Блог стар, Моята гордост

МОЯТА ГОРДОСТ – Мария Георгиева: „Животът с хронично заболяване е път, който отнема много, но същевременно може да открие пред теб цяла вселена от възможности.“

Здравей, аз съм Лили Георгиева, консултант по кариерно развитие и личен брандинг, и в рубриката си „Моята гордост“ ти представям тези, с които се гордея най-много – моите клиенти, хората, които постигат промени вътре в тях, а след това и отвън, като откриват или създават работата или бизнеса, които ще обичат.
Всеки месец ще те срещам с различен човек, който ще сподели кой е и в какво вярва, как се е променил по време на нашата работа, какво е актуално за него в професионален план, и какво предстои да постигне. Накрая вместо заключение той ще те подкани за определено действие или ще те покани да участваш в негов личен проект. Идеята е моят гост да помогне на теб, а ти на него, а аз да бъда връзката между вас. Нали това правя, свързвам хората! ?

През март 2019-а ми гостува Мария Георгиева – смела и силна, едновременно мека и женствена, Мария напуска ‘златната клетка’ на работата, в която е постигала високи резултати и признание, и стартира проекта на живота си – фондация Ендометриоза и репродуктивно здраве. Виж историята й – вдъхновяваща е!

ВЪРХУ КАКВО РАБОТИХМЕ С МАРИЯ


ЦЕЛ ПЕРИОД РЕЗУЛТАТИ
Да излезе от дългогодишна позиция на високо ниво и да създаде проект с нестопанска цел за каузата, в която вярва. пролет 2018

(семинар и индивидуално консултиране)

 • Изясняване на ценностите и приоритетите.
 • Осъзнаване на ролята и приноса.
 • Изясняване на умения и комепетенции.
 • Повдигане на увереността и готовността за действие.
 • План за действие.

 

ВМЕСТО УВОД

МОЯТА ГОРДОСТ - Мария Георгиева: "Животът с хронично заболяване е път, който отнема много, но същевременно може да открие пред теб цяла вселена от възможности."Казвам се Мария и съм филантроп и визионер, създател на фондация, бивш управляващ директор на медийна агенция. Имам ендометриоза – хронично заболяване, което засяга репродуктивната система на жената. Животът с хронично заболяване е път, който отнема много, но същевременно може да открие пред теб цяла вселена от възможности.  През болестта научих колко е важна грижата за самите нас, както и какво мога да дам на жените около мен като знания и подкрепа.

Родена съм в Добрич, но над 20 години живея в София. Добруджанският дух винаги живее в мен и ме връща там, където прекарвах детството си – полета с пшеница, макове и слънчогледи, горещи лета прекарвани по поречието на река Дунав, морските лагери в Балчик и Албена, но и студени и ветровити зими. Земя на контрасти, но и земя, която дава силна връзка с природата и хората.

СРЕЩА С МАРКЕТИНГА И РЕКЛАМАТА

Може би този дух има до голяма степен общо с това в какъв човек се превърнах – свободолюбив, човеколюбив, винаги откликващ на нуждите на хората, грижовен и щедър.  Някъде дълбоко в себе си винаги съм знаела, че искам да се развия професионално в хуманитарната сфера. Още от дете исках да стана лекар. Първите ми желания бяха свързани с ветеринарната медицина, тъй като обожавах животните, а след това пожелах да бъда и човешки лекар. Животът не ме отведе в Медицинския университет, а в така прогресивния и модерен по онова време Икономически университет в София (УНСС). Началото на 90-те години бяха трудни времена, в които наред с учението, ми се налагаше и да работя, за да мога да живея нормално. Помня много ясно, че в 3 курс вече знаех какво искам да правя в професионален план и дори започнах почасова работа в тази сфера – маркетинг и реклама. 2 години по-късно се озовах в първата рекламна агенция с международно участие, в която открих медиа планирането и купуването. Този опит ми донесе много знания, дисциплина и отговорност към срокове, тъй като управлявахме рекламни кампании на големи клиенти. След още 2 години поисках да видя светът на рекламата от гледната точка на голяма рекламна агенция. Трансферът се получи бързо и естествено.

РАЗВИТИЕТО НАГОРЕ

МОЯТА ГОРДОСТ - Мария Георгиева: "Животът с хронично заболяване е път, който отнема много, но същевременно може да открие пред теб цяла вселена от възможности."Спиралата на корпоративния свят ме завъртя много динамично и в продължение на 15 години градях сериозна кариера – от медиа планьор, през акаунт директор до изпълнителен директор на медийна агенция. Успехът в медийния бизнес изискваше от мен бързина, твърдост, последователност и контрол, но и креативност, емоционална интелигентност и силна мотивация. Голямата комуникационна агенция откри за мен свят изпълнен с много контакти – медии, клиенти и огромен потенциал от възможности за реализация – обучения в чужбина, местни тренинги, обмяна на опит с колеги и най-вече работа по големи стратегически проекти, в които разработвахме 360 градусови кампании, печелихме награди по фестивали и най-вече, забавлявахме се денонощно.

