Пълна кариерна промяна

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА – ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА ОТ ‘ЙОГА С ДЕСИ’

В ежемесечната ми рубрика Пълна кариерна промяна ти представям дами, които са направили сериозен завой в кариерен план и са сменили професията си, или са започнали да работят за себе си.

Днес с удоволствие ти представям една жена, която познавам от квартала, в който живеем и която грее от далече и разпръсква положителна енергия и светлина. Дори и в момента да не й е толкова светло.

Освен това с половинката ми (който също е йога инструктор в свободното си време), са колеги и приятели, тичат заедно в парка (и зарибиха и мен 🙂 ), и си говорят за дзен неща. Пък аз попивам. 🙂

Разказът на Деси Атанасова от ‘Йога с Деси’ и аксесоари Desiata стана малко дълъг, но, повярвай, всеки ред си струва.

Заради истините, вдъхновението и енергията!

Как се случи пълната кариерна промяна при теб ? Кое те накара да се замислиш за промяна?

ЛЮБОВТА. Любовта ме накара да се замисля и разните знаци по пътя. Става въпрос за любов в различни нейни аспекти, включително и любовта към хората. Аз обичам хората и много желая те да са щастливи, да бъдат здрави, спокойни и да осъзнават защо им се случва нещо. Също и интересните хора, които срещнах и обикнах, ме накараха да повярвам в себе си. Думите им, които още звучат в ушите ми като единен вселенски глас, ме мотивираха да осъзная, че аз съм любов и светлина ( точно каквито сме всички хора), можеща да успокои и да върне баланса на другите, които са го загубили в суматохата на света, в който сме потопени. Понякога не отдаваме значение на дребните неща, които ни подсказват кое е добро за нас. Мислим с главата, а не със сърцето. Твърде много мислим по принцип.

По образование съм икономист и преди да се оженя, да се преместя от Варна в София със съпруга ми, и да родя двете си деца, съм работила в сферата на телекомуникаците. Но всичко това беше твърде скучно и безинтересно за моята природа, защото хората негодуваха заради високите сметки, които трябваше да плащат тогава . 🙂 А единственото хубаво нещо беше, че се срещах всеки ден с много хора, и така имах възможност да придобивам опитност в контакта с тях. Всъщност, честно казано по онова време въобще не знаех какво искам от живота, както доста хора на тази възраст…

Сега съм по-зряла, с по-голям житейски опит и почу47122_430543303669505_609069980_nвствах, че ЙОГА, ДВИЖЕНИЕТО и КРАСОТАТА са моето нещо, което ме прави щастлива и нищо логично, което разни близки и познати изтъкваха като доводи ( че от тези неща не може да се печели и човек не може да се издържа с това) не ми беше на дневен ред. Любовта ми към естетиката, баланса на тялото и силата му, както и усещането за ЩАСТИЕ и МИР, което йога дарява мигновено на човека, дори и той да не се е занимавал с това преди, бяха достатъчно силна причина за мен да повярвам, че това е нещо, в което си струва да инвестивам пари, време за изследване, научаване, време от живота ми.

Всъщност всичко започна на шега, просто като детска ИГРА (аз не се вземам насериозно и сега). Дори ми е странно да говоря за това като за кариера. Не се възприемам като човек, който гради кариера. Мисля, че най- точната дума за мен е ПЪТ, по който крача. С всяка крачка по него знам, чувствам, че ставам по- силна, по- мъдра, по- вярваща и по- спокойна, независимо от случващото се около мен и с мен. Мисля, че колкото по- спокойни сме, не форсираме нещата, а ги оставяме те сами да дойдат при нас, толкова по- естествени и най- верни за самите нас са резултатите, които ще имаме.

Кое беше по-силно от страха, от несигурността, от неизвестността на бъдещето, така че да си кажеш „Скачам!”?

Аз не се страхувам. Мисля, че излекувах отдавна всичките си страхове. Няма смисъл да се страхуваме. Там, където има страх – няма любов. Защо да губим толкова психична енергия в полза на страха, като може тази мощ на съзнанието ни да дарим на любовта? Мисля, че най- якият двигател в живота ми, най- силното нещо – това е любовта. Тя е безмерно по- силна, разтърсваща, по –вдъхновяваща от всяко чувство на несигурност и страх. Когато обичаш човек, хората, нещото, което правиш от сърце – ти придобиваш крила, сякаш някой ти ги зашива и нищо не е в състояние да те откаже и обезвери. Тогава ние се доближаваме до Бог и даваме път на Бога, който обитава дълбоката същност на всеки човек. Това е най- голямото вдъхновение – ЛЮБОВТА!

