Най-новото, Последно от блога, Стани своя най-важен проект

Силата на личните ценности (обзор на 5-то събитие от поредицата „Стани своя най-важен проект“)

Здравей, аз съм Лили Георгиева и помагам на хората да постигнат удовлетворение и смисъл от тяхната работа, в настоящата или нова професия, позиция, компания или бизнес, както и да развиват личния си бранд, така че да стигат до онези компании или клиенти, на които могат да бъдат най-полезни. Аз съм сертифициран консултант по кариерно развитие с около 1500 часа опит, автор на настолната книга за кариерна промяна „От любов към себе си“, създател на изпитаната методология за кариерна промяна „Устрем“, бивш HR в международни компании, лидери в своя бранш.

От октомври 2019-а до юни 2020-а предстоят поредица от срещи, по една на месец, в която заедно със специални гости, мои колеги, водещи експерти в своята сфера, ще ти помогнем за това да станеш своя най-важен проект, и да постигнеш истинско удовлетворение и себеизразяване в твоята работа, ръка за ръка с всичко друго важно за теб.

Силата на личните ценности (обзор на 5-то събитие от поредицата "Стани своя най-важен проект")Първото, откриващо събитие на тема „Стани своя най-важен проект“ беше на 22.10 и събра над 150 души в зала „В парка‘ в малкото НДК.  Вечерта беше посветена на трите аспекта от посланието „Стани своя най-важен проект“, които освен теоретично разяснени, бяха и подплатени с истории на три дами, мои клиенти.

Втората тема „Умора, бърнаут или…“обсъдихме на 07.11, а водеща беше Велина Гетова,  организационен психолог и основател на NotYourTherapy – първият български стартъп за превенция на психичното здраве на работа.

Третото събитие от поредицата беше на тема „Кариера, личен живот и балансът между тях“ и се проведе на 05.12.2019, с водеща Деница Андонова, сертифициран специалист по корпоративен уелнес, организационен и позитивен психолог, автор на книгата „Клетъчно хранене с Дени“.

На 21.01.2020 се проведе четвъртото издание на проекта на тема „Твоята супер продуктивна 2020-а“, с гост-водещ Силвина Фурнаджиева, консултант и основател на “Супер продуктивност”.

***

Силата на личните ценности (обзор на 5-то събитие от поредицата "Стани своя най-важен проект")Петото издание от поредицата, на 17.02.2020,  беше на тема „Силата на личните ценности“. Гост – водещ бе Мария Падалски, създател на People Portal , след повече от 15 години опит на различни лидерски позиции в областта на маркетинг стратегиите и комуникациите, бизнес развитието и управлението на хора. Напуска последната си работа с убеждението, че именно разминаването в ценностите е довело до това решение, и започва да изследва как се формират личните ни ценности, как и до колко определят решенията ни, и дали човек може осъзнато да избере ценностите, които да го водят.  Мария е сертфициран консултант в областта на трансформирането на организационната култура към Barrett Values Center.

Темата за ценностите е изключително важна и основополагаща: личните ни ценности носят огромна сила, те ни задвижват, определят поведението и решенията ни.

Водещите ни ценности отразяват кои избираме да бъдем и как да живеем живота си.

“Живеенето на ценностите” носи удовлетворение и вътрешен синхрон между действията и желанията ни. За съжаление, обаче, много хора не минават през осъзнат процес на дефиниране на собствените си задвижващи сили и усещат постоянно противоречие, неяснота, липса на баланс, сякаш живеят нечий друг живот.

Ценностите са изконна част от нас и една от задачите в живота ни е да ги осветлим максимално много, за да преминат от несъзнателното към съзнателното, и да работим с тях, за да
изграждаме желания от нас живот. Когато не сме наясно кои са нашите водещи ценности и не живеем в синхрон с тях, често се чувстваме объркани, липсва ни яснота и визия за живота, не постигаме целите си, изпитваме празнота, липсва ни самочувствие и себеуважение.
Също така, когато не сме в синхрон с ценностите си, е много трудно да вземаме правилните за
нас решения, много често отлагаме важните за нас неща. Трудно присъстваме тук и
сега.

Какво е важно да знаем за ценностите?

