Блог, Моята гордост, Най-новото, Последно от блога

#shedares Дарина Христова: „Няма значение колко добри сте в това, което правите, ако не сте видими.“

#shedares Дарина Христова:  "Няма значение колко добри сте в това, което правите, ако не сте видими."Лили Георгиева провокира хората да преразгледат представите си за професионалното си развитие и за тях самите като личности и професионалисти. Тя им помага в това да правят осъзнати кариерни избори, в унисон с тяхната същност и начин на живот – от любов към себе си, както и развиват личния си бранд, така че да стигат до онези компании или клиенти, на които могат да бъдат най-полезни.

Лили е сертифициран консултант по кариерно развитие и промяна с около 3000 часа опит, бивш HR в международни компании, лидери в своя бранш, обучител и лектор. Автор е на настолната книга за кариерна промяна с истински истории на български жени „От любов към себе си“ и книгата-пътеводител за постигане на лекота и смисъл в професионаланта роля „Започни начисто“. Не на последно място – обединител е на общност от над 300 дами, с които е работила индивидуално или в група за тяхното кариерно удовлетворение.

Част от тези жени разказват за своята вътрешна и външна промяна, в професионален и личностен план, в рубриката с лични истории #SheDares. Споделят и страшните моменти, и тези, които ги изпълват с гордост, и трудностите, и  усмивките, защото завръщането към радостта от нашата работа и удовлетворението от нея е път, по който дръзваме да вървим, устремени!

Запознай се с историята на Дарина Христова, с която работихме още в началото на пътя й, а след това тя продължи да бъде част от общността с мои клиенти и взаимно да се вдъхновяват с дамите, дръзнали да вървят по пътя си.

ВМЕСТО УВОД

Ако някой ми беше казал че след 10 години ще се занимаваш със социални мрежи, продажби и личен бранд, нямаше да му повярвам. Но днес това е толкова естествено за мен! Днес помагам на малкия бизнес, на специалисти, на експерти, да развиват кариерата си, да се реализират, да намират клиенти, да си вдигат цените, благодарение на изграждането на личния си бранд. Уча ги как да говорят, как да споделят, как да влюбват в себе си хора от цял свят, уча ги как да си отворят вратите за много нови възможности, да отвор#shedares Дарина Христова:  "Няма значение колко добри сте в това, което правите, ако не сте видими."ят магазини, ателиета, сладкарници, фондации. Обожавам да виждам промяната, развитието, големите планове в очите им. Помагам основно на жени, майки и амбициозни хора, които са натрупали толкова много знaния и умения, че е дошъл моментът да предават нататък, но не знаят как да го направят ефективно.

ПРЕДИСТОРИЯ

Събудих се на 30 и осъзнах, че искам нещо друго от живота си.

Бях сбъднала мечтата си да работя като архитект, бях главен ръководител на архитектурно студио, но не излизах от там вече няколко години, и единственото  което изпитвах, бе безсмислие и апатия.  

Виждах в професията си много неща, които противоречаха на ценностите ми, и това не ме караше да се чувствам добре. Смених фирмата, мислех че там е проблемът, но осъзнах, че проблемът е в мен – аз вече имах нужда от друго, аз исках други неща, друг начин на живот. Смених и работата, и отново се чувствах като в клетка, като в затвор. Междувременно стартирах с няколко колеги НПО организация Мещра, за да запълня празнотата на работа – четири години това ми беше като глътка въздух и нещо, в което виждах смисъл за обществото, и за себе си.

ПРЕЛОМЕН МОМЕНТ

#shedares Дарина Христова:  "Няма значение колко добри сте в това, което правите, ако не сте видими."И на 33 години осъзнах, че имам нужда да променя всичко, повече не исках да чертая 10-14 часа на ден или да работя на работа, и да правя неща, в които не виждам никакъв смисъл. Започнах сериозно да боледувам, имах проблеми с кръста, защото години наред не станах от бюрото. Това много ме уплаши – прикована в леглото, с ужасни болки, прогледнах, че трябва да променя нещо. Реших, че време да започна сама да разчитам на себе си, и да не завися от шефовете си.

Беше супер страшно, не исках повече да съм в ролята на архитект,  много време го мислих, но повече не можех да живея в затвора, в който сама се бях поставила. Не можех повече да съм робот, който изпълнява заповеди, не можех да правя неща, които не искам с цялата си душа, не можех да стоя по 10 часа на ден, вперена в един екран.  Не можех повече, колкото и да бях мечтала за това.

И напуснах. Нямах никаква представа накъде.