Как успяваш да балансираш между грижата за две деца, съпруг, бизнес, творчество и кога е времето за теб?

Това е най- голямото предизвикателство за мен. Тук мисля, че на моменти леко издъхвам и няма как някое от тези важни неща да е винаги на почит. Това е цяло изкуство – да се справим с всичко съществено едновременно в линейното време и 24- те часа от денонощието, с които разполагаме. Понякога просто си напомням:

„Деси, спомни си, че времето всъщност не съществува. Времевият континиум е една абстракция. Просто действай според приоритетите за момента.“ Така се успокоявам и давам приоритет на най- важното за момента. За някои хора най- важното са парите. Най- големият дефицит за хора като мен е един и това е ВРЕМЕТО. То е най- ценното нещо, от което искам повече за всичко, което ми се прави.

Ако не беше помощта на майка ми и мъжа ми, едва ли щях да успявам във всичко. В този ред на мисли, благодарна съм им много за търпението и разбирането, и за подкрепата да ми съдействат да се развивам и да правя това, в което съм най- добра, и което обичам.

20150607_153059По отношение на децата, имам пропуски, но вярвам, че някой ден ще наваксам. Понякога си позволявам земния лукс да изпитвам вина, че не съм достатъчно добра майка, и не им давам достатъчно време да са с мен и да се учат от мен. Искам тук в този свой аспект ( на майката) да стана по- отговорна и по- осъзната. Тук имам още да работя и съм честна към себе си, признавайки, че съм ощетила децата си в грижата за хората и отдавайки се на работата, която ме вдъхновява, да съм тази, която съм. Но това е така и щом е така, значи така е трябвало да бъде.

Времето за самата мен е понякога сутрин, когато е тихо вкъщи и мога да пиша, да правя йога, да изработвам бижута, които са ми поръчали, или които ми хрумват на момента. Това е времето за творене, за идеи, за лични експерименти. Моето време е също в миговете, когато свърши работния ден (а той свършва късно) и когато мога да чуя тишината вътре в себе си. Обичам този момент, когато мога да се потопя в мислите и усещанията си, да почета, да медитирам, да си направя маска на лицето 🙂 Тогава се събирам и се чувствам жена. И има още един момент, в който е моето време – насън. Не спя много, но много сънувам и понякога в съня ми получавам много идеи, образи и предложения от висшите сфери. После реализирам тези подсказки, както в професионални проекти, така и в лични. Това докосване до други реалности понякога е много силно и истинско, и въпросните идеи се оказват много работещи и „пирончета“ в различни аспекти на живота ми.

Разкажи на за един момент от кариерата си, когато ти е било много трудно и кое ти е помогнало да продължиш напред?

Конкретен момент не мога да си спомня. Най ми е тежко на душата, когато се сблъскам с човешката злоба, завист и подлост, с думи, изречени по мой адрес от хора, които дори не ме познават лично, а само са формални приятели във Фейсбук, например. Тогава страдам и малко боледувам.

В света на духовното ( и йога) би трябвало да има само светлина, съпричастие, доброта и любов, желание да даваш, без да очакваш задължително отплата, желание да обичаш без да поставяш условие – „ аз те обичам, но трябва да направиш това и това“. Това се нарича безусловна любов и е най- силната форма на любов. Това ще спаси човечеството от саморазруха и това е нещото, което всеки от нас трябва да култивира у себе си. Трябва осъзнато да работим над това. Всеки ден да работим. Обаче на практика не винаги се оказва точно така. Хората страдат от много комплекси, постоянно се сравняват с другите, гледат си в паничката, не осъзнават собствената си индивидуалност, която е достатъчен мотив тези хора да имат работа, клиенти, средства.

Аз залагам на закона от Будизма, че ако искаш да имаш блага и да си спокоен във финансов аспект, трябва да помагаш на конкуренцията в същия бранш. Мисля, че за всички има хляб и място под слънцето, защото всеки човек е носител на различна енергия и събира около себе си хора с идентична вибрация и енергийно поле. Тези хора идват при теб, ако си инструктор по дадени практики, не само заради самите практики, а заради твоята лична енергия, която им допада, която ги зарежда, която ги подсилва и вдъхновява. И това е самата истина! Склонна съм и съм го правила – да рекламирам други колеги, да им изпращам клиенти и да разказвам на моите хора за други учители, на които си струва да бъде гласувано доверие.

