Пълна кариерна промяна

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА – Мартина Иванова от Свой избор

Здравей, аз съм Лили Георгиева, консултант по кариерно развитие, промяна и личен брандинг, и в ежемесечната ми рубрика „Пълна кариерна промяна“ ти представям дами, които са направили сериозен завой в кариерен план, и са променили професията си и компанията си, или вече работят за себе си.

През септември 2018-а имам удоволствието да ти представя Мартина Иванова, един от тримата преподаватели по енергийна психология в България, създател на популярната платформа Свой избор, която споделя за нейната кариерна и житейска трансформация.

Приятно и вдъхновяващо четене!

Как и кога се случи пълната кариерна промяна при теб ? Как стигна до идеята за Свой избор?

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Мартина Иванова от Свой изборПочти през целия ми професионален живот, бях отдадена на катеренето по кариерната стълбица – все по-нагоре и по-нагоре. Много скоро след като се почувствах най-сетне удовлетворена за кратко от изкатерената позиция на мениджър човешки ресурси, вътрешното чувство за празнота и липса на смисъл ме връхлетя опустошително. Уж бях постигнала една значима цел, но липсата на удовлетворение беше смазващо.
Мисля, че това недоволство е тлеело с години, но в този конкретен момент, преди 10 години, започна да натежава. Винаги съм имала алтернативни търсения и занимания свързани с психология, себепознание, духовност. И покрай литература и семинар, който тогава ме тласна към идеята за подсъзнанието и положителната нагласа, насочих вниманието си в друга посока. От сегашната ми гледна точка, онзи момент ми изглежда доста забавен. Започвах дните си с положително конструирано утвърждение, което казваше, че съм свободна, независима, финансово изобилна, помагам на хората и живея призванието си. Докато в същото време си ходех стриктно на работа, вършех си рутинните задачи и държах на сигурната си позиция и заплата. И както обичам да се шегувам по семинарите си – в крайна сметка Вселената чу и материализира горещото ми желание, което утвърждавах всеки ден, и аз получих свободата си.
По неочакван начин. В онзи паметен петък, 13-ти, бях уволнена, по български стил – по взаимно съгласие. Формалният повод бе липсата ми на съдействие за скалъпено дело срещу служител, който бе уволнен по особено грозен начин пред пенсия.

„Чудесно!“ казах си. Имам превъзходно CV и опит, просто ще отида на много по-добро място и позиция. 6 месеца кандидатствах по високи позиции и проекти, и все не се случваше. Ето през този период бавно и сигурно, промяната се случваше в съзнанието ми. Помня как въпреки че стигах до най-финалните интервюта, все не се получаваше. И един ден се отпуснах безпомощно и си казах „Ами добре – не става. Няма повече да се моля, надявам и упорствам.“ Пуснах важността. И буквално на следващия ден, получих обаждане от агенция за подбор и ми предложиха работата, която в представите ми беше top of the top. Висок пост, екип, заплата, офис – всичко беше според „поръчката към Вселената“. На втората седмица работа там, унилата, безрадостна енергия се бе върнала и точно в този момент осъзнах ясно, че корпоративният свят вече не е за мен. Това не е моето нещо. Проектът сам се разпадна в рамките на 3 месеца и аз знаех, че вече няма да се върна в този формат на работа. Все още нямах представа какво точно е другото, но знаех, че то ще дойде.

Идеята за сайта ми Свой Избор дойде в съня ми, буквално. Помня как една сутрин се събудих и идеята беше готова и финализирана в главата ми. Скочих и започнах да записвам – какво ще бъде, в какви теми, раздели, структура. Това все още бе далече от бизнес идея и план. Просто имах да кажа много ценни неща и нямах търпение да ги излея в сайта си, да ги споделя с хората. Оказа се, че нещата, които пишех, бяха истински ценни, разтърсващи и помагащи на много хора. Неусетно от личен блог, този сайт се превърна в истинска платформа за ново знание, мощна лична трансформация и духовен, и емоционален помощник в пътя на хиляди хора.ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Мартина Иванова от Свой избор
Монетизирането на всичко това някак дойде от самосебе си – в продукти, събития, обучения. Аз самата надграждах многократно знанията и уменията си, и днес продължавам да пиша с полза за читателите си. С единствената разлика, че интуитивното ми знание е допълнено от професионално, и много години практика.