Точно по това време вече две години социалните мрежи набираха своята популярност и аз постоянно следях хора, виждах как се развиват благодарение на социалните мрежи, беше ми супер интересно да изследвам как става това. Постепенно реалният свят ми стана скучен, а виртуалният – супер интересен. Записах се на курс по фриленс и там ни научиха как да продаваме знанията и уменията си. Тогава за първи път осъзнах, че да продаваш е базово ключово умение в днешно време. Исках да правя нещо в Инстаграм, тогава той набираше популярнос,т и исках да правя нещо творческо. Много търсих, гледах, проучвах, и намерих нестандартни картини, намерих бизнес, който продава система, и я купих. Записах се на курс по инстаграм и започнах да  развивам страничка там: @pop_art_portrety_bg.

Тогава още инфлуенсърите не знаеха че са такива, бяха блогъри, и аз започнах да им пиша вълшебни писма и да развивам Инстаграм профил. Беше супер лесно, защото нямаше почти никакви бизнеси в Инстаграм. Инфлуенсърите бяха щастливи, че им изпращам безплатно картини. Тогава за първи път видях силата на социалните мрежи и силата на личния бранд. След всеки пост на инфлуенсър, аз имах работа за 2-3 месеца. Беше много интересно, защото след всяка реклама идваха различни хора, с различен темперамент и ценности.

#shedares Дарина Христова:  "Няма значение колко добри сте в това, което правите, ако не сте видими."И така 3 години пращах картини на всички блогъри, влогъри, започнах да им плащам за реклама, докато в един момент този инструмент спря да работи, инфлуенсърите станаха много скъпи и неефективни. Доверието се загуби към тях.

Аз през цялото време си купувах курсове за продажби в социалните мрежи, личен бранд и блогърство. Но имах своите страхове, не исках да излизам с лицето си. Знаех колко е важно, но си имах своите ограничения.

РАБОТАТА С ЛИЛИ И ОБЩНОСТТА Й

Тогава се записах на курс при Лили, защото бях в поредната промяна – да показвам себе си и да се заявявам като творец, а не като архитект, като каквато ме познаваха. Най- интересното беше, че на курса всички бяха като мен, работили едно, но искаха друго, занимавали се с много неща, с много амбиции. Това много ме вдъхнови, защото осъзнах, че това, което ми се случва, не е толкова ужасно и страшно, и е нормално да си промениш работата няколко пъти в живота си.#shedares Дарина Христова:  "Няма значение колко добри сте в това, което правите, ако не сте видими."

Най- хубавото беше, че влязох в общността на Лили, и тя организира работилница подреждане на Карта на мечтите. От там ми дойде идеята за продукта Карта на мечтите като готов комплект и в следващите няколко години подреждахме карти на мечтите заедно с момичетата. Обожавах тези срещи, защото бяха изпълнени с толкова много вдъхновение и споделяне!

Започнах да идвам на събиранията на общността клиенти на Лили в Къщата на София – там също се чувствах като у дома, защото беше важно не какво работиш, а чувстваш ли се на място, допринасяш ли. Имаше много търсещи дами и много намерили се жени, но всички бяха позитивни, приятни и отворени.

Докато не дойде Ковид и рекламите с инфлуенсърите  фалираха – този инструмент вече не работеше, защото доверието беше изгубено.

Осъзнах, че или трябва аз да стана инфлуенсър ,или да си търся работа.

Най- хубавото беше, че аз вече знаех какво да правя, защото се бях обучавала много, но продължавах да се крия зад бранда Поп арт портрети. Имах големи съпротиви и така започнах да работя с психолог, с коуч – те много ми помогнаха да се справя с личните си бариери. И започнах да излизам в Сторита – това стана моя рутина, а хората започнаха да купуват от Дари и започнаха да се ангажират с профила ми, защото аз споделях себе си, живота си, работата си. Така станах блогър, инфлуенсър на собствените си продукти.

ТУК И СЕГА

(Осъзнах, че бизнесът има нужда от това да може да продаде себе си, да си бъде инфлуенсър на себе си, или да гради Личен бранд в социалните мрежи)

#shedares Дарина Христова:  "Няма значение колко добри сте в това, което правите, ако не сте видими."Паралелно с това навсякъде чувах, че Тик Ток е супер силна платформа. Влязох там и видях, че всички, които следя, вече са там, и имат огромни аудитории.

Видях супер стойностно съдържание – имаше и странни видеа, но аз ги махах бързо, и алгоритъма разбра, че това не е моето.