С какво би иск20150607_155328ала да те асоциират хората като лични и професионални качества?

Питаш ме какви са качествата ми, заради които си заслужава да дойдат при мен, да се запознаем и да правим заедно йога, йогалатес ( звучи почти като кафе с мляко и е почти толкова хубаво, ако не и повече), дихателни практики, енергийни терапии или енергийно лечение, или просто да си купят аксесоари, които съм изработила ръчно.

Най- силните ми качества, свързани с причината да съм тук в този момент и да правя това ,което правя са, че съм: истинска, естествена, вярваща, обичаща, щастлива, здрава ,силна, светлинна, вдъхновяваща, знаеща, можеща, уверена, експериментираща, постигаща с лекота, интуитивна, целеустремена, чувствителна, емоционална, енергична, страстна, гъвкава, спокойна, бурна, вдъхновяваща, любознателна, идейна, сърдечна, топла, осъзната, приемаща, разбираща, чувстваща, духовна и земна, искаща да помага. Също, че НЕ СПИРАМ ДА ИЗСЛЕДВАМ СВЕТА И ХОРАТА, и се уча от всекиго и от всичко. Аз не спирам да се уча и да вярвам, да обичам и да благодаря на УЧИТЕЛИТЕ И ПРИЯТЕЛИТЕ, КОИТО МЕ ОФОРМИХА КАТО ТАКАВА, КАКВАТО СЪМ ДНЕС! Благодаря на всички за всичко, всеки ден аз съм благодарна.

Какви са плановете ти за 2016-та, какво да очакват хората от ‘Йога с Деси’?

На този въпрос мога да отговоря само се една дума и тя е – ИЗНЕНАДИ.

Имам много идеи, които все още избистрям, работя над проекти, които все още не съм обявила. Голям успех имат ЕНЕРГИЙНИТЕ ПРАКТИКИ ПО ЧАКРИТЕ, всеки четвъртък. Вече за трети път от лятото насам повтарям този проект, като го дообогатявам постоянно. Сега ще организираме специалните практики всяка седмица през четвъртък. Интересно е, че след тези часове, хора, които са идвали дори само веднъж, споделят много интересни неща- изчезнали дългогодишни болки, рязко подобрение в здравословен аспект, чувствително променена картина на показатели след направени кръвни изследвания, подобряване на взаимоотношенията с хората, усещане за любов, която преди е била несъществуваща, прекрасен сън, който не са имали от години и тласък в работата, който е дългоочакван, както и общо усещане за спокойствие,лекота, радост и здраве.

Много хора започват да се замислят за истинския смисъл на живота след като идват в моите часове. Понякога ми пишат вдъхновени писма или няколко реда с благодарности. Или просто започват да се усмихват хора, които са дошли тъжни, депресирани и нещастни. И тези малки чудеса ме карат да политам, да благодаря на Вселената и да вярвам, че това, което съм избрала да правя, е много хубаво, много смислено и много стойностно. Това много ме мотивира да работя усърдно, да не спирам да се уча и да улавям вълната на идеите, които ме спохождат насън или наяве.

Харесва ми фразата- „ОЧАКВАЙ НЕОЧАКВАНОТО!“. Очаквайте от ЙОГА С ДЕСИ неочакваното 🙂

Какво би казала на жените, които обмислят пълна кариерна промяна, но по някаква причина не смеят да направят първата крачка?

IMG_1405Както казах ОЧАКВАЙ НЕОЧАКВАНОТО И ДОПУСНИ, ЧЕ ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО В ТАЗИ РЕАЛНОСТ. Това бих казала на жените, които искат промяна, независимо дали тя ще е кариерна, по отношение на здравето, външния вид или любовта. Това е нещо, което дълги години се е криело от хората, от масите, защото така те са били подвластни и лесно контролирани. На хората им е казано, че те са крайно ограничени и няма смисъл да мечтаят, много от тях са спрели да вярват дори в Бог. Много хора са обезверени от ставащите в живота им трусове и нещастия. Те не вярват, че са способни да променят живота си и този на близките си, защото дори не допускат, че това е възможно. Живеят в статуквото, зададено от други. Живеят в рамка, в калъп, наложен от общество, родители, училище, образователна система, семейна среда, общност, религия, професия или самоизработени модели, в които сами се напъхваме под въздействие на всевъзможни фактори.

