Пълна кариерна промяна

ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА – Анета Савова от Успешни жени

В ежемесечната ми рубрика Пълна кариерна промяна ти представям дами, които са направили сериозен завой в кариерен план и са сменили професията си, или са започнали да работят за себе си.

През август 2016-а ти представям Анета Савова от Успешни жени.

Запознах се с нея в… интернет. Чрез видеата и публикациите й.

Надуших, че сме от една порода. И реших, че трябва да се запознаем на живо.

Отидох на едно нейно събитие, видях, усетих и разбрах: говорим на един език.

Всяка от нас допълва това, което другата прави за жените, всяка от нас оказва подкрепа и дава вдъхновение, по нейния си начин.

Възхитих й се, когато чух какво е преживяла, и как се е справила….

….и я поканих тук, за да узнаеш и ти. 🙂

Прочети разговора с Анета – всеки ред си струва!

 

Как се случи пълната кариерна промяна при теб ? Кое те накара да се замислиш за промяна?

Постепенно и… внезапно. Както казвам на жените, идващи на моите тренинги, щеше да е хубаво да бях последвала тихия глас в себе си, когато „постепенно“ ми нашепваше, че имам нужда от промяна, но аз, както повечето жени правят, го игнорирах до последния момент. Истината е, че сме сугестирани да не вярваме на интуицията си, да не я разпознаваме и да се вслушваме в „разума“. Проблемът е, че той често ни лъже, защото се влияе от изключително външни фактори – егото ни, авторитетите, обществото и културата. Всички те приглушават вътрешния ни глас. Именно той обаче е този, който може да спаси живота ни.

Аз осъзнах нуждата от промяна преди близо пет години, а преди това просто я чувствах без да разбирам, какво се случва. Мога да опиша това време с две думи – пълен мрак. Осъзнаването дойде постепенно докато търсех отговор на въпроса „Какво не ми е наред?“. Отне известно време, през което ценностите и възгледите ми се променяха. Това беше свързано и със сериозно здравословно състояние, което се опитв1F4A2925-kontaktiах да овладея. Човек би казал, че това е подходящ момент да направиш промяна, особено, когато имаш всичката нужна ти информация. Ще се изненадаш обаче, че ние, жените, рядко правим крачката. Обмисляме, не се решаваме, изчакваме по-подходящ момент, намираме хиляди оправдания. Така минаха близо пет години, през които аз изясних за себе си кое е важно за мен, кои са хората, от които се нуждая, промених дефиницията си за успех. Всяка от тези промени е като да се родиш отново – отнема време, болезнена е и изисква постоянство и ангажиране. Преди вярвах в линейния модел на успеха – образование, престижна диплома, престижна работа, изкачване постепенно в йерархията, семейство, деца, още изкачване нагоре, независимост, престиж, статус. Все пак ние сме жени в 21 век с неограничени възможности, за които нашите майки и баби са се борили да ни дадат. Дължим го на тях, на себе си! Следвайки тази патриархална дефиниция за успех, в която всички вярваме, аз бях успешна.

Дълго време обмислях как да направя промяната и се подготвях. Беше ме страх, чувствах се виновна, притеснявах се от осъждане. Казват, че когато си готов, учителят идва. Моят учител беше диагнозата „рак“. Удивително безусловен и непреклонен учител. Можеш с години да се анализираш, да ходиш на обучения и да проучваш възможности, но когато урокът ти дойде по един категоричен начин, приоритетите в живота ти се нареждат буквално за секунди. Дори не се сещаш да се запиташ „Готова ли съм? Мога ли да си го позволя? Ще ми се сърдят ли?“ Тогава няма връщане назад. Промяната се случва.

Не препоръчвам този път на промяната на никоя жена. Затова днес работя с жени, които търсят своя начин и успех без да се налага да изправят живота си на ръба.

Кое беше по-силно от страха, от несигурността, от неизвестността на бъдещето, така че да си кажеш „Скачам!”?

Страхът от смъртта. Цената на живота. След като я платих, нищо не можеше да ме спре. За мен понятието сигурност тотално се обезсили. Видях себе си и живота си като временен и амортизиращ се актив (аз съм финансист все пак). Ние разбираме, че  вещите се износват, но смятаме, че ние сме вечни!Това е цинично. Когато осъзнаеш, че всъщност тялото ти е временно, ти си тук за малко, животът ти е ограничен във времето, започваш да ги цениш повече и да се грижиш повече.

