Кариерно развитие

Коя е една от големите грешки, когато търсиш кариерна промяна?

Време е за дозата съвети за кариерно развитие или личен брандинг тази седмица.

Днес искам да ти говоря за това какво да вземеш предвид, преди да тръгнеш по пътя на кариерната промяна. Вески ден говоря с хора, които обмислят или вече осъществяват такава, и с почти всеки се натъквам на едни и същи грешки, които може би ги насочват в неправилна посока… и ги отдалечават от техния си път.

Нека първо ти разкажа една кратка история. Ще нарека героинята си Петя.
Та, Петя ми се обажда и ми споделя, че иска да си смени работата, да си тръгне, да започне наново.
Говорим си с нея и през цялото време чувам: „Не искам повече безсмислени дни. Не искам безумни задачи. Не искам недоволни шефове. Не искам… Не искам…“
Успявам да я успокоя и я питам:
„А на къде искаш да отидеш? Какво търсиш? Кажи ми не от какво бягаш, а към какво се стремиш.“
И тук ударихме на камък. Петя не беше сигурна, защото просто не се беше замисляла. Това, което я движеше напред, беше желанието да си тръгне, а не желанието да създаде нещо ново.

А, както гласи една популярна мисъл: „Когато не знаеш на къде отиваш, всеки път води натам.“
А аз бих добавила и: „Когато не знаеш защо вървиш по един път, няма как да си сигурен дали той ще те доведе до твоята дестинация.“
Историята на Петя не е единичен случай, а по-скоро тенденция, която забелязвам.

Една от големите грешки, които хората правят, когато търсят кариерна промяна, е да се водят от желанието си да избягат, без да имат ясна визия към какво се стремят.
И това, което се получава, е че на новата работа се повтаря старата история, и старите грешки, защото в самото начало хората не са си поставили ясни критерии какво точно търсят, не са наясно какво ще им донесе, когато го намерят и не са проучили как ще се чувстват, ако получат това което търсят.

Та ако и ти не искаш да се озовеш в омагьосан кръг, ето едно от упражненията, което можеш да направиш:
Представи си се след три-четири месеца, вече далеч от това, което не искаш, на работата, която ще ти носи радост и удовлетворение. Представи си какви колеги има около теб, как изглеждат те, кой е начинът им на мислене. Ако работиш с клиенти – опиши тях.
Огледай се и виж къде се намирате с тези хора, какво има около вас, каква е обстановката.

Погледни и себе си отстрани и се опиши –как изглеждаш, за какво мислиш, как се чувстваш. Виж какво правиш, как точно го правиш, с кого и за кого и кой е там, за да го оцени.
И не на последно място, с какво чувство отиваш на работа и с какво чувство си тръгваш?
И накрая завърши с най-важния въпрос: „Какво искам да ми носи моята работа?“

Остави картинката да ти отлежи. След това седни и напиши кои са петте най-важни неща, които искаш задължително да присъстват в бъдещата ти работа на принципно ниво (например предизвикателство, статус, развитие, независимост, принадлежност и т.н). Тези важни неща са всъщност ценностите, към което всеки човек се стреми и иска да задоволи чрез работата си. И ако не е наясно с тях, или е възприел чужди ценности, без да го осъзнава, ще сменя работа след работа, и ще стига до едни и същи резултати – липса на удовлетворение, смисъл и удоволствие от това, което прави.

И още нещо – напълни тези абстрактни съществителни с конкретен смисъл, по твоите разбирания. За един човек развитие означава учене на нови неща всеки ден, за друг – издигане по фирмената стълбица, за трети – ръст в броя клиенти за определен срок, а за четвърти – нещо тотално различно. Имай тази яснота за себе си и от тук нататък, когато споделяш с някого, че търсиш нова работа, искаш да смениш бранша или работиш на свободна заетост, описвай конкретно какво е важно за теб, защото в противен случай човекът отсреща ще ти препоръчва работа, която е в унисон с неговите, не твоите ценности.

След изясняване на твоите ценности, следи каква е формулировката в главата ти, как мислиш и как говориш за бъдещата си работа или кариера. Когато имаш яснота за най-ключовите моменти, дори и да нямаш идея за всеки детайл, ще можеш много по-лесно да прецениш дали дадено предложение е за теб, ще можеш да споделяш с хората около теб какво търсиш, и най-вече – ще имаш мотивацията да вървиш напред.

Това беше от мен за днес. Моля ако тази статия е била полезна за теб, да я споделиш чрез бутоните по-долу с важните за теб хора, които се интересуват от кариерно и личностно развитие.
И също, пиши ми в коментарите – наясно ли си какво искаш да ти носи твоята работа и как ще използваш това ако планираш кариерна промяна?

Пожелавам ти яснота и кураж по пътя към мечтаната кариера!
И нали знаеш, където и да си, с теб съм!

Лили Георгиева - кариерно консултиране