Кариерно развитие

Какво да промениш, преди да промениш реализацията си

Моделът винаги е почти един и същ.

Човекът ми се обажда и ми казва, че иска кариерна промяна или развитие.

Иска по-добра работа или по-успешен собствен бизнес, различни възможности, различни доходи, различно усещане… на удовлетвореност и успех, на смисъл и стойност.

И тогава аз го питам: „А ти какво ще промениш? Кое ще направиш по по-различен начин, кое в мисленето си ще изместиш с ново, работещо за теб?“

Не съм го измислила аз. В ‚умните‘ книги умните хора казват, че няма да преуспееш с това, с което си успял. Ако искаш по-добри резултати, самият ти трябва да бъдеш по-добър. Или поне да си наясно кой си, какво искаш и какво можеш да дадеш.

А от моя опит… рядко е така. Сякаш като малки никой не ни е учил, че това, което е отвън, е само отражение на това, което е вътре в нас. Че промяната започва отвътре навън.

Но за да не говоря философски, ето няколко практически насоки за това какво е важно да промениш, преди да преминеш към различна професионална реализация. Направиш ли го, резултатът няма да закъснее, а удовлетворението от него ще е високо!

  • Мотивацията ти

Какво да промениш, преди да промениш реализацията сиДобре, вероятно ти се иска кариерна промяна, защото тук и сега не се чувстваш на място или нещата не вървят така, както ти се иска. Вероятно имаш мечти за промяна, но наясно ли си защо ти е точно? Наясно ли си какво ще проимаш в живота си след като реализираш промяната? И как да си сигурен кой вид промяна ще ти даде това, от което имаш нужда?

Седни на спокойствие и си пусни отпускаща музика. Представи себе си, но след няколко години, в един обичаен твой ден тогава. Бъди мухата на стената, която те наблюдава отдалече и описва какво вижда. Какви дрехи носиш? Къде се намираш? С какво си заобиколена? С какви хора си говориш? А за какво? Как изглеждаш – спокойна, щастлива, ентусиазирана, заета, каква си? А какво правиш?

Това звучи като лесно упражнение, но не е точно така. Може да не си позволиш да си помечтаеш, може през цялото време да оценяваш доколко е възможно това, което си представяш, и да го отхвърлиш преди да си го обрисувала напълно.

Но знай, че дойде ли ‚твоята картинка‘, усетиш ли я, значи всичко, което ще правиш от тук нататък, би трябвало да те води към нея. Включително и избора на нова работа, кариерно развитие там, където си, или пък работата за себе си. Ако ли пък това, което е, те отдалечава от тази твоя бленувана визия, помисли какво да промениш – визията, или това, което се случва тук и сега.

  • Начинът ти на мислене

Няма да се изморя да казвам, че промяната започва отвътре навън. Видиш ли я, изградиш ли я в ума си, ще можеш да я осъществиш и в делата си, напълно или поне до голяма степен (защото, все пак, не съвсем всичко зависи от теб).

Само че качественият скок в твоята реализация, изразен чрез по-добър статус, по-смислена дейност, по-адекватно заплащане или по-готини хора около теб, е предшестван от качествен скок в мисленето.

Спри да вярваш, че „Това не е за мен…“, „Вече ми е късно да…“, „Не ме бива във…“, „То в България това просто няма как да стане…“, „Ако го направя няма кой да ми помогне…“ и други подобни убеждения, които само те дърпат назад.

Не казвам да си сложиш розовите очила, обаче, а да потърсиш начин, ако на пръв поглед няма такъв, а не да потърсиш оправдание как да не го направиш.

Какво да промениш, преди да промениш реализацията сиПромяната на моделите на мислене и ограничаващите вярвания не е никак лесна, и може да се наложи да потърсиш помощ от психолог или терапевт, или поне да намериш хора, които вече са минали по пътя, който ти предстои, и да почерпиш опит и вдъхновение от тях. Само че надъхващите книги и разговори не са достатъчни, понякога е необходимо да бръкнеш наистина… дълбоко.

  • Познанието ти за теб самия

Като казах да бръкнеш надълбоко, имах предвид и да се познаваш в дълбочина. Промяната в кариерен план, която ще ти донесе истинско удовлетворение и смисъл, ще бъде точно такава, ако я направиш в унисон с това, което ти си. Ако си наясно с твоите ценности, силни страни и уникален начин на правене на нещата.

Представи си, че влизаш в един магазин и започваш да мериш всички дрехи от моделите, които ти харесват. Обикновено си тръгваш с нещо, но много рядко то е сякаш шито като за теб.

А сега си представи, че отиваш на шивач и той ти взима мерки, а резултатът е дреха, излята по теб.

Така е и с бъдещата ти работа, бизнес или дейност. Намери тези, или пък ги създай, така че да отговарят максимално на това, което ти си. Не, няма да е лесно, но ако е много трудно – дали си наясно със себе си, но и с нуждите на другите? Имай предвид, че това, което ти си, е важно да служи и на другите, иначе ще бъдеш идеално пасващата дреха… която седи необличана в гардероба.

Т.е., възможно е да се наложи да изправиш някой шев или ръб, а именно – да развиеш някое свое умение, да надградиш експертизата си с някое обучение или да създадеш по-качествена услуга или продукт в твоя бизнес.

