Личностно развитие

Как да съм ефективен, когато работя от вкъщи?

Време е за дозата съвети за твоето кариерно развитие или личен брандинг.

Днес ще си говорим за това как да постигнеш ефективност, когато работиш от вкъщи.
Както може би знаеш, част от моите консултации провеждам онлайн по Скайп, освен това пиша поне по една статия седмично, снимам видео, подготвям бюлетина за мейлинг листа си и постове, които виждаш във Фейсбук. Всичко това правя (основно) от моя дом.

Понякога работя и от кафенета, направени за целта, така наречените coffice места. Много от моите клиенти също са на свободна практика и сами определят кога и къде да работят, а други си взимат така наречения хоум офис поне веднъж на две седмици. Явно всички сме от една порода, защото проблемите, които срещаме, са много подобни.
А статии за ефективна работа от вкъщи има много, особено такива, които представят магически формули за успех. Според мен такива формули няма, освен ако не си ги създадем сами, като вземем предвид следните няколко неща:

На първо място, познавай собствения си ритъм и се съобразявай с него. Тоест, ако си чучулига, ставай преди останалите и свърши поне една трета от работата преди официалното начало на работния ден. Ако следобед ти се придремва, медитирай, дремни за 30 минути или направи една бърза тренировка. Въобще – виж кога е твоя пик на работоспособността, кога идва големия спад и се възползвай от това познание, вместо да се опитваш да вървиш срещу природата си. Обсъди го с хората, с които живееш, за да може така да напаснете програмите си, че да можеш да се възползваш от своите пикови моменти, а не да ги пропиляваш.

Което обаче не означава да не си поставиш ясни правила и да работиш само, когато ти дойде музата. Съобрази се с темперамента си, но имай своите правила и ги спазвай. Например, първо творческата работа, после телефонните разговори, почивка от еди кога си до еди кога си, но не и междувременно и т.н. Това, че си във вкъщи, не значи, че си на разположение да вършиш домашни задачи вместо тези хора, които не са у дома. Изяснете се, за да не ти се сърдят защо не е пусната пералнята или как така тепърва трябва да се прави вечеря. Разбира се, в обедната почивка можеш да вършиш и домакинска работа, ако има необходимост, но прецени дали ще имаш достатъчно сили за следобедните си задачи, или в 16 ч. ще окапеш и ще спреш да работиш.

Много експерти съветват работещите от вкъщи да се облекат като за работа, но аз няма да го направя, защото да седиш у дома си с дрехи за офиса, е най-малкото неудобно. Но аз разбирам каква е идеята на този съвет – да се мобилизираш и настроиш за работа, да превключиш на работен режим. Аз превключвам като си остана по пантофи, но си сложа грим. Това е сигнала ми за „излизам от ролята на домакиня и влизам в ролята на работеща жена“. За теб може да е „правя си кафе и сядам с лаптопа на бюрото“, важното е да намериш твоя сигнал, който автоматично да те вкарва в работен режим.

Друго важно нещо, за да постигнеш ефективност, когато работиш от вкъщи, е да имаш специално място, което да асоциираш с работа, може да е цял кабинет, а може и да е ъгъл в стаята или специален стол. Нека, когато седнеш там, мозъкът ти да знае, че е време за работа. Гледай, когато решиш да си почиваш, да смениш физически мястото си, за да не объркваш двата режима и да подаваш объркващи сигнали на мозъка и тялото си.
Още нещо, което ще повиши продуктивността ти, е да се научиш да работиш, дори и да нямаш идеалните условия за това. Може да познаваш кога ти е силата през деня, може да имаш прекрасни правила, но… да се случи нещо, или някой да остане вкъщи, и всичко да отиде по дяволите. Вместо да се оправдаваш с липса на условия и да не свършиш нищо, научи се на гъвкавост.

Преди години ми трябваше празен апартамент, лека музика, чаша питие и цял следобед, за да напиша една статия. В момента мога да пиша след като съм приспала детето, докато то играе в краката ми, дори и докато готвя. Номерът е да хвана основната си идея и вдъхновение, да я запиша и да си нахвърлям някакъв план, по възможност, когато съм била сама. След това мога да пиша и доразвия идеята при всякакви условия, и това е въпрос на тренинг и на навик. Че зачакам ли пак музата, ще видите статия на кукуво лято…

Също, нещо, което много повишава ефективността ми у дома, е да разделя задачите по видове и да ги изпълнявам на блокове. Нали сама съм си шеф и от мен зависи какво ще направя, и кога. Спрямо темперамента си, приоритетите за деня и желаните резултати, си давам време за проверяване и отговаряне на имейли сутрин и привечер, време за писане на статии, време за провеждане на сесии, време за срещи и т.н. Така не се налага да превключвам от дейност на дейност и до голяма степен се справям с разсейващите фактори като имейл и телефон. Няма нужда да казвам, че съм изключила всякакъв вид месинджъри, уведомявания при получаване на съобщение и т.н.
Та, в този ред на мисли, работата от вкъщи е прекрасна, но идва един момент, в който се чувстваш някак откъснат от света.
По тази причина, е добре, особено зимата, когато ти се ще да си останеш вкъщи, да имаш два дни в седмицата, които да са за срещи с колеги и клиенти, за ходене на обучения на живо (не само онлайн :)), за нетуъркинг и социализиране. Някои хора го правят и всеки ден, като половин ден работят и половин ден са навън, но лично за мен това е неефективно и струпвам ‚домашните‘ задачи и тези, свързани с излизане навън, в отделни дни. Разбира се, можеш да работиш и в така нарчениете coffice заведения, но виж дали няма да намалиш продуктивността си ако го правиш всеки ден. Поне аз се разсейвам от срещи с познати и непознати хора, ям повече сладки неща (защото са навсякъде около мен) и се изкушавам да браузвам из нета вместо да работя.

Последно, но не и по важност, е, когато си вкъщи да внимаваш с храната – в моя случай проблемът е, че забравям да ям, или го правя докато работя на компютъра, но познавам и хора, които постоянно се въртят около хладилника. Та, нека времето за хранене е по едно и също време всеки ден, както ако си в офиса, а количеството – колкото за един, не за трима.
Това беше всичко от мен за днес.  Моля, ако тази статияе било стойностна за теб, да я споделиш с важните за теб хора чрез бутоните по-долу.

И също, пиши ми в коментарите, как постигаш ефективност, когато работиш от вкъщи, коя е твоята лична формула, която работи за теб?

Пожелавам ти вдъхновение и резултати в това, което правиш, без значение дали от вкъщи или в офиса,

и нали знаеш, където и да си, с теб съм!

Лили Георгиева - кариерно консултиране