Пълна кариерна промяна

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА – ШАЗЛИН БАБИКЯН

 

В ежемесечната ми рубрика Пълна кариерна промяна ти представям дами, които са направили сериозен завой в кариерен план и са сменили професията си, или са започнали да работят за себе си.

През юни 2016-та ще ти представя Шазлин, която е слънчева и нетрадиционна, и показва това и в тортите, които излизат изпод ръцете й.

На мен лично най-много ми харесва философията й за провокация към себе си, но без прекалено високи очаквания… и лекота в това, което правиш.

Но виж повече в самото интервю, определено си струва!

 

Как се случи пълната кариерна промяна при теб ? Кое те накара да се замислиш за промяна?
Обичам да експериментирам и да опитвам различни територии, един вид професионално откривателство. Не съм от тези, които имат ясно изразена мисия, призвание. Намирам удоволствие в качественото разнообразие.
Завършила съм магистратура по философия. Избрах я още в училище, имах ясно изразен интерес към тази материя, особено в края на гимназията.

13288699_10208441250042978_1443580820_oСлед като завърших почти случайно попаднах в редакцията на козметичното списание Beauty. От тогава кариерата ми тръгна в посока – редактор, преводач, координатор. Една от детските ми мечти беше да работя за National Geographic. Случи се и за късмет бях първият нает служител в редакцията на българското издание на списанието. Удоволствието беше голямо, колегите – прекрасни. Промяната се получи по време на майчинството ми. Време извън офисния ритъм на работа, време за преосмисляне на ритъма на живот. Дадох си сметка, че не мога да прекарам годините си зад бюро от сутрин до вечер. Удоволствието да се впуснеш в нова територия, да учиш и да твориш е неповторимо! Обичам да рисувам, обичам и да готвя. Намерих добри учители и прекарах часове наред в упражнения и експерименти. Държа на качествената храна, а десертите се тачат от децата ми. И така се появи новото ми хоби, което превърнах в работа.

Кое беше по-силно от страха, от несигурността, от неизвестността на бъдещето, така че да си кажеш „Скачам!”?
Нормално е, човек да има съмнения, това е признак на адекватно отношение към себе си и към работата си. Но има здравословна граница на съмненията, която трябва да не се преминава, за да не надделеят тези нагласи. Училищната система и като цяло общото отношение не стимулират опита, базиран на принципа на пробата и грешката. А това е голяма загуба за таланта и потенциала на всяко дете, на всеки човек. Дадох си сметка за това, когато започнах активно да търся за децата нещо, различно от нашата училищна система. Животът е твърде кратък и динамичен, за да се губи време в старание да се изпълват чужди критерии, институционални степени, модели. Така че, по-силно се оказа желанието ми за свобода и щастливото усещане, че доставям удоволствие на себе си и на хората.
13334742_10208441254763096_1375130902_oНе забравям, че съм и до някъде лаик в професията, обичам да се шегувам със себе си. Така че, ако човек има чувство за хумор и ултра високите самоочаквания не го задушават, може да изпита удоволствие от провокацията към себе си. Без да се страхува.
Основните причини за страх от риска се въртят около две причини – прекалено високи самоочаквания или ниско самочувствие.

Кои знания и умения от предишната ти работа са ти от полза в настоящoто ти амплоа?
Умението да пиша добре, да комуникирам с хората и не на последно място – да изпипвам всеки детайл. Последното е едно от най-важните умения, които обучаващите ни от централата на National Geographic изискваха от нас.
13334513_10208441253523065_1046496717_o
Как успяваш да балансираш между грижата за децата, съпруг, измисляне и правене на торти, и кога е времето за теб?
Не успявам. 🙂 Имам си лична класация на приоритетите, която не спазвам абсолютно, разбира се. За себе си – държа да имам лично време, дали ще е в друго хоби, танците, например или сама, или с книга, концерт, но е жизнено важно да ги имам. Задължително време за съпруг и деца, прекарано в разговори, разходки, разкази кой как е прекарал деня, какво го вълнува… В работата, както във всеки прохождащ бизнес – има приливи и отливи.

Разкажи ни за един момент от твоя път, когато ти е било много трудно и кое ти е помогнало да продължиш напред?
Когато не преценя добре възможностите си и приема твърде много поръчки, натрупва се и домашна работа, внимание към децата… Работя и през нощта много често. Но преумората след определна граница е деструктивна, научих се и да отказвам поръчки.

Какви са плановете ти – какво да очакваме от теб в близките месеци?
Предстои ми курс при една от световно известните майсторки сладкари, която ще идва в България. Постоянното учене е част от удоволствието и задължението на всеки, който има желание да напредва. Така че – предстоят нови вкусови комбинации, ново работно помещение и разширяване на идеята ми.

Ако трябва да опишеш с две изречения кое отличава тортите на Шазлин, и самата Шазлин, какво би казала?
13334470_10208441299164206_1330602122_oТортите се отличават с това, че съставките им са изключително прецизно подбрани, с максимално спестено съдържание от нетипични за човека храни – без бяла захар, без консерванти, оцветители. За сега са и абсолютно без каквото и да е брашно. Същевременно са изключително сочни и вкусни, а и пъстри, така че да радват и детските очи.

Какво би казала на жените, които обмислят пълна кариерна промяна, но по някаква причина не смеят да направят първата крачка?
Да си дадат лично време, да помислят какво очакват от себе си, какво им доставя удовлетворение и щастие. Същевременно да помслят как може да се адаптира това практически, да потърсят и професионална консултантска помощ. И да опитват непрестанно. Не открих сегашното си занимание веднага, преди това опитах и не успях в други възможности за реализация. Освен това, нищо не е окончателно. Не приемам и че сегашната ми професия е окончателна. Харесала съм си поне още две, три, има време и за тях 🙂

Ако искаш да се свържеш с Шазлин, пиши й на https://www.facebook.com/shazchocolate/ .

 

Пожелавам ти успех и кураж ако и и ти обмисляш кариерна промяна,

Лили Георгиева - кариерно консултиране

 

 

консултант по кариерно развитие и личен брандинг