъдещите ти планове, какво да очакваме от Ива Владимирова през 2017-а?

Очаквайте неочакваното. 🙂 Както вече казах, аз улавям моментите, за които ми подсказва моята женска интуиция и в този ред на мисли, не знам какво ще ми се предостави в следващия момент.

15317752_1153415424754702_2583614515525152505_nСред настоящите ми проекти приоритет е клубът, който основах през изминалата 2016 год. – Дамски клуб „Бизнес на високи токчета“. С него са свързани и бъдещите ми планове. 🙂

През месец януари предстоят две големи събития за клуба. Едното е свързано с кауза на Асоциация Аутизъм, която нашия клуб подкрепя – „Подай ръка на различните деца“ и на 19.01.2017г. се организира голям благотворителен коктейл, за който повече  подробности може да видите както на нашия сайт, така и на сайта на Асоциацията.

Второто събитие е откриването на представителство на нашия клуб  в гр. Шумен. След като през ноември 2016г стартирахме с наше представителство в гр. Пловдив, тази година продължаваме да се движим в посока разрастване, и на 28.01.2017г. предстои да го направим и в гр. Шумен.

През месец февруари стартираме инициативата „Младите дами в бизнеса“. Това е част от мисията на клуба – да помага на младите дами, които са останали в България, и са поели по пътя на предизвикателството да правят собствен бизнес, и то именно тук. Освен дамите, които вече са поели по този нелек път, ще подкрепяме и тези, които искат да опитат и са готови да се гмурнат в морето наречено бизнес. Лили ще сподели повече за инициативата и събитието по откриването й до няколко седмици на всички, които я следят.

През месец  март, най-женският месец от годината, ще организираме „Панаир на Суетата, Вдъхновението и Красотата“, където дамите – настоящи и бъдещи членове на нашия клуб, ще покажат своите бизнеси, това с което се занимават, и разбира се, ще се забавляваме, и ще отпразнуваме празника на Жената, Майката и Вдъхновителката …

И още, и още… 🙂

Какво би казала на жените, които обмислят пълна кариерна промяна, но по някаква причина не смеят да направят първата крачка?

15541614_10208046183977278_3861016724601462076_nНикога да не се отказват от мечтите и идеите си, защото, виждаш ли, сега имало някаква причина това да не се случи.

Няма такова нещо, причините са само в главите ни!

Момичета, решете се и действайте … никога няма да има по-добро време и място от  Днес, Тук и Сега!

С Ива можете да се свържеш на: i.vladimirova@clubvisokitokcheta.bg

Повече за Клуба на високи токчета можеш да научиш от сайта на клуба и от Фейсбук страницата му.

А ако искаш да станеш член на клуба, пиши ми на lillie@lilliegeorgieva.com, за да те препоръчам като член, и да имаш преференциални условия за включване в клуба.