Пълна кариерна промяна

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА – Капка Стойкова

В ежемесечната ми рубрика „Пълна кариерна промяна“ ти представям дами, които са направили сериозен завой в кариерен план, и са променили професията си, или вече работят за себе си. А някои от тях са започнали да правят това, което правят, по различен начин…

През ноември 2017-а имам удоволствието да ти представя една дама, която има специално място в сърцето ми. Капка Стойкова е изключителен професионалист, топъл човек и един от моите любими учители. Тя е консултант по кариерно и организационно развитие, коуч, обучител, франкофон и човекът, който ме въведе в тайнството на кариерната подкрепа. С нея споделяме общи ценности и етично отношение към хората, общ дух и бих казала поПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Капка Стойковаглед към живота, въобще. За мен е чест, че я познавам и че уча от нея!

А дали винаги се е занимавала с придружаване на търсещи хора, както го нарича тя, ще разбереш от интервюто ми с Капка. Вдъхновяващо е!

Как и кога се случи пълната кариерна промяна при теб ? С какво се занимаваш в момента и как стигна до него?

Във Франция. Преди 22 години. Търсих си упорито работа подходяща за инженер по изчислителни машини (дядото на компютъра). Това бях звършила като висше образование и бях работила в България. Много активно пусках кандидатури по обяви. Установих, че дипломата ми въобще не важи и трябваше да търся нещо друго. Влязох в един център за обучение на безработни към Занаятчийска камара. И след края на обучението … останах като обучител. В периода на търсене бях научила много полезни неща и тъкмо стартираха един европейски проект за нови форми на труд, насочен към жени. Изведнъж се оказах с екип от 10 дами-безработни, с които реализирахме една анкета сред 460 занаятчийски предприятия. В процеса на напредване на анкетата повечето си намериха работа. После дойдоха и други дами. Имахме някакъв невиждан резултат. В продължение 3-те години на проекта – 80% от участващите дами си намериха работа. Било на цяло, на частично или на няколко частични работни места. ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Капка СтойковаОттогава обожавам да придружавам хора в промяна! Разбрах, че това е моят елемент и не спирам да водя обучения, да консултирам екипи и да съм коуч на хора от всички възрасти, професии и житейски статуси. Работя с младежи от 16 години, мениджъри, собственици на компании, чужденци, политици, учени и търсачи на работа. И кариерната промяна е една от темите, която много ме пали.

Другото е когато преди 10 години реших да напусна една добра позиция на Директор ЧР и да се втурна в предприемачеството.

Кое беше по-силно от страха, от несигурността, от неизвестността на бъдещето, така че да си кажеш „Скачам!”?

Когато преди 10 години се впуснах да създам Development Zone, единственото, което ме движеше, бе непреодолимото желание да съзадам уникално място, в което да предложа на света да развива „екология на взаимоотношенията“. Всичко тръгна от тази концепция на Жак Саломе, в която дълбоко вярвам и живея. Не заради бизнес плана или някакви икономически аргументи.

Беше точно по Коледа на 2007 година. Обадих се да проговоря с моята бивша колежка Мария Трифонова, за идеята, която ми хрумна, към консултанските дейности да има и (както по-късно го кръстихме) „магазинче за инструменти и послания“. Да дадем инструменти на бизнеса, конструктивно да развива хората си, изхождайки от съществуващото, от „пълното“ в организацията. Тя пък взе, че се запали и най-ненадейно предложи да „скочи“ и тя с мен, ставайки ми съдружничка. И февруари 2008 – Development Zone беше факт. И като се обърна назад – нито секунда съжаления нямам. Ценностите, които тогава формулирахме, все още са валидни. А като се замисля, ние стартирахме тъкмо в кризата. Ако бяхме правили анализи на пазара и прочее, сигурно щяхме да се разубедим. 🙂

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Капка СтойковаСъщото беше и в есента на 2015, когато записах да уча още една магистратура. Този пък избрах специалност на френски език и от областта на политическите науки. Интересно ми беше да погледна голямата картина на обществото. Толкова ми беше силно желанието, че само за една вечер мислене се реших. И добре, че и в двата случая това да ми беше водещо, а не бюджета или организационно осъществимите детайли. 🙂

Разкажи на за един момент от пътя ти в настоящото поприще, когато ти е било много трудно, и какво ти помогна да продължиш напред?