Днес съм един от тримата в България преподаватели по енергийна психология, сертифициран в Българска асоциация по енергийна психология и EFTMR Academy – UK, с най-голяма аудитория, ученици, терапевтична практика и обучения, достъпни и адаптирани за всяка нужда. Те са подходящи както за хора търсещи методи за самопомощ и лична трансформация, така и за професионалисти от помагащите професии, търсещи задълбочени познания и надграждане на квалификацията и уменията си в работата с хора. Сред учениците ми са психолози, НЛП специалисти, кариерни консултанти, лекари, бахови терапевти, мануални терапевти, коучинг специалисти и още много шарени прекрасни хора. Много съм щастлива, че надграждайки уменията си с енергийната психология, и те постигат такива невероятни успехи с клиентите си, каквито не са били възможни с години друга терапия.

Имах удоволствието да работя и с едни от най-големите имена от световната сцена, експерти в своята област: Нийл Доналд Уолш, Карл Доусън, дон Мигел Руиз, Геше Майкъл Роуч, Мел Гил, Инелия Бенц. Взаимният ни обмен бе изключително ценен и обогатяващ.

Кое беше по-силно от страха, от несигурността, от неизвестността на бъдещето, така че да си кажеш „Скачам!”?

В известен случай, аз бях улеснена от външните обстоятелства. Нямаше много за губене. Можех да продължа в добре познатото русло на безрадостната работа в клетка или да последвам вътрешния импулс. Избрах свободата. Имах силна вяра. В Бог, Вселената, в онази вътрешна сила, която е трудна за логическо обяснение и може само да се почувства – изберете сами валидния за вас термин. Имах вътрешното знание, че единствено вярата може да ме преведе между старото, през пустотата, в която новото още няма форма и плътност. Вярата и копнежът по това ново, което още нямаше ясна форма, но се чувстваше толкова разширяващо и окриляващо, че трябваше да е правилната посока! Със съпруга ми си бяхме особено силна взаимна подкрепа в онзи момент на неизвестност, защото той напусна работата, в която бе изтощаващо експлоатиран, и се озовахме и двамата без стабилна работа. Просто се хванахме един за друг и скочихме.

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Мартина Иванова от Свой изборС времето, знанията и опита, потвърдих със сигурност, че най-добрият начин да вземеш решение, когато се колебаеш, е да последваш вътрешния си барометър на чувствата. Ако изборът ти носи усещане за свитост, подтиснатост, угнетеност, зависимост – не е за теб. Ако усещането е за лекота, свобода, разширение, облекчение, вдъхновение – това е правилната посока. Душата, подсъзнанието, твоето автентично Аз – както и да наречеш вътрешната си мъдра частичка, тя има правилните отговори за всички въпроси. Уловката е, че не можеш да стигнеш до тях с мислещия, аналитичен ум. Той просто няма достъп до тези ресурси. Затова е ключово умението да чуеш и последваш вътрешния глас.

Разкажи на за един-два момента по пътя, когато ти е било много трудно, и кое ти е помогнало да продължиш напред?

Периодите с трудности се редуват с такива на ликуване от успеха и това е една непрестанна крива. Хубавото е, че погледнато през годините, кривата все пак води нагоре.

Един от първите особено тежки моменти, когато започнеш да растеш и да стигаш до много хора, е появата на хейтърите. Не си го очаквал, добродушно наивно следваш мисията си, даваш най-доброто от себе си, помагаш от сърце на хиляди хора, виждаш и чуваш благодарната обратна връзка с любов, и изведнъж се появява хейтът. Когато не си подготвен за това, идва като удар в корема, който ти изкарва въздуха, разстройва те до крайна степен и провокира съмнения в работата и собствената ти стойност. С времето обаче осъзнаваш, че това явление не е определящо за теб, стойността ти, уменията ти. То дори не касае теб, а касае човека, от когото идва атаката. Понякога може да се чувства гневен, неразбран, пропилял живота си, конкуриран, а може изобщо да не е готов за нещата, които казваш, и те да докосват болезнено негови емоционални травми. И това е нормално. Убедих се, че колкото по-добра работа вършиш, колкото по-забележим ставаш в общественото пространство – толкова повече реакции в двата полюса предизвиква това. И любов, и омраза. Научих се да разбирам това явление и да не му позволявам да ме определя.
Разбира се, винаги трябва да бъдем отворени и за една критично-градивна обратна връзка, която да ни служи за допълнителен ориентир къде се намираме в развитието си. Но тя е приемлива само от една референтна група авторитети, чието мнение ни носи истинска стойност.