Така започна любовта ми с Тик Ток. Видях големия му потенциал, записах 2 видеа… и нищо не се получи. Нямах никаква идея какво да правя. Така се записах на обучение по Тик Ток за бизнеса и започнах да снимам Тик Токци. Започна да ми се получава, започнаха да идват последователите, започнаха и продажбите. Там говорих за Карти на мечтите, психологически съвети за справяне със страховете, и най- хубавото е, че хората купуваха от мен, заради посланията, които споделях, и заради мен самата.

Говорейки за мечти в социалните мрежи, аз говорех в реалния живот за личен бранд, помагах на всички около мен да го градят, да намират клиенти, и това ми беше по-интересно. Особено вдъхновяващо ми беше когато се случат резултатите.

Една от първите ми клиентки затвори продажбите на четвъртия ден, защото вече беше впрегнала всички възможни помощници, наела кухни, не спеше и не можеше да поеме повече клиенти. Друга клиентка увеличи 10 пъти продажбите си в онлайн магазина си. Трета започна да има клиенти от цяла България, отвориха се сладкарници, шоуруми, много напуснаха работа. Помогнах и на сестра ми да стартира свой проект Мира Христова – психология за осъзнати родители.

Така си повярвах и започнах официално да се препозиционирам и да градя личния си бранд като експерт по изграждане на личен бранд в Тик Ток,  Инстаграм  и продажби  от социалните мрежи. Моите клиенти станаха супер популярни в цяла България и аз като един скромен прожектор просто им освещавам как да развият потенциала си. Това ми е дадено, това правя от горе – аз само го реализирам. Лили също е прожектор и прави същото – Съдба.

СЪВЕТ ОТ МЕН

Днес са желани тези, които са видими, и няма значение колко сте добри – ако никой не знае за вас, никой няма да поиска услугите и продуктите ви.

Развивайте личен бранд, той е най- възвращаемата инвестиция, защото дори и да смените дейността си, вас ще ви знаят и ще имате клиенти. Ако имате последователи в социалните мрежи, никога няма да останете гладни – има твърде много начини за монетизация.

Ако ми напишете „Монетизация“ в Инстаграм, ще Ви изпратя файл с подробно обяснение как да монетизирате профила си в социалните мрежи.

#shedares Дарина Христова:  "Няма значение колко добри сте в това, което правите, ако не сте видими."За Тик Ток и рилс, знайте първите 3 секунди са решаващи, за да избухне едно видео, затова ако искате да повишите гледаемостта на видеата си пишете ми „3 секунди“ в инстаграм и ще Ви изпратя 20 заглавия, които ще можете да адаптирате за вашата ниша.

А ако вече развивате профили в Инстаграм и Тик Ток и виждате че ви липсват знания – пишете ми в Инстаграм ‘Диагностика’ и ще се разберем за лична среща, за да видя профила ви, да ви кажа от какво имате нужда да оправите, и как мога да ви помогна.

Тук заедно ще измислим въпрос, който да касае вашата експертиза, и отговорът да е полезен на хората, предвид настоящата ситуация. Т.е., дайте стойност на хората чрез вашата експертиза и ги заинтересовайте от това, което правите. Ако не се позиционирате като експерт на свободна практика, можем да променим фокуса на въпроса, ще решим заедно.

ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Позволете си да реализирате потенциала си, изграждането на личен бранд не е страшно и не е нужно да сме перфектни, за да започнем да го градим. Единственото, което е нужно, е да си позволим да се проявяваме, да осъзнаем защо ни трябва, и да действаме – да учим и да градим. А ако имате нужда от помощ – имам курс и менторска програма, с която заедно градим личния ви бранд и аз съм плътно до вас, помагам с абсолютно всичко, от което имате нужда.

А ако имате нужда от вдъхновение, знания и да се запознаем по-близко, последвайте ме в Инстаграм и в Тик Ток – там давам много съвети за това как да градите личния си бранд, какво се случва с моите клиенти, и с мен.

В LinkedIn също развивам личен бранд и давам много полезна информация и съвети, а на сайта ми можете да намерите всичките ми услуги, клиенти и информация за мен.

***

Това беше от нас с Дари!

Надявам се ти дадохме храна за размисъл и искра за промяна!

А ако темата създаване на качествено съдържание и развиване на личен бранд ви е актуална, заповядайте на поредица от мастъркласове с мен и гост-лектори от моята общност клиенти, един от които – Дарина.

#shedares Дарина Христова:  "Няма значение колко добри сте в това, което правите, ако не сте видими."

#shedares Дарина Христова:  "Няма значение колко добри сте в това, което правите, ако не сте видими."

А ако искате да работим индивидуално за вашата кариерна промяна, вижте какво представлява стратегическата сесия с мен.

 

#shedares Дарина Христова:  "Няма значение колко добри сте в това, което правите, ако не сте видими."