Блог, Моята гордост, Най-новото, Последно от блога

#shedares Ваня Кожухарова: „Единственото сигурно нещо е промяната.“

#shedares Ваня Кожухарова: "Единственото сигурно нещо е промяната."Лили Георгиева провокира хората да преразгледат представите си за професионалното си развитие и за тях самите като личности и професионалисти. Тя им помага в това да правят осъзнати кариерни избори, в унисон с тяхната същност и начин на живот – от любов към себе си, както и развиват личния си бранд, така че да стигат до онези компании или клиенти, на които могат да бъдат най-полезни.

Лили е сертифициран консултант по кариерно развитие и промяна с над 2500 часа опит, бивш HR в международни компании, лидери в своя бранш, обучител и лектор. Автор е на настолната книга за кариерна промяна с истински истории на български жени „От любов към себе си“ и книгата-пътеводител за постигане на лекота и смисъл в професионаланта роля „Започни начисто“. Не на последно място – обединител е на общност от над 300 дами, с които е работила индивидуално или в група за тяхното кариерно удовлетворение.

Част от тези жени разказват за своята вътрешна и външна промяна, в професионален и личностен план, в рубриката с лични истории #SheDares. Споделят и страшните моменти, и тези, които ги изпълват с гордост, и трудностите, и  усмивките, защото завръщането към радостта от нашата работа и удовлетворението от нея е път, по който дръзваме да вървим, устремени!

Запознай се с историята на Ваня Кожухарова, която съчетава по магичен начин духовното и материалното.

ВМЕСТО УВОД

#shedares Ваня Кожухарова: "Единственото сигурно нещо е промяната."

Здравейте, аз съм Ваня Кожухарова, експерт по красота на душата и тялото – трансформирам лица и тела. Терапевт на душата съм  – консултирам индивидуално хора с проблеми в живота, както и обединявам хора, и създавам общност в център Метаморфози, в град Шумен. Имам много лица и ги харесвам всички – жена, съпруга, майка, бизнес дама, приятел, творец и магьосница.  Вярвам, че най-сигурното нещо в живота е промяната.

ПРЕДИСТОРИЯ: Ентусиазъм и рошави мисли

Вървя през годините, пробвам различни пътеки, влизам в неочаквани преживявания, успявам или пък падам, после ставам, оправям короната, и продължавам. Преди да се осъзная и да се синхронизирам с живота натрупах огромен опит, който ми помага да подкрепям хората, които ме избират за свой терапевт или ментор днес!

Всичко започна една сутрин с един вестник. Работех в аптека като фармацевт, беше ми тясно и нямах мечти, тогава прочетох във вестник „Кеш“ статия за магазин в София с името „Дрогерия Букет“. Влюбих се в идеята да продавам хранителни добавки и всякакви екзотични продукти, да бъда различна, полезна, и да работя за себе си, а образованието ми идеално допълваше картината. Намерих магазина в София – в едно помещение събран целия свят, а как миришеше вътре, беше магия!

#shedares Ваня Кожухарова: "Единственото сигурно нещо е промяната."Нямах пари, взех заем – не стигнаха, намерих съдружничка, събрахме общо 1000 долара, и започнахме! Харесахме помещение (гараж), направихме фирма, заредихме стока, и я продадохме за седмица. Сменихме помещението с по-голямо след година. Бързо се разширявахме- Букет процъфтяваше! После дойде хиперинфлация, почти фалирахме, парите се изпаряваха с часове, сменяха се правителства, преживяхме и деноминация на лева. В тази суматоха съдружничката ми се омъжи, а аз забременях!.

Адаптирахме се и продължихме. Тогава се появиха големите аптечни вериги и супермаркети в София, въпрос на време беше да отворят и в Шумен, а те продаваха много от нещата, които предлагахме ние…..отново стана трудно. Трябваше да правим промени.

