Блог стар, Кариерно развитие, Пълна кариерна промяна

Дойде време да напиша книга от плът и кръв

Някои идеи не ти хрумват в момент на просветление. И не се впускаш в тях с лека ръка.

Някои идеи обмисляш дълго време и накрая узряваш за тях.

Така стана и с идеята да напиша книга. Истинска, от плът и кръв.

Убедих се, че има нужда от нея, когато ден след ден, сесия след сесия, обучение след обучение, разговор след разговор, аз виждах, че хората търсят помощ, експертна насока, но и заедност и подкрепа.

Тези хора, които обмислят, планират или вече осъществяват някакъв вид кариерна промяна, по-голяма или по-малка.

Но това, което им трябва, не са сухи съвети на теория, а истински, живи истории, и то на хора, които живеят в България, и вероятно имат същите възможности…и ограничения, като тях.

Дойде време да напиша книга от плът и кръв

Продължавам да виждам, повтарящи се модели на мислене, въпроси в главите на хората, липсващи осъзнавания, нужда от структура и насока, когато работя с хората за тяхната кариерна промяна.

И се реших. Въпреки липсата на яснота какво точно ще се получи, въпреки липсата на опит, а може би и умения, как се пише книга, въпреки гласът в мен, който ми казва: „Внимавай, това е голяма хапка, да не се задавиш!“

Реших се да напиша книга, която да дава съвети и насоки за хора, правещи кариерна промяна, но съвети и насоки произлезли от истински, актуални и неподправени истории на мои клиенти, направили кариерна промяна, на известни личности в българското пространство, осъществили завой в професионален план и на други хора, които биха ми подарили своята история или опит… за да бъде жива и много практически насочена моята книга.

 

 

Работното заглавие на книгата е „А сега накъде?“, да, същото като едноименния семинар за кариерно преориентиране, който проведох няколко пъти през 2017-а. 🙂 T.e. фокусът ще основно  върху хората, които сменят професията, или пък започват да работят за себе си, и по-малко, върху хората, които просто сменят своята месторабота, но информацията ще е полезна за всеки, без значение колко голяма промяна планира или вече прави.

И понеже процесът ще е дълъг, но вярвам и интересен, и вдъхновяващ, реших да те направя съпричастен (и ако искаш – да те въвлека 🙂 ) в нейното писане.

Ще можеш да следиш всичко, свързано с подготовката, писането и издаването на книгата, както официално, така и леко зааад кулисите, в моя Инстаграм профил, който ще е посветен специално на това, а във Фейсбук ще продължа да качвам актуална информация, статии, видеа и събития свързани с моята дейност.

Можеш да се абонираш за Инстаграм профила ми и да получаваш съобщение всеки път, когато кача нещо ново. Не обещавам да е всеки божи ден, но обещавам да е интересно и красиво (мдаа, предизвикана съм да се науча да правя хубави снимки 🙂 ). А, да, и полезно, още преди да е излязла. 🙂

И, да си дойдем на думата – ще се радвам да ми помогнеш да намеря най-подходящите лични истории за кариерна промяна, които да включа в книгата си!

Отворена съм за всякакви истории за промяна на професия или развиване във втора такава, паралелно с първата, за започване на собствена практика или стартиране на собствен бизнес, на всякакъв етап от процеса по промяна, за всякакви кариери, дори и твоята дума да е ‘реализация’, ‘призвание’ или някаква друга, защото ‘кариера’ ти звучи прекалено… кариерно. :). Интересуват ме както конкретни факти какво е станало, или се случва в момента, така и вътрешните ти преживявания, емоции и състояние.

Книгата ще съдържа както конкретни истории, избрани от мен, разказани в първо лице от човека, преживял промяната, аномнимно или не, както предпочита той, така и обобщени изводи от всичко, което прочета, така че абсолютно всяка история ще допринесе  за това книгата да бъде жива, от плът и кръв, актуална за нашата реалност и, дай Боже, много практична.

И, за да не се получи хаос в цялата работа с историите, ето подходяща форма, под която да ги събирам. Формата е отворена за попълване до края на юли, след което ще започна да обработвам историите. Можеш да я препращаш на когото пожелаеш, защото колкото повече – толкова повече избор ще имам, толкова по-представителна извадка ще събера, толкова по-истинска ще стане моята книга, за теб!

След това предстои процес по обработване на историите, разговори с хора, още четене, на други автори, които вече са допринесли по темата, писане, сголбяване, редактиране…и, пфууу, някой ден – издаване на книгата. Планирам го за другата пролет, но по пътя ще видя кое е реалистично и кое – само плод на моята фантазия. 🙂

В тази връзка, когато започна да пиша по-активно, ще виждаш по-малко статии и събития от мен, по разбираеми причини.

Надявам се, че няма да съм сама и където и да съм, ще си с мен, имам нужда…

А че аз съм с теб – това е ясно!

До нови срещи,

Лили Георгиева

консултант по кариерно развитие и личен брандинг