Проблемът е, че хората приемат трусовете, трудностите, мъките в живота като наказания, като комплекс от проблеми, а не като възможност за израстване, за прозрение, за еволюция, за отърсване от старото, т.е. като комплекс от възможни нови решения, които сега е момента да се родят от лавата на промяната, когато ни е най- тежко, когато сме изчерпани. Точно както от жарта на изпепеляващия огън се ражда птицата Феникс. Ако хората, независимо дали са мъже или жени, повярват, че са носители на възможности, които трябва да развият, давайки свобода на интуицията и усещанията си, те неминуемо ще успеят в този живот в това, което е наистина важно за тяхното същество, за тяхната душа.

Има ли още нещо, за което не те попитах, а може да е важно за моите читатели?

Най- трудното нещо, с което може да се сблъска човек, е ДИАГНОЗАТА. Какво да правим, когато ни поставят неприятна диагноза и ни обяснят как ще се развие животът ни през близките седмици, месеци и години? Какво да правят и как да мислят хората с тежки диагнози?

Често при мен идват хора с тежки диагнози – дискови хернии, неподвижност, болки в резултат на различни заболявания, рак, диабет, тежка депресия, паник атаки, пристрастяване към цигари и наркотици, множествена склероза и какво ли още не….

Много често тези хора са опитвали лечение от официалната медицина, но са останали недоволни или са се оказали още по – болни и нещастни в резултат на това. Те са се сблъскали с безсърдечието на лекари, страничните ефекти на лекарства, силната интоксикация от лечения с медикаменти, химиотерапии и какви ли не оперативни намеси. Тези хора са обезверени и крайно тъжни, незнаещи какво да правят. Тогава се опитвам да им върна живеца и вярата в Силата, която е достатъчно интелигентна да помогне, дори, когато ни е много тежко и не виждаме светлина в мрака на живота си. Опитвам се да обясня на тези хора, че за тях е най- важно сега да изчистят физическото т12395424_10156369853915241_154388000_nяло от токсини с правилен хранителен режим, начин на живот, на сън, на движение и осъзнат труд над себе си.

Това постигаме с йога, специфични енергийни упражнения, дихателни техники и медитации, както и с енергийно лечение, което им правя. После идва осъзнаването на психическо ниво. Работата със собствената психика- да си зададат въпроса: „ Защо всъщност ми се случва това?“. Причината е психосоматична винаги, тя е скрита и става въпрос за намиране на психологическата причина, която е повикала болестта в живота ни. Тук трябва да се работи и на подсъзнателно ниво, на ментално ниво. Използваме отново енергийно лечение, медитация, дишане, позитивни утвърждения и ако човек положи нужните усилия ( това е нещо, което той сам трябва да направи чрез промяна в гледната точка и начина на мислене), тогава идва резултатът и животът става хубав. Звучи невероятно, но е така. Промяната в начина на мислене е много трудна за някои хора, но е възможна. Има много инструменти, чрез които може да се постигне. Аз помагам, а не давам вълшебно хапче. Вълшебно хапче за младост и здраве не съществува. Ние сме разковничето на здравето и младостта. Всичко е вътре в нас, ако го потърсим.

 

Ако искаш да научиш повече за това, което прави Деси, намери я в страницата й във Фейсбук ‘Йога с Деси‘ или в Desiata, страницата й за ръчно правени аксесоари от камъни, плетива и други.

А ако искаш да откриеш твоята мечтана кариера, или да направиш стъпки към по-голяма ефективност и удовлетвореност в настоящата ти кариера, но не за сметка на теб и важните за теб неща, можеш да видиш как мога да ти бъда от полза ето тук.

И като заговорихме за ПЪТ-я, ето от тук можеш да изтеглиш безплатната ми електронна книга, „Върви уверено по своя път“, с 16 истински човешки истории за пътя, кариерата и живота.

И нали знаеш,

където и да си, с теб съм!

Лили Георгиева - кариерно консултиране

 

 

консултант по кариерно развитие и личен брандинг