Кариерно развитие

Кога е време за пълна кариерна промяна?

Време е за седмичната доза съвети за твоето кариерно развитие или личен брандинг.

Днес ще ти разкажа за пълната кариерна промяна. А по-точно по кои пет въпроса трябва да имаш яснота, преди да започнеш да я правиш.

И за да съм сигурна, че си говорим за едно и също нещо, под пълна кариерна промяна имам предвид смяна на професията, без значение дали в амплоато на служител, фрилансър или човек, стартиращ собствен бизнес.

Сигурно знаеш, че в блога си имам рубрика, наречена Пълна кариерна промяна, в която представям дами, които са направили сериозен завой в кариерен план и са доволни от избора си. Много от тях сигурно познаваш още преди мен, тъй като са известни от няколко години, а за други тепърва ще чуваш, не само от мен. 🙂

Разказвала съм ти за програмист, който в момента развива компания за генетични тестове, за икономист, който е станал йога инструктор, за ПР експерт, който има магазин за ръчно правени красоти, за търговец, който е един от най-успешните онлайн инструктори в България, за редактор, който е станал диджей, и още…

Един от въпросите, които съм задавала на абсолютно всички, е:

Кое беше по-силно от страха, от несигурността, от неизвестността на бъдещето, така че да си кажеш „Скачам!”?

И, сигурно няма да те изненадам, че отговорите на всички дами бяха много подобни като идея, макар и различни в конкретните детайли.

Всички без изключение споделиха, че са послушали сърцето си и че са били водени от любовта, страстта и вярата в определено нещо (музиката, изкуството, хората, здравето и т.н.).

Също така, интервюираните са били наясно с това, което могат, и това, което все още не знаят, и са започнали, стъпка по стъпка, учейки се в движение. Тоест, не са чакали да станат напълно готови (поне от гледна точка на знания), а са знаели, че тепърва имат да учат. Най-важното, обаче, е че са заложили на своите таланти и силни страни. Ако до сега са правили нещо много добре, защото просто са имали опит в него, в новото си амплоа са се заели с това да разгърнат талантите си, които са напипали на даден етап от житейския си опит.

Третият елемент, който обединява моите гостенки, е че ми споделят, че са усетили, че им е дошло времето. Моментът е бил назрял. Попитали са се: „Искам ли да продължавам, както до сега?“ и категорично са си отговорили с НЕ. Много от тях са се отказали от работа, за която други мечтаят, за да последват собствените си мечти. Били са наясно какво точно искат да им носи това, с което ще се захванат в бъдеще, като най-често спрягани бяха ‚свобода‘, ‚развитие‘, ‚предизвикателство‘, ‚смисъл‘, ‚принос по моя си начин‘, ‚радост‘ и други.

И, не на последно място, всички до една говорят за още нещо, което е много ключово – а именно подкрепата на хората до тях, близки и приятели. Благодарят на поне един от близките им хора за това, че е бил неотлъчно до тях и че им е помагал финансово, емоционално, в ежедневните битови задачи или пък в грижата за децата.

Аз също се присъединявам към споделянията на гостенките ми от Пълна кариерна промяна като човек, който от вътрешен експерт по управление на хора (тоест служител на заплата) станах човек, който развива собствен си бизнес в насока консултиране по кариерни теми и личен брандинг.

Но нека се върнем на теб. 🙂

Да речем, че имаш идея за това да смениш професията си, защото искаш да оставяш собствен принос по най-добрия начин. Да речем, че осъзнато търсиш тази промяна, а не просто бягаш от неадекватен шеф, работна атмосфера, която не ти допада или работа, в която може да има надграждане, стига да го потърсиш.

Отговори си на следните въпроси:

  • Какво ми казва сърцето ми – накъде ме влече? ( и наистина ли настоящата ми професия/ кариера няма нищо общо с това?)
  • Кое е това, в което вярвам и което ме пали като тема, идея, кауза? ( и е от полза и за другите хора)
  • Кои са силните страни и талантите ми? Какво знам и какво още имам да науча? ( и ще използвам и в новата си професия)
  • Назрял ли е моментът и ако не – какво трябва да се случи, за да бъда готов?
  • Имам ли подкрепата на близките ми хора и ако не – как мога да си я осигуря? (и в какво точно да се изразява тя – финансов аспект, емоционален или нещо различно?)

Разбира се, има и още фактори, които човек трябва да вземе предвид, когато тръгне да прави радикална кариерна промяна, и не претендирам тези пет въпроса да изчерпват темата, но те са основни и ако не си отговориш на тях, по-добре не рискувай да правиш промяната.

Това беше от мен за днес. Моля ако тази статия ти е била полезна, да я споделиш чрез бутоните по-долу с важните за теб хора, които се интересуват от кариерно и личностно развитие.
И също, пиши ми в коментарите – планираш ли пълна кариерна промяна и имаш ли отговори на тези пет въпроса?

Пожелавам ти яснота и кураж по пътя към мечтаната кариера!
И нали знаеш, където и да си, с теб съм!