Кариерно развитие

10 безценни насоки за адекватна кариерна промяна

Ами, настана време.

Време да ти споделя това, което виждам във почти всеки, с когото работя – търсещ кариерна промяна или кариерно развитие, от седем години насам.

А това, което виждам, е желание, породено от позитивна или негативна мотивация, желание за промяна, за дни, изпълнени със смисъл и принос, за радост и удовлетворение, в професионален план, ръка за ръка с личния.

И, за да се случи всичко това, стигнах до 10 въпроса, който всеки трябва да си зададе, за да осъществи смислена за него самия кариерна промяна, в унисон с това, което той е, и това, което е важно за него.

 

  1. От страх или от любов търсиш кариерна промяна?

heart-holiday-bead-silver-fit-pandora_1Всички избори, които човек прави в живота си, са породени или от страх, или от любов.

Няма нужда да ти цитирам научни трактати, по-полезно ще е да ти споделя две истински истории, за да разбереш разликата.

„Тя дойде при мен, защото искаше да избяга – от неадекватния викащ шеф, пасивните колеги и монотонните задачи. Питах я какво иска, а тя взе да ми обяснява, че не иска повече да ходи на работа със свито сърце, че не иска да прави неща, в които не вижда смисъл, че не иска да общува с хора, с които няма общи ценности и интереси. „А какво всъщност търсиш?“, настоях аз. „Не знам… само знам, че искам да избягам.“, въздъхна тя.

„Тя ми написа дълго писмо, в което ми сподели своята идея – искаше да има собствена детска кухня, и да предлага това, което никъде не беше успяла да намери за собственото си дете. Описа ми как ще изглежда помещението, какво ще предлага, как ще се усмихва на хората, които идват при нея. И ме попита как да го осъществи.“

Страхът е идеален стимул най-после да си кажеш: „Достатъчно!“ и да си тръгнеш, но няма да ти даде вдъхновението и куража, от които имаш нужда за ново начало. Затова, след като вече решението да си тръгнеш, е взето, попитай се: А до къде искам да стигна? Кое е това, което търся? Какво искам да създам/ развия/ надградя? Кое ще ме кара да ставам с желание и усмивка сутрин?“

  1. Имаш ли визия за живота си и къде е работата в нея?

Кариерата, професионалното развитие, собственият ти бизнес, свободната ти практика… избери си адекватното за теб, не се случват изолирано от всички други твои житейски роли, а паралелно с тях. Ти вероятно си и (брачен или не) партньор, настоящ (или бъдещ) родител на децата ти, дете на родителите ти, приятел, човек с хоби и интереси и др. И през различните етапи от живота ти, ролята на работещ/творящ/правещ бизнес човек, ще бъде с различен приоритет, спрямо важността на другите ти роли.

imageРазковничето е ролите ти да се случват в унисон и да се взаимодопълват, и да не да са в директно противоречие, което да води до излишен стрес и напрежение.  А ако се случи да има такова, то да е за определено време, с определена цел (например, сега ще работя по 10-12 часа, за да натрупам опита, с който да постигна по-висока позиция и по-добро заплащане, но и по-кратко работно време – ще го уговоря това с партньора ми, за да разбере каква е мотивацията ми и да ме подкрепи).

 

 

  1. Наясно ли си с твоите ценности?

Отвсякъде ни облъчват с послания за идеалната кариера с престижна титла, в лъскав офис или за предприемаческата дейност, която ни дава свободата да работим от плажа… и доходите да си го позволим.

Първо, няма нищо идеално, и второ, идеалното за един, е безсмислено за друг. Буквално.

Когато се отказах от престижна професия със солидно заплащане и хубав офис, и ги замених с работа от вкъщи, за несигурни доходи, и липса на солиден гръб зад мен, много хора ме попитаха дали съм наясно какво губя, като не знам какво точно ще спечеля.

Е, наясно бях, и направих осъзнат избор. Избор, в унисон с моите ключови ценности, а именно – независимост, гъвкавост, творчество, смисъл, възможност да влияя непосредствено, и да виждам резултата от това. Та, изгубих неща, които така или иначе не ми бяха ценни… а за други научих, че могат да бъдат заменени от още по-смислени, и не съжалявах чак толкова, че ги няма.

Накъдето и да тръгнеш по пътя на твоята кариерна промяна, знай, че  ще изпиташ радостта, смисъла и удовлетворението, за които копнееш, ако действаш с осъзнатост за това, което е важно и ценно за теб, а не за някой друг, който мисли, че знае кое е най-доброто за теб.

  1. В каква среда си в свои води?
Great result!

Great result!

Никак няма да е преувеличено, ако заявя, че поне половината от успеха и щастието ни зависят от средата, в която се намираме.

