Личностно развитие

Знаеш ли коя почивка е твоята почивка?

 

 

Наближават летните ваканции и затова реших да ти споделя моите идеи (и от личен опит 🙂 ) за това как да вземеш максимума от своята почивка (лятна или не), така че да се върнеш към работен ритъм с висок тонус и презаредени батерии.

Знаеш ли, че не едно или две  проучвания сочат, че по-малко от 50% от хората споделят, че след прекарана почивка се чувстват презаредени и отпочинали?

Преди да ти споделя как да имаш сигурност, че ще влезеш в другата половина, нека ти разкажа една история.

Когато работих като наемен служител, през лятото използвах всеки уикенд, за да избягам нанякъде. Хващахме се с мъжа и детет,  и отпрашвахме в петък към морето или планината. В неделя вечер се връщахме, пусках една пералня, и в понеделник бях на линия в офиса.

Звучи прекрасно, нали? Да, ама не. След няколко такива уикенда се почувствах абсолютно изтощена и дотолкова намразих тези малки бягства, че до Нова година не мръднах извън града.

В същото време, имам една приятелка с две деца, която има доста отговорна работа, пътува всеки уикенд, шофира и носи багажи сама, защото мъжът й често работи през уикенда, и е в цъфтяща форма.

Та, почивката за един е натоварване за друг. И много често почиваме така, както сме свикнали покрай роднини и приятели, но не си даваме това, от което наистина имаме нужда.

Ето няколко въпроса, на които да си отговориш, за да вземеш най-адекватното решение за себе си.

Помисли, от какво най-много имаш нужда да си починеш?

Ако искаш да избягаш от планирането, графиците, бързането и напрежението, или пък тълпите хора, виж коя почивка ще ти даде точно обратното.

А от кого имаш нужда да си починеш?

Срам не срам, може да се окаже, че искаш да си починеш не просто от колеги или клиенти, а и от роднини, деца и приятели, и да не ти трябва абсолютно никой, за да си изкараш добре.

А знаеш ли как точно да си почиваш?

Аз, например, имам нужда само от ден два за да си отспа, да помързелувам и да не правя нищо. След това пълноценната почивка означава среща с приятели, пътуване напред назад и правене на различни неща. Това е, което ме зарежда, а не лежането на едно място.

А знаеш ли точно колко време ти е необходимо?

Проучванията сочат, че за пълно психо-физическо възстановяване, особено ако работата ти по-скоро те натоварва, отколкото те зарежда, е необходимо да се оттеглиш от нея за поне 8 дни. Но не просто физически, а най-вече ментално. Да не я мислиш, да не я предъвкваш…докато си на плажа например.

И, като обобщение на всички въпроси по-горе, какво точно искаш да ти носи почивката – отпускане, вдъхновение, забрава, адреналин или комбинация от няколко неща?

Когато знаеш какво искаш да постигнеш като усещане, ще знаеш и точно какво да правиш и с кого. И всеки път може да е различно. Кой е казал, че винаги трябва да си почиваме по един и същ начин?

Ако имаш отговор на по-горните въпроси, нека ти споделя няколко изпитани съвета от мен какво да направиш, за да си подсигуриш спокойствие докато те няма.

Преди почивката:

Остави нещата в работата си така, че да няма нужда да я мислиш

 • Довърши всички задачи и делегирай тези, които няма да можеш да свършиш.
 • Уговори се кой или кои колеги ще те заместват и им предай работата.
 • Пусни Out of office съобщение на мейла си, в който пишеш до кога ще отсъстваш и кой те замества, за да не се налага да проверяваш мейла си час по час.
 • Уговори се с колегите да ти звънят само в краен случай (нали знаеш, може да звучи близко до акъла, но ако не си кажеш, те може да преценят, че нямаш нищо против да ти звънят за щяло и нещяло).
 • Състави си списък с важните неща, които те очакват след като се върнеш. Така няма да има нужда да помниш задачите си докато не си в офиса.

По време на почивката:

  Изживей я пълноценно, както ти го разбираш

 • Реши какво искаш да ти донесе и прецени къде и с кого ще получиш точно тези емоции.
 • Разчупи рутината и отиди на ново място или пък на вече познато с нови хора. А можеш и да останеш в твоя град, с близките си хора и да направите нещо различно от това, което правите всеки ден.

(Спомням си как едно лято обикаляхме с мъжа ми забележителностите в София, нищо, че живеем тук, щракахме с фотоапарата, прикрепвахме се към туристически групи и слушахме какво им разкават – беше особено забавно!  )

 • През цялото време бъди ‘тук и сега’, а не там някъде, в главата си, предъвквайки минали събития или тревожейки се за бъдещи такива… Проучванията сочат, че основната причина да не сме щастливи, е в това, че не изживяваме пълноценно настоящия момент.
 • Когато се сещаш за работата си, я мисли само в положителна светлина. И едно нещо да ти харесва в нея, мисли за него. Това ще ти се отплати в понеделника, в който се върнеш на работа, обещавам!
 • Гледай да изключваш телефона си максимално често. Все пак не всеки знае, че си на почивка и ще има кой да ти се обажда… А ако носиш лаптоп си постави ясни граници точно колко често и за какво ще го използваш. И ги спазвай!

Когато се върнеш от почивка:

 Настрой се постепенно на работна вълна

 • Планирай да имаш поне ден за адаптация между прибирането от почивка и отиването на работа. Най-малкото за да си оправиш на спокойствие багажа. И най-вече, зада настроиш мозъка си.
 • В понеделник сутрин стани малко по-рано от обичайното. Направи си сутрешния ритуал без да бързаш. И си кажи две три утвърждения, които ще те вкарат в положително настроение и настройка.
 • Занеси на колегите нещо дребно за хапване, сувенир за офиса или пък мидички от плажа. Началото на работния ден определено ще е с летящ старт!

Почивката може да е зареждаща, а може да е и изтощаваща. Възможно е всички дни да ти се сливат, или да я запомниш за дълго. Всъщност, от теб зависи!

Това беше всичко от мен за днес.

Моля ако тази статия ти е била полезна, да я споделиш с важните за теб хора чрез бутоните по-долу.

И моля те, сподели ми в коментарите –  кой е твоят тип почивка, поне това лято? А знаеш ли как си почиваш наистина? Успяваш ли да ‘изключиш’ и да се отададеш на момента?

Пожелавам ти прекрасна ваканция,

и нали знаеш, където и да си, с теб съм!