Блог, Моята гордост, Най-новото, Последно от блога

#shedares Красимира Колева: „Питайте ‘защо?’ и бъдете любопитни да чуете отговорите.“

#shedares Красимира Колева:  "Питайте 'защо?' и бъдете любопитни да чуете отговорите."Лили Георгиева провокира хората да преразгледат представите си за професионалното си развитие и за тях самите като личности и професионалисти. Тя им помага в това да правят осъзнати кариерни избори, в унисон с тяхната същност и начин на живот – от любов към себе си, както и развиват личния си бранд, така че да стигат до онези компании или клиенти, на които могат да бъдат най-полезни.

Лили е сертифициран консултант по кариерно развитие и промяна с около 3000 часа опит, бивш HR в международни компании, лидери в своя бранш, обучител и лектор. Автор е на настолната книга за кариерна промяна с истински истории на български жени „От любов към себе си“ и книгата-пътеводител за постигане на лекота и смисъл в професионаланта роля „Започни начисто“. Не на последно място – обединител е на общност от над 300 дами, с които е работила индивидуално или в група за тяхното кариерно удовлетворение.

Част от тези жени разказват за своята вътрешна и външна промяна, в професионален и личностен план, в рубриката с лични истории #SheDares. Споделят и страшните моменти, и тези, които ги изпълват с гордост, и трудностите, и  усмивките, защото завръщането към радостта от нашата работа и удовлетворението от нея е път, по който дръзваме да вървим, устремени!

Запознай се с историята на Красимира Колева – много качествен човек и човек на качеството :), мой колега и клиент, превърнал се с годините и в приятел!

ВМЕСТО УВОД

„Внимавай какво си пожелаваш, че може да се сбъдне“

#shedares Красимира Колева:  "Питайте 'защо?' и бъдете любопитни да чуете отговорите."Да работя за развиване и подобряване на системата, както и за повишаване на удовлетвореността и усещането за щастие на хората на всички нива в компанията – това си пожелах преди време. А днес работя за установяване на ефективни процеси с високо качество, постигане на конкурентни резултати от работата, с възможно най – малко разходи с фокус върху хората. Участвам във създаването и внедряването на вътрешни стандарти. Подкрепям ръководителите на всички нива в компанията – в управлението и развитието на хората и процесите, и в поверените им екипи.

Освен това съм майка на прекрасен син на 12 г. и любима жена на любим мъж 😊

Обичам времето, прекарано със себе си в четене на книга и спорт. Наслаждавам се и на споделеното време с любимите ми хора и приятели. Харесва ми да пробвам нови неща – от нови маршрути до работа, нови рецепти в кухнята, развиване на нови умения, за които някога съм мислила „ Аз не мога да правя това“. Предизвиквам се и се доверявам да ме предизвикват, защото вярвам, че това е един от начините за развитие.

Инженер по образование и изследовател по призвание съм. Завършила съм Технически университет-София. Години по-късно в магистърската програма се гмурнах в света на Наноматериалите и нанотехнологиите. Притежавам Зелен пояс Six Sigma. Сертифициран НЛП Мартър практик. Повече от 10 години изучавам и прилагам методи и инструменти за непрекъснато подобрение.

ПРЕДИСТОРИЯ

Да работиш в завод/производствена компания

#shedares Красимира Колева:  "Питайте 'защо?' и бъдете любопитни да чуете отговорите."След завършване на бакалавърската ми степен по електронна техника и технологии исках да работя в електронно производство, където да приложа  натрупаните знания от  университета. А не да стане както във историята с продавача на зеленчуци на пазара, завършил философия, над чиято сергия виси табела: „Вас ви обслужва дипломиран философ“. Имаше възможност и започнах работа като монтьор-електронно оборудване в електронно производство. Работно време на смени, спазване на специфични правила и изисквания, придобиване на уменията, свързани със сглобяване, запояване, лепене, тестване, опаковане, работа със смола. С благодарност си спомням за тези две години, в които имах възможност да уча за процесите и технологиите от близо – чрез лично преживяване, както и за ценните познанства, за приятелствата.

 Да участвам в производствените процеси беше интересно, но след време се превърна в рутина и знак, че е време за следваща стъпка.

Знанията и опита бяха като трамплин при навлизането ми в следващия етап, където бях в ролята на инженер по осигуряване на качеството. През следващите няколко години в производството можех да бъда забелязана най-често там, където има проблем, за да направя анализ или там, където се подготвя нещо ново, за да проверя стабилността на процесите. След няколко години ми беше поверено управлението на екип от инженери, чиято задача беше да изготвя анализи за продукти, процси и материали и да участва в планиране на качеството на производствените процеси на фирмено ниво.

ПРЕЛОМЕН МОМЕНТ

Когато новото и непознатото те привлича повече от комфорта на познатотo и визитка с надпис „ Head of …“

#shedares Красимира Колева:  "Питайте 'защо?' и бъдете любопитни да чуете отговорите."Междувременно, компанията в която работех, се разрастна повече от четири пъти, предстоеше внедряване на нов начин на работа на вcички нива, който щеше да изиска нов начин на мислене и поведение. За част от нещата, които предстояха, само бях чела, други бях прилагала частично, за трети изобщо не подозирах. За мен беше важно да видя как работи всичко, отнесено до цялата система – всички хора, всички процеси, на всички нива. Да прескоча отвъд разбирането за качество, което имах до тогава. В по-широк смисъл качеството означава качество на работата, качество на услугите, качество на информацията, качество на технологичните процеси, качество на хората, в т.ч. на работниците, инженерите, мениджърите и оперативните ръководители, качество на системите, качеството на фирмите, качеството на целите, и т.н.

