Кариерно развитие

Най-добрите 5 статии за професионално развитие от 2018-а, за летящ старт през 2019-а

Здравей от мен, Лили Георгиева, консултант по професионално развитие и промяна, и за много години!

Нова година, нов късмет, както се казва, а аз бих казала – нови цели и действия, че ако трябва да разчитаме на късмета… 🙂

Преди да ти споделя статията ми за поставяне (и най-вече реализиране на цели), която, обещавам, че ще бъде извън клишетата, и много практична, типично в мой стил, искам да ти припомня най-добрите и четени 5 статии от блога ми, които публикувах през 2018-а.

Вярвам, че ще ти бъдат много полезни и през тази, особено, като ти помогна заедно да минем през тях.

№1

Равносметката (защо и как с полезни инструменти)

https://lilliegeorgieva.com/ravnosmetkata/

Разбира се, започваме с равносметка  – знам, че много хора я пропускат или все още не са я направили, а в началото на януари е идеалното време, на ‚трезва глава‘, след лудницата на всички отминали празници.  Но не става дума за равносметка, която правим проформа, или само и единствено в професионален план, а за един задълбочен поглед първо навътре, а след това навън, с една единствена цел:

„Да осъзнаем колко сме се променили и развили, и то в сравнение със себе си, година по-рано… да отбележим напредъка (или застоя, ако има такъв) във всички сфери на своя живот и да си припомним десетките поводи за благодарност през годината.“

Само тази цел на една равносметка ще ни мотивира да я направим откровено и ще ни даде храна за размисъл, така че да си поставим цели за новата година, които са лично наши, искани и постижими.

Конкретни инструменти за равносметка и примери можеш да видиш в статията тук.

№2

Хармонията между житейските роли: мисията е изпълнима

ХАРМОНИЯТА МЕЖДУ ЖИТЕЙСКИТЕ РОЛИ: мисията е изпълнима

Абсолютно всеки, с който съм работила, за неговото кариерно развитие, промяна, или личен брандинг, е поставял темата за баланса между професионалната  и другите му житейски роли.

Ето откъс от статията, който представя моето мнение:

„… не съм фен на думата баланс, затова няма и да я използвам. …Бих предпочела да говоря за хармония, дори за усещане за хармония, което е много субективно, необяснимо чрез формули за управление на времето и инструменти за ефективност. И, както пълното щастие, така и пълната хармония, са утопия: и двете са динамични, и двете се менят, и най-вече – и двете са вътрешно състояние, което се повлиява от външните фактори точно толкова, колкото му позволим…искам  да обърна внимание на нещо доста тривиално – нашите изразни средства, начинът, по които говорим… Това е и начинът, по който мислим, и начинът, по който живеем.

Колко често ти се случва да използваш следните изрази във връзка с твоите житейски роли и ежедневното им живеене: „изпълнявам роли“, „гоня цели/ срокове“, ‚жонглирам със задачи“? Отстрани погледнато, сякаш животът е една голяма надпревара, а живеенето му е сведено до механизирано изпълнение на роли, цели и задачи. Говоря от първо лице – била съм в този филм… Живеем ли така, няма да постигнем нито баланс, нито хармония, нито помен дори от удовлетворение. Най-много да догоним целите си, да отмятаме задачи и роли… докато не се изтощим напълно. Стига сме гонили, стига сме се състезавали, стига сме препускали… нека опитаме нещо ново, за разнообразие, макар че никак няма да ни е лесно, защото прекалено дълго време сме карали по другия начин!“

За да имаш една много по-смислена 2019-а, промени своята настройка и виж конкретни, работещи инструменти за постигане на вътрешна хармония между професионалната и останалите роли, в статията тук. Аз използвам тези инструменти, както и много клиенти, с които работя, и ефектът е повече от видим!

№3

Коя е най-ключовата съставка на промяната

Коя е най-ключовата съставка на промяната

Вярвам, че ще се съгласиш, че хем жадуваме за промяна, хем ни е страх от нея. Особено, ако трябва да променяме нещо в себе си. А когато става дума за кариерна промяна, често срещано схващане е, че ще е необходимо да напасваме качества, автобиографии и представяния към онова, което се търси, че ще трябва да развиваме слаби страни, върху които не ни е много приятно да се фокусираме, че пътят ни ще е осеян с трудности и проблеми – изобщо, една голяма, неприятна работа е тази промяна. И при много хора се получава именно така, защото не правят промяната от здравословната и смислена парадигма за тях самите, а именно:

„… когато усещаме, че сме свързани със своето сърце – че вървим по пътя на промяната, стъпка по стъпка, от любов към себе си, че правим промяната отвътре навън, в унисон с нашите собствени цели и ценности, зачитайки силните си страни, желанието си да оставим нещо смислено като принос. Накратко – вътрешна трансформация преди промяна на външните обстоятелства.

