Кариерно развитие, Моята гордост

Нашата женска общност работи: една история за сътрудничество, вино и много повече от кариерно развитие

Здравей, аз съм Лили Георгиева, консултант по кариерно развитие и личен брандинг с над 1000 часа опит, автор на книгата за кариерна промяна „От любов към себе си“ с истински истории на български жени, и подкрепям хората в това да направят осъзната промяна към позиция, професия или бизнес, които ще им носят удовлетворение и смисъл.

В тази статия ще ти разкажа за невероятни дами, около 200 на брой, които случват своята кариерна и личностна промяна по отделно и заедно – моята общност клиенти. Ще ти споделя как работи общността, какво се случва зад кулисите и как с момичетата си помагаме за нашето професионално, и не само, развитие – с реални истории и примери. Както и как можеш да станеш част от нашата среда.

Нашата женска общност работи: една история за сътрудничество, вино и много повече от кариерно развитиеСъвсем накратко, дамите са от двайсет и няколко до шестдесет и няколко (!) годишни, с разнообразен експертен, мениджърски, академичен или бизнес опит, а някои от тях работят на свободна практика. Всички те идват от разнообразни браншове, с много ценни опит и компетенции, и живеят в страната или в чужбина (най-далечно позиционираната ми клиентка до сега е в Чикаго). Това, което обединява момичетата, е начинът им на мислене, насочен към промяната, в посока работата, бизнеса или дейността, които ще обичат, както и желанието да носят стойност и да оставят истински принос на хората.

                                                                                    ***

Но преди да задълбая повече, нека ти разкажа нещо любопитно. За държавния секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, която заема този пост по време на мандата на президента Бил Клинтън, и прословутият й цитат от 2006-а година:

„Жените, които не помагат на жени, имат специално място в ада.“

Е, през 2018-а тя реши да го перефразира, и го подмени с:

„Жените, които помагат на жени, имат специално място в рая.“

Подкрепям думите й на 100%!

Защото ние жените сме създадени за да създаваме, окриляваме и подкрепяме – себе си, партньорите и децата ни, и една друга.

Защото това да си сътрудничим е в кръвта ни, и макар и често да сме поставяни в конкурираща се среда, това, което ни е наистина присъщо, е да се кооперираме, да изграждаме неформални общности, и да създаваме заедно.

Защото да помогнеш на жената до теб да постигне своите мечти помага и на теб да постигнеш своите.

И тук не става дума за феминизъм, еманципация и твърдения, че можем да се справим и без мъжете. И да можем – не искаме. Защото заедно правим едно цяло.

Става дума за пространство на споделяне и взаимопомощ по женски, което наистина работи, и подпомага това да сме по-добри партньори, майки и разбира се, работещи жени. По възможност онова, което обичаме.  И най-вече – да сме повече себе си!

***

НАЧАЛОТО

Нашата женска общност работи: една история за сътрудничество, вино и много повече от кариерно развитиеКогато през 2015-а започнах своята консултантска практика не знаех, че 5 години по-късно ще съм свързващото звено на будни, осъзнати и интересни дами, които планират или реализират своята кариерна промяна, от любов към себе си. В самото начало на 2017-а създадох затворена група във Фейсбук за дамите, които бяха преминали индивидуално консултиране за кариерна промяна, развитие или личен брандинг, както и семинарите, които провеждах по същите теми. Голяма част от моите клиенти избираха да се включат в нея, без да се притесняват за въпросите на конфиденциалността или споделянето на личните си истории. Към днешна дата, май 2019-а, сме вече около 200, и освен, че общуваме онлайн, се виждаме и на живо на затворени събития няколко пъти годишно, които правя с цел дамите да се опознаят и да видят как могат да си бъдат полезни. Големите срещи са в София, но организирам и по-малки в Пловив, Бургас, Варна, а някой ден и отвъд пределите на страната. 🙂

НАШИТЕ СРЕЩИ

Нашата женска общност работи: една история за сътрудничество, вино и много повече от кариерно развитиеМиналата година, 2018-а, се видяхме на специално затворено събитие, часове след излизането на книгата ми „От любов към себе си“, на което представих книгата пред момичетата от общността  (а и историите на някои от тях бяха вътре). Имахме и специална томбола с награди – от момичетата за момичетата. А докато писах книгата, през първата половина на 2018-а, бях оставила членовете на общността да са водещи, и те организираха една за друга десетина вътрешни уъркшопа и семинара по темите, в които те самите имат опит, компетенции и нужните сертификати – от креативно писане, през продуктивност и оптимизиране на времето, през здрава сексуалност, до видео маркетинг за бизнеса, и други.

