Кариерно развитие

Как да бъдеш най-желаният кандидат на кариерен форум?

Есенният и пролетният сезони са особено наситени със събития, свързващи кандидати за работа и работодатели – кариерни форуми, изложения, нетуъркинг партита и други събития в подобен формат.

Компаниите, търсещи своя човек, са много, а кандидатите, търсещи тяхната позиция в подходящата компания – още повече. Как тогава да изпъкнеш и да бъдеш предпочетен при наличието на такава конкуренция?

С две думи – като действаш с постоянство и фокус много преди срещата с работодателя, като си неотразим на самата среща и като завършиш нещата по особено ефективен начин.

ПРЕДИ СРЕЩАТА С РАБОТОДАТЕЛЯ

Ключово е да работиш по следните шест насоки доста преди да се появиш пред компанията в плът и кръв:

 • thinkingИзясни си визията за живота ти и виж къде се намира работата в нея

Всеки човек има различни житейски роли, които съвместява – личност, партньор, син/дъщеря, брат/сестра, приятел, практикуващ хоби и т.н., и, разбира се, работещ/ търсещ работа.

Ти си пълноценна личност, която съвместява много от тези житейски роли – но къде точно е работата като приоритет? И какво искаш да постигнеш с нея – тя само средство за препитаване ли е или начин да оставиш своя принос, или нещо трето?

Ако си представяш, че ще пътуваш много, какъв тип би била работата, която да се вписва в тази ти визия?

А ако искаш статус и власт, или пък сигурност, предизвикателство, или учене и развитие, как ще ги получиш чрез бъдещата си работа?

Изясни пред себе си как виждаш живота си след 2,3, 5 години и виж как работата ти ще допринесе за тази визия. Бъди наясно с нуждите и ценностите си и се увери, че в бъдещата си работа няма да има нужда да правиш големи компромиси точно с тях.

 • Отговори си какъв тип проблеми на бъдещи работодатели/ клиенти можеш да решиш

Ти не си стока, че да те избират по цената като те сравняват с други стоки. Ти си човек, който има своите уникални качества, знания и умения, както и подход за решаване на конкретни проблеми, които твоят работодател или неговите клиенти имат.

Виж какво можеш и знаеш добре, така че да получаваш удовлетворение и радост от свършената работа. Разбери кои дейности ти се отдават и ти носят удоволствие, както и резултати и стойност на хората около теб.

Ако бъдещият ти работодател е наясно с това кои негови проблеми можеш да решиш, и имате общи ценности и посока на мислене, ти ще си единственият избор.

 • Имай отговор на въпроса „Коя е тази работа, заради която сутрин ще изхвърчам от леглото с ентусиазъм?”

 Бъди наясно както с това, което предлагаш, така и с това, което търсиш.

Изясни си коя е фирмената култура, в която ще се впишеш най-добре, какъв принос искаш да оставиш с работата си, кои са темите и каузите, за които ще работиш с удоволствие, кое ще ти дава мотивация всеки ден, дори и да има трудни периоди или стресови ситуации.

careerfairТова ще ти дава ориентир за твоята посока и лесно ще можеш да кажеш ‘да’ или ‘не’ ако имаш повече от едно предложения за работа. Защото изборът ти ще е информиран и осъзнат. Това ще ти дава и стимул да станеш сутрин, когато навън вали, а вкъщи е топло и сигурно.

 • Създай и развивай своя личен бранд в социалните мрежи

Няма нужда да ти казвам, че социалните мрежи не са само за забавление и неформални контакти. В наше време профилът в Линкдин е задължителен, а използването на Фейсбук, Туитър и т.н. за професионални цели – съвсем естествено.

Това не означава да споделяш всяка нова версия на сиви-то си или постоянно да коментираш статии на професионална тема. Просто, покрай личните преживявания, споделяй и темите и каузите, които те интересуват, разказвай за нещо, което знаеш и можеш добре, членувай в групи, от които можеш да се обогатиш и в кариерен план, следи страници на компании и проверявай за събития, които да те срещнат с интересен лектор или бъдещ работодател. Развивай личния си бранд като показваш на хората хем какъв човек си, хем какво те интересува и пали в професионален план. Давай и безплатни консултации по теми, по които си компетентен, ще ти се върне, сигурно е.

 • Проучи предварително компаниите, с които искаш да разговаряш

Не отивай на кариерното събитие все едно си отишъл на търговско изложение на стоки, произведени в България. Посети щандовете на определени компании, към които имаш конкретен интерес. Разгледай сайта им, виж какво ново се случва в компанията, прегледай в Линкдин кои от познатите ти работят там или поне кои хора заемат ключови позиции в организацията. Задай им конкретни въпроси по нови проекти, които развиват, за определен отдел, който те интересува, за обява, която си изчел предварително. Все пак, там си за да изпъкнеш, не за да ги отегчиш.

 • Поддържай състоянието, в което искаш да бъдеш, за да намериш най-добрата за теб работа и да постигаш резултати в нея в дългосрочен план

 Ти можеш да знаеш много, да имаш яснота за своите цели, да познаваш силните си страни, но не това е първото нещо, което работодателят ще забележи в теб.

