Пълна кариерна промяна

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА – Петя Йовчева от SkillForce

В ежемесечната ми рубрика „Пълна кариерна промяна“ ти представям дами, които са направили сериозен завой в кариерен план, и са сменили професията си, или са започнали да работят за себе си. Или пък са започнали да правят това, което правят, по различен начин…

През юли 2017-а имам удоволствието да те запозная с Петя Йовчева, собственик на бутиковата агенция за подбор SkillForce, която е изключителен професионалист, любим събеседник по всякакви теми и и един от хората, които ме подкрепиха в това да започна да работя за себе си. Благодарна съм за това, че Петя продължава да ме подкрепя и с окуражаващи думи, и като ме запознава със стойностни хора, и като се среща с мои клиенти, търещи кариерна промяна, и им помага да намерят най-добрата компания, с която да са си взаимно полезни.

Виж какъв път е изминала тя, за да бъде там, където се намира в момента – знам, че ще има какво да си ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Петя Йовчева от SkillForceвземеш!

Как и кога се случи пълната кариерна промяна при теб ? С какво се занимаваш в момента и как стигна до него?

Случи се преди 7 години. Тогава създадох собствен бизнес за подбор на експертни и мениджърски позиции. Голямата част от тази услуга е с консултантски характер, когато установяваме, заедно с клиента, точния профил на позицията и изискванията към кандидатите.

Преди това работих няколко години във финансовата корпорация ING, в която задачата ми беше да развия бизнеса и да разширя търговската структура на компанията в България. Предизвикателството там  беше подборът на високи мениджърски позиции. А още по-преди това,  започнах работа в Орбител – една от първите Интернет, по-късно телеком компании в България, динамично развиваща се, с невероятен екип,  мениджъри, които вдъхновяват, и подкрепящи колеги. Компанията беше технологичен лидер в България и от гаражна компания, успя да порасне, да се развие и да бъде атрактивна за гигант като Дойче Телеком, който закупи компанията, а по-късно я продаде на Мтел. В Орбител бях 11 години, през които научих много и може да се каже, че  там съм се формирала професионално. Вярвам, че именно там и развих предприемаческия си дух. Всички работихме със страст, давахме 100% от себе си, бяхме клиентски ориентирани, работихме като за себе си. По-късно, когато собственият ми бизнес стана факт, този начин на работа и подход към клиентите, донесе успеха за бизнеса.

В Орбител управлявах търговски отдел, изграждах нови екипи, преминах през различни позиции. 2-3 години работих като търговец, но по-голямата част от опита ми в Орбител, 8 години, бях в мениджърска роля, правих подбор и развивах хора за моите екипи в търговска дирекция.

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Петя Йовчева от SkillForceТака стигнах до бизнеса с подбор на персонал.  Определено ключов момент беше излизането ми от Орбител и от operations, ролята ми в ING в проекта по подбор на висок профил мениджъри, както и завършването на EMBA програма към Американски Университет. Интензивен период от година и половина, изключително практическо ориентирано обучение, запознаване с колеги от различни сектори, запознаване с техните бизнеси, работа по реални проекти за различни браншове – производство, системни интегратори, промишленост, BPO, финанси.

Придобих самочувствие, че знанията и опитът, които имам, и които бях натрупала до онзи момент, са стабилна основ,а и мога да съм полезна на бизнесите да растат.

Кое беше по-силно от страха, от несигурността, от неизвестността на бъдещето, така че да си кажеш „Скачам!”?

Когато дойде точният момент за скока, когато усетиш подкрепата на хората до теб, и опитът, който си натрупал, скокът се превръща в удоволствие. Та си мисля, че не беше чак толкова трудно за мен да скоча.  След като завърших програмата към Американския Университет, погледнах с други очи на бизнеса. Бях работила за start-up, за бързоразвиваща се компания, която премина през две продажби, имах възможността да видя и как се случват нещата в една мултинационална корпорация. Бях надникнала в различни сектори. Освен това, през годините работа, изградих солидна мрежа от контакти, на експерти в различни области и сектори. Търговският опит, уменията в различни сфери на бизнеса, управленскиПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Петя Йовчева от SkillForceя опит – всичко това ми помага да разбера добре нуждите на компаниите от различни специалисти и да съм полезна като ги свържа с хората, от които имат нужда.

Въпросът, който ми задават е как и защо точно с подбор. Мисля, че бизнесът сам ме намери. Имаше момент, в който ми се обаждаха мениджъри в компании, които имаха нужда от нови ключови хора за екипите си, както и познати, търсещи нова работа. А аз изпитвах голямо удоволствие да разпозная и да направя „the perfect match”. След като се повтаряше този сценарий, в даден момент осъзнаваш, че може би това е твоята мисия. В началото имаше и подкрепата на приятел, който също е силен нетуъркър, със солиден управленски опит. Първите проекти на компанията ги работихме заедно и това партньорство също изигра важна роля в „скока в непознатия и несигурен свят на предприемачеството“.

Кое е най-ценно за теб в това да работиш за себе си? А кое е най-трудно?

Може би най-ценното е, че с времето се случва да мога да подбирам компаниите, с които си партнираме – те са такива, с които споделяме еднакви ценности и виждания за управлението на хора и бизнес. Удовлетворението, че си полезен един бизнес да се развива и добавяйки таланти към екипа, да виждаш как успяват да се утвърдят на български и чужди пазари. Особено удовлетворяващо е тези компании да са български, с иновативни продукти и услуги, които отлично се конкурират и извън България.