Видяхме се и на рождения ми ден, който за пръв път празнувах с приятели и мои клиенти, и на който момичетата подкрепиха идеята ми да отида на най-голямата бизнес конференция в Източна Европа Brandminds, която предстои след броени дни в Букурещ. Завършихме годината с неформална среща на кино, между Коледа и Нова година, в която споделихме как е минала 2018-a, и какво ново предстои. А на 1 май 2019-а се събрахме за първи път през 2019-а, за да отбележим деня на труда по наш си, нетрадиционен начин. Момичетата имаха възможност буквално да визуализират как се чувстват в нашата общност и какво им дава тя, а аз останах без думи!

Нашата женска общност работи: една история за сътрудничество, вино и много повече от кариерно развитие Нашата женска общност работи: една история за сътрудничество, вино и много повече от кариерно развитиеНашата женска общност работи: една история за сътрудничество, вино и много повече от кариерно развитие

ВАЖНО ЗА ОБЩНОСТТА

Но това не е всичко – по-ценното е, че дамите не чакат официалните събирания, а се намират и си кооперират и междувременно – някои от тях вече имат и общи проекти, за които ще ти разкажа малко по-натам.

В момента подготвяме нещо като каталог, в който всяка може да разкаже за себе си и знанието, което би споделяла, подкрепата, която може да окаже или пък която търси, за да могат да се намират една друга още по-лесно, и без моето посредничество. Както една от дамите го нарече, нашата мрежа не е LinkedIn, а е LillieIn – и е много по-готина! 🙂

Самата аз имам невероятно полезни сътрудничества с дами от групата – Гергана Желева ме подкрепя в стратегическото развитие на моя бранд, Мариана Кръстева е дизайнерът на корицата на книгата ми и на новия ми сайт, който излиза този месец, с Любомира Любенова си партнираме във видео рубриката ‘Да работиш с радост’, а със Силвина Фурнаджиева работихме за моята продуктивност и ефективност.

„Защо не допускаш външни хора в групата?“ е въпрос, който са ми задавали нееднократно. Причините са няколко – защото само, когато познавам дамите лично, мога да бъда спокойна, че вътре ще има атмосфера на сходно мислене, споделяне и конфиденциалност, а и имам опит с отворена група, която развивах между 2015-а и 2017-а, и мога да заявя, че дамите нямаха готовността да се отпуснат и да споделят така, както в момента, и енергията и нивото на стойност беха различни.

КАКВО НОСИ ТОВА ДА БЪДЕШ ЧАСТ ОТ ТАЗИ ОБЩНОСТ?

Нашата женска общност работи: една история за сътрудничество, вино и много повече от кариерно развитиеИ за да бъда повече структурирана и по-малко емоционална (колкото и да ми е трудно), искам да ти споделя петте причини и ползи от това момичетата да бъдат в нашата общност (които смятам, че са универсални, и важат за всяка група за взаимоподкрепа и кариерно развитие). Както и да ти дам примери за това какво конкретно им дава да бъдат част от нея,  с техни думи.