И, за да го илюстрирам, отново ще ти разкажа две истински истории:

„Тя ми разказа как единственото нещо, заради което продължава да работи в онази банка, е заради клиентите, с които има досег ежедневно, заради думите им на благодарност, и фактът, че питат къде е тя, когато не е на работа. А иначе, беше наясно, че ако искаше да се учи, да черпи опит от по-зряли и ангажирани колеги, да разшири своята експертиза, и да се чувства уютно, приета и разбрана..ще трябва да потърси някъде другаде.“

„Тя ми призна, че графичният дизайн сякаш се беше поизчерпал за нея, и й липсваха предизвикателства и развитие. Но пък колегите й бяха толкова готини, шефът – приемащ и усмихнат, а офисът – просторен и светъл, точно по неин вкус, та се чудеше къде ли ще попадне ако реши да потърси по-интересни задачи и проекти…“

Та, освен да мислиш с какво искаш да се занимаваш, не забравяй да си изясниш и в каква среда, и да проучиш предварително, ако е възможно, защото иначе рискуваш да се наложи да правиш чести промени, докато не я откриеш.

  1. Кой е приносът, който искаш да оставиш?

Знам, че това звучи като един много философски въпрос. А всъщност, въпросът е доста практичен, и в отговора му лежи, до голяма степен, ключът за адекватна промяна към кариера, която да ти носи смисъл и радост.

Мога да го перефразирам, ако така не ти допада философското звучене, във:

„Какво искаш да се случва в резултат от твоята дейност/ професия/ бизнес? По какъв начин искаш да допринесеш за другите хора, което да е смислено и удоволствено и за теб?“

????????????????????????????????????

За мен, на този етап от живота ми, отговорът е: „Искам да помагам на хората да променят начина си на мислене за себе си и професионалната си реализация, и да им помагам да се свържат със себе си, а след това и с тези работодатели/ клиенти/ каузи, за които да са най-полезни.“ В момента го правя в ролята на консултант по кариерно развитие и личен брандинг, но след години бих могла да реализирам същия принос чрез друга дейност… или да променя формулировката за моя принос, и да развивам нова, а защо не и същата дейност, но с различен фокус.

А твоят отговор? Наясно ли си с него?

  1. Кои са талантите и силните ти страни?

Хич не обичам статии от рода на „5 професии, които ще са най-търсени през следващите 5 години.“ или „10 най-перспективни университетски специалности.“ Това няма особено значение, освен от информативна гледна точка, колкото да си наясно с тенденциите. Защото пътят към смислената и удоволствена кариера е да намериш в коя професия да развиваш и надграждаш силните си страни и талантите си, и да оставяш твоя принос, в твой стил, а не да учиш и да работиш нещо перспективно и търсено, което е далеч от твоите заложби и същност.

Възможно е да има съвпадение между това, което ти си, и това, което в момента е най-търсено, но е възможно и да няма, което не означава, че няма да имаш смислена работа/ собствена практика или бизнес, нали?

За пример ще ти дам една моя приятелка, която създаде бизнес около интереса и познанията си към децата и тяхното развитие, във време, в което методите Монтесори и Валдорф далеч не бяха толкова нашумели, колкото в момента. И една друга, която записа шест месечен курс по програмиране, защото искаше да работи нещо, което е модерно и престижно, но… се отказа след няколко месеца, защото осъзна, че няма абсолютно никакъв интерес към програмирането.

  1. Знаеш ли кой е твоят стил?

Спомням си как в детската градина ни наказваха, ако не слушаме (което е различно от това да правим бели 😉 ), а в училище ни писаха ниски оценки, ако не сме си научили урока почти наизуст, или ако интерпретираме някои неща… да не говорим, ако нарисуваме лилаво дърво или слон, който лети. Че то няма такова нещо! Затова и не се учудвам, че почти всички автобиографии, сайтове или социални профили, които виждам, на хора, които търсят кариерна промяна, или искат да развият нещо свое, са много подобни.

%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b04Знам, че ще кажеш, че е важно да имаме точни познания, особено ако говорим за точни науки…и не само. Че какво толкова ще отличи един лекар, учител, строител или кариерен консултант от друг? Дори и да приемем, че знанията и уменията им се припокриват, остава още нещо. И то е стилът на всеки човек, по който прави това, което прави, начинът му на общуване, подходът му към хората, маниерът, по който работи/ говори/ консултира/ презентира/ пита/ отговаря…И, сигурно ще се съгласиш, че при равни други условия, ние сме привлечени от този, който има стил/ маниер/ подход, които ни привличат и допадат, нали?

