Пълна кариерна промяна

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА – ХРИСТИНА МИТОВСКА

В ежемесечната ми рубрика „Пълна кариерна промяна“ ти представям дами, които са направили сериозен завой в кариерен план, и са променили професията си, или вече работят за себе си. А някои от тях са започнали да правят това, което правят, по различен начин…

През октомври 2017-а имам удоволствието да ти представя Христина Митовска, която познавам от консултатските и коучинг среди, и с която работихме за личния й бранд преди около година. Щастлива съм, че в момента тя е на своя път и може да разпръсква своята специфична енергия, точно по нейния си начин. Погледнете снимките преди да прочетете текста – то просто си личи. 🙂

И… приятно четене!

 

Как и кога се случи пълната кариерна промяна при теб ? С какво се занимаваш в момента и как стигна до него?
ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - ХРИСТИНА МИТОВСКАПътят към кариерна промяна се оказа дълъг и интересен, но си заслужаваше всяка измината стъпка към реализирането на тази моя цел.
По образование съм социлог и близо 10 години работих в сферата на маркетинга като изследовател , анализатор и модератор на групови дискусии и интервюта. Това беше безценен опит за мен, защото ми даде две изключително ценни неща – опитът и познанието за груповата динамика, които сега използвам в обученията си и яснотата, че не маркетингът, а личностното развитие е посоката, в която искам да развивам себе си и компетенциите си.

През годините правих различни опити и експерименти в търсенето на „моето” нещо – занимавах се с изкуство, пътувах и провокирах себе си докато добия пълна яснота каква искам да бъда. Бях доброволец към кинофестивал във Франция, преминах обучение за йога инструктори, после и обучение по коучинг. И всичко това докато работех в сферата на маркетинга. Разбрах, че ако искам да бъда истински щастлива и реализирана жена, първо е важно да изследвам и следвам талантите и интересите си, докато те ме заведат на точното място.
А пълната кариерна промяна се случи финално това лято, когато приключих интересен работен период и проект като Happiness officer в Юнайтед Партнърс. И категорично направих прехода към заниманията с обучения по коучинг умения и личностно развитие, индивидуален коучинг и водене на йога класове.

 

Кое беше по-силно от страха, от несигурността, от неизвестността на бъдещето, така че да си кажеш „Скачам!” в работата на свободна практика, и ти по няколко паралелни проекта?
Решението ми отне близо 3 години, и то не просто решението, но и изчакването на подходящия момент и ситуация. И в крайна сметка всичко се нареди по много естествен начин и преходът се случи по най-лесния начин. Приключих един работен проект, свързан с щастие на работното място, но докато се занимавах с него, отделях време за работа по образователни проекти към фондация „Образователно сътрудничество” и реализиране на младежките лагери Talent Factory Camp. И наред с всичко това, се върнах към воденето на йога класове.

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - ХРИСТИНА МИТОВСКАТака, че преди да изляза от ролята на работеща на трудов договор, положих доста усилия да създам сравнително стабилна основа, върху която да стъпя при прехода към свободна професия.
Вярвам, че намерението ни да реализираме най-доброто от себе си, да реализираме и споделим с другите своите таланти, вместо просто да оставаме на времето да минава покрай нас в офиса в очакване на следващата отпуска или уикенд, са много по-силни от страха от неизвестното и несигурността на свободата да бъдеш и реализираш себе си.

Кои въпроси е добре да си зададат дамите, които обмислят да станат фрилансъри. Какво ще имат със сигурност, ако се решат? А какво ще загубят?
Минаването на свободен работен режим изисква вътрешно да си готова за това, но и да си премислила добре възможностите, които имаш или можеш да създадеш отвън. Според мен се изисква вътрешна дисциплина, умение за планиране на времето и задачите, защото свободната практика предполага човек сам да води себе си през деня, а не да разчита на външно зададени рамки и работно време.
Като коуч, знам, че качеството на въпросите, които си задаваме, са свързани с качеството на отговорите и посоката, в която ще поемем. Така, че е важно е да се запитаме какво искам да правя наистина, какви са реалните възможности това да се случи в следващите няколко месеца, какви стъпки да предприема… и готова ли съм да понеса финансовата несигурност, когато е необходимо?
А това, което със сигурност ще имат, е вълнението, свободата и отговорността за професионалното си развитие, но и загубата на сигурния месечен доход на 5-то число.