СЛЕДВАЩОТО НИВО

Всичко започна една сутрин с едно списание (Google още не беше познат), попаднах на статия за дневен SPA център във Варна…. и отидох. Няма да забравя как се почувствах когато обикалях помещенията и кабините и как миришеше вътре – магия! Беше много голям проект, пари няма, аз съм бременна, но имам мечта. Станахме трима съдружници, започнах да търся кредити от банките (тогава не даваха, а ако дадат, лихвите бяха 15%-18%). Обикалях банките, а кредитните инспектори ми казваха „момиче, какъв кредит…ти ще раждаш“, а аз им обещах, че когато родя, ще се върна с бебето да си взема кредита.

#shedares Ваня Кожухарова: "Единственото сигурно нещо е промяната."Роди се синът ни. Върнах се с бебето и взех много кредити от много банки. Създадохме прекрасно място – атмосферата, ароматите, цветовете, музиката, осветлението, униформите на момичетата, лого на хавлиите, работното време- без почивен ден…..напълнихме графика за месеци напред. Комплекс Букет процъфтяваше! След няколко месеца радост и успехи започнаха проблемите с новите съдружници, започнаха проблемите и с екипа….всички напуснаха заедно. Тогава осъзнах, че трябва да мога всичко, което предлагаме в салона, и да обучавам новите хора. Събрахме нов екип, заедно с тях аз се обучавах във всички професии в салона, станах първия професионален гримьор в Шумен. Така открих, че обичам да работя с клиенти, а не само да съм мениджър. Хареса ми да подобрявам, да трансформирам, и съм добра в това. Да гримирам ме вдъхновяваше много, това е най-бързата външна промяна, а по някакъв начин и вътрешна.

Отново почти бяхме фалирали, банките си търсеха вноските неуморно. Моето дете вече беше на две години и половина, а аз бях много изморена и почти не вярвах, че ще се измъкнем от този водовъртеж. Не бях човек, не бях жена, бях машина! Всеки ден много воля, много контрол, убедена, че всичко зависи само от мен, носех целия свят на раменете си, и огромната отговорност, че родителите ми ще загубят имотите си защото ме подкрепиха. Живеех с чувство за вина пред тях, пред съпруга ми, пред детето ми и се опитвах да оправя нещата сама.

#shedares Ваня Кожухарова: "Единственото сигурно нещо е промяната."Научих много за страховете, за любовта, за лоялността, за семейството и приятелството по трудния начин. Обърнах се към звездите, започнах да се интересувам от астрология, търсех обяснение и подкрепа.  Станах царица на позитивното мислене, започнах да вярвам в Голямата сила, че всичко е енергия. Разделих се със съдружничката си след дванадесет години обща работа, съюзът ни се беше изчерпал. Промених мисленето си, направих структура на работата, финансите, мотивирах екипа и работата тръгна -Букет процъфтяваше! Имах стабилен екип и редовни клиенти, развивахме се много добре. Изправих се, изтупах коленете, оправих короната, и продължихме.

ПЕСНИ И ТАНЦИ

Появи се нова мечта, влюбих се в един пиано бар! В Шумен нямаше такъв тип заведения – исках да имаме място, където да събираме хора с нашите вкусове към забавление и музика. Две години търсих помещение и накрая се отказах. Изплатих кредитите и се заклех, че няма да взема повече кредит. Два месеца по-късно помещението се появи….вълшебна къща в средата на градската градина. Отидохме да пием кафе със съпруга ми, размечтахме се, и на шега решихме да пробваме да го купим. Поставихме си пречки и условия – банката да финансира сделката, да свалим цената с немалка сума, разтеглихме във времето преговорите, но то ни чакаше.  Банката каза – добре, собственика също се съгласи да намали цената, а ние си казахме „Ами сега, какво ще правим?“ и го купихме!