  1. Усещането, че ‘не съм сама’: сходни търсения и тревоги, съпричастност и емпатия, далеч отвъд кариерната тема

Колко пъти ти е олеквало, когато си разбирал/а, че има и други хора, които имат същите като твоите страхове, притеснения или проблеми? Сякаш си валидирала, че всичко ти е наред, а не си черната овца в стадото с бели. Е, в нашата общност всички сме черни овце. 🙂 Много от дамите са на прекрасни позиции, погледнати отстрани, и като репутация на компаниятаНашата женска общност работи: една история за сътрудничество, вино и много повече от кариерно развитие, и като титла, и като условия на труд, и въпреки това искат нещо повече. И не, това не е разглезеност, а желание за истински смисъл и принос в това, което правят. Част от жените в общността пък имат много идеи за промяна, но не могат да изберат, а други се чувстват тотално объркани, и нямат път и посока. Има и такива, които имат идеи или вече реализират собствени проекти, но им е трудно да достигат до хората и да създават в тях доверие – там вече работим за личния им бранд.

Нашата общност е мястото, в което човек може да намери хора със сходна кръвна група и начин на мислене, както и истинска съпричастност – и ние (като анонимните алкохолици 😉 ) се подкрепяме и разбираме най-истински, защото имаме сходни търсения, мечти и тревоги.

  1. Споделяне на опит за кариерната промяна и подкрепа за нейното осъществяване

Момичетата в общността са на различен етап от своята личностна и професионална промяна: от началния етап на осъзнаване, че имат нужда от такава, но нямат яснота какво и как, през генериране и валидиране на идеи за промяна, до реализация в нова компания или на личен проект чрез развиване на личен бранд.

Затова не е учудващо, че те черпят опит и вдъхновение една от друга за това как да осъществят своята промяна.

Нашата женска общност работи: една история за сътрудничество, вино и много повече от кариерно развитиеЕто какво споделя една от нас, Петя Иванова: „Дълго време завиждах на момичетата в групата за това, че знаят какво искат и си вървят по коректния за тях път, а аз се прибирах скапана след работа и плачех, и ми се искаше да се метна през прозореца…Но, сега и аз съм си на моя си път и здраво залягам над 3D моделиране. Щастливо и вдъхновено ми е и им благодаря! Точно тези дами ми дават сила, пример, и надежда, че да обичаш това, което работиш, е възможно, и с търпение, подкрепа и постоянство нещата се случват!
С две думи общността е сила и променя животи към по-щастливо и смислено съществуване! You rock!!!“

  1. Намиране на хора, с които да се развиват общи проекти

Шегувам се, че щом успях да събера фризьорката и маникюристката ми в един салон за мое удобство (факт: те вече са и приятелки), значи ще мога да събера и екип на космически кораб. Е, почти. 🙂 Оказва се, че някои от дамите имат сходни идеи за промяна, подобни интереси, че дори и житейски истории. И именно тук е мястото да се намерят, точно както Мария Георгиева, която споделя следното:

Нашата женска общност работи: една история за сътрудничество, вино и много повече от кариерно развитие„В една от срещите си с Лили споделих, че смятам да правя сайт специално посветен на ендометриоза и женско здраве, след което тя възкликна, че познава още един човек с такива намерения. Човек, който също работи с нея по повод кариерна промяна и има същите виждания като моите. Така срещнах Ваня. Нейната история беше и моята история. Моите мечти бяха и нейни. Последваха срещи и множество планове и не след дълго време се роди сайта за репродуктивно здраве. Това, което ни събра истински с Ваня беше обща медицинска диагноза, интерес към холистичните подходи към здравето и много сходен опит с репродуктивни проблеми, както и вярването, че наученото по пътя трябва да се споделя.

През 2019 година аз случих още една мечта – да създам фондация за ендометриоза и репродуктивно здраве, с цел да имаме мащабност и по-голяма гласност по темите, свързани с женско здраве. Тъй като ендометриозата е чувствителна тема за Ваня, нейната отдаденост да споделя и да помага я отведе отново при нас. В момента работим активно и заедно правим планове за бъдеще, в което женското здраве е приоритет не само за всяка една жена, но и за обществото като цяло.“

  1. Валидиране на възникналите идеи за промяна/ бизнес/ дейност вътре в групата

Нашата общност е прекрасно място и за ‚тестване‘ на идеи за бъдеща реализация, сред ‚свои‘, в безопасна среда, и имаме не един или два случая, в които дами са стартирали своята нова посока с първи клиенти именно от нашата общност. Точно както Силвина Фурнаджиева, която споделя:

Нашата женска общност работи: една история за сътрудничество, вино и много повече от кариерно развитие„Женската общност, създадена от Лили, ми беше голяма подкрепа при старта на най-новата ми дейност – консултации по продуктивност и обучения за управление на личното време и целите. Първите ми клиенти бяха хора от тази общност, а след това установихме и партньорства с пет дами от групата. С две от тях предлагаме допълващи се услуги и се промотираме взаимно, а с други три сме в различни фази на реализиране на общи проекти.

