Пълна кариерна промяна

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА – РУМИ ИЛИЕВА ОТ FITNESINSTRUKTOR.COM

Ужасно щастлива съм да ти представя любимият ми онлайн инструктор, Руми Илиева от fitnesinstruktor.com, в рубриката ми „Пълна кариерна промяна”, в която ти споделям истории на жени, които са направили радикален завой в своята кариера.

Открих Руми преди около две години, когато тренирането в зала ми беше все по-недостъпно, все нямах време, а и ми беше леко доскучало. Отначало само гледах видеата й и си казвах: „Хайде, утре ще опитам.”

И отново потъвах в ежедневието изпълнено с работа, грижи за детето и сто други задачки.
До един ден, в който й изпратих писмо, че нямам никаква енергия да правя нещата, които искам, нито пък фигурата да нося прилепналите поли, които носих преди време.
Е, година и половина по-късно изглеждам по-добре, отколкото преди 15 години. Да, абсолютно вярно! Защото намалих количеството храна, което поемам, с около 1/3-та и тренирам почти всяка сутрин – заряд, който буквално ме изстрелва към задачите свързани с развиване на бизнеса ми и ми дава енергия да действам активно през целия ден! Плюс това, знам, че не съм сама, нали Руми и стотиците други трениращи момичета са с мен. 🙂

Приятно четене!

Ще ни споделиш ли с какво се занимаваше преди станеш най-известният онлайн фитнес инструктор в България и как се реши да се откажеш от сигурността на корпоративната среда и да стартираш онлайн бизнес?

Работех в голяма фирма. Харесвах работата си много, заплащането беше добро, нямаше от какво да се оплача. В свободното си време пишех за фитнес и хранене. Започнах да получавам много коментари под статиите. Читателите питаха и се интересуваха, което ме стимулираше да чета още повече по темата. Беше ми интересно и започнах всяка свободна минута да влагам в четене, писане и отговори на коментари. Зароди се идеята да се занимавам с фитнес, което нямаше никаква връзка с икономическото ми образование и работата ми в сферата на маркетинга. Реших да напусна работа и да уча за фитнес инструктор.

_MG_4379Кое е това, което беше по-силно от страха от неизвестното, така че да си кажеш без да се колебаеш – „Скачам!”?
Не усещах писането и четенето за сайта като работа. Можех да работя по 14 часа на ден и на следващия ден да се събудя и със страст да продължа. Нямаше умора. Спомням си, че преди да напусна работа, спях много малко и не усещах нужда да спя повече. Имах някаква тръпка и ентусиазъм, които са типични, когато правиш нещо ново. Сън не ме хващаше и постоянно мислех как да подобря нещата, как да използвам свободното си време оптимално, защото ходех и на работа. Ставах в 5 часа, пишех до 7 часа, после се приготвях за работа. Вечер след 19 часа пак сядах да чета и пиша до към 24 часа. През уикендите снимах видео. Нямам представа как съм издържала на този ритъм. Помня само, че имах страст, като треска, която ме държеше силна и свежа.

Разкажи ни за първия си голям успех.
Не знам какво да дефинирам като успех. Може би изненадата беше, когато пуснах първите си платени програми. Никой не вярваше, че в България някой ще плати за това. Аз вярвах, но не знаех какво да очаквам. Още първия месец изкарах повече от добрата си заплата в корпорацията. Но години преди това поддържах сайта безплатно и вече имах постоянно аудитория, която се увеличаваше всеки месец.

А имало ли е моменти на разочарование, на желание да се откажеш?
Не, не съм имала моменти на разочарование. Когато напуснах работа, вече имах опит с работа с хора и знаех какво харесвам, и какво не. Знаех как искам да направя нещата. Концентрирам се само върху това, което мога да променя и което ме радва. Ако нещо не ми харесва, гледам да не се занимавам с него и го подминавам. Обещах си, че няма да пиша за нещата, които не харесвам, и до ден днешен го спазвам. Имало е моменти на много голяма умора, едновременно умствена и физическа, когато съм се питала „Защо го правя това?“. Тогава знам, че съм стигнала точката, в която трябва да си взема почивка. И по време на почивката мисля какво ще правя след нея. Обикновено след почивка имам план за нови неща 🙂

На всички ни е ясно как се грижиш за красотата и здравето на твоето (и нашите 🙂 ) тела.
А как се грижиш за красотата и здравето на твоя ум?
Чета, размишлявам и фантазирам.

_MG_4547Вдъхновявала ли си твои клиентки освен да спортуват редовно и да започнат свой онлайн бизнес?
Заради сайта чета основно по 3 теми: фитнес, хранене и маркетинг. Последното е задължително, ако искаш да имаш успешен сайт. Завърших много онлайн курсове, даже напоследък като запиша бизнес курс, виждам, че няма с какво да ме изненадат. Мислила съм да направя курс как се стартира онлайн бизнес в България, но не съм проучвала дали има интерес. Интересно ми е в коментарите читателите да споделят дали искат такъв курс.
Ако трябва да опишеш с три изречения какво е да имаш свой онлайн консултантски бизнес – кое е прекрасното, и кое не толкова, какво би ни казала?
Хубавото е, че правя нещата както искам и работя нещо, което все още ми е страст. Лошото е, че когато имаш собствен бизнес, нямаш почивен ден. Доста време ми трябваше да узрея за идеята за екип. Спираше ме това, че не ми е интересно да управлявам хора. Но така организирах нещата, че да не се налага да ги управлявам. Всеки си следва задачите, имаме система на работа, при която всеки знае какво трябва да направи и е ясно кой поема след него. Направо се родих откакто имам екип. Изключително съм им благодарна, защото благодарение на тях продължих да се развивам.
От 2006 година имаш сайт на английски и снимаш тренировките на английски – какви са целите ти за развитие?
Първо имах сайт на английски, после през 2007 направих и на български. За английския бях сигурна, че има голяма аудитория, за българския си беше експеримент. На английски конкуренцията е много голяма, но и пазарът е по-голям. Развивам и български сайт, и такъв на английски с цел разпределяне на риска.
_MG_4780Какво би казала на жена, която иска да стартира свой консултантски бизнес, но се колебае дали това е за нея? Какво да има предвид и на какви въпроси да си отговори преди да вземе решение? Ще я посъветваш ли нещо?

Винаги ще има хора, които ще знаят по-малко от теб и твоите знания ще са им от полза. Представи си какво искаш да се получи в края и започни мислено да се връщаш към началото – през какви стъпки трябва да минеш, за да се получи крайния резултат. Съветът ми е да чете колкото може повече. Винаги ще има хора, които ще знаят повече от нея, от тях трябва да се учи и да прекарва знанията през собствения си мироглед. Цени се личния подход и поглед върху нещата. Да е готова да стане близка с клиентите си. Хората не искат да комуникират с анонимна корпорация, а с живи същества.

Ако и ти искаш да се възползваш от знанията и опита на Руми Илиева, можеш да я намериш на www.fitnesinstruktor.com или във Фейсбук: https://www.facebook.com/rumifitness.
През септември 2015 стартира и нова тренировъчна програма: http://fitnesinstruktor.com/programi/fit30/.

А ти, искаш ли да скочиш към мечтата, която имаш? Искаш ли да създадеш кариерата, която да ти носи радост и удовлетворение, или да постигнеш по-голям успех и щастие на настоящата си работа? Ако е така – виж как мога да ти помогна тук.