Затова и толкова харесвам философията, между другото залегнала и в настолната книга за кариерна промяна „От любов към себе си“: живеем във време, когато „пътят към върха е заменен с път към сърцето“, както прогнозира още през 1996 г. Дъглас Хол в концепцията си за кариерно многообразие.Тоест все по-важна става връзката на човека с него самия, минаваща през сърцето. Човекът и неговото себепознание, както и начините да превърне това в реална дейност, професия или бизнес, които да му носят и смисъл, и радост, и достойно възнаграждение.“

Какво казват новите теории за кариерно развитие за осъзнатата кариера, футуролозите за бъдещето на професиите и работата като цяло и най-вече, как да направим промяна от любов към себе си, виж в статията тук.

№4

От ‚опаковката‘ към ‚съдържанието“ (кой си ти отвъд титли и длъжности)

Oт ‘опаковката’ към ‘съдържанието’ (или кой си ти отвъд титли и длъжности)

В продължение на предишната ми мисъл, възможно е промяната, която искаш да случиш в своя професионален живот, да е в ново поприще, за които нямаш опит, образование, или и двете. В същото време, когато трябва да се представиш пред някого, не ти хрумва нищо различно от титлата, с която вече не искаш да се асоциираш. Как тогава да направиш крачка напред?

„Защото колкото и да е динамично отвън, онова, което остава (и само може да бъде надграждано), е отвътре! Време е фокусът ти да премине от ‚опаковката‘ (позиции, титли, професии) към ‚съдържанието‘ (ценности, вродени и преносими умения, роля и експертиза). Когато познаваш и развиваш собствения си потенциал, възможностите отвън ще стават все по-разнообразни и с все по-голяма лекота ще можеш да избираш нова форма на изява или ‚опаковка‘ на своето ‚съдържание‘. Така няма да изпадаш в тих ужас, когато се налага да промениш своята титла, длъжност, че дори и професия. Защото… може да ти се наложи. Или пък ще го поискаш, просто защото е възможно. И то не един път.”

В тази статия ти давам изключително ценни насоки и реални примери за това как да се представяш по един начин, по който все още малко хора избират да говорят за себе си, а именно:

  • от търсене на работа към решаване на проблем
  • от изпълнение на задължения и отговорности към оставяне на принос
  • от фокус върху предишен опит към фокус върху преносими умения

… и няколко други видове промяна на фокуса, които те освобождават от робуване на титли, и ще покажат онова, което е вътре в теб, а не само външната ‚опаковка‘, която вероятно вече изобщо не ти пасва.

№5

Как да намеря смисъл в позиция, която вече знам, че не е за мен

Как да намеря смисъла в позиция, която знам, че вече не е за мен

И ако същинските стъпки към новото в твоя професионален живот тепърва предстоят, е възможно да се наложи да поостанеш на позицията, която изпълняваш, още известно време.

“… докато си изясниш накъде да поемеш, докато опознаеш себе си, докато доизплатиш някой кредит, докато завършиш определено обучение, докато почувстваш готовност за промяна… причините могат да бъдат десетки. Всеки втори клиент с който работя за неговата осъзната кариерна промяна, е именно в такава ситуация. И фокусът му е върху това как не може да търпи да остане там, как му е безсмислено или нервно, как иска да си тръгне… само че това няма как да се случи точно сега.

Да седиш във фрустрация не е вариант, нито пък да си тръгнеш и да попаднеш от трън, та на глог. Това, което е най-мъдро да направиш, е да видиш смисъла докато си там, особено, ако ще е за по-дълго време от месец-два. Да подобриш, каквото е възможно, за себе си (а с това и компанията ще спечели). Да използваш това място, в което все пак имаш сравнителна предвидимост и защитена среда, да развиеш личностни и професионални качества, които ще са ти необходими занапред.

И понеже не обичам да говоря на теория, нека ти дам пет идеи за това как да подобриш ситуацията, с реални примери на клиенти, с които съм работила. Всички те поради една или друга причина все още са на старото си работно място и позиция, но се чувстват в пъти по-добре… което им дава една здрава основа, като вътрешно състояние и външни постижения, за промяната, която планират.”

Всички подробности са в статията тук.

Пожелавам ти здрава и успешна 2019-а, в която да бъдеш все по-свързан/а със себе си, и да правиш промените в живота си, не само в професионален план, заради това, което си, и искаш да бъдеш!

П.с. Аз се оттеглям и през януари ще работя по преработване на сайта и услугите ми, така че още в началото на февруари да ти бъда още по-полезна! До тогава очаквай обещаната статия за поставяне на цели, както и интересна гостенка в рубриката с мои клиенти „Моята гордост“, и във видео рубриката, представяща небезизвестни жени, които работят онова, което обичат, „Да работиш с радост“. 🙂

Най-добрите 5 статии за професионално развитие от 2018-а, за летящ старт през 2019-а