#shedares Ваня Кожухарова: "Единственото сигурно нещо е промяната."Нямахме никакъв опит в този бизнес, в петък изповядахме сделка, в неделя чистихме, в понеделник заведението работеше, а аз се учех в движение. Така се роди „Клуб Ретро“. За кратко го превърнахме в уютно, интересно място, притегателен център за цветни хора. Организирахме салса партита, оформи се клуб по салса – около сто души, които танцуваха. Събрахме и певците на града на караоке вечери, работех денонощно. Завъртяха се четири години с тематични партита, гостуващи групи много приятелства и работа. Козметичният комплекс работеше като смазана машина, аз се движех между двата бизнеса, започнахме ремонт на заведението, и взехме още кредити. В суматохата синът ни стана в четвърти клас.

ЩАСТЛИВИ ЧАДЪРИ

Бяхме доволни от живота….. и дойде финансова криза, двата бизнеса бяха в луксозния сектор, кредитите големи, отново стана трудно. Екипът в Букет след осем години успешна работа реши да напусне, тръгнаха си всички заедно….отново същата криза. Стана още по-трудно, чувствах се като пожарникар, гасях пожари всеки ден, а те не свършваха. Наложи се да преместя салона на ново място, с нов екип. Трудно намирах хора, правех компромиси, но не се отказвах, държаха ме танците и песните в Ретро, невероятния ми съпруг, детето, приятелите и чувството ми за хумор. Всичко беше сиво, мрачно и тягостно. Един дъждовен следобед гледах през прозореца на салона и си мислех, че ми трябва чудо.

#shedares Ваня Кожухарова: "Единственото сигурно нещо е промяната."Тогава минаха няколко цветни чадъра, а аз направих албум във Фейсбук „Щастливи чадъри“ и всеки ден качвах снимки. Приятели започнаха да ми изпращат снимки на чадъри за албума, той ставаше все по-цветен, а аз се чувствах подкрепена. Научих, че нищо не е вечно, че малкото е мног, ,че няма невъзможни неща, научих се на приемане и на търпение – отново по трудния начин. В тази година спрях да гледам новини!

Чудото стана, започнах да привличам добри събития, събрах хубав екип и клиентите се появиха. Едни ентусиасти поискаха заведението под наем, веднага им го дадохме. Чадърите изгониха облаците от главата ми. Станах, оправих короната, и продължих. Фокусът ми остана в „Букет“, и той започна да цъфти отново.

ПРЕЛОМЕН МОМЕНТ: този път за последно

След две години на новото място, което беше компроми, се появи идеалното помещение. Заведох съпруга ми да го види, а той каза „Пак ли?“, а аз отговорих: „Този път е за последно“. Отново ремонт, поредния за последните десет години. Много ентусиазъм, вдъхновение и радост. Много работа, нови машини, нови клиенти. Козметичен комплекс Букет процъфтяваше! Дойде време, когато най-после бях постигнала целите си. Имах идеален екип, свободно време, свободни пари, и всички бяхме доволни, почивах повече, пътувах, а ми беше празно в душата. Тогава се замислих за благодарността, че съм неблагодарна на живота. Забелязвах, че се занимавам с дребни неща, не се чувствах удовлетворена от работата, а тя вървеше много добре. Синът ни вече беше в гимназия.

#shedares Ваня Кожухарова: "Единственото сигурно нещо е промяната."Започнах да търся причината в мен, започнах да мисля каква е моята мечта, коя е мисията ми, кое ми дава смисъл. Открих Хюман Дизайн, тогава имаше малко информация в интернет и една книга на български. Задълбочих се в опознаването на себе си, връщах се към миналото да търся грешки и обяснение. Включих вътрешния критик, обвинявах се за много постъпки. Р

Реших, че трябва да се променя. Разбрах, че сама няма да мога.  Започнах да ходя по обучения, първите бяха бизнес, после осъзнах, че последните години съм била в мъжка енергия. Открих женските практики и обучения, открих лекотата да си жена. Отидох на Хюман дизайн анализ, разбрах коя съм и как съм устроена, че не е нужно да се променям, а да се разбера, да се приема и да живея автентично. По пътя към себе си откривах учители, ментори, терапевти и приятели. Постепенно пусках контрола, станах различна!