През годините е имало 1 или 2 случая, в които съм се замисляла за смяна на професионалното поприще, обмисляла съм варианти за маркетинг длъжност при клиент, но това, което винаги ме е държало твърдо в рекламната индустрия е различното, новото, динамичното, както и хората – екипът, с който се познавах от години и беше моето семейство. Уникално е как трудностите и успехите сближават хората в професионален план и се привързваш към тях и имаш усещането, че можеш да отидеш с тях накрай света.

През всичките тези години, се раздавах докрай, учих и се опитвах да предавам добрият опит. За последните 5 години развих чувствително и лидерските си умения, тъй като управлявах и екип от хора. През 2017 година поех отговорността да развия и управлявам нов медиен бранд, който навлизаше на българския пазар с нова и уникална философия. Така станах и изпълнителен директор на нова медийна агенция, която оперираше под шапката на настоящата ми компания. С поемането на тези задължения дойдоха както позитивите, така и негативите, тъй като динамиката на рекламния бизнес дава много, но и взима много.

ВРЕМЕ ЗА ПРОМЯНА

Умората, която дойде с годините опит в комуникационна агенция започна да си казва тежката дума още през 2017 година. Усещах умората с тялото си, целият стрес и напрежение вече се отразяваха крайно негативно на репродуктивните ми способности, а и работата вече не ми носеше това удовлетворение както преди. Трудно успявах да се мотивирам, имаше сутрини, в които едва се изправях и отивах на работа. От 22 години живея с хронично заболяване и реших, че е крайно време да се погрижа за себе си трайно.

В края на 2017г. срещнах Лили съвсем случайно и реших, че може би е време да начертая смели планове за бъдещето. Тогава все още нямах планове да напускам настоящата си работа. Записах се на семинара й за кариерно преориентиране “А сега накъде?” от чисто любопитство и нямах почти никакви очаквания. Отидох просто за да чуя хората и за да затвърдя усещането си, че трябва да променя нещо. Това, което ми хареса у Лили беше, че беше провокативна по един много структуриран начин, не се взимаше твърде насериозно, беше земна, с чувство за хумор и опитът и с хора си личеше от далече. Последва лична среща с нея, изговорихме всички положения, дори и моите най-големи страхове, но най-ценното което Лили ми даде беше контакта с хора, както и една много важна дума – Стойност! Лили ми даде структура, план за действие, но и една осъзнатост за хуманната посока, която бях поела. Неният основен съвет беше в това да се стремя да давам към хората стойност, а всичко останало ще си дойде в точно време.

МОЯТА ГОРДОСТ - Мария Георгиева: "Животът с хронично заболяване е път, който отнема много, но същевременно може да открие пред теб цяла вселена от възможности."Тогава й споделих своята голяма идея – да създам фондация в обществена полза, която да се занимава с теми като женско и репродуктивно здраве. Нямах никаква идея как ще го направя. НПО сферата беше тотално непонятна за мен, за мен това дори граничеше с ядрена физика. Също така знаех, че това няма да ми носи пари и слава – все неща, които получавах в комуникационния бизнес. Но пък знаех, че искам да го направя за хората, най-вече за жените. Това което ме притесняваше най-много, е че отивам в посока, която няма нищо общо с това, което досега съм правила, но Лили имаше отговор и за това – преносимите умения. И наистина в последствие се оказа, че в новото си поприще пренасям ежедневно уменията си, придобити през годините в комуникационни бизнес – дисциплина, отговорност към срокове, последователност, целеустременост, аналитични умения, отлична работа с цифри, умело писане на презентации, презентиране, както и използване на всички контакти с медии и партньори, които бях градила с години.

НОВИЯТ ПРОЕКТ: ФОНДАЦИЯ ЕНДОМЕТРИОЗА И РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЕ

Идеята за фондацията има своята предистория и тя се корени в началото на разказа ми. Тъй като хуманитарните професии винаги са били моя страст, през 2011год., реших да се запиша на курс по класическа хомеопатия, който се оказа доста сериозен и изтощителен. Успоредно с него последва и курс по медицина в НСА. Междувременно четях много, предимно чужда литература по теми като женско здраве, холистична медицина, нутриционистика, натуропатия и др. Изслушах тонове уебинари от Канада, САЩ, Австралия и Англия по същите тези теми. Разширих познанията си и открих нов свят – този, който детето в мен винаги е искал. Тогава забелязах, че тук липсва качествена информация по теми като женско здраве, подходи като натуропатия и хомеопатия са низвергнати или малко познати. Виждах колко напред в това отношение са развитите общества  – и на запад и на изток, каква грижа, стойност и осъзнатост има по тези теми. Това липсваше тук и вътрешно знаех, че предстои време, в което тези познания могат да дадат своя плод.

