Пълна кариерна промяна

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА – Румяна Величкова

В ежемесечната ми рубрика „Пълна кариерна промяна“ ти представям дами, които са направили сериозен завой в кариерен план, и са сменили професията си, или са започнали да работят за себе си. Или пък са започнали да правят това, което правят, по различен начин…

През юни 2017-а ти представям Румяна Величкова – имидж консултант, майка и едно изключително слънчево момиче,

което знае как да предразположи всеки, да говорят, и работят, по деликатни теми като визията, поведението и представянето на човек.

Прочети какво точно прави тя и най-вече – как е направила нейната кариерна промяна.

Приятно четене!

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Румяна ВеличковаКак и кога се случи пълната кариерна промяна при теб ? С какво се занимаваш в момента и как стигна до него?

Работата ми като имидж консултант е да помагам на клиентите си да се представят в най-добрата и подходяща светлина, демонстрирайки индивидуалния си потенциал по най-добрия възможен начин. Без значение е дали се занимавате с бизнес, дали работите от вкъщи или не работите, имидж консултантът е човекът, който се занимава с трите най-важни области на имиджа: Външен вид – Поведение – Комуникация. През 2009г. завърших Американския Университет в Благоевгрaд и веднага започнах работа като административен асистент в Българо-американска Кредитна Банка. След по-малко от година работа установих, че банковото дело не е сферата, в която искам да се развивам и след доста подготовка и четене от моя страна, заминах за Лос Анжелис да изпълня една моя мечта. А именно, да мина през обучение и да се лицензирам за имидж консултант. Най-хубавото беше, че след обучението ми предложиха стаж при една от 8-те мастери имидж консултанти в света – Карла Матис. Така започна всичко.

Кое беше по-силно от страха, от несигурността, от неизвестността на бъдещето, така че да си кажеш „Скачам!”?

Най-силно беше чувството ми за дълг към мен самата – да следвам вътрешния си глас и мечтите си. Страхът и несигурността при мен дойдоха по-късно, когато започнах дейността си в България.

Разкажи на за един момент от пътя ти в настоящото поприще, когато ти е било много трудно, и кое ти е помогнало да продължиш напред?

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Румяна ВеличковаСлед като се завърнах в България и започнах да разказвам за новото си призвание, забелязах как моите приятелки започнаха да странят от мен… с изключение на една. Именно тя дойде на първата ми имидж консултация. Оказа се, че повечето хора смятат, че минавам като рентген през тях и оценявам тяхната външност, и съответно я осъждам. Доста време ми отне да обясня, че всъщност цветовият анализ или прическата спрямо формата на лицето, се случват все с изчисления и пособия, измислени далеч преди аз да стана имидж консултант. Никога не съдя хората по външния им вид, но винаги виждам подобренията, които могат да направят, за да са безупречни.

Друг много труден момент беше след като родих, да се върна отново към работата си. Чувствах се разкъсана между нуждата да се грижа за детето си и желанието да продължа да се развивам, и да работя. Осъзнах, че всеки има нужда от своето време да свикне с новата си роля на майка. Но най-важното за мен е – да не губя връзка със себе си и да продължа своето личностно развитие.

Кое е това, с което се гордееш най-много в момента, и защо го оценяваш толкова високо?

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Румяна ВеличковаНай-много се гордея с клиенти, които срещам след време и те все още са благодарни и щастливи от работата ни заедно. Често ми го казват, но най-често се вижда в осанката, самочувствието и увереността от имиджа им, особено когато бизнеса им процъфтява или просто са постигнали желаните цели.

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Румяна ВеличковаНякои доста забележителни резултати могат да се видят при мои колеги по света. Тъй като работата с клиенти е конфиденциална, поради споделяне на доста лична информация, рядко се случва някой да поиска преди/след снимка… Но ето няколко примера какъв тип промяна може да се получи.

А как успяваш да постигнеш баланс между това да движиш твоята дейност и това да я развиваш, и грижата за твоето семейство, общуването с приятели и, в края на краищата, и теб самата?

Честно казано, никак не е лесно, когато нямаш „шеф“. Изисква се 24/7 дисциплина и отдаденост и в семейството, и в попрището. Тоест баланс няма. Но все по-често забелязвам, че колкото по-натоварена съм, толкова по-лесно успявам да организирам хаоса… и обратно. В края на краищата всичко зависи от задачите за седмицата, месеца и настроението ми.

Знаеш, че аз помагам на хората да градят и развиват своя личен бранд като са автентични, познават себе си и показват каква стойност могат да носят. Как разбираш ти личния брандинг и с какво искаш да асоциират твоето име?

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Румяна ВеличковаЗа мен личният брандинг е начинът, по който представяме своята уникална стойност в професионален и личен план. Искам името ми да се асоцира с щастие и удовлетворение на всички хора, с които общувам.

Какви са настоящите ти проекти и бъдещите ти планове, какво да очакваме от теб до края на годината?

Настоящ проект е моят блог/лексикон.  Всяка дама по света може да го попълни и съответно да сподели своите „малки тайни“ за грижата й за самата себе си. Много ми е на сърце този проект, защото искам да докажа и покажа на всички дами, че сме красиви и обаятелни навсякъде по света, и само можем да си помагаме една на друга. А бъдещият проект е изненада. 🙂

Какво би казала на жените, които обмислят пълна кариерна промяна, но по някаква причина не смеят да направят първата крачка?

Покахонтас го е казала: „Вслушай се в сърцето си.“

Ако наистина душата ти копнее за кариерна промяна и си абсолютно сигурна в това, първо звънни на Лили, после СКАЧАЙ. 🙂

 

За връзка с Руми:

Фейсбук страницата й