Имаше момент в кризата. В период от 2 месеца без да се появи проект или клиент. И като капак, вече договорени проекти се отмениха. Пълна суша! И финансово и морално беше трудно. Това, което ме измъкна и винаги ме измъквало, е нестихващото ми любопитство и желание да пробвам нови идеи за придружаване на хора в промяна. Това е моят елемент, който, както елемента на всеки човек, не ме оставя на мира. Дали имам клиенти в момента или не, все ми щукват идеи нещо да правя по темата.

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Капка Стойкова

Да доброволствам, да пиша статии, да инициирам някакво събитие, да се срещна с някого… и колелото отново се завърта и нещата се оправят. Това и казвам на много от клиентите, които търсят „нещо сигурно“. Единственото сигурно нещо, което не се влияе от външни фактори, е да откриеш елемента (дарбата, таланта) си и да го развиваш в реалния живот. Той няма да те остави на мира. Независимо от всички икономически и политически реалности, елемента ти ще те сръчка да се изправиш и да се задействаш и да му намериш формата, названието, такива, каквито в момента могат да бъдат. И пак той ще ти помогне да го спрегнеш в друга форма на изява и друго название, когато реалността еволюира.

Кое е това, с което се гордееш най-много в момента, и защо го оценяваш толкова високо?

Много си харесвам занаята на коуч! Като се обърна назад и виждам толкова много хора (спрях да броя вече), на които съм успяла да помогна да намерят автентичните си отговори – усещането е безеценно. Случва ми се, като си планирам за седмици занапред, да си направя равносметка с колко клиента работя в индивидуален коучинг. И като осъзная, че в момента са 10 едновременно и се очертават още двама. И понеже това се случва някак естествено, с лекота изобщо не съм си дала сметка че са толкова много. Когато завърших обучението на коуч в Швейцария, изобщо не мислех за клиенти и бизнес в тази област. Записах се да уча това, пак заради елемента си. Осъзнах, че това е стъпката, която колкото и да ми струва като пари и време, развива моят елемент. Това мое обучение даде названието коучинг на нещо, което винаги съм харесвала да правя и за което хората са харесвали да се обръщат към мен.

Сещам се и за нещо по-малко, но пък специално : превода на български на „Книга за пътя“ на Бернар Вербер. Направих превода, защото много исках да споделя тази изключително въздействаща книга и с други около мен. И въпреки, всички невъзможности и съображения, издателство Колибри прие да я публикува през февруари 2015г. За което съм им дълбоко признателна! А така също и всички хора, които благодарение на книгата са преживели трансформиращо пътуване към себе си.

Ти си и майка, и съпруга, и постоянно учеща и развиваща се жена, която работи това, което обича. Как успяваш да жонглираш с всички роли… или може би твоята метафора е различна? 🙂

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Капка СтойковаПо-харесвам метафората за голямата морска костенурка от книгата „Кафене Защо съм тук?“. От камбанарията на моите 50 години все по-лесно се пускам в потока и знам, че всичко си се случва в определен момент и не е нужно да гребеш яко през цялото време. Има си време за интензивно и за по-леко гребане. Потока ти показва за кое кога е време. Все по-често успявам да му се доверя.

И разбира се, имам мъжът до мен, с когото винаги се подкрепяме. Случвало се е и двамата да учим нещо в някакъв момент. Когато аз учех магистратура преди 2 години, той учеше CISCO мрежови технологии. Щерката, тогава беше на 9. А сега е още по-лесно. Тя знае и разбира, че ние учим. В такива моменти гледа да се занимава с нещо самостоятелно. 🙂

Знаеш, че аз помагам на хората да градят и развиват своя личен бранд като са автентични, познават себе си и се свързват с хората като им носят стойност. Как разбираш ти личния брандинг и с какво искаш да асоциират твоето име?

Хрумват ми три ситуации, през които да илюстрирам разбирането си. Добрият личен бранд е когато отиваш на среща с потенциален клиент и се видите, той да ти каже: „О аз вече съм виждал или съм чел нещо от вас и за вас! „ И разговора потръгва с доверие от самото начало.

Да няма нужда да правиш „cold calling, за да развиваш нови контакти, а твоите съществуващи клиенти и контакти да те препоръчват от самосебе си.