С какви хора обичаш да общуваш и искаш да прекарваш повече време? Енергични, смели, харизматични, уверени, вдъхновяващи…Нали?

Е, и работодателят иска да наеме хора, които имат висок жизнен тонус и излъчват енергия и увереност.

Виж как можеш да ги поддържаш и развиваш, и полагай усилия всеки ден!
ПО ВРЕМЕ НА СРЕЩАТА С РАБОТОДАТЕЛЯ

Следвай следните пет изпитани съвета и няма как да не изпъкнеш в тълпата:

 • подготви своето кратко представяне в не повече от 3 минути

Сигурно си чувал за така наречената асансьорна реч: срещаш в асансьора на висока сграда високопоставен човек, от когото зависи дали ще проимат интерес към теб за мечтаната от теб позиция. Имаш 2 минути да го заинтригуваш и да спечелиш симпатиите му. Какво ще му кажеш?

Не започвай с трите си имена, датата на раждане и настоящия адрес. 🙂

standoutОпиши три неща: много конкретно и стегнато своя професионален опит, знанията и уменията си, както и професионалната си цел, плюс типа работа и компания, за които би искал да работиш и защо. Ако ти остане време разкажи и за личните си интереси и за темите, които те палят. Това винаги работи, без-от-каз-но!

 • отиди със актуална автобиография побираща се в не повече от 2 страници

Знаеш, че актуално СиВи не значи темплейт свален и попълнен от jobs.bg, нали? Пропусни подробния адрес или общите задължения. Наблегни на професионалната си цел, на конкретните задължения и отговорности, които си изпълнявал, на постиженията си в професионален план, на формалното и неформалното образование, което има общо с търсената позиция, както и на личните си качества. Не забравяй и интересите в свободното ти време. 🙂 Все пак зад професионалиста стои човек, който трябва да се впише във фирмената култура и конкретния екип, така че последната информация не е за подценяване.

 • задавай конкретни въпроси и заяви конкретен интерес

Събитието е мястото, на което ще можеш да научиш всичко, което те интересува за дадена компания или позиция. Задавай конкретни въпроси, за да получиш конкретни отговори. Покажи, че си следил компанията, че знаеш какво се случва в нея, че те интересува точно тя. Обикновено кандидатите подхождат с притеснение в задаването на въпроси. Е, изненадай хората отсреща и питай, без да прекаляваш. Покажи или им остави автобиографията си като говориш само по точките, които ги интересуват.

Също, заяви интерес към позици или проект, които те заинтригуват. Нека те имат предвид в списъка с кандидати. Всъщност, ако си допаднете сериозно, е възможно да те поканят за разговор дори и в момента да няма позиция за теб. Или поне ти ще си единият от първите, на когото ще звъннат, когато се появи такава.

 • задължително направи лично впечатление с усмивка и увереност

Спомняш си предварителната подготовка и състоянието, в което да бъдеш, за да намериш и задържиш мечтаната от теб работа, нали? Покажи го на събитието. Бъди въодушевен, спокоен, уверен…такъв, какъвто искаш да бъдеш. Не играй роли, защото винаги си личи, когато не си себе си. Ако непосредствено преди срещата ти с работодателя загубиш това състояние и станеш тревожен или нервен – спокойно, има начин за справяне. Разходи се навън, подишай дълбоко и си кажи колко време си се подготвял, колко готов си, колко искаш да се запознаеш с хората отсреща, колко качествен и компетентен си. И не забравяй – и те са хора, и те се притесняват, и най-вече – те са там за да намерят най-доброто за компанията, а не за да те изпитват или притесняват. 🙂

 • вземи си визитка на човек от HR отдела

 

Businesswomen shaking hands

Личният контакт си е важен, но преди да си тръгнеш не забравяй да вземеш визитката или Линкдин профила на човека, с който си общувал. Той най-вероятно ще говори с десетки души по време на събитието и колкото и да изпъкнеш е възможно да те забрави или да не те свърже със СиВи-то ти, особено ако го гледа след няколко месеца. Визитката ти трябва за да…виж по-долу.

 

СЛЕД СРЕЩАТА С РАБОТОДАТЕЛЯ

Последно и най-важно:

Изпрати имейл за благодарност с прикачено сиви и напомняне какво точно търсиш

В деня след събитието пиши на човека, с когото си говорил. Изрази радостта си от това, че сте се запознали и благодарност, че ти е отделил внимание. Сподели с две изречения кое ти е допаднало от наученото по време на разговора. Прикачи автобиографията си и припомни в не повече от две-три изречения каква точно работа търсиш и защо ти си човекът за нея, и то точно в тази компания.

Ако не ти отговорят или няма последващо обаждане, дори и месеци след мейла ти, поне ще си спокоен, че си дал всичко от себе си. Може пък това да не е била твоята компания. Не съжалявай, а продължавай напред.
УСПЕХ! С теб съм!

Как да бъдеш най-желаният кандидат на кариерен форум?