Ние всички имаме един дар, който оценяваме, когато го загубим – животът! Приемаме го за даденост. Но той не е. Другата грешка, която допускаме, е да му поставяме условия, сякаш сме по-силни от него. Но не сме. И накрая, нямаме никаква представа защо сме тук на земята и какво да правим с живота си. Или въобще не осъзнаваме този въпрос, или търсим някаква висша мисия. Затова се тормозим с неволи, виждаме само проблеми, създаваме си тежки ситуации и емоции. А всъщност е много просто – животът на всеки от нас ни е даден, за да го живеем с удоволствие и да постигнем най-доброто от себе си в земния си път. От нас зависи.

Разкажи на за един момент откакто работиш за себе си, когато ти е било много трудно, и кое ти е помогнало да продължиш напред?

Всяко начало е трудно. Ако помнехме колко трудно сме се научили да ходим и говорим, щяхме да сме по-толерантни и съчувствени към себе си. Трудните моменти идват, когато си нетърпелива и изискваш, когато очакванията ти не съответстват на реалността. За жените такива ситуации са, когато искаме връзката ни да е идеална и то сега веднага, да ни предложи брак сега, да имаме дете сега, да се преборим за повишението точно в тази година, да влезем в този университет сега. Това се случва дори когато работиш за себе си и харесваш това, което правиш с цялото си сърце. Повечето жени днес сме амбициозни, самостоятелни, имаме позиция и не се притесняваме да я заемем. Даже да настояваме. Израстнали сме в тази култура на съревнование, крайни резултати, а вече и незабавни и вярваме, че всичко се случва закономерно, с много усилия и когато ние кажем. Тотално сме забравили, че на едно бебе му трябват девет месеца да се роди, цветята не цъфтят през цялата година и сезоните се редуват. Затова ни е трудно.

Помага ми да си спомня, че всяко женско творение – от бебе до собствен бизнес или кариера отнема време. За да достигна там, където бях в корпоративния свят ми трябваха 11 години. Кажи го това на една жена, която е в началото на пътя си!:)  И също, напомням си, че трудностите са продукт на грешни очаквания. Уча се да пускам намеренията си на свобода, да си давам време, да се оставям да почивам, да оставям трудно случващото се за момент, в който ще имам повече яснота. Има две ценни качества за всяка жена, които ако научим, всичко ще е по-лесно:

  • да оставяме всичко да се случва в правилното време и
  • да избираме битките си.

Много е трудно, защото всички сме едни амбициозни контрольорки!:)

 С какво би искала да те асоциират хората като лични и професионални качества? Какво правиш, за да се случи това, как развиваш и личния си бранд, и теб самата?

Моята работа е насочена към създаване на общност от жени – новото поколение успешни жени, които определят успеха си по собствени правила, мечтаят на едро и имат самоувереност да създадат живот, който обожават. Това не е феминизъм в онзи му вид от преди десетилетия, когато ние търсим начин да се разграничим, да надделеем като жени, да се преборим за равенство или признание. Напротив, става дума за приемане и интегриране на най-потиснатите части от нас, за да се превърнем в пълноценни жени. А в момента, най-потисната е нашата женственост и индивидуалност.

Успехът ни като жени във всичките ни различни лица не се определя от миналото ни, от детството, от обстоятелствата в живота ни днес. Той е избор, отговорност за себе си и готовоност да бъдеш най-добрата версия на себе си. Дълбоко вярвам, че всяка жена може да е успешна и щастлива стига да поиска и да поеме отговорност за това.  В този смисъл пътят към успеха минава през промяната и осъзнаването на това кои сме като жени.

Възможно е, но зависи от нас и готовността да се учим с отворено съзнание и сърце. И да бъдем смели.

