Пълна кариерна промяна

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА – Теа Спасова от MINOAR

 

В ежемесечната ми рубрика Пълна кариерна промяна ти представям дами, които са направили сериозен завой в кариерен план и са сменили професията си, или са започнали да работят за себе си.

През декември 2016-а ти представям Теа Спасова, която стои зад дуото, създало бутиковата марка дрехи в премиум сегмента MINOAR, по-известни в чужбина, отколкото у дома, редовни гости на световните седмици на модата.


Запозна ни нейна близка приятелка, моя настояща клиентка, на чаша вино и сладки приказки.

Теа ми разказа историята си, трансформацията през която е преминала (вътрешна и външна), и предизвикателствата, които не са я спряли, и най-вече – как е успяла да създаде нещо толкова голямо, докато още учи в Националната художествената академия.

Бях впечатлена – от креативността и стила й, от идеите и проектите й, които вървяха ръка за ръка с организираност и мислене в перспектива – нещо, което сякаш липсва на много талантливи творци.

Но най-вече у мен остана усещането за Теа – женствена, различна, земна и много вдъхновяваща! Усети я и ти!

 

Как и кога се случи пълната кариерна промяна при теб ? Кое те накара да се замислиш за промяна?

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Теа Спасова от MINOAR

Теа преди

Моят най-ценен катарзис в живота се случи, когато имах ‚всичко‘.

На 25 години се настаних много удобно в зоната си на комфорт. Имах доходоносна работа в сферата на икономиката, защото първото ми висше образование е финанси. Имах средства да пътувам, да пазарувам, да се сгодя, и да създам собствено жилище. Когато всичко това се случи, аз осъзнах, че не искам такъв живот. Може би, чак сега осъзнавам, че тогава от материалното съм се обърнала към метафизичното.

Реших да превърна хобито си от детството ми, да шия и префасонирам дрехи, в професия. Трябваше да избирам: или да започна от нулата, или да запиша следваща степен магистратура – моден дизайн. Избрах да стартирам от нула, второ висше образование със степен бакалавър, защото присъствието ми в съвсем нова сфера ще е несъществено, ако не мина стъпка по стъпка през всичко необходимо.

14445116_10157357629255315_1703614267478492488_o

Теа сега

След това решение се появи втора пречка – за да учиш моден дизайн, трябва да си художник или поне да можеш да рисуваш. До тогава, аз рисувах само върху маникюра си. Дори се шегувах с това, че единственото място на което мога да рисувам, са нокти. Силно амбицирана в това да променя живота си, аз се записах на курсове по рисуване. Учех с децата…. След това с напредналите. В този период спях, рисувах, тренирах, ядях само храна с висок коефициент на полезност, активирах си гърлената чакра (чакрата на изкуството), и нищо друго. Това се случи в периода февруари – юни 2012. И… моята истинска приказка стартира с изпита за специалност ‘мода’ в Националната Художествена Академия на България. Приеха ме осма по успех с рисунка на цяла фигура и моден аксесоар.

А още във втори курс стартирах модна марка с международно позициониране с колега от университета. Когато се запознахме с Йоан, съвсем непринудено осъзнахме, че сме сродни души. Обединяваща беше жаждата ни, докато живеем на този свят, времето и дейността ни да бъдат съществени. Поради този факт ние започнахме да развиваме идеята за общ проект. Миноар всъщност е името на наследството ни от нашите родители, плюс нашето знание – първата буква от азбуките, които познаваме. След посаждането на идеята, нашето гонене да я задържим съществена и истинска, изгражда нашия живот и до днес.

Ще ви споделя, че това не е талант. Това е страст и желание. Аз избрах да правя това, което сърцето, умът и душата ми желаят.

Кое беше по-сил15303973_10157662603655315_31198330_o-2но от страха, от несигурността, от неизвестността на бъдещето, така че да си кажеш „Скачам!”?

Желанието да създам живота си истински. Всеки човек тук е с мисия, а аз не можех да повярвам, че моята е толкова плитка…

Като нещо като инстинкт за самосъхранение, аз измислих слоган  за себе си: „ако нищо не стане, ще отворя бар на плажа.“

Кои от знанията и уменията в предишните ти поприща използваш и в настоящото си?

Всички!