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Мартина Иванова от Свой избор

Друг тежък момент беше, когато сякаш загубих посоката и бях толкова претоварена от това, което правех, че удовлетворението и радостта изчезнаха. Сякаш това което правех, вече се беше изчерпало и не знаех накъде да продължа. Когато дойде такъв момент, трябва просто да спреш и да се върнеш в нулевата точка. Да си дадеш време да помедитираш, да се свържеш със себе си и да усетиш накъде да продължиш. Дори ако след анализа не знаеш с логическия ум какво да предприемеш, това което знаеш, е как искаш да се чувстваш. Може би да обогатиш знанията си, да си отпочинал, олекотен, да намериш нов смисъл. Когато се настроиш на честотата на тези усещания, външните обстоятелства сами започват да се появяват в живота ти като идеи, хора, нови проекти, обучения и пр.

И последно, но не по важност – трудно беше когато усетих, че нещата са в застой. Бях започнала да правя нещо, водена от интуицията, от идеята да дам нещо полезно на света. И то започна да се монетизира от самосебе си. Но без бизнес план и стратегия за развитие, това не може да продължава вечно. Научих, че ключово за успеха на един бизнес, е да си фокусиран върху ползата, която даваш, вдъхновението, и радостта. И другата важна съставка е планирането и стратегията за развитие. Едното без другото не може да работи успешно в дългосрочен план.

А кое е това, с което се гордееш най-много в момента, и защо го оценяваш толкова високо?

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Мартина Иванова от Свой изборГордея се, че съм един от най-добрите специалисти в България, които разбират в дълбочина динамиката на подсъзнателните процеси и причините за всяко едно негативно поведение или събитие в човешкия живот. И също така, боравя с най-ефективните терапевтични методи справящи се бързо с тези проблеми. И още повече – открояващ се сертифициран преподавател в тези похвати съм, един от тримата в България. Най-голямата гордост за един преподавател е, да вижда колко много растат учениците му и помагат на свой ред. Статиите в сайта ми Свой избор стигат до стотици хиляди хора и знам, че докосват фини струнки в човешките души, винаги в точните моменти. Тези които са взели от тази полза, я предават на свой ред, и хората получили помощ от тях – също предават нататък. Ефектът на доминото в това добротворчество е изумителен и когато се оттегля в позицията на наблюдател, проследяващ тези процеси – удовлетворението е огромно. Хиляди хора по цял свят получават ползи, променят живота си за добро и това е прекрасно!

Бизнесът ти е семеен, движите го съвместно с твоя съпруг – разкажи какво е да няма граници между работата и личния живот… или не е точно така?

Когато работиш и живееш в този формат, вероятността да смесиш личния и професионалния живот дебне зад всеки ъгъл. И това не е много добре. Едва ли има предприемач, който да не е работил от сутрин, със закуската с децата, чак до посреднощ. Нужно е да се въведе план и програма, и в това. Да има регламентирано време за работа, за почивка, за спорт, както и ролите, задълженията и отговорностите да са ясно разпределени. Преминахме през всички етапи на лутане и смесване, и с правилното разпределение и планиране, вече сякаш постигнахме оптималния формат на работа.

Знаеш, че аз помагам на хората да градят и развиват своя личен бранд като са автентични, познават себе си и показват каква стойност могат да носят. Как разбираш ти личния брандинг и с какво искаш да асоциират твоето име?

Да, знанията които даваш на хора развиващи личния си бранд, са изключително важни. Сигурна съм, че има какво още да науча за това от теб. Личният брандинг, също като успешния бизнес, за мен е смесица от откровена човешка автентичност от една страна, и добро планиране от друга. Когато хората чуят името ти, да има мигновена асоциация с ползата която могат да вземат от теб, да те усещат лично и по човешки близко до себе си, да знаят какво точно правиш.

Ето, аз знам, че Лили е професионалист, който помага на хората да се ориентират в кариерен план, да открият призванието си и да направят стъпки към осъществяването му. Знам, че имаш прекрасна книга, истински пътеводител в тази посока, и работиш с хората индивидуално и групово.