Разкажи на за един момент от пътя ти в настоящото поприще, когато ти е било много трудно, и кое ти е помогнало да продължиш напред?
Все пак преходът към свободна професия е предизвикателство, защото малко или много създава усещане за несигурност и яснота, че сега много повече зависи от мен. Но пък ясното усещане, че това е моят път и само небето е границата, са силните мотиватори за справяне с тези съмнения и страх.

А кое е това, с което се гордееш най-много в момента, и защо го оценяваш толкова високо?
Гордея се с обученията по коучинг умения за учители, които създаваме във фондация „Образователно сътрудничество”, за да провокираме позитивна промяна в образованието. Това е доста предизвикателна задача, защото промяната на една толкова консервативна система изисква време и доста усилия. Но знам, че с обученията по коучинг, които правим с учителите, можем да бъдем пореднатаПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - ХРИСТИНА МИТОВСКА капка, която да съдейства за промяната на средата и подхода на общуване в училищната среда.
Гордея се с великолепните лагери за личностно развитие на младежи, Talent Factory Camp, които реализираме със създателите и екипа на Leader Academy. Тази година проведохме два лагера, като всеки е с продължителност една седмица. Събираме младежи от цялата страна, с които изкарваме една седмица в планината. През този период младежите се учат на лична ефективност, поставяне на цели, вербална и невербална комуникация, имат индивидуален коучинг и сесии с психолог, арт клас. И крайният резултат е прекрасна личностна трансформация и провокация на младежите. Гордея се с класовете си по йога и вдъхновяващите ритрийти за осъзнаване и личностно развитие. Преди месец реализирах ритрийт „Йога и щастие”, където през йога и други техники, с участниците се посветихме на вътрешна работа.
И се гордея, защото това са дейности, които истински обичам, в които съм във вихъра си, и които допринасят за промяната, в средата, в която живеем.

Знаеш, че аз помагам на хората да градят и развиват своя личен бранд като са автентични, познават себе си и показват каква стойност могат да носят. Как разбираш ти личния брандинг и с какво искаш да асоциират твоето име?
Личният брандинг е естествено продължение на това, което сме като личности. Колкото по-автентични сме в представянето си, толкова по-силен е брандът ни. Вярвам, че всеки е уникален и за всички ни има място под слънцето и всеки, стига да иска може да намери своята аудитория, на която да бъде полезен.
Тъй като имам много интереси и то в различни посоки – йога, коучинг, личностно развитие, изкуство, напоследък и любопитсво към развитието на роботиката, дълго време живях с ограничаващото вярване, че трябва да избера само едно нещо, в което да се насоча. Но в крайна сметка си казах, че изборът ми е да следвам и комбинирам различните си интереси, защото те създават моят личностен и професионален колорит. И признавам, че често когато ме питат с какво се занимавам, казвам че е палитра от неща и ми е трудно да се дефинирам само с едно нещо.
Но това, с което със сигурност бих искала моето име да се асоциира е с човек, който подпомага личностната трансформация и вдъхновява промяната в другите.

Какви са настоящите ти проекти и бъдещите ти планове, какво да очакваме от теб в близко бъдеще?
ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА - ХРИСТИНА МИТОВСКАНай-актуалното е обучението „Коучинг умения за пълноценнни взаимоотношения”, което ще правим с Ивет Павлова, моя колега коуч, в началото на Октомври. Целта ни е да споделим онези инструменти и нагласи, които използваме в коучинга, така че да създаваме по-пълноценно и осъзнато общуване едни с други. През Ноември организирам поредният си йога ритрийт „Йога за баланс на емоциите”. Отделно от всичко това, предстои планиране на обучения по коучинг умения за учители из цяла България, както и планиране на следващите Talent Factory Camps и съпътстващи дейности за младежи.
Накратко, доста разнообразни, но и много вълнуващи и любими за мен дейности! 🙂

Какво би казала на жените, които обмислят пълна кариерна промяна, но по някаква причина не смеят да направят първата крачка?
Искрено вярвам, всъщност не просто го вярвам, а го изпитвам постоянно, че за всяко нещо си има точен момент. Така, че уважаеми дами, изяснете си напълно в каква посока искате да се развивате, изградете ясна визия как можете да направите прехода, бъдете активни и целенасочени и когато усетите, че е настъпил моментът, скачайте смело!

За контакти с Хриси:

mitovska.lifecoach@gmail.com
https://www.facebook.com/xristina.mitovska
http://leader.education/
http://educationalcooperation.org/

Save

Save