Пълна кариерна промяна

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА – Светлана Близнакова от SEVI

В ежемесечната ми рубрика „Пълна кариерна промяна“ ти представям дами, които са направили сериозен завой в кариерен план, и са сменили професията си, или са започнали да работят за себе си. Или пък са започнали да правят това, което правят, по различен начин…

През март 2017-а ти представям Светлана Близнакова, съосновател, вокал и композитор на българската рок група SEVI.

Запознах се с нея от страниците на книгата за историята на групата, наречена „Цената да бъдеш себе си“ – между другото, заглавие право в десятката. Прочетох книгата на един дъх и през цялото време си мислех само едно: „Ехаааа, няма такава воля, няма такава енергия, няма такава любов!“ И поисках съвсем скоро да се запозная със Светлана!

Когато влязох в заведението, те вече ме чакаха – тя и Рали, нейната любов, ко-създател и басист на групата. Само ще ти кажа, че си говорихме 3 часа, а накрая те ме поканиха в дома си, като хора, с които сме от една порода.

Прочети супер интересната история на Светлана и SEVI – струва си абсолютно всеки ред.

Вдъхновението е гарантирано! 🙂

 

В тази рубрика обикновено говоря с дами, преминали от една сфера на дейност в коренно различна. Ти обаче си пяла цял живот. И винаги си искала това да правиш.  Но си имала коренни промени по своя път на няколко нива, нали така?Разкажи ни за първата голяма промяна по пътя ти.

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Светлана Близнакова от SEVI

Снимка: Tomić Dalibor

Здравейте, казвам се Светлана Близнакова и по настоящем съм вокал, композитор и съосновател на група SEVI.

В момента групата е една от водещите рок банди в България и само за 7 години успяхме да превърнем една мечта в реалност и да постигнем успехи , които не сме си представяли.Споделяли сме сцена с групи и артисти като Б.Т.Р, Милена, Звезди Керемидчиев, както и със световни имена като Europe, Tom Keifer ( Cindarella ), NIghtwish и др. Станахме част от радио и телевизионни предавания в Италия, Франция, USA,UK, а едни от най-големите електронни медии за музика се изказаха ласкаво за новия ни албум.

С две думи за 7 години направихме 3 албума, 7 видео клипа, 2 издания на фестивал за авторска музика, 3 европейски турнета, повече от 500 концерта в страната и чужбина.

Преди повече от 15 години посоката беше доста различна.От малка знам, че искам да пея, и имам записи от 2 годишна възраст. Но не бях сигурна точно какъв да бъде музикалния жанр. По идея на майка ми започнах с народно пеене в ансамбъл ‘Филип Кутев’. Там останах няколко години, но в един момент осъзнах, че не искам повече да бъда част от него. Отново по идея на семейството и препоръки от музикални педагози се насочих към операта. Там също прекарах някоко години, учих солфеж и пиано, и дори влязох в Софийския Университет със специалност музика – профил  оперно пеене. Видимо всичко вървеше по план, учителите бяха доволни от мен, но сякаш някъде в мен продължаваше да има една неудовлетвореност, която не ми даваше покой.

Спомням си един от преломните моменти, които ме накараха да се погледна в огледалото, и да се запитам какво всъщност искам АЗ! Бях на прослушване при един оперен певец по някакъв повод, и след като му изпях подготвената ария, не знам защо и по каква причина му изсвирих и изпях една рок песен.Той изслуша всичко внимателно и каза: „Арията си я изпя добре, но  така като те слушам душата ти е в рок  музиката.“

Прибрах се и погледнах фонотеката си- занимавах се с опера, а сред дисковете ми нямаше друго освен Aerosmith, Queen, Brian Adams, Bon Jovi, и т.н. и т.н. Нямаше класика….

Предстоеше да взема решПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Светлана Близнакова от SEVIение, което да промени изцяло живота ми. Ако питате дали ме е било страх – да, имаше страх, защото трябваше да се откажа от сигурното, с което се справях доста добре, и да поема по път, за който не знаех нищо. Освен това изграждането на оперната постановка на пеене ми отне години труд, а това вече нямаше да ми върши работа, и трябваше да изградя всичко наново.

В такъв момент човек е много лабилен и ако няма кой да го подкрепи, може би лесно би се отказал. Благодарна съм на майка ми, която за пореден път подкрепи моя избор, и беше до мен.

Как се развиха нещата след това твое решение?

 Явно трудната работа е докато се вземе решението – после всичко се нарежда.

Мислех си, че ще ми отнеме страшно много време докато се науча как да пея по друг начин, но с много хъс и воля, и с помощта на моя учител Етиен Леви, само за 6 месеца вече бях готова за сцена, бях сигурна в себе си. Винаги съм имала мои идеи и текстове, които вече можех да превърна в моя музика.

Исках да пътувам, да опитам да изградя кариера на солов изпълнител и в новата ми посока вече нямаше място за университета. Още една голяма промяна и риск бяха на път – прекъснах образованието си доброволно на третата година, макар да имах отличен успех. Исках да живея мечтата си и да правя това, което ме прави щастлива.

И тъй като, когато човек върви по пътя на сърцето си, всичко се нарежда, срещнах и човек, който да върви с мен. Рали Велинов беше чудесното допълнение към моето решение. Можеше да свири на китара и допълваше  моите идеи. Заедно с него решихме да се гмурнем в необятния сват на шоубизнеса, осъзнавайки че такива като нас има милиони, но с твърдата вяра, че имаме какво да дадем на света.

