Пълна кариерна промяна

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА – Росица Божкова от Yantra

В ежемесечната ми рубрика „Пълна кариерна промяна“ ти представям дами, които са направили сериозен завой в кариерен план, и са променили професията си, или вече работят за себе си. А някои от тях са започнали да правят това, което правят, по различен начин…

През август 2017-а имам удоволствието да те запозная с Росица Божкова, психолог, автор, дула и обучител, създател на йога студио Янтра – може би си я спомняш от разговора ни в рубриката „7 въпроса за…“, където тя сподели много полезни и замислящи неща на тема ‘времето’.

РПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Росица Божкова от Yantraоси е един от основните ‘виновници’ да ме познаваш като тази, която съм, тук и сега. По време на бременността ми през 2010-2011-а,  посещавах часовете й по йога за бременни, и смея да твърдя, че раждането ми премина точно, както си го представях, разбира се, и благодарение на екипа на болницата, която бях избрала.

По-интересното е какво се случи след това –  с бебе на ръце, продължих да посещавам студио Янтра и тъй като вече се бяхме опознали с другите настоящи и бъдещи майки, и те знаеха, че имам опит в управлението на човешки ресурси, поизтупах от праха сертификата си за кариерен консултант, и полу на шега, полу наистина, започнах да си разговарям с тях за техните страхове, търсения и мечти в кариерен план.

Роси беше свидетел на това и един ден ми каза: „Лили, ти имаш какво да дадеш на хората. Ето ти зала, ето ти жени, които имат нужда от подкрепа, действай!“ И така започнах с първото обучение, което създадох и водих самостоятелно: „Открий мечтаната работа“. От тогава изминах дълъг път на вътрешна и външна трансформация, докато в началото на 2015-а не започнах да работя за себе си, и не е имало и миг, в който да съм съжалявала за този избор, въпреки трудностите. 

Така че, Роси е особено специален за мен човек, а нейната история на трансформация има какво да даде и на теб!

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Росица Божкова от YantraКак и кога се случи пълната кариерна промяна при теб ( и само веднъж ли бе тя) ? С какво се занимаваш в момента и как стигна до него?

Когато започнах работа преди повече от 25 години, за мен тя беше просто начин да изкарвам пари, за да се издържам и оцелявам. Нямах особени амбиции и илюзии по отношение на нея – работех каквото ми попадне без особено да влагам себе си – бях учителка в основно училище, после продавах цветя, после няколко години управлявах един бар, за една година станах и секретарка в езиково училище, после се преориентирах към телевизионни предавания, журналистическа дейност, въобще доста шарен опит…
Това ми странстване продължи дотогава, докато не открих призванието си и оттогава насам вече повече от десет години животът ми се промени напълно. Сега работя това, което бих плащала, за да правя – за себе си и другите – водя курсове, тренинги и семинари за себеразвитие и себереализация, в които непрекъснато обогатявам себе си , помагайки на другите да разкриват потенциала си. Започнах с йога за бременни, с курсове, подготвящи жената за раждането, като въз основата на този опит издадох и книгата – дневник „Докато Аз и Ти сме едно“.
В началото преди десет години такива курсове нямаше никъде и когато забременях за втори път , понеже самата аз имах нужда от такъв курс, го създадох, като така тази пазарна ниша бе отключена. Изглежда, че жените имаха голяма нужда точно от това, защото без да правя никаква реклама никъде, имаше такъв голям наплив, че едва смогвах – водех курсове на няколко места, записванията ставаха месеци предварително, всеки ден ми беше ангажиран…
ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Росица Божкова от YantraТака постепенно дойде и момента, в който отворих свое собствено йога студио, в което освен тези занимания свързани с бременността и раждането, паралелно развих и другата ми страст – изследването на пътя на човешката душа през регресиите и констелациите, през различните методи за себеизследване и себепознание, които с времето изучих и развих.
Водех се по това какво ми е интересно и натам насочвах вниманието и фокуса си, като особено ме вдъхновяваше една мисъл на Алистър Кроули:

„Когато човек следва истинската воля на душата си, цялата вселена му съдейства, за да постигне целите си.“

 

Кое беше по-силно от страха, от несигурността, от неизвестността на бъдещето, така че да си кажеш „Скачам!”?

При мен не се случи точно така – нямаше скок, защото промяната ми се случи, когато бях в майчинство. Нищо не рискувах, а просто започнах да правя това, което ми се правеше, и от което самата аз имах нужда, и споделях и с другите.

 

А кое е това, с което се гордееш най-много в момента, и защо го оценяваш толкова високо?