Кое е ценното в работата за себе си? Ценно е да имаш гъвкаво работно време, да можеш да отидеш на родителска среща в средата на деня, да отидеш на спорт в непопулярен час. Да можеш сам да организираш работата и времето си. Ценно е да можеш да взимаш сам решения, което същевременно е и трудната част.

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Петя Йовчева от SkillForceНай-трудното е „да изключвам“, да си почивам активно. Случва ми се най-добре, когато излизам извън страната. Колкото по-далече, толкова е по-добра е почивката. За съжаление, дългите почивки не са много възможни, когато работиш за себе си.

Разкажи на за един момент от пътя ти, когато си била изправена пред предизвикателство, и кое ти е помогнало да продължиш напред?

Всички моменти са предизвикателство. Във всеки момент изникват въпроси и проблеми, които трябва да се решат бързо и рядко имаш време да ги обмислиш спокойно, да се консултираш подробно с приятели и професионалисти. Да, не всички предизвикателства са еднакво решаващи за бизнеса, но принципът е един и същ – трябва бързо да анализираш евентуалните последици от две или повече възможни решения и да вземеш това, което би било най-добро за клиентите, бизнеса и за душевния ти мир. И да, неизбежно се получават и грешки. И тук е отговорът на втората част от въпроса – кое ми помага да продължа напред. Помагат ми способността ми да приемам грешките си, волята да положа усилия да преодолея последиците от тях и ентусиазма да продължа въпреки тях.

Кое е това, с което се гордееш най-много в момента, и защо го оценяваш толкова високо?
Гордея се с успехите, които жънат нашите партньори,  с които работим. Затова, че благодарение на подбрания екип, в който процес ние сме участвали активно, компаниите са успешни на пазара.

Гордея се с кандидатите, на които сме намерили мечтаната работа и когато ги чуем по-късно, след първите месеци на еуфория от промяната, да споделят, че се чувстват добре на новото място, че не са направили компромис с важните за тях неща, когато са приели офертата за работа, че се чувстват част от компанията и виждат себе си дългосрочно там.

Гордея се с консултантите ни, които се отнасят отговорно към проектите и клиентите и работят със страст и желание.

Гордея се със стартиращите бизнеси, с които е удоволствие да работим и да им помогнем да привлекат качествени служители, за да се наложат на пазара. Имаме не един пример за подбор в компании, които ни се доверяват в подбора на първите хора в екипа. Много от тях вече са пораснали,  наброяват над 50 човека и са пазарни лидери. Осъзнавам колко е отговорна задачата и я приемаме с хъс.

С изградените дългосрочни партньорства и затова, че много компании, които имат нужда от кадри, се обръщат към нас. Работим и с големи български и чужди компании и се гордеем с всеки проект, за който са ни се доверили.

А кой ти е помагал по пътя и въобще, възможно ли е човек да направи такава промяна сам?

Не знам дали щях ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Петя Йовчева от SkillForceда скоча ако не беше подкрепата – от мои приятели, бивши колеги, които ме подкрепиха, повярваха ми и ме насърчиха да продължа. На всички тях благодаря! В началото е много важно кой ще ти се довери и ще ти подаде ръка, ще ти възложи първите проекти.

Последни, но не по значение са близките и семейството, които ме изтърпяха в първите години, в които работата беше 24/7.

Знаеш, че аз помагам на хората да градят и развиват своя личен бранд като са автентични, познават себе си и показват каква стойност могат да носят. Как разбираш ти личния брандинг и с какво искаш да асоциират твоето име?

Във въпроса ти се съдържа отговорът. Личният бранд е самият човек, това което е, пречупено единствено през гледната точка на бизнеса.  Идентифицирам личния бранд със себе си в работата.

Бих искала да асоциират името ми с:

  • Партньор, който разбира нуждите на хората и бизнеса.
  • Партньор, на когото могат да се доверят изцяло и който ще даде 100%,за да завърши всеки проект по най-добрия начин.
  • Партньор, с когото могат да обсъждат бъдещето.

Какво би казала на жените, които обмислят пълна кариерна промяна, но по някаква причина не смеят да направят първата крачка?

След като са започнали да обмислят, тези дами са направили най-важното. Осъзнали са, че сегашната работа не им дава нещо важно, което им пречи да стават сутрин с желание за работа. Според мен, това, което им липсва за първата крачка, е разбирането за това в какво са силни и кое е нещото, което не получават сега от работата си. Дали липсва признание, среда, разнообразие, нова роля или нещо друго. И когато разберат какво е, когато се почувстват подкрепени, когато повярват в способностите си, ще са готови за тази първа крачка. Ние, консултантите по подбор и експерти като теб в кариерната промяна, можем да сме много полезни в този процес – да подкрепим, да дадем увереност, да помогнем във вглеждането навътре в човека, на осъзнаване, извадим наяве желанието и да направим процеса на промяната удоволствие.
Благодаря ти, че целенасочено работиш с търсещите промяна, помагаш им да са уверени, да мечтаят смело и да познават по-добре себе си!
Пожелавам кураж и успех по пътя на промяната на всички, на които предстои такава – пътят може и да е труден, но си струва всяка крачка!

За контакти с Петя: https://skillforce.bg/