На хората около мен това не им хареса. Персоналът реши да ме напусне-всички заедно…. отново същата криза, за трети път! Тази криза беше повратната точка, просто приех ситуацията, и я погледнах от високо. На следващият ден летях с делтапланер над Шумен. От небето всичко изглежда малко и виждаш цялата картина. Огледах се и избрах себе си! За първи път помолих за помощ, и я получих, това ме промени завинаги. Записах се в академия за личностно развитие.

#shedares Ваня Кожухарова: "Единственото сигурно нещо е промяната."Кризата продължаваше, аз не се съпротивлявах, вътрешно знаех, че бъдещето е различно.  Продължих да уча и да се променям осъзнато. Бях готова да се разделя с бизнеса си след 22год. Точно тогава  дойдоха и поискаха да купят „Букет“. Взех решение за пет минути, след три дни направихме сделката. Всичко се завъртя, приятели ме приютиха в тяхната клиника, мен и любимите си клиенти, за първи път носех отговорност само за себе си. Вече знаех, че моят път е различен. Бях влязла в потока на живота. Синът ни завърши гимназия. Сертифицирах две академии за личностно развитие, преминах обучение с метафорични карти, станах Тета лечител, обучавах се в Хюман дизайн и астрология. Трансформирах се и учех как да помагам аз на другите.

Преди четири години се заявих като терапевт, разширих кабинета и клиентите дойдоха. Графика започна да се пълни, разпознаваха ме като терапевт, който помага на хората да намират решения – без да ги съди, подкрепя ги да се развиват, а те стигат до измерими резултати в живота си. Вдъхновена от резултатите на клиентите започнах да се подготвям да работя с групи. Завърших  Института за Терапия и изкуства в София в направление семейни констелации и арт терапия, преминах обучение за групова терапия, станах специалист по неврографика, записах академията НЛП България, очаквам да се сертифицирам тази година  в НЛП мастър и лайф коуч. Синът ми стана на 23год. Мечтата беше станала цел – да направя център за развитие на личността в Шумен.

СРЕЩАТА МИ С ЛИЛИ

Дълго време следвах Лили в социалните мрежи и виждах как се развива тя и колко много стойност дава на хората. Преди три години отидох на нейно събитие и веднага разбрах, че тя е човека, с когото бих работила за личен бранд. Лили ме впечатли как обединява в себе си мекота и женственост с целенасоченост и структура. Благодарение на работата с нея успях да си поставя конкретни цели и започнах да материализирам. Лили ме подреди! Накара ме да се погледна с добри очи, омекоти вътрешния ми критик, помогна ми да се систематизирам, свърза ме с още ресурси, осъзнах страхове и ги отработих. Работата с нея бих определила като магия. Най-хубавото е, че имам приятел в нейно лице. Преди година ме покани във Варна да бъда лектор на нейно събитие и аз приех. Един от страховете ми беше да говоря пред публика, тази покана за мен беше изпит – до къде съм стигнала? Там пред нейната, уютна аудитория се изправих срещу един мой голям страх и го победих. Взех си изпита! Благодаря ти, Лили за подкрепата!

ТУК И СЕГА

#shedares Ваня Кожухарова: "Единственото сигурно нещо е промяната."На 25.10.2022г. в Шумен се роди Център за развитие на личността Метаморфози. Направих го! Моята метаморфоза се превърна в реалност, днес имам място, в което работя с групи и съм щастлива. Осъществявам се през моите ценности, чрез наученото и приложено в годините, всичко правя, водена от любов и вдъхновение. Привлякох си партньори и заедно сътворяваме по две събития в седмица.  Метаморфози оживя с хората, с техните усмивки, тяхната промяна и благодарност. Заедно творим, рисуваме, танцуваме, държим луната в ръце, събираме се в женски кръг, свързваме се предците, медитираме, смеем се, плачем- развиваме се заедно. Когато прочетох моят път до тук  го видях предизвикателен и труден, а истината е, че през цялото време съм се движила с вдъхновение, вяра и радост и подкрепена. Тази история не би изглеждала така ако до мен не беше през цялото време съпругът ми, с емоционална си подкрепа и активно действие във всеки проект, винаги до мен с любовта си.