● Често хората не са сигурни какво точно представляват ценностите, кое е или не е ценност. Формулировката им обикновено е абстрактна (свобода, сигурност, красота,развитие и т.н.) и това ни кара да си мислим, че са нещо абстрактно и трудно достъпно за нас самите. А всъщност ценностите са достъпни тогава, когато се свържем с онова, което е важно за нас, когато ги свържем с нашите цели и изобра ни на поведение във всяка една ситуация.
● Ценностите са породени от нашите нужди. Ние ценим и се стремим към онова, което е нужно за нас!
● Ценностите са и енергията и силата, която стои зад нашите най-съкровени желания.
● Важно е да разграничим ценности и вярвания: първите са контекстуални, а вторите – концептуални. Вярванията са предположения или заключения, които ние считаме за верни и
държим близо до себе си, породени от конкретна ситуация в миналото, и често не
не ни служат за вземане на добри решения в настоящето и бъдещето. А решенията, базирани на нашите ценности, ни носят успех и щастието, и то именно по начина, по който ние ги разбираме.
● Ценностите ни се променят спрямо етапите ни на психологическо развитие, което
сме достигнали, а и самите ние можем да променяме ценностите си, ако те вече не обслужват това, което искаме в живота си.
● Винаги остават 2-3 основополагащи ценности, които обаче можем да запазим през
целия си живот: това може да бъдат ценностите свобода, развитие, заедност или пък сигурност, спокойствие, и други.
● Често житейски обстоятелства са причина за това да си избистрим нашите ценности или да ги пренаредим като приоритети в живота си: раждане на дете, развод, болест, фалит, женитба, преместване в друг град…

Как да дефинираме или ‘осветлим’ нашите ценности?

Силата на личните ценности (обзор на 5-то събитие от поредицата "Стани своя най-важен проект")Има много инструменти и начини, по които можем да извадим личните си ценности. Някои инструменти предлагат предефиниран лист с ценности, от които да се изберат, обикновено до 10 ценности, но това не е много ефективно, и често не води до автентични отговори. Препоръчително е да минем през процес, който ни дава възможност сами да назовем думите, които бихме възприели за наши лични ценности, тоест без предефиниран лист. Това ни дава възможност много по-плътно да ги усетим, да им
дадем работещи за нас дефиниции, и по-лесно да ги интегрираме в ежедневието си.

Една рамка, която може да се използва, и Мария предложи, е да си отговорим на четири ключови въпроса, и да видим какво ще излезе като общи моменти:

  1. Кои са били пикови моменти в твоя живот? Опиши ги и ги почувствай.
  2. Как ще отговориш на въпроса „Най-важното за мен в живота е…“?
  3. А кое е най-важното за теб в работата?
  4. А кои са емоциите, чувствата и състоянията, които искаш в живота си?

Важно е освен да назовем конкретни ценности да им дадем и работеща
дефиниция.

Нужно е да опишем какво означават, конкретно за нас, ценностите, които сме назовали, например, свобода, кураж, приключение, адаптивност, баланс, грижа и т.н.
Практическото приложение на ценностите е да се стремим към синхрон и баланс между следните:
Ценности – Цели -Решения -Поведения  (всички те да са в синхрон)

Не на последно място, за да успяваме да поддържаме тази синхроничност между осъзнаване кое е важно за нас, поставяне на цели в унисон с него, и предприемане на ежедневни действия и поведения, които да подкрепят тези цели и ценности, ще имаме нужда от договорки с хората около нас. За пълноценни взаимоотношения с хората около нас, е нужно да комуникираме директно нашите лични ценности, кои са нещата, които определят решенията и посоката, в която искаме да се развиваме. Изключително свързващо упражнение е да подкрепим
своите партньори в изваждането на техните ценности и да видим как ценностите
на партньора подкрепят нашите лични ценности, и обратното.

Това беше кратко, но стойностно въведение по темата.

С Мария се надяваме да сме оставили храна за размисъл и да сме допринесли за осъзнаване на онова, което е важно за вас, в личен, и професионален план!

***

Силата на личните ценности (обзор на 5-то събитие от поредицата "Стани своя най-важен проект")Ценностите са и в основата на изграждането на връзка с другите, носене на стойност и изграждането на нашия личен бранд.

Ако ти е актуално да направиш ‘стъпка напред’ в посока свързване с твоите работодатели/ клиенти, и позиционирне като експерт в твоята ниша, заповядай на уъркшопа за развиване на личен бранд тази пролет. Всички подробности са тук.

Силата на личните ценности (обзор на 5-то събитие от поредицата "Стани своя най-важен проект")