Блог стар, Моята гордост

#SheDares – Вяра Конакчиева „Вътре в мен, моето Аз е различно и променено.“

#SheDares - Вяра Конакчиева "Вътре в мен, моето Аз е различно и променено."Здравей, аз съм Лили Георгиева, консултант по кариерно развитие, промяна и личен брандинг. Помагам на хората да постигнат удовлетворение и смисъл от тяхната работа, в настоящата или нова професия, позиция, компания или бизнес, както и да развиват личния си бранд, така че да стигат до онези компании или клиенти, на които могат да бъдат най-полезни. Аз съм сертифициран GCDF консултант с около 2000 часа опит, NLP мастър практик, магистър по управление на хора и бивш HR в международни компании, лидери в своя бранш. Автор съм на настолната книга за кариерна промяна с истински истории на български жени „От любов към себе си“, създател на изпитаната методология за кариерно развитие и промяна „Устрем“, водещ и гост-лектор на събития, кариерни форуми и др.

Всеки месец в рубриката #SheDares ще те срещам с различен човек, който ще сподели кой е и в какво вярва, как се е променил по време на нашата работа, какво е актуално за него в професионален план, и как помага на хората. Идеята е да видиш как моят гост може да е полезен на теб,  а аз да бъда връзката между вас. Нали това правя, свързвам хората! ?

През ноември 2020-а ми гостува Вяра Конакчиева, фина и нежна дама, със силен и смел дух, насочена към хората, ко-създател на Бизнес Академия Посоки.

Приятно четене!

 

ВЪРХУ КАКВО РАБОТИХМЕ С ВЯРА (период зима-пролет 2020-а)


ЦЕЛ ПРОГРАМА РЕЗУЛТАТИ
Да постигне удоветворение в професионален план като изяви същността си в нов проект. Програма за кариерно развитие (4 сесии) и уъркшоп за личен бранд Осъзнаване на нейната същност – ценности, суперсили, роля, силни страни и т.н.
Създаване и валидиране на идеи за промяна.Изграждане на личен бранд.

 

Вместо Увод – Коя съм аз?

#SheDares - Вяра Конакчиева "Вътре в мен, моето Аз е различно и променено."Имало преди време едно дете, което все предпочитало да чете книги и да живее във фантазиите и героичните образи, вместо да играе навън с другите деца. Това същото дете доста убедено разказвало, че ще стане космонавт някой ден, защото обичало космоса и мисълта за красивия и необятен безкрай. Първата му енциклопедия била за космоса, а баща му разпалено разказвал факти и истории за звезди, планети и галактики, защото самият той силно се вълнувал от това.

Детето пораснало, осъзнало, че любовта към космоса и стремежът към звездите ще останат завинаги, независимо, че мечтата да става космонавт отдавна се била стопила. Появили се и други интереси – литературата и книгите си останали предпочитана реалност, но детето развило любов и към останалите форми на изкуството, особено много към музиката, а също и към философията.

Минали още години, социалните роли се променяли, житейски уроци се прибавяли, но това детето опитвало да остава вярно на себе си – винаги да гледа към звездите и да мечтае.

Днес обичам много да снимам изгреви и залези на телефона си и да се връщам към тези снимки, в моменти, когато имам нужда от вдъхновение. Пазя ясно спомени за някои от най-красивите места, на които съм видяла най-изумителното нощно небе, което човек може да си представи.

А извън тази кратка история, нека се представя накратко. Казвам се Вяра и мечтая за простички неща – сутрин за чаша силно кафе, на обяд за достатъчно енергия, за да покоря поредния ден, а вечер – за прегръдката на любимите ми същества, която струва хиляди галактики и отвъд тях.

По образование съм дипломиран бакалавър философ (как звучи, нали?) и магистър в сферата на управлението на човешките ресурси. Вярвам, че призванието ми е да откривам потенциала в хората, с които работя и да им помагам те самите да го видят, да го обикнат и да го развият по най-добрия за тях начин. Занимавала съм се с различни неща – от продажби, през маркетинг, а в последните години работя като консултант в сферата на подбора на кадри. Темата за призванието е съществена за мен, защото именно това беше началото на моята съвместна работа с Лили.

 

Предистория и преломен момент

Помня много добре, че беше студен и враждебен февруарски ден през изминалата зима, в който, стоях в офиса и гледах снега през прозореца, мислейки си, че не мога да продължавам повече така. От месеци се борех с неудовлетворение, че не оползотворявам времето си и уменията си по най-добрия начин и, че сякаш не стоя на пътя на призванието си. Представете си, че е сумрак около вас и виждате силуети и очертания, но нищо ясно и сигурно. Ето така се чувствах аз. Ежедневието ми беше разграфено до последната минута – ставам, грижи за децата, излизам за работа, работя, прибирам се, грижи за вечерята, за дома, за семейството и така нататък до безкрай. Бях затънала в ритъма и в графика, чувствах се притисната и обезсърчена. В онзи зимен ден си казах, че е крайно време да загърбя сумрака и разграфената рутина и да се осмеля да следвам моите звезди и моето слънце. Така стигнах до Лили. Имах препоръка за нейния висок професионализъм и си казах, че нищо не губя, като й напиша един имейл.

#SheDares - Вяра Конакчиева "Вътре в мен, моето Аз е различно и променено."Само тя може да каже как съм звучала в този имейл и по време на първата ни среща, но истината е, че в мен имаше голяма несигурност, сериозна умора и истинска нужда някой да ми помогне да се срещна със себе си, с автентичното си „Аз“ и с истинските си мечти и желания. Вярвах, че това ми е нужно, за да си възвърна удовлетворението, а и да си отговоря на въпроса накъде да поема и как да го направя.