РАБОТАТА С ЛИЛИ

Някъде там между анализите и проверката на процесите беше и запознанството ми с Лили. В началото като колеги, а след стартиране на консултантската й  дейност за мен беше интересно, и много полезно, да посещавам събитията, които организираше – отвори се нова врата пред мен, вратата на личностното развитие.

Личните ни срещи бяха още по-вълнуващи. Помня ги всички ясно. Една от тях беше преди около 5 години… животът ми в корпоративния свят беше станал непоносим  – изисквания, очаквания, срокове, настроения, йерархия, без йерархия… жонглирането с всички тези неща се оказа трудно, изтощително .

Какъв е смисълът? Започнах да мисля за промяна…Но каква да е тя? Обичах работата си. Зная в какво съм добра – познавам това състояние, когато усетя, че съм загубила представа за времето, там съм – наслаждавам се на всеки момент, изследвам , уча, споделям, допринасям, вдъхновявам, развивам, подобрявам. Усеща ли ли сте синергията във въздуха?  И добрите резултати в действителността? В тази среща с Лили говорихме за промяна на фокуса, за моделиране на настоящата ситуация и работа. Няколко месеца след консултацията хапчето действаше, действа и днес, когато една позиция стане тясна, и усетя необходимост от промяна.

ТУК И СЕГА

#shedares Красимира Колева:  "Питайте 'защо?' и бъдете любопитни да чуете отговорите."В момента работя за установяване на ефективни процеси с високо качество, постигане на конкурентни резултати от работата с възможно най-малко разходи, с фокус върху хората. Спомагам за създаване на Lean култура в организацията. Участвам в създаването и внедряването на вътрешни стандарти. Водя вътрешни обучения на теми, свързани с идентифициране на загубите в процесите и методи и инструменти за намаляването им. Подкрепям ръководителите на всички нива в компанията в управлението и развитието на процесите и хората, в поверените им екипи.

ЕДИН СЪВЕТ ОТ МЕН

„Важното е да не престанете да задавате въпроси“ (Алберт Айнщайн, физик)

Когато възникнат отклонения от поставените цели, много често въпросът който следва е: „ Какво може да направим, за да подобрим резултата?“ Следва преминаване към действия и краткосрочно този сценарии върши работа, но в дългосрочен план‚ играе лоша шега. Хората често пропускат изучаването на причините довели до отклонения. Изучаването на причините за настоящия резултат се прескача и това органичава развитието на системата. А именно, когато има грешки и отклонения, и те се анализират качествено, системата може да се развива.

Питайте „ Защо?“

Задавайте правилните въпроси на правилните хора.

Бъдете любопитни да чуете отговорите.

И “най-добрите“ действия, няма да доведат до дългосрочно решение на проблем, ако преди да ги определите не сте достигнали до основната причина за проблема.

Обикновено, когато говорим за проблеми и причини, се представят само симптомите на грешките, а не основните причини за тях – чрез използване на повтарящи се въпроси „защо“, докато не бъде установена основната причина

Методологията на петте „защо“ предлага начин за установяване на основните причини за даденa грешка. Първоначално е разработена от Sakichi Toyoda и е използвана в рамките на Toyota Motor Corporation по време на еволюцията на нейните производствени методологии.

ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Пожелавам успехи на всички читатели на Лили, и да не спират да се питат „Защо?“.

А aко искате да обменим опит или просто  да ми пишете, можете да го направите на e-mail: krasimira.s6.koleva@gmail.com, или да се свържете с мен в LinkedIn.

***

Това беше от нас с Краси!

Надявам се ти дадохме храна за размисъл и искра за промяна!

Като заговорихме за качество – а дали имаш усещането за достатъчно качество в работата?

Истината е, че когато сме млади и в началото на кариерния си път, трупаме знания, умения, експертиза, контакти, финанси, признание, нужно ни е, на първо място, количество.
Естествен процес е и е важно да минем адекватно през него.
С времето това вече не е достатъчно, за да ставаме сутрин с усещането за смисъл и радост в работата, нито пък вечер, за да си лягаме с усещането за удовлетворение и сладка умора.
 
#shedares Красимира Колева:  "Питайте 'защо?' и бъдете любопитни да чуете отговорите."И Краси, и мнозинството от моите клиенти са минали етапа на трупането на количество и вече фокусът им е повече върху качеството – на взаимоотношения, проекти, принос.
 
👉Ако и на теб ти е актуално качеството (като задържиш или увеличиш количеството) и обмисляш нов проект в работен план, или дори ново амплоа, но буксуваш и спираш сама себе си, можем да работим заедно в малка, подбрана група, и то на живо. Виж повече тук!

#shedares Красимира Колева:  "Питайте 'защо?' и бъдете любопитни да чуете отговорите."

А ако искаш да работим индивидуално за твоята кариерна промяна, виж какво представлява стратегическата сесия с мен.

 

#shedares Красимира Колева:  "Питайте 'защо?' и бъдете любопитни да чуете отговорите."