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Росица Божкова от YantraТова, което оценявам най-много в момента, е свободата да работя това, което ми е най-интересно и което ме развива и като личност, и като професионалист. Не гордост обаче изпитвам от това, а благодарност, защото всичко се случи по стечение на обстоятелствата, а аз просто ги последвах. „Заслугата“ е на съдбата ми. Никога не съм и мечтала да работя това, което в момента работя, защото такава работа просто не съществуваше преди да я създам. Затова и често казвам на децата си, когато се чудят какви биха искали да станат – вашите професии може би още не съществуват. Развивайте талантите си, правете това, което обичате да правите и нещата ще се наредят…

Вярваш ли в понятия като призвание или мисия и кое е твоето?

Определено да! Когато се опитвах да се напъхам в рамките на професиите, през които преминах с течение на годините, бях като човек, който се опитва да се напъха в скалъпена за другиго дреха – оттук ми опъва, там ми е широко, ръкавите ми са тесни … Сега, когато аз определям своята рамка, мога наистина да дам най-доброто от себе си и определно се чувствам на мястото си. Виждам, че това, което правя има смисъл и резултат, а благодарността на хората ме зарежда и вдъхновява да продължавам напред…

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Росица Божкова от YantraТи си майка на 3 деца, съпруга, учиш постоянно, създаваш нови неща, движиш стратегически йога студиото – остава ли ти време и за теб самата, търсиш ли баланса между всичко и постигаш ли го?

Ето това е урокът, който уча в последните няколко години – как да оставям повече време за себе си в ежедневието си. Не е лесно, но е необходимо и имам голям напредък, особено след като осъзнах, че щастливата майка е тази, която може да научи децата си да бъдат щастливи, а не нещастната… По едно време се чувствах доста претоварена и това започна да се отразява на здравето ми. Е, спрях се и направих промяната. Сега не се чувствам виновна, когато почивам. 🙂

Знаеш, че аз помагам на хората да градят и развиват своя личен бранд като са автентични, познават себе си и показват каква стойност могат да носят. Как разбираш ти личния брандинг и с какво искаш да асоциират твоето име?

Всеки носи своите уникални дарби и е истински късмет да ги развие и превърне в професия, от която да си изкарва парите. Години наред името ми беше свързвано главно с курсовете за бременни, които водех, канеха ме често и в предавания с основна тема за йога, бременността и раждането, а книгата, която публикувах събра есенцията на десетгодишния ми опит в тази сфера. Създаденото от мен студио Янтра е мястото, в което бременните намират своя пристан и убежище с разнообразвите практики, курсове и лекции, насочени към осъзната бременност и раждане, както и по-сетнешните развиващи занимания за бебета и малчовци – йога, музикални занимания, гимнастика, общуване…

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Росица Божкова от YantraСъздавайки това пространство, аз леко се отдръпнах от пряката работа с бременни, (въпреки че все още водя часове и курсове, те не са основната ми дейност), давайки възможност на младите майки, които обучих да поемат щафетата. Сега съм се насочила към изследване на по-загадъчните области на нашето психе – как да се справим с наследството, което носим от семейната си система, какъв е пътя на душата през преражданията , как да се освободим от ограничаващите ни вярвания и травми, въобще темите на трансперсоналната психология. Ползвам методи като хипнотерапия, регресии, констелации, ТЕС и енергийни меридианни подходи.

Личният брандинг според мен е успешен, когато следваш сърцето си и влагаш страст в това, което правиш, когато си автентичен! Определено е свързан с това да бъдеш себе си, а не да се опитваш да копираш и да се пъхнеш в чуждата дреха…

Какво би казала на жените, които обмислят пълна кариерна промяна, но по някаква причина не смеят да направят първата крачка?

За мен най-важният капитал е времето. Парите са илюзия, но времето е определено и изтича всеки ден, всеки час. Не е все едно на какво отдаваме живота си, нито как си продаваме времето, служейки на една или друга фирма със или без кауза. Ако работата е само за пари и не ни развива, а ни изчерпва и източва, ако се чувстваме неудоволетворени и нервни, ако отношенията на работното място са напрегнати и после ги пренасяме в семействата си, ако правим твърде много компромиси със собствените си разбиранния и ценности, по-добре е да спрем, да се огледаме в себе си и да направим промяната, като поставим на първо място себе си и своето щастие, а след това всичко останало. Когато сме в съзвучие с цялостната си личност, наистина вселената ни съдейства и нещата се случват като с вълшебна пръчица. Ако човек открие своето призвание, ако влага сърцето си и душата си в това, което прави, няма начин това да не даде добър резултат и щастлив, пълноценен живот!

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Росица Божкова от Yantra

За контакти:
Росица Божкова – Михайлова
purna.uka@gmail.com
0878115851
www.yantra.natalyoga.net
www.natalyoga.net

 

Лили Георгиева - кариерно консултиране

 

 

консултант по кариерно развитие и личен брандинг