  • Вътрешното ти състояние

Знам, че искаш да работиш с хора, били те колеги, клиенти или партньори, които са интелигентни, компетентни, зачитащи, забавни, усмихнати и ведри, а може би и креативни, уверени или пък леко или повече бунтари. Хайде сега погледни себе си и виж доколко отговаряш на това описание. Защото и те искат същото, а ако излъчваш неувереност, затвореност, или пък не зачиташ чуждото мнение, какво точно да правиш в техния екип/ бизнес?

Много от клиентите, с които работя, казват, че ще станат уверени и доволни, когато намерят мечтаната работа или бизнесът им потръгне, а аз обръщам парадигмата им и ги питам какво ще направят още тук и сега, за да са поне малко по-уверени и доволни, така че да бъдат в това вътрешно състояние, което не само да привлече, но и да задържи това, за което мечтаят.

Много често промени могат да бъдат направени дори в настоящата работа, в която са, както и в личен план, включително и в отношението ни към нещата такива, каквито са, с малки, но постоянни стъпки, в посока онова вътрешно състояние, в което искаме да бъдем.

  • Средата ти

Какво да промениш, преди да промениш реализацията сиНякой от умните хора на нашето време беше казал, че успехът ни зависи колкото от това, което имаме като талант и умения, толкова и от средата, в която ги упражняваме. А ако трябва да преговоря казаното до тук, и начинът ни на мислене, и вътрешното ни състояние, и степента ни на себепознание и развитие зависят до голяма степен от това, което ни заобикаля. Като хора, като начин на мислене, като начин на правене на нещата, като култура и възможности.

Не, нямам предвид да емигрираш. J Имам предвид да подбираш добре хората, с които общуваш и тези, със или за които ще работиш.

Ако искаш професионална реализация, която да ти носи удовлетворение и радост, заобиколи се с хора, които имат точно такава. Ограничи общуването с хора, които мрънкат как няма възможности, как нищо не зависи от тях, и как България за нищо не става. Ако искаш да стартираш бизнес, намери хора, които имат успешни бизнеси, и се зареди от техния заряд, почерпи опит, а ако се окаже, че представите ти са различни от реалността… виж дали изобщо да го правиш. Ако ли пък искаш да говориш въздействащо пред хора, освен да намериш подходящи книги, обучения или видеа, които да гледаш, намери хора, пред които да говориш, и чуй обратната им връзка. Само в София има няколко такива клуба. 😉

  • Представянето ти

Какво казваш, когато се запознаваш с някого? Аз съм еди кой си, еди какъв си, от еди коя си фирма/ компания/ бизнес. Попълни празните места за себе си.

Масово се представяме с титли, с принадлежност към някаква компания, с години опит. Не се опитваме наистина да се свържем с човека отсреща. Не се интересуваме каква е неговата болка или нужда. И, другите много често не могат да разберат какви хора сме и как можем да им бъдем полезни. Освен това те не стават наясно каква е нашата роля без да използваме терминологията на позицията или професията, която упражняваме.

Какво да промениш, преди да промениш реализацията сиСледващият път, освен (или направо вместо) да използваш титлата си, когато се запознаваш с някого (стига да не е колега, който е наясно какво и как), опитай да кажеш какво всъщност правиш, но не във вид на задължения и отговорности, а като резултати. И не забравяй да споделиш и защо го правиш (надявам се, не само защото получаваш пари насреща). Например, вместо да споделиш, че си кондиционен треньор в еди кой си център, обясни, че помагаш на жените да възстановяват формата си след раждане, да имат правилна стойка, да премахнат болките в ставите и кръста, и да бъдат красиви, здрави и енергични, не само, за да са по-полезни за децата си. Кажи, че откакто ти си майка, си преминала към този тип тренировки, защото самата ти си имала нужда да се възстановиш и да се чувстваш добре, а и си видяла колко много други жени около теб имат нужда от същото нещо.

И ето, така си се свързал с човека отсреща, споделил си как можеш да му бъдеш от полза и защо го правиш, а не просто сте обменили титли и длъжности, без истински да покажете що за хора сте.

  • Навиците ти

Хайде да си дойдем на думата. Възможно е да постигнеш всичко, което съм описала до тук, с много промени, но нищо няма да се получи, ако не промениш нищо в начина, по който живееш. Ако не подмениш някои навици, които те дърпат назад, с такива, които те изстрелват напред.

Не говоря за това да спреш кафето и цигарите, макар че вероятно и това би помогнало. J

Промяната, освен нагласа, изисква и време, и организация, и постоянство. Както се сещаш, това важи не само за кариерната промяна.

Ако до сега не си имал конкретни цели и фокус за седмицата, а си действал на парче, ще получаваш резултати на парче. Ако си нямал време за себе си, не очаквай да проимаш време изведнъж. Ако не си се научил да казваш „НЕ“ на другите, за да кажеш „ДА“ на себе си… може би е време.

Виж как е протичал деня ти до сега и какво можеш да промениш, за да внесеш повече организация, фокус, радост или движение в него.

Видя ли? Хайде, сега действай!

 

Надявам се тези съвети да ти идват точно навреме!

Не забравяй да ги споделиш и с други, на които смяташ, че ще бъдат от полза, чрез бутоните по-долу.

Лили Георгиева - кариерно консултиране

 

 

консултант по кариерно развитие и личен брандинг