И накрая : когато ти свършат визитките на събитие, да кажеш на човека, с който сте се запознали : „ще ме намерите лесно в Интернет. Навсякъде съм с моето си име и лице.“Това, което ми връщат като отзвук моите кленти и партньори е че съм доверен прагматичен професионалист, французойка и коуч. Те високо ценят умението ми да свързвам търсещите хора с развиващите ги възможности. Аз харесвам този техен отзвук и рпродължавам напред така. А ако и нещо друго се добави в бъдеще като шриха, добре дошло!

Какво ново да очакваме от Капка Стойкова до края на тази година и през следващата?

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Капка СтойковаПредполагам, че ще има доста изненади и за мен самата! 🙂 Особено в работата. Все изникват интересни проекти!

Но при всички случаи ще чуете и видите още за каузите, с които съм се ангажирала :

Отскоро прегърнах предизвикателството да съм част от Настоятелството на фондация „За нашите деца“. Много е смислено се работи за това децата от най-ранна детска възраст да растат в семейна среда – тяхната родна или в приемни семейства и така да се свърши веднъж завинаги с институциите – домовете за деца от миналото.

Другото, за което мечтая, е все повече хора да научават за достъпността и подобренията на живота ,които съвременните технологии вече предоставят на хората с увреждания. Старая се да помагам на Фондация „АСИСТ – Помагащи технологии“ да разпространява това знание в България, в специализираните центрове за работа с хора с увреждания, сред родители и работодатели. Има го, не е скъпо и помага на много, иначе обездвижени хора, да се развиват и реализират потенциала си.

Към средата на ноември стартира и поредната франкофонска група за кариерен коучинг. Това е ателието „Професионалан реализация“, което се организира в рамките на Sofia Acceuil – асоциацията на французите и френско говорящите в България. Това е инициативата, която спечели 2-ра награда в Националния конкурс за иновации през 2015. в категорията „Кариерни услуги за неучащи“. Любопитното в случая е, че пръвенец бе Обучителния Център на Фрапорт, компанията, която управлява летищата Варна и Бургас , а на 3-то място бяха 9-те регионални центрове на агенцията по Заетостта! J  За да творим и иновираме, не размаха или ресурсите на организацията са важни, а идеята и упоритостта да я претворим в релността!

Развитие на уменията на държавните служители, ангажирани с Председатеството на България на Съвета на ЕС за водене на срещи и особено на френски език, са ми много присърце. Смятам, че точно в това да се работи би значително допринесло за ефективността и значимостта на Председателството. Много повече от хотелите и ремонтите в НДК или шикозните PR подаръци за участниците.

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - Капка СтойковаА на 3 декември в Интер Експо Център можем да се видим на френския щанд на 23-ия благотворителен Базар на Международния Женски Клуб – София.

Какво би казала на жените, които обмислят пълна кариерна промяна, но по някаква причина не смеят да направят първата крачка?

Няма кой да направи първата крачка на ваше място. Спрете да се подготвяте само като го мислите или четете в интерент, а започнете да действайте! Дори и най-малката ви възникнала идея я пробвайте веднага в реалността. Винаги има начин да направиш една, две, три и повече крачки и да тестваш една идея, без задължително да напускаш все още работа. Можеш да си направиш макет, да говориш с хора, да посетиш някое конкретно място, да се запишеш на курс, да доброволстваш,…

А съвсем конкретно бих им препоръчала, докато пробват, да прочетата книгата на Елизабет Гилбърт  „Магията да твориш“. Ето например един случайно избран цитат от нея, точно в 10-ката на твоя въпрос : „Във вас има скрити съкровища, както и в мен, както и във всички около нас. За да ги изведем на светло, са нужни усилия, вяра, кураж, концепция и часове на посвещаване; а часовника тиктака и светът се върти и ние просто нямаме време да мислим на дребно.“

За контакти с Капка :

Можете да следите нейния блог – верен спътник на търсачи „Да си намериш работа е като да си намериш гадже“ и неговата едноименна страничка във Фейсбук.

Или да разгледате професионалния и сайт www. Development-zone.net

Или просто като я потърсите в интернет с името и изписано на латиница Kapka Stoykova. 🙂

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save