Моят бранд Успешни жени е въплъщение на всичко, което съм аз днес. В този смисъл развивам него така, както развивам себе с1F4A3689-sestrinska-ligaи. Следя да има пълен интегритет между това, което правя, уча и говоря и това, което съм. Това ми помага да бъда автентична и отличава бранда. Следя най-новите процеси, които се случват в женските движения в света и как ни се отразяват те, за да синтезирам и предам чрез опита си онова, което ще помогне на жената да бъде успешна и осъществена. Изключително е да знаеш, че развивайки себе си и осъществявайки най-смелите си мечти днес, ние създаваме бъдеще за дъщерите си и техните поколения и същевременно лекуваме травмите на предходните поколения жени. Това е огромна сила, която всяка жена има. Дължим си го!

Искам Успешни жени да бъде гласът на модерната жена, която се осъзнава, отнася се към себе си с любов и уважение и знае на къде върви със собствен ритъм. Затова всяка жена до мен допринася за изграждане на бранда с това, което е и което иска да постигне. Това прави мисията ми много по-голяма от мен самата.

Разкажи ни как разбираш, че вървиш по своя път?

Разбираш, защото ти е леко, чувстваш се на място, всичко се случва някак на „късмет“ , но знаеш, че това не е случайност. Появяват се хората, които да ти помогнат, онези, които са на твоята вълна. При теб идват жени и казват „Благодаря, точно от теб имах нужда днес“. Виждаш смисъл и принос в това, което правиш и никога повече не си задаваш въпроса „Каква полза от това?“. Придобиваш непоколебима вътрешна убеденост и категоричност, която никога преди не съм изпитвала.

Когато вървиш по своя си път не означава, че няма да имаш трудности. Много жени се разколебават при първите предизвикателства и решават, че това не е било тяхното нещо. Както обяснявам в моята книга „Женски тайни на успеха“, успехът ти зависи от това да устоиш на трудностите и да си способна да разпознаеш онези проекти, идеи и намерения, които не са ползотворни за теб, за бизнеса ти или за кариерата. Тях трябва да изоставиш без да се обръщаш назад, да ги „убиеш“ както се казва. А на трудностите е нужно да издържиш и да се учиш от тях всеки ден.

И нямаш проблем с понеделниците:)

А как отговаряш, когато получаваш упреци, че си се разделила със сигурната и престижна работа, и си тръгнала да‘ гониш дивото‘ ?

Нямам уши за упреци. 🙂

Дивата жена в мен ме спаси, защото дивото те прави жива. Във всяка жена има една дивачка, която има нужда да се събуди, за да ни помогне да осъзнаем нуждите си като жени, да се опознаем и да повярваме във възможностите си. Благодарение на нея можем да случваме промяната в себе си, която е неизбежна, по безболезнен и градивен начин. Това не се случва докато държиш питомното. Никога!

Все още моите родители се притесняват от моя избор и това е нормално, защото всеки родител иска най-доброто за детето си и да го да предпази от грешки, да го спаси. Но от друга страна всеки човек има право на своите грешки, на своята скръб и на своя живот. И дори най-скъпите ти хора нямат право да ти отнемат това. А и както стана ясно моята летва за опасност и страх е много висока вече.

Благодарна съм на мъжа до мен, който ме подкрепя изцяло във всичко. Това е безценен дар за всяка жена, която излиза извън зоната си на комфорт, защото да си там, където съм аз, е много, много некомфортно. Но си струва всеки ден, защото виждаш как създаваш живот не за някой друг, а за себе си. Безценно е!

Какво би казала на жените, които обмислят пълна кариерна промяна, но по някаква причина не смеят да направят първата крачка?

Никога, никога не правете като мен! 🙂

Също ще им кажа, че разбирам колебанията и страховете им. В това културно съзнание, в което сме отгледани всички, от жените не се очаква да поемат рискове и допускат грешки и ако се случи сме сурово наказвани и осъждани. Разбираемо е защо предпочитаме сигурността на познатото, защото другото стои в подсъзнанието ни като заплаха за съществуването ни – нашето и на семействата ни.

Но животът е много кратък и много крехък. Затова не чакайте да се изправите на ръба, за да го оцените и да си дадете шанс за ново начало.