Освен чисто практическата подкрепа под формата на съвместни дейности, общността ми е изключително полезна и с това, че в нея намерих страхотна среда от съмишленици, които обичат това, което работят  или вървят в тази посока, и с които редовно си помагаме взаимно по всякакви начини – от това да има кого да попитаме за работен казус до споделянето на опит и сладките приказки на по чаша кафе (или вино).“

  1. Намиране на клиенти за дългогодишна експертиза, много от които прерастват в приятелства

Нашата женска общност работи: една история за сътрудничество, вино и много повече от кариерно развитиеВ групата членуват и дами, които не сменят своята сфера на дейност или професията си, а само формата на изява, и тук е мястото, в което да допринесат за развитието на другите дами чрез своята експертиза. Както многото примери на Гергана Желева, за която вече ти споделих, че подкрепя стартегическото развитие и на моя бранд:

„С Валя разработихме нейния първи собствен проект C’oshara –  от ‚ексела до бранда‘. Интензивно, за около месец и половина съвместна работа  цялата бизнес идея на Валя „звънна“! Между другото, още преди реално да бе произвела първия си продукт, Валя успешно реализира предварителни продажби – Браво, момиче! 🙂

С Ива се пресякохме в момент, когато бизнесът й беше преминал през ентусиазма на новото и беше на прага на много важен пазарен атестат: или растеш устойчиво, или пазарът те поглъща. Когато си производител и имаш портфолио от продукти, придружени и от услуги, всяко „нещо“ има своето точно място и роля в това портфолио. За няколко седмици създадохме един съвсем нов бизнес-прочит на Kaya Design. И по това, което виждам оттогава насам, Ива се справя много добре!

С Лина и бранда Arkithema е най-продължителното ми до момента сътрудничество в групата: два много интензивни първи месеца за бранд стратегия и калибриране на съдържание, още два месеца на „любяща обратна връзка“ (Лина, цитирам те :)), и три месеца привеждане в действие, вкл. подкрепа на старта. Винаги ми е било удоволстие да общувам с Лина и екипа на Arkithema – великолепен, различен екип, в основата на един разчупващ статуквото на мебелната индустрия проект – бавно, но славно!“

РНашата женска общност работи: една история за сътрудничество, вино и много повече от кариерно развитиеазкошни истории, нали? 🙂

На шега или не съвсем, нашата общност може да бъде описана със следната ‘формула’. Простичка, но особено ефективна! 🙂

Повече истории на пътя на промяна на дами като тези по-горе можеш да прочетеш в рубриката с мои клиенти „Моята гордост“, както и в настолната книга за кариерна промяна „От любов към себе си“.

***

А ако имаш нужда от спаринг партньор и професионалист по темите за кариерна промяна и развитие, и искаш да станеш част от нашата общност, възможностите за  работа с мен са следните:Нашата женска общност работи: една история за сътрудничество, вино и много повече от кариерно развитие

1) Индивидуално консултиране, на живо или онлайн, по една от моите четири авторски програми от системата Устрем.

2) В малка група и защитена среда, на някое от затворените обучения, които планирам тази година. Следи секция Събития в сайта ми за целта.

3) Ако се чудиш кое е твоето – най-добре ми пиши, ще те насоча към най-адекватния вариант, или заповядай да се запознаем на живо на някое от поредицата от отворени събития по темата „Стани своя най-важен проект“.

Нашата женска общност работи: една история за сътрудничество, вино и много повече от кариерно развитие