Стани своя най-важен проект

Кариера, личен живот и балансът между тях (обзор на 3-то събитие от поредицата „Стани своя най-важен проект“)

Здравей, аз съм Лили Георгиева и помагам на хората да постигнат удовлетворение и смисъл от тяхната работа, в настоящата или нова професия, позиция, компания или бизнес, както и да развиват личния си бранд, така че да стигат до онези компании или клиенти, на които могат да бъдат най-полезни. Аз съм сертифициран консултант по кариерно развитие с около 1500 часа опит, автор на настолната книга за кариерна промяна „От любов към себе си“, създател на изпитаната методология за кариерна промяна „Устрем“, бивш HR в международни компании, лидери в своя бранш.

От октомври 2019-а до юни 2020-а предстоят поредица от срещи, по една на месец, в която заедно със специални гости, мои колеги, водещи експерти в своята сфера, ще ти помогнем за това да станеш своя най-важен проект, и да постигнеш истинско удовлетворение и себеизразяване в твоята работа, ръка за ръка с всичко друго важно за теб.

Кариера, личен живот и балансът между тях (обзор на 3-то събитие от поредицата "Стани своя най-важен проект")Първото, откриващо събитие на тема „Стани своя най-важен проект“ беше на 22.10 и събра над 150 души в зала „В парка‘ в малкото НДК.  Вечерта беше посветена на трите аспекта от посланието „Стани своя най-важен проект“, които освен теоретично разяснени, бяха и подплатени с истории на три дами, мои клиенти.

Втората тема „Умора, бърнаут или…“обсъдихме на 07.11, а водеща беше Велина Гетова,  организационен психолог и основател на NotYourTherapy – първият български стартъп за превенция на психичното здраве на работа.

Третото събитие от поредицата беше на тема „Кариера, личен живот и балансът между тях“ и се проведе на 05.12.2019, с водеща Деница Андонова, сертифициран специалист по корпоративен уелнес, организационен и позитивен психолог, автор на книгата „Клетъчно хранене с Дени“, холистичен наръчник за здравословна грижа и любов към себе си. Тя е основател на How thrive, приложение за изграждане на позитивни навици, както и учредител на Фондация за психично здраве и благоденствие на всички нива „Процъфтяваща България“.

Кариера, личен живот и балансът между тях (обзор на 3-то събитие от поредицата "Стани своя най-важен проект")

Дени Андонова и Лили Георгиева на събитието на 04.12.2019

Дени започна с това, че не съществува такова нещо като външен баланс между работата и личния живот, и че само вътрешният ни авторитет знае кое е наистина важно за нас, и то се променя в различните периоди от нашия живот.

Важното е да осъзнаваме своите приоритети за съответния период, в който сме. А когато преминем в следващ, да си дадем сметка, че вече имаме нова ситуация и нов стремеж към баланс.

Дени сподели, че балансът е най-вече вътрешно състояние, а не процентни отношения между важните неща от живота ни, и е въпрос на фокус и енергия.

Като майка на 2 деца и като човек, който прави бизнес в 4 направления – индивидуални консултации, корпоративни тренинги, разработване на приложение и развиване на фондация, Дени разказа, че това, върху което се гради нейния баланс, е яснотата по отношение на това, кое е важно за нея в този момент от пътя й.

 „Ние постигаме нещата, за които имаме енергия и не постигаме нещата, за които нямаме. Какво означава това: Ако имаме повече енергия, бихме постигали повече както в личен, така и в професионален план. А щом това е така, значи би било добре да се научим да си управляваме енергията. И то по ЛЕСЕН, ЕФЕКТИВЕН И ПРИЯТЕН начин!“

Дени открива това в холистичния подход и по-конретно в метода кинезиология (китайска наука за балансиране на енергията в тялото), чрез който се постига енергиен баланс. Само за 10-20 секунди на ден можем да се изпълним с енергия, да преминем от дистрес (негативен стрес) в състояние на еустрес (позитивен стрес) и да вървим спокойно към постигане на целите си. Кинезиологията и холистичният подход ни учат да носим пълна отговорност за себе си и за живота си, както и да влизаме в ролята на творец на преживяванията си.