Започнахме да работим с Лили в посока на изясняване на това кои са моите ценности, защото и тя като мен вярва, че това е фундаментът на личността ни. Беше много полезно да премина през този процес, защото сега, месеци по-късно, аз вече зная ясно кои са те и какво значение имат в живота ми. Осъзнах, че топ 3 на моите ценности са независимост, креативност и честност и това започна да ми дава възможни отговори на въпроса защо се чувствам неудовлетворена, след като работя в престижна корпорация, на добра работна позиция и изпълнявам всички очаквания към мен.

След изясняването на ценностите, дойде моментът да се запитам кои са моите най-силни умения, както и кои са моите слаби страни. Анализът отново беше изключително полезен, защото виждайки в какво съм добра и къде не се справям толкова успешно, аз успях да си очертая една професионална роля, която си нямаше титла, но имаше смислен пълнеж вътре в себе си.  Тази роля беше в унисон не само с моите ценности, но кореспондираше и с моите най-силни страни и умения.

И така, с ясното осъзнаване какво трябва да търся, дойде въпросът къде да го търся. Лили ми помогна да призная пред себе си, че ми е трудно да работя като нает професионалист и имам нужда да се обърна към други форми на ангажираност, в които ще се чувствам по-добре. Започнах да обмислям една по-гъвкава заетост като консултант на проектен принцип, но също така в мен започна да зрее смелост да погледна към дългогодишна моя мечта.

Точно в този момент избухна Ковид епидемията, първият локдаун беше факт и аз си казах вътрешно, че колкото и да съм се устремила към големи промени, ще трябва засега да ги отложа. Държавата се парализира, хора започнаха масово да губят работата си, икономиката страдаше и изобщо, всички се намирахме в една изключително стресова ситуация, в която не знаехме още почти нищо за вируса, както и за това, което ни очаква. Към днешна дата, за жалост ситуацията никак не е по-добра откъм външни фактори, но това, което уверено мога да споделя е, че вътре в мен, моето Аз е различно и променено.

 

Осъзнаване, потвърждение

#SheDares - Вяра Конакчиева "Вътре в мен, моето Аз е различно и променено."И така, с Лили бяхме посяли семенцата на нови идеи, а колкото повече време минаваше, толкова повече кураж нахлуваше в мен да ги следвам.

Какво знаех към момента:

  • Моята вътрешна природа е силна и независима и имам нужда от правилната изява на това.
  • Трудно ми е да работя в рутина, в която нямам възможност да бъда креативна и проактивно да правя нещата да се случват.
  • Имам нужда да намеря или да създам за себе си такава професионална среда, в която да имам свободата и възможността да работя по динамични проекти, свързани с моите истински лични и професионални интереси.
  • Моите интереси са в сферата на образованието и работата с потенциала във всеки един човек, от една страна, a от друга страна продължавам да имам силен афинитет към сферата на Човешките ресурси, в която се развивам и към момента.

В много голяма степен успях да валидирам тези прозрения и през изключително ценното упражнение за проверка на личния бранд, което Лили ми предложи. По същество, избрах група от хора, които са част от семейството или са близки мои приятели и колеги, които отговориха на няколко еднакви въпроса, свързани с моята личност и професионално представяне. Всички споделяния бяха консистентни като съдържание и това ме зарадва изключително много. Тези отговори бяха много важни за мен, защото потвърдиха собствената ми преценка за силните ми и слаби страни и ми дадоха още повече смелост да следвам пътя, който вече бях почнала да чертая.

#SheDares - Вяра Конакчиева "Вътре в мен, моето Аз е различно и променено."Какъв беше той? С идването на лятото се оформи концепцията за създаване на едно творческо „пространство“, което нарекохме Бизнес Академия Посоки. В рамките на Академията работим в няколко посоки: създаваме и провеждаме обучения, мастър-класове и работилници по основни и актуални теми от бизнеса; работим с индивидуални клиенти по посока на личностно израстване и себеусъвършенстване; консултираме по зададен бизнес казус на клиента/ компанията и предлагаме стратегия и конкретни стъпки за справяне с проблема или възникналата ситуация; работим със студенти и млади хора за тяхното личностно и кариерно ориентиране, като използваме водещи съвременни практики и методологии от полето на кариерното консултиране.

Всичко, което ми се случи през отиващата си година е една голяма крачка за мен в посока на осъществяване на моите мечти и развиване на потенциала ми, а вярвам също така, че е и продуктивно движение към моето призвание. Академия Посоки е не само първият ми собствен бизнес проект, но е и моето заявяване – пред себе си и пред Вселената, че имам смелост да търся повече от обичайното и, че ще вървя смело по пътя, който ми е отреден.

Вместо заключение

Отново стоя пред прозореца и гледам навън. Сега е есен и то в красивия й период, в който всичко е в меки и греещи багри и буквално топли душата и сетивата. Налага ми се да си припомням на моменти, че всяко начало е трудно, но когато се бориш за кауза, в която вярваш, тогава усилието си заслужава. Академия Посоки е моята смислена кауза, в която вярвам и, зад която ще стоя уверено през следващите предизвикателни месеци, а и след това.

Не знаем какво ще ни поднесат те, затова аз искам да пожелая на читателите на Лили много здраве, ведрост и оптимизъм в това, че по-доброто предстои!

Не губете искрата в себе си и вярвайте в своя потенциал, защото той е там и чака да бъде открит и реализиран. Гледайте към звездите и се осмелявайте да изследвате нови галактики, защото това ни държи живи и смислени.

А ако това, което правя, ви стана интересно, или просто искате да се запознаем, пишете ми на vkonakchieva@academyperspectives.com .

***

Това беше всичко от нас с Вяра, надявам се си взе това, от което имаше нужда!

#SheDares - Вяра Конакчиева "Вътре в мен, моето Аз е различно и променено."