МОЯТА ГОРДОСТ - Мария Георгиева: "Животът с хронично заболяване е път, който отнема много, но същевременно може да открие пред теб цяла вселена от възможности."Неведоми са пътищата и срещите с хора. Хора, които мислят като теб и са целеустремени по същия заразителен начин. През 2018г. темата за фондацията беше вече на дневен ред, а хората, с които да случим това високо мотивирани и готови да работят денонощно. Цялата 2018 година беше посветена на това да измислим структура, да оформим целите и дейностите. През януари 2019 година фондацията “Ендометриоза и репродуктивно здраве” беше вече факт. Ендометриозата е заболяване, което засяга само жените и сериозно нарушава качеството на живот и репродуктивните способности. Това хронично заболяване е мой спътник над 20 години и реших, че е време да дам на всички жени всичко научено по пътя. Репродуктивното здраве е тема, която става все по-важна в днешно време, тъй като фертилитета е все по-застрашен от начина ни на живот, а през годините прекарани в учене и слушане на уебинари от световни имена ми дадоха много знания и определено имаше какво да споделя.

Честно казано имаше време, в което си мислих, че мога да правя и двете – да бъда успешен мениджър в медийна агенция и да дам живот на НПО, което да сбъдне мечтата ми чисто в хуманитарен план. Но в последствие разбрах, че това е невъзможно и за да дам живот на новото, трябва да пусна старото. Старото разбира се беше свързано с много приятен финансов комфорт, една добра рутина и инерция и връзка с прекрасни хора, които бяха станали мое семейство. В същото време стресът и умората бяха от другата страна на везните и сериозно наклоняваха в своя полза. През февруари 2019 реших, че е време да направя най-важната крачка – да оставя онова, което вече не ми служи, да се погрижа за себе си и да дам път на новото. Това не беше лесно решение. Беше свързано със сериозен дискомфорт във всякакъв план и с раздяла с важни за мен хора. Но трябваше да го направя.

КЪДЕ СЪМ СЕГА?

Сега откривам един нов свят – в грижа за себе си и в учене на нови неща. Определям сама своя ежедневен ритъм, отделям време за разходки, достатъчно сън и тишина, за да чуя себе си. Уча се непрестанно и това като че ли ми харесва, а не ме изморява.

Лили ми помогна да повярвам, че има път и че мога да случа всичко, което поискам. Вече започвам да виждам плодовете на стойността, която давах в продължение на 2 години към хората.

МОЯТА ГОРДОСТ - Мария Георгиева: "Животът с хронично заболяване е път, който отнема много, но същевременно може да открие пред теб цяла вселена от възможности."Мисията ми е да изграждам повече знание за ендометриозата, но и за женското здраве като цяло. Вярвам, че всичко научено по пътя трябва да се споделя, и че е много важно жените да имат добра здравна култура, както и достъп до информация. Също така вярвам, че цялостният и индивидуален подход към тялото е това, което има значение и прави разлика за всеки човек.

Чрез фондацията се надявам да променим значително качеството на живот на всички жени с ендометриоза, както и да повишим общата здравна култура на жените у нас. Ще ни намерите в сайта на фондацията тук. Можете да се свържете с нас и чрез социалните канали на фондацията във Фейсбук и в Инстаграм.

Завършвам с една моя любима фраза на д-р Франк Липман: „Доброто здраве отразява необикновените ефекти на обикновените неща, които правим всеки ден.“ Вярвам, че ще продължавам да вдъхновявам хората да се грижат и да избират най-доброто за себе си.

За връзка с мен – тук.

***

Това беше всичко от нас с Мария! Моля да споделиш тази статия с хора, които смяташ, че имат нужда да узнаят за фондацията и историята на Мария. 🙂

А ако смяташ, че и на теб ти е време за осъзната карерна промяна, това са темите, върху които ще работим в двудневния уъркшоп „ПРОБИВ“ на 18 и 19 май. Ето накратко какво да очакваш като резултат от него:МОЯТА ГОРДОСТ - Мария Георгиева: "Животът с хронично заболяване е път, който отнема много, но същевременно може да открие пред теб цяла вселена от възможности."

 • Осъзнатост кое е онова, което ще ти донесе истинско удовлетворение и смисъл в професионален план ( не, това не е само конкретната дейност, с която ще се занимаваш);
 • Опознаване на твоите суперсили, силни страни, преносими умения;
 • Яснота за твоята роля и принос;
 • Познание как да генерираш и валидираш идеи за бъдещо развитие/ промяна в твоята кариера/ дейност/ професия;
 • И също – критерии, по които да преценяваш дали дадена кариерна възможност е за теб или не;
 • Умения да се представяш въздействащо отвъд титлата или професията, с които се занимаваш в момента;
 • Състояние на вътрешна увереност и въодушевление да направиш стъпките към промяна;
 • План за действие как да действаш след уъркшопа.

Всички детайли са тук.

МОЯТА ГОРДОСТ - Мария Георгиева: "Животът с хронично заболяване е път, който отнема много, но същевременно може да открие пред теб цяла вселена от възможности."