1F4A3287 - za-menЖената е творец по природа и има нужда да изяви таланта и възможностите си. Ако работата й я задушава и не й дава тази възможност, тя има правото да иска друго. Сугестирани сме, че не е хубаво да искаме твърде много, да недоволстваме и да отстояваме своето щастие. Но истината е, че всяка жена има право на това от раждането си. Когато започне да прави важните избори в живота си, какъвто е работата и кариерата й, със сърцето си, поставяйки своите нужди на първо място, всичко се нарежда по един необясним закон. Единствено е нужно да издържим на първичната резистентност и грешно наслоените убеждения в съзнанието ни.

Казвайки това държа да споделя за всяка жена, която обмисля промяна за себе си, че понякога съществува представата, че щом искаш нещо, то тогава „скачай смело с вяра в сърцето“ и съдбата ще те улови ако е твоето нещо. А ако не е? Смятам, че подобно отношение е призив за самоубийство точно толкова колкото и „изчакай подходящия момент“, който както знаем никога не идва. Всички допускаме грешки и нито една от нас не се е родила с призвание в сърцето. Ние се научаваме какво харесваме и искаме опитвайки. Освен това се променяме, така че това, което е било валидно преди 5 години може вече да не е и трябва да знаем, че това е нормално.

Кариерната промяна се прави осъзнато, с подготовка, подкрепа и ресурс. Опознайте коя сте, вече има толкова много начини за това. Създайте среда около себе си, която да ви поддържа, когато е трудно, но и да ви приветства, когато успявате. Генерирайте ресурс за промяна. Заделете средства, които са посветени именно на промяната и само на нея. Ако сте отчаяна и изпаднала в безизходица заради безразсъдни действия и необмислени рискове, няма да сте в състояние да промените много в живота си. Излагате се на риск. За да можете да направите стъпка в неизвестното ви трябва пространство, свобода за вдъхновение и възможност да се разгърнете. Няма как да се случи ако се притеснявате за месечните си сметки.

Така че, скачай смело, защото имаш право на това, но чак когато си изплела мрежа под себе си, която да те хване ако нещо не се получи както си очаквала.

Какви са плановете ти до края на годината, какво да очакват хората от теб и Успешни жени?

До края на годината предстоят много интригуващи събития около мен и дано успея да ги случа както са замислени.

Току що приключих първата си книга – Женски тайни на успеха. Тя е електронно помагало в помощ на жените, които осъзнават промяната в себе си и искат да бъдат успешни по своите правила. Събрах всичко, което научих през годините на собствената си трансформация и исках да синтезирам основното, което е нужно на всяка жена по пътя към успеха. Вярвам, че с тази книга-тренинг по успех повече жени ще си дадат сметка какво е важно за тях, къде са техните слаби моменти и как да се преборят с тях. Включила съм базови упражнения, които самата аз съм правила и знам, че работят. През есента предстои официалната й премиера.

Вече работя по втората си книга, която ще „дебютира“ следващата година и която ще е много дълбоко преживяване за всяка жена, защото е посветена на  женските кризи. Моята работа е изключително състредоточена върху обновяващата сила на онези моменти, които ние изпитваме като крах. За жените такива са болест, загуба на близък, загуба на дете, развод, финансов колапс, загуба на работата или други източници на стабилност, нещастни инциденти. Има определен модел, който ни води към кризите и разбира се такъв, който ни вади от тях, но ние не го познаваме. Вярвам, че много жени ще си отдъхнат с облекчение, когато научат каква ярка светлина има в края на тунела.

Също през есента предстоят следващите срещи от кръга Сестринска лига – това са срещи за успех по женски, в които жените се събират и споделят своя опит, истории и мъдрост, учейки се една от друга. Вярвам, че жените се учат най-лесно от други жени в защитена от критика и съревнование среда. Такава е тази в Сестринска лига.

Подготвям и голямо събитие, за което ще разкажа повече като дойде момента.

Въобще, тази година е доста наситена откъм нови инициативи за Успешни жени и се радвам, че все повече жени влизат в този женски подем, в който да реализират най-смелите си мечти. Заслужаваме го!

Можеш да се свържеш с Анета на asavova@uspeshni-jeni.com или в сайта й www.uspeshni-jeni.com.

 

Пожелавам ти вдъхновение и кураж по твоя път, и нали знаеш,

където и да си, с теб съм!

Лили Георгиева - кариерно консултиране