През целия си път съм се учила! Всяка среща, всяка болка е имала смисъл. Всеки човек, когото съм привлякла в живота си е бил мой учител, след всяко падане съм се изправяла по-мъдра.  Грешки няма, всичко е такова, каквото е! Вярвам, че душата има свой път, вярвам, че търпеливо, рационално и с доверие към невидимото можем да се променяме. Можем да направим промяна само ако я искаме с цялото си същество. Вярвам, че когато се свържем със себе си, с мечтите си, с любовта и благодарността, разбираме, че сме богати на всичко. Разбрах, че когато живея с доверие към живота, към хората и любовта, се движа с лекота и вдъхновение. Никога не е късно да се трансформира човек и да заеме мястото си, да сътвори живота си. Вярвам, че всеки човек може да подобри себе си, че може да върви по неговият път с лекота.

#shedares Ваня Кожухарова: "Единственото сигурно нещо е промяната."Обичам да виждам как невъзможното става възможно, за мен е привилегия да бъда част от личния процес на всеки клиент. Обичам това, което правя, и  изпитвам удоволствие от постигнатите резултатите. Имам различни лица и всички си ги харесвам. Мога да бъда много логична и последователна, както и мистична, свързана с магията. Мога да се движа в материята -разбирам от бизнес, мога да разбирам душата и да улавям невидимите нишки и заплитания. Вярвам и в звездите, ние сме звездни деца. Каквото е горе, това е и долу! Дух и материя, това е живота!

Мисията ми е да подкрепям душите на хората по пътя им в материалния свят, полезна съм на себе си, на хората и на живота, и съм щастлива!  Аз съм жена, съпруга, майка, бизнес дама, фармацевт, козметик, гримьор, барман, фасилитатор на семейни констелации, арт терапевт, тета лечител, НЛП мастър, ученик и учител, приятел, творец и магьосница, аз съм непрекъсната промяна. Чувствам се комфортно във всичките мои аспекти и съм благодарна на живота!

Ако ви е докоснала моята история и намирате смисъл за себе да ви подкрепям по вашия път,  може да ме откриете в Шумен – в Естетичен лазерен център , Център Метаморфози,  както и в Страничката на Ваня . Потърсете ме на телефон 0888977273, а сайтът ми е в процес на сътворяване.

***

Това беше от нас с Ваня!

Надявам се ти дадохме храна за размисъл и искра за промяна!

#shedares Ваня Кожухарова: "Единственото сигурно нещо е промяната."

„Имам ли нужда от кариерна промяна?

Kакво да променя в кариерен план, за да си върна удовлетворението?

И, изобщо – а сега накъде?“

Всички те изпитват вътрешен (а често и външен) натиск, да вземат кариерно решение.

Само че то се изплъзва, защото в главата ни е хаос, не знаем от къде да започнем, не знаем как да го направим по най-адекватен начин, не сме сигурни, че няма да изпуснем нещо, когато планираме бъдещите си кариерни стъпки.

За всички, на които им писна от вътрешния хаос и искат да имат яснота относно професионалната си ситуация,  създадох този експресен онлайн курс.

Той е кратък и ефективен, защото седемте ми години опит като HR и още осем – като консултант по кариерни теми, ме срещнаха с над 1000 индивидуални случая, и аз стъпих на тях, за да го създам.

Ще бъде максимално интересно и практическо!

 

#shedares Ваня Кожухарова: "Единственото сигурно нещо е промяната."