Последваха няколко пътувания до Италия и срещи с някои от най-големиоте продуценти там,  които успяхме да уредим с писане на хиляди писма по интернет, и хлопане от врата на врата. Резултат обаче нямаше и това беше първия сериозен шамар от музикалния бизнес към нас. Въпреки всичко научихме много ценен урок , макар и през болезнения опит. Разбрах, че това не е моя начин, и че никой няма да направи нещо за мен, само защото имам талант и хубави песни.

И тук сякаш идва втората голяма промяна, каква е тя?

След дестките безуспешни срещи, многото изхарчени пари и силните разочарования, осъзнахме, че трябва да вземем нещата в свои ръце, и да променим подхода.

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Светлана Близнакова от SEVI

Снимка: Vihro Laskov Photography

Върнахме се в България и взехме генералното решение да основем рок група.

За мен това означаваше да се отказжа от идеята за солова кариера, продуценти и звукозаписни компании, и да ръководя екип, да определям сама пътя си, и да съумеем да изградим музикален проект, който сам да привлича вниманието на продуцентите.

Оказа се още по-трудно да успееш да намериш хора, които да последват твоите идеи и да отделят от времето си за проекта, да са добри музиканти и т.н.

Но в крайна сметка успяхме да сформираме екип, който стартира успешно. В идеологията на групата заложихме още един голям риск – да пробием с авторска музика. Докато повечето групи залагат на познати кавъри в началото, ние стартирахме със собствени песни, и то на английски еизк, но колелото се завъртя, и не след дълго вече имахме и няколко клипа, албум, и много участия, и фенове.

 А имало ли е моменти, в които просто ти е идело да се откажеш, и как си продължавала напред, кое ти е давало сили и вяра?

Всеки човек има в живота си моменти, в които се чувства несигурен или на грешния път. Имала съм такива моменти и обикновено точно музиката ме е вадила от тях. В едни от най-обезверените мигове съм написала някои от най-успешните песни на групата – например любимата на нашите фенове On My Own . Вадили са ме и думи на приятели, семейството или невероятни събития, или дори реакции на фенове, които са ми доказвали за пореден път, че има смисъл.

Освен да пееш, ти изпълняваш много други роли в твоята работа – какви са те и как ги съчетаваш?

Да, работейки като музикант в България ми се налага да изпълнявам и ролята на мениджър на групата, PR, организатор на събития, но това ми доставя огромно удоволствие, защото кой по-добре от мен знае какво иска моята група. 😉 Освен това намерих и начин да развивам втората си страст – рисуването. Пренесох това хоби в изпълнението на авторски мърчандайз за групата – рисувани тениски, чаши, сувенири и т.н. Освен всичко аз и Рали сме и главните генератори на музика в бандата, което изисква от нас да имаме винаги няколко нови песни в главата си. 🙂 Намирам време и да отговарям на всички писма и запитвания от фенове, които пристигат всеки ден. Организаирах сама и последните 3 европейски турнета на групата с дати в Италия, Сърбия, Гърция и Румъния, което за мен беше още една сбъдната мечта.

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Светлана Близнакова от SEVI

Снимка: 8th Colour

Повечето жени, с които работя, са в търсене на баланса между професионалния и личния живот, и сякаш държат да има разделение, докато при теб личното и професионалното се смесват – ти живееш и работиш с Рали – поставяш ли граници между двете сфери, и всъщност налага ли се?

Аз винаги съм искала двете неща да са свързани и човека до мен да е обвързан с изкуството по някакъв начин. С Рали се допълваме чудесно и мисля, че никога не сме имали нужда да поставяме граници някъде. Просто при нас (макар и да против написаното в учебниците) нещата преливат от едното в другото. Ние сме част от SEVI, и SEVI е част от нас, няма как да я изключим.

Върху какво си фокусирана в момента и какво да очакваме от Светлана и група SEVI тази година? Ще има ли отново голяма промяна?

Миналата година беше много силна за нас. Освен че издадохме албум , реализирахме и два успешни сингъла “Don’t hesitate” и “Destiny”

A новата година започна с промяна в състава. Преди 7 години стартирахме като 6, а после бяхме 5 човека, а само преди два месеца станахме 4. Ще видим какво ще ни донесе тази промяна… Ние правим много нова музика в момента и имаме големи планове , надяваме се да изненадаме феновете с още страхотни парчета през 2017.

А каква всъщност е цената да бъдеш себе си, каквото е и заглавието на книгата, която разказва твоята история, и развитието на групата и общия ви път с Рали? И струва ли си цената?

Цената е различна за всеки, но според мен винаги си струва. Истината е, че не знаем коя цена е по-висока – тази да бъдеш или тази да не бъдеш себе си. 🙂

Какво ще посъПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Светлана Близнакова от SEVIветваш всички жени, които искат да бъдат себе си, да се занимават с това, което обичат, да направят кариерна промяна, или да се върнат към това, което са мечтаели да правят като дете, но поради някаква причина се спират?

Това да бъдете себе си и да правите, това за което сте мечтали, няма да улесни животи ви, може би дори ще го усложни,  но ще ви даде вътрешната удовлетвореност, че живеете достойно, и всеки един ваш ден има смисъл. Не се страхувайте да последвате вътрешния си порив, защото в крайна сметка човек е създаден, за да е щастлив, и за да развие максималния си потенциал, докато е тук на земята. Бъдете най-доброто, на което сте способни, бъдете това, което искате да си спомняте когато остареете, а не това, което другите очакват от вас.

Малко е клиширано, но е истина!

 

 

За контакти със Светлана и SEVI:

https://www.facebook.com/sevi.svetlana.bliznakova

http://seviband.com/bg/

https://www.facebook.com/SEVIband/?fref=ts

 

Лили Георгиева - кариерно консултиране

 

 

консултант по кариерно развитие и личен брандинг