21 век е период на глобализация. Колкото повече знаеш и можеш, толкова по-добре ще развиеш дейността си.

Аз съм завършила математическа гимназия, след това финанси. Сега завърших моден дизайн. В момента имам собствена модна марка, в която се занимавам с дизайн, производство, финанси и счетоводство. Участвам в още 3 марки, към които заемам позиции като креативно развитие, дизайн, управление и маркетинг.

Повярвайте ми, ако бях завършила само дизайн, нямаше да имам толкова разнообразна и широкообхватна дейност.

Във всеки един бизнес или дейност може да се приложат знания от области като икономика, психология, философия, изкуства, прогнозиране, комуникации, и прочие.

Човек трябва да използва всичко, което има в себе си, за да върви по правилния път на пълни обороти.

Разкажи на за един момент от кариерата си, когато ти е било много трудно, и кое ти е по11009887_10155551659890315_1579012998601445034_nмогнало да продължиш напред?

Такива моменти са много. Аз и моят партньор сме стигали до момент, в който сме нямали никакви средства за храна или за себе си, но знаем, че сме ги вложили в нещо съществено, а и прочистването е полезно. 🙂 Както и моменти, в които трябва да зашием етикетите и да опаковаме огромна поръчка до 4 часа сутринта, а в  5 часа имаме работен полет за някъде. ( в тези моменти, нашите истински приятели винаги са с нас!)

Друг такъв постоянен момент е, че аз заемам над 10 длъжности и мечтая за 40 часов работен ден, защото времето е твърде малко, за да свърша всичко, което смятам за необходимо. Едно от нещата, които ме държат във всеки един момент е, че аз разполагам изцяло с времето си, нямам работно и почивно време, всичкото е за мен, и моите желания да правя нещо съществено за света.

Знам, че развиваш бизнеса си с твой колега от Художествената академия – как се взаимодопълвате двамата и какво правите, ако сте на различно мнение по някой въпрос?

Това  е моя и неговия късмет, че се намерихме. Толкова сме различни по характер, нрав, мислене и дейности, че няма област, която да не покриваме. Винаги сме на различно мнение и това ни прави силни, защото изборът винаги е правилният, след представяне на десетки доводи от двете страни.

Знаеш, че аз помагам на хората да градят и развиват своя личен бранд. Как разбираш ти личния брандинг и с какво искаш да асоциират твоето име?

Напоследък започнах да се вглеждам в тази посока. Колкото човек по-добе познава качествата си и ги оформя, толкова по-добре ще се позиционира в света.

Какви са настоящите ти проекти и бъдещите ти планове, какво да очакваме от теб и MINOAR в следващите месеци?

12828372_699741423502171_6372076886544165576_oНа Миноар му предстои разширяване, но това ще се случи официално в следващите месеци. В момента освен с модните марки, се занимавам и с лекции на тема „Изграждане и развитие на модна марка“. Имам огромното желание да помогна на хора, които имат идея, но не са шизофреници (на шега), като мен. Хем икономист, хем дизайнер, хем маркетинг стратег. Аз не бих казала, че съм експерт в трите области, но съм твърде запозната как се случват нещата в модните марки, и искам да дам това познание на хората около мен. Изграждам лекциите си така, че след тях всеки ще знае всичко, което му е необходимо – от бюрокращината, до това как да опакова продукта си по най-подходящия начин за изпращане към всеки клиент.

Какво би казала на жените, които обмислят пълна кариерна промяна, но по някаква причина не смеят да направят първата крачка?

Ще ви разкажа  за една моя стратегия, която ме държи. В дните, които имам толкова ангажименти, че няма да ми е достатъчно само едно устройство за телепортация или клониране, аз си казвам: „Теа, стъпка по стъпка, започни с първата задача, след като приключи стартирай втората, след това третата, четвъртата…десетата, … двадесет и втората, и прочие. “ Мисълта ми е:  щом някой има и най-малка частичка съмнение в истинността на живота си, или желание за още смисъл, нека започне с първата малка стъпчица, след нея втората, и така торнадото ще ви завихри във вашия истински свят.

 15228110_10157662603660315_180662929_n-2

Сайт на Minoar: www.minoar.com

Facebook: https://www.facebook.com/minoarclothing

Имейл на Теа: tea@minoar.com