Няма да забравя, как на едно обучение, в което прекарахме година заедно с 20 души, към края на обучението играхме една игра, в която всеки трябваше да каже какво харесва и какво не харесва в другия. Половината хора казаха, че ме ценят заради откритостта ми ,а другата половина- че не я харесват. Тогава можех да избера да съм по-малко открита, и да се харесам на втората половина, за сметка на първата. Аз избрах да бъда себе си, открита и прям, разбира се, зачитайки другите, и да вярвам, че който трябва – ще го оцени.

  1. Наясно ли си какво точно търсиш?

Всеки, който ми се обажда за консултация по кариерен въпрос, иска да открие/ създаде/ познае неговото нещо – професия, поприще, бизнес.

И аз го питам: „А как ще разбереш, че това е твоето нещо? Какво ще е налично, което ще е ясен индикатор, че си намерил твоята професия/бизнес/ поприще?“

Въпросът е комплексен и включва много аспекти, но, много често отговорът е в пресечната точка между силни страни, знания и умения, търсена среда/условия/ възможности, задоволени ценности и желание за принос… и още това онова, различно за всеки човек. 🙂

  1. А знаеш ли какво точно предлагаш?

qual-vs-quan-fishbowlНищо от споделеното по-горе няма да бъде оценено и припознато от хората, ако не им носи стойност, ако не решава техен проблем, или не задоволява тяхна нужда, или ценност. Това, че имаш МВА степен или че си сертифициран проджект мениджър, или кинезитерапевт, или кондиционен треньор, или ти кажи какво, не върши особена работа на човека отсреща, докато той не стане наясно как това, което си придобил като знания, компетенции и опит, ще му свърши работа за това, което му е актуално и важно. Преди да си говорим с Ваня Висарионова, най-прясната гостенка в рубриката ми Моята гордост, тя се представяше като спортен инструктор и кондиционен треньор, а в момента тя споделя, че: „Уча жените, и по-специфично младите майки, как да възстановят анатомичната стойка на тялото си, за да бъдат здрави и енергични родители.“ Има разлика, нали?

В описанието на моя принос аз вече ти споделих какво предлагам аз, а сега е твой ред. Какво правиш ти, без да използваш титла или длъжност? Обърни се към нуждите на хората, а не към собствената си роля и значимост, и виж какво ще излезе…

  1. Кой е начинът, по който да се отличиш?

За радост, или за съжаление, днес всеки има достъп до безкраен океан от информация, продукти и услуги, много от тях безплатни, и, въпреки това, има служители, които са по-високо платени от други на същата длъжност, хора на свободна практика, които работят на достойни цени и едвам смогват с търсенето на услугите си и малки бизнеси, създадени от личности, които процъфтяват, въпреки огромната конкуренция.

Аз вярвам, че една от причините за това, е че всички тези хора, освен изключително добра експертиза в областта си, имат и разпознаваем личен бранд, който говори на най-подходящата аудитория и й дава това, от което има нужда.  Да споменавам ли примери от българската реалност, като журналистът Миролюба Бенатова, нутриционистът Надя Петрова, създателят на Софтуерна академия Светлин Наков, кулинарният блогър Сандра Алексиева или физикът Владимир Божилов? Както и много мениджъри и експерти, и не само, в компании, които са особено ценени и търсени? Всички те носят стойност с това, което правят и това, което са, и нямат нужда от реклама. Делата им и личните им качества говорят за тях. И точно това ги отличава.

Това бяха десетте насоки, които исках да споделя с теб, за да можеш да осъществиш най-адекватната за теб кариерна промяна.

Надявам се, че съм те оставила с храна за размисъл!

А ако се чудиш какво да правишchoice от тук натам, имам две предложения за теб:

Не чакай да имаш съвсем ясни отговори по всички въпроси, защото яснотата идва по пътя, а не преди това!

А както мислителят Руми е казал: „Тръгнеш ли да вървиш, пътят се появява.“ Така че, още утре, направи първата, малка, реалистична и постижима стъпка към твоята кариерна промяна, била тя да разгледаш сайта на онази компания, която ти е интересна много отдавна; да поговориш със съседа, който има малък бизнес и има какво да ти сподели; да прочетеш книгата, която чака на скрина ти..и все нямаш време за нея; или да обсъдиш с половинката си идеята ти да започнеш да работиш за себе си.

Ако темата ти е съвсем актуална, заповядай на 4-тото издание на семинара за кариерна промяна от любов към себе си „А сега накъде?“ на 19 май. Всички подробности са тук.

Пожелавам ти успешна и удовлетворяваща кариерна промяна.

И нали знаеш, където и да си, с теб съм!

Лили Георгиева - кариерно консултиране

 

 

консултант по кариерно развитие, промяна и личен брандинг