Дени ни показа техниката ОЕС за освобождаване от емоционален стрес, а ето тук може да видите демонстрация и да я изпробвате на спокойствие вкъщи:

Друга полезна техника, която е доказано, че увеличава нашето усещане за щастие (и ни дава енергия за важните за нас неща), е изказването на благодарност и зачитането на нещата, които имаме в живота си. Така хем преместваме фокуса от онова, което не ни е наред и ни липсва (като го оставяме за друго време и действаме, за да променим ситуацията), хем утвърждаваме онова, което е налично, повдигаме нивата на серотонин и допамин, и повдигаме цялостно своята енергия. Най-простото упраженние е всяка вечер да с записваме три неща, за които сме благодарни днес. Ефектът само след няколко седмици е повече от УАУ!

Друга техника е да се стремим към състоянието ПОТОК: да правим онова, което ни харесва, и да се оставяме да бъдем буквално потопени в него, да не усещаме как минава времето и какво друго се случва около нас. Това може да се прави с любима работна задача (по възможност да не бъдем прекъсвани от колеги или телефон през това време), както и с дейност у дома или хоби. Това отново повишава нивата ни на енергия и ни дава усещането за вътрешна хармония и баланс.

Кариера, личен живот и балансът между тях (обзор на 3-то събитие от поредицата "Стани своя най-важен проект")Още по-интересно упражнение беше това за поставянето на цели и тестването през тялото дали имаме енергия за тях (отново практика от кинезиологията). Важно е целта, която формулираме, да се отнася за нас, да е в сегашно време и да е максимално конкретна, както и да изпитаме емоцията, която бихме изпитали, след като е реализирана.

Например:

„Аз започвам нова работа като учител по английски през януари 2020-а и се чувствам реализирана и вдъхновена.“

За съжаление няма как да предадем теста на тялото, който направихме, в статията, но пък можете да посетите следващо събитие на Дени, в което да усетите на живо ефекта от практиките, които показва.

Такова предстои на 9.12, именно по темата с кариерата и себереализацията, всички подробности са тук.

А повече практики и насоки от Дени можете да намерите в нейния You Tube канал, който тя тепърва развива.

***

„Стани своя най-важен проект“ не е за богопомазани, които имат всички условия да живеят живота си, както им харесва. То е за всички нас, които живеем в живата реалност, и освен да реагираме на нея, и я създаваме. Кой, колкото може. Днес милиметър в посока „Аз съм си №1“, а утре – десет.

По време на цялото събитие си говорихме и за вътрешната ни нагласа и погледа напред, и как много често напредъкът ни зависи именно от нашето вътрешно състояние.

  • Умения за изграждане и развиване на увереността
  • Умения за поставяне на цели, според собствените ни критерии за успех, и устойчивост в следването им
  • Умения за себезаявяване – на граници, достойно заплащане, здрави взаимоотношения

Това са трите аспекта, които заедно дефинираме, че имат нужда от отработване, с почти всяка от стотиците дами, които съм съпътствала в тяхното кариерно развитие, промяна или изграждане на личен бранд , в над 1500-те часа от консултантската ми практика от 2015-а насам.

.

Кариера, личен живот и балансът между тях (обзор на 3-то събитие от поредицата "Стани своя най-важен проект")

Това са и част от темите, на които ще e посветeна шестемесечната програма „Уверена, устремена, успешна“, която предстои от януари до юни 2020-а година.

Защото предвижването напред, настрани или извън рамките на традиционното разбиране за кариера, и усещането на удовлетворение от нея, не зависи само от нашите професионални компетенции, опит и мотивация, нито пък от добре изготвения план за действие, а от работа с онези личностни качества, които ни ограничават и спират да се развиваме и да разгърнем потенциала си.

Всички подробности за програмата и как да се запишеш с отстъпка до края на годината виж тук.

И до нови срещи в рубриката „Стани своя най-важен проект“ – следи за анонси за следващи събития във Фейсбук страницата ми.

Кариера, личен живот и балансът между тях (обзор на 3-то събитие от поредицата "Стани своя най-важен проект")