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Мартина Иванова от Свой изборКогато хората чуят моето име, асоциациите са – професионалист, който помага на хората на намерят радостта, щастието и емоционалната свобода, духовно пробуждане, дълбоко себепознание най-добрите водени медитации, баланс между духовно и научно, топлота и готовност за помощ и в най-тежкия емоционален момент, препоръчан терапевт, мотивиращ преподавател. Иска ми се да добавя щипка служебна сериозност към тази топлота, за да могат да се свържат с мен и хората, които все още са повече в ума, отколкото в чувствата. Защото ползата, която имам да дам на всички тях, е огромна и трансформираща към неочаквано добра версия на себе си. Защото всички заслужаваме да живеем по-добър живот, изпълнен с радост, удовлетворение, добри лични взаимоотношения и емоционално здраве. Доброто емоционално здраве е в основата на самоувереността. А тя е в основата на всеки успех.

Какви са настоящите ти проекти и бъдещите ти планове?
В момента провеждам регулярно тридневен сертификационен професионален курс в Техники за емоционална свобода – ТЕС. Той дава истински дълбоко познание и практика, не само за самопомощ, но и за хора от помагащите професии, които търсят да надградят уменията и квалификацията си. Международно признатият сертификат е най-малкото, а основната стойност е истински дълбокото познание, даващо свобода и решения до които хората стигат сами. И се научават да помагат и на други хора, и професионално.

Има и по-лека въвеждаща версия, която е с продължителност един ден и дава основите на тези две изключителни терапевтични методологии – ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Разработвам и провеждам също семинари, базирани на преживяване, които целят да освободят участниците от ограниченията и страховете, да освободят потенциала и намерят мисията си.
Планирам да разработя още няколко направления, защото техниките са изключително практични и дават решения за почти всяка житейска сфера. Ще има уъркшопи насочени към личните взаимоотношения, справяне с негативни пристрастяващи навици, работа с болести и алергии, фобии и ирационални страхове, справяне със стреса, депресията.

Какво ако ти кажа, че една дългогодишна алергия или фобия, може да бъде прекратена завинаги, само след 40 минутна сесия? Това е ежедневие в терапевтичната ми работа. Аз самата се справих с такава алергия, а само по време на семинарите ми, поне един човек се разделя завинаги с фобия, тикове, болка или друг дългогодишен проблем, намира отговори и решения за привидно неразрешими ситуации. Това е толкова ефективно и освобождаващо, че можеш да разбереш ентусиазма и желанието ми да го предам на колкото се може повече хора.
Книгата, която се каня да пиша от 5 години, вече събра материал за поне 5 книги и планирам в идните 24 месеца наистина да завърша и публикувам първата.

Какво би казала на жените, които обмислят пълна кариерна промяна, но по някаква причина не смеят да направят първата крачка?

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Мартина Иванова от Свой изборИскам да им кажа, че всяка, абсолютно ВСЯКА притежава уникален талант и дарба. Дори ако в момента ви се струва, че всичко което умеете, е да водите счетоводство, да попълвате отчети, да водите дела, или друго, във вас дреме изумителен творец. Просто трябва да му разчистите пътя за да излезе на бял свят. А пречките са единствено във вашата глава. Ако не си вярвате, ако нямате смелост, ако се ужасявате да се пуснете от сигурната сламка – първо си дайте време да подредите вътрешния си свят. Когато той е в хармония, това ще се отрази и във външните обстоятелства.

Дайте си време да се отърсите от стреса и изискванията на досегашната безрадостна работа, да помързелувате, да се спрете, за да успеете да чуете себе си. Идете на семинари, които ви увличат, четете книги, медитирайте, възстановете връзката със себе си. Ако не знаете какво действие да предприемете, изяснете си – как искате да се чувствате. Доверете се на вътрешното чувство, и формата сама ще се появи.
Пък и в крайна сметка – какво наистина можете да загубите? Какво е най-лошото, което може да се случи? Сигурността е илюзия. Единственото сигурно нещо в живота е промяната. Какво по-хубаво от това сами да я водим?

За контакти:

marty@svoizbor.com

официалният сайт на Свой избор

Фейсбук страницата на Свой избор

Надявам се историята на Марти да ти е дала храна за размисъл и вдъхновение!

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Мартина Иванова от Свой изборА ако си на прага на своята професионална трансформация и искаш да разбереш как да случиш твоята промяна, и да се вдъхновиш от още истории по темата, запознай се с настолната книга за кариерна промяна „От любов към себе си“, която издадох в края на юни!

Попътен вятър и нали знаеш,

където и да си, с теб съм!

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Мартина Иванова от Свой избор