Кариерно развитие

Имаш ли готовност да работиш за себе си?

 

Време е за седмичната доза съвети за твоето кариерно развитие или личен брандинг.

Днес ще си говорим за това как да определиш дали си готов да работиш за себе си, т.е да скъсаш с титлата ‚наемен служител‘ и да скочиш в обувките на фрилансъра или предприемача.

Ако трябва да говоря реалистично, не много хора споделят, че са напълно готови за такъв тип промяна. И се учат в крачка. Само че, за да имаш сравнителна яснота накъде вървиш, и какви са шансовете ти да успееш, е добре да имаш отговори на 7 ключови въпроса, които ще ти споделя ей сега.

Първият е:

„С каква цел искам да работя за себе си? Какво ще ми даде това да работя за себе си?“

Този въпрос съм го задавала десетки пъти и най-често срещаният отговор е бил някакъв вид отрицание. „За да нямам шеф.“, „За да не ми казват какво да правя.“, „За да не се налага да работя с фиксирано работно време.“ Всичко това е ясно, но, освен да избягаш от до болка познатия ти модел на заетост, какво всъщност искаш да постигнеш като работиш за себе си? Може би свобода, може би независимост, а може би развитие и израстване… Бъди наясно какво търсиш, за да може, когато посъбереш повечко информация, да прецениш дали ще постигнеш точно това, което търсиш… или не съвсем.

Вторият, логически, е:

„А какво ще ми отнеме? Т.е., готов ли съм да платя цената?“

Разбира се, всяка възможност в професионален, че и личен план, както ни дава, така и ни отнема нещо. Замисли се какво ще ти отнеме това да работиш за себе си – на прима виста се сещам, че предвидимостта, която може би ти е омръзнала, до голяма степен ще изчезне, както и сигурността, поне като редовно получаване на заплата на определена дата всеки месец, както и осигурен обем работа, който е наличен всеки месец. Разбира се, идеята е след време и работата за себе си да ти носи стабилен доход, а клиентите или компаниите, с които работиш, да ти осигуряват постоянен ангажимент. Но, това не идва веднага, а е възможно и никога да не дойде. А заедно с гъвкавото работно време ще дойде и това, че може да се наложи да работиш, когато другите почиват. И тук идва тънката част: ако си избрал твоето нещо, ще възприемаш предизвикателствата и работата в неработно време като начин на живот, а не като досадно задължение.

Третият е:

„Какво е това, заради което ще искам да ми плащат? Имам ли ясна идея за продукт или услуга? Търси ли се това, което ще предлагам?“

Обикновено това е въпросът, който спира много хора, защото биха искали да работят за себе си, но не знаят точно с какво биха се захванали.

Модерно е известни хора да ни споделят как са превърнали хобито си в мечтана работа, носеща им удовлетворение и високи доходи. Отвсякъде пък чуваме за невероятни бизнес възможности, които е грехота да не подхванем.

И точно това информационно наводнение е една от причината хората да правят грешки. Защото колкото е важно да правим това, което ни е кеф и можем добре, както всяко наше хоби, толкова е важно и то да носи стойност на определена аудитория, която да е готова да плаща за него, редовно. И колкото е ключово да има търсене на това, което бихме предлагали, толкова е и ключово тази дейност да ни носи смисъл и в нея да използваме силните си страни и талантите си. Иначе, ще се озовем вършейки нещо готино, за малко пари или нещо, което е точно толкова досадно, колкото работата на заплата, но за повече пари. Няма лошо, стига да си дадем срок и след време да променим уравнението, така че да се получи баланс.

Четвъртият е:

„А какво ме отличава от останалите, които предлагат това, като лични качества и професионални компетенции? Кой е моят специален стил?“

В наше време стотици търсещи кариерна промяна кандидатстват за една позиция, а още повече компании или експерти на свободна заетост предлагат продукти или услуги, много близки като характеристики и резултати, които постигат. Разликата, тогава, не е толкова в КАКВО-то, колкото в ЗАЩО и КАК.

Та, виж кое в теб, като начин на мислене, вяра и убеждения, те прави различен. Кой е двигателят да правиш това, което правиш. Какво седи зад желанието да изкарваш пари от някаква дейност. Както и кое в твоя характер, подход, начин на поведение и отношение, те отличава от всички останали, които могат и знаят почти същото. Може би това, че си особено открит, или пък това, че си сериозен и надежден, или пък това, че се смееш и шегуваш? Знай, че както ти избираш да работиш с колегата, с който си допадате като характер и да си пазаруваш от онзи продавач на пазара, който всеки път те пита как е детето ти, така и хората искат да работят и купуват от хора, които им харесват и на които вярват.

Петият е:

„Какви пари искам да изкарвам и колко бързо?“

Да си дойдем на думата. Да работиш за себе си често означава да нямаш сигурни доходи, поне в първите три, шест, че и повече месеци. Освен това сигурно ще имаш и разходи за неща, за които не се е налагало да плащаш преди – наем на помещение, домейн и хостинг за уебсайт, реклама в социални мрежи, изготвяне на рекламни материали или пък ходене на обучения, които да плащаш от джоба си (нещо, което много работодатели може би са плащали, когато си бил техен служител). Означава да разчиташ на спестявания или близки хора, които да те подкрепят, докато не излезеш поне на нула.

Направи си правилната сметка и си постави цели – колко искам да изкарвам, за да може след разходите, като тегля чертата, да си кажа – имаше смисъл. И като цяло, изобщо възможно ли е ако работиш сам, през определени часове в денонощието, да изкарваш толкова, колкото би искал, от дейността, която развиваш? Може да се наложи да помислиш за по-голям мащаб, пасивен доход или сътрудници, на които да прехвърлиш част от работата, за да има смисъл да правиш това, което правиш.

Шестият е:

„Наясно ли съм какво всъщност ще трябва да правя? Знам ли реално колко роли ще изпълнявам?“

Когато работиш за някого имаш длъжностна характеристика и се наричаш с определена титла. Когато работиш за себе си, освен изпълнител на това, за което ти плащат, най-вероятно ще имаш и няколко други отговорности – да си осигуряваш работа, т.е. да намираш нови клиенти  и да развиваш бизнеса си, да маркетираш себе си и своите продукти и услуги, да разширяваш мрежата си от контакти, да търсиш потенциални бизнес партньори или спонсори, за да финансираш дейността си. Особено в началото може да се наложи да бъдеш всичко и както да работиш вътре в бизнеса си, така и да работиш над него, а това никак не е лесно.

И седмият, най-важният, е:

„Ще използвам ли силните си страни, талантите, страстите и интересите си в това, което ще правя? Кое ще ми носи радост и удовлетворение? Ще ме пали ли новият ми проект? “

Мдааа, удивително е колко малко хора си задават този въпрос, дори и да са отговорили на всички останали. А той е ключов, за да се чувстваш на място, за да бъдеш удовлетворен, за да искаш да продължиш напред, въпреки трудностите, за да си лягаш с усмивка и да ставаш с нетърпение. Моят съвет е – каквото и да решиш, гледай да използваш потенциала, който имаш, качествата, които са ти присъщи, уменията, които са ти вродени, както и уникалните способности, които те отличават.

Това беше всичко от мен за днес.

Моля ако тази статия ти е била полезна, да я споделиш с важните за теб хора чрез бутоните по-долу.

И моля те, сподели ми в коментарите – има ли още някакъв въпрос, който те мъчи, и не можеш да определиш дали е дошло време да работиш за себе си.

Пожелавам ти кураж, енергия и успех,

и